Joost Luiten Dubai 2018 ANP 65711587

Joost Luiten wil dat golf meer een volkssport wordt

11 september 2019
Redactie

Golfer Joost Luiten heeft in zijn agenda voor 2020 een grote cirkel gezet om de dagen 30 juli tot en met 2 augustus. De Rotterdammer wil dan in Tokio meedoen aan de Olympische Spelen. Joost was drie jaar geleden in Rio de Janeiro ook van de partij, toen golf na 112 jaar weer op het olympische programma stond. 

"Het was een bijzondere ervaring", schreef Joost onlangs op zijn website. "Over een jaar zijn de Spelen van Tokio. Daar hoop ik weer bij te zijn. Het staat al groot in mijn agenda genoteerd. Ik ben nog nooit in Japan geweest. Ik kreeg pas de vraag van TeamNL of ik mijn kledingmaten wilde doorgeven voor het olympische tenue. Daardoor begint het al een beetje te leven. Het mag dan wel niet het allerbelangrijkste toernooi in golf zijn, maar ik ga er natuurlijk wel alles aan doen om in Tokio maximaal te presteren." 

Joost denkt dat 'Rio' hem daarbij kan helpen. "De eerste ervaring is uit de weg. In Rio was het leuk om in het olympische dorp te verblijven, maar het was er erg gehorig. Ik heb er slecht geslapen en had achteraf eigenlijk iets eerder naar een hotel buiten het dorp moeten gaan. Dat overkomt me nu dus niet meer." Aan het olympische toernooi mogen zowel bij de mannen als de vrouwen zestig golfers meedoen. De tickets worden verdeeld op basis van de wereldranglijst. 

Golfcultuur 
Tijdens het Olympische golftoernooi in Rio de Janeiro ontbrak een aantal toppers om uiteenlopende redenen. In Tokio zal dat anders zijn, verwacht Joost, die de komende dagen uitkomt op de KLM Open. Het toernooi in de Japanse hoofdstad wordt een belangrijke krachtmeting tussen de beste golfers van de wereld. Joost was een van de weinige toppers die drie jaar geleden in Rio de Janeiro meedeed aan het golftoernooi."Maar nu willen alle grote spelers meedoen, zelfs Tiger Woods is enthousiast." 
 
In Rio stond golf voor de eerste keer op het programma sinds 1906. "De golfbaan was onbekend en pas op het laatste moment klaar. Spelers zoals Rory McIlroy en Jordan Spieth zegden af vanwege het zikavirus. In Japan heerst een echt golfcultuur. Ik verwacht dat het golftoernooi veel beter georganiseerd is." 

Joost maakt net als in Rio goede kans op kwalificatie voor het toernooi dat op Kasumigaseki Country Club wordt gespeeld. De ranglijst per eind juni 2020 is bepalend. "Je kunt je niet opladen voor een bepaald toernooi. Je moet er gewoon elk toernooi staan. In de planning van je toernooien hou je er wel rekening mee. Ik wissel grote toernooien af met kleinere en ik probeer om de drie weken rust te houden." 
 
Kweekvijver 
Vooralsnog is Luiten de enige mannelijke Nederlandse golfer in de wereldtop. Terwijl er in Nederland meer dan voldoende golfbanen zijn en er ook veel mensen golfen. Luiten heeft een duidelijke verklaring voor die gebrekkige doorstroom. "Bij golfclubs is er structureel te weinig aandacht voor de jeugd. Kinderen rennen, maken lawaai, kennen de regels niet en storen. Zo wordt er bij de meeste golfbanen naar jeugd gekeken, maar ze vergeten dat die kinderen de toekomstige betalende klanten zijn." 

Luiten probeert samen met de Nederlandse Golf Federatie (NGF) zich in te zetten voor de jeugd. "De kweekvijver in Nederland is te klein. Geef kinderen die naar de golfbaan komen een setje clubs. Leg contact met scholen en zorg dat golf meer een volkssport wordt. En zorg dat er ook in de besturen van golfverenigingen meer gekeken wordt naar de belangen van jeugdspelers. Zie ze niet alleen als lastig." 

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams