Eveline Hooft Sean Evans

Eveline Hooft wil op haar manier de beste surfster worden

03 november 2019
ANP

Eveline Hooft is pas 19 jaar, maar al de beste golfsurfster van Nederland. "Ik ben fysiek sterk en neem heel vaak risico. Als je alles veilig doet ben je consistent maar kom je niet verder", zegt de surfster van TeamNL vanuit Australië waar ze drie maanden in het jaar traint. Haar eigen aanpak leverde al bijna een ticket op voor de Olympische Spelen in Tokio.

Op de World Surfing Games verraste ze met een dertiende plek en de nummer twee van Europa achter de Israëlische Anat Lelior, die zich daardoor wel plaatste. Hooft is nu de eerste reserve namens Europa. "Ik heb het maximale eruit gehaald. Het is achteraf balen dat je de Spelen net niet gehaald hebt, maar ik heb nog een kans."

Golfsurfen debuteert volgend jaar op de Spelen en Hooft is uniek binnen die sport in Nederland. "Ik ben de eerste Nederlander die fulltime wedstrijden in het buitenland surft en op internationaal hoog niveau. Voor mij is het pad niet uitgestippeld, zoals golfsurfsters uit de Verenigde Staten en Australië. Ik heb alles zelf moeten uitvinden."

Een golf lezen

Hooft ontdekte de golfsurfsport toen ze 7 jaar oud was. Haar beide ouders zijn gymleraar en ze was verknocht aan sporten. "Ik heb echt allerlei sporten gedaan en kwam erachter dat ik er goed in was, zoals hockey, snowboarden, karate en turnen." Op een dag ging ze mee met haar vader die les gaf op de middelbare school. "We gingen golfsurfen en dat vond ik superleuk. Alle sporten zijn leuk maar dit was heel anders", zegt de 19-jarige sportster die haar hele leven in Den Haag heeft gewoond.

Eén zijn met de natuur, dat maakt het golfsurfen zo bijzonder voor Hooft. "Je bent alleen met de natuur en dealt met de omstandigheden van de natuur. Het is heel onvoorspelbaar, elke golf is anders. Het is niet elke keer een rondje racen of hardlopen. Iedere golf is weer een megauitdaging." Improvisatie is belangrijk omdat de surfer afhankelijk is van de weersomstandigheden en de golven van het moment. "Je moet heel goed een golf kunnen lezen. Je kan van tevoren bedenken welke trucs je op je board wil uitvoeren maar je moet ze aanpassen aan de golf."

Schaatsster uit Hawaï

Om haar sport te kunnen beoefenen en op verschillende plekken over de wereld de golven te leren kennen heeft ze sponsoren nodig. "Ik heb veel zelf uitgevonden, maar heb ook veel te danken aan Ruud van Nistelrooij met zijn foundation. In het begin was ik ook niet bezig met hoeveel geld deze sport kost, maar mijn ouders werden daar niet blij van, kan ik je zeggen. Ik had redelijk veel talent dus ik moest naar buitenland toe. Vooral door de foundation heb ik mijzelf naar een hoger niveau kunnen werken."

Sinds mei 2017 is Hooft professioneel golfsurfster. "Ik haalde toen mijn havo-diploma. Ik hockeyde op hoog niveau en besloot om daarmee te stoppen. Als Nederlander is het echt een grote uitdaging om groot te worden in de golfsurfsport. Ik ben zeg maar een schaatsster uit Hawaï. Die Australische meiden konden hun hele jeugd elke dag surfen. In Nederland kan dat natuurlijk niet. Ik ben dus echt bezig met een inhaalslag."

Dicht bij olympisch ticket

Hooft is sindsdien elke dag bezig met beter worden. Ze ziet elke wedstrijd als een ervaring waar ze van kan leren, zeker als het niet gaat zoals ze wil. Zoals afgelopen weekend in Japan, waar ze strandde in de eerste ronde. "Je hebt een tijdslimiet waarin je de beste golven moet kiezen en de twee beste resultaten tellen. Ik haalde alles uit de golven die ik daar pakte. De golfkeuze kon alleen beter. Het komt op kleine dingetjes aan. Het kan een keer gebeuren dat je er in de eerste ronde uit ligt, maar dat was wel weer heel leerzaam." Hooft kijkt de beelden van haar wedstrijden terug en leert zo bijvoorbeeld welke golven ze beter had kunnen kiezen. Dit doet ze zonder trainer. "Ik heb wel trainingsmaatjes waar ik veel mee praat en van leer. Zo train ik samen met de Australische Zahli Kelly. Zij won die wedstrijd in Japan."

Hooft staat op de 85ste plek van de wereldranglijst. De beste 17 strijden een seizoen lang in de World Surf League (WSL) Championship Tour, een serie van tien grote wedstrijden. Het is het summum van het golfsurfen. "Het niveau ligt dicht bij elkaar. Ik doe mee aan de kwalificatieseries van de WSL, die wedstrijden zijn ook al heel zwaar. Het niveau ligt megahoog in alle wedstrijden. Bij de World Surfing Games - het WK golfsurfen - won ik ronden van wereldtoppers. Dan weet je dat het dicht bij elkaar ligt. Het is een kwestie van tijd, om ze allemaal in een keer te pakken en dan is alles mogelijk."

'Ik kan heel ver komen'

Ze wil aan alles meedoen om beter te worden. De Spelen van 2024 in Parijs is een realistisch doel, zeker omdat er mogelijk meer dan 20 golfsurfsters aan mee mogen doen. Voor Tokio 2020 worden mondiaal slechts 20 startbewijzen vergeven en de eisen daarvoor zijn streng. Toch is ze ook al dicht bij een olympisch ticket voor Tokio. "Bij de World Surfing Games in mei krijg ik nog een kans. Ik zou het jammer vinden als ik me niet zou plaatsen, want het zou wel tof zijn om daar bij te zijn. Ik ga gewoon knallen."

Wat is dan de surfdroom die uitkomt voor Hooft? Plaatsing voor de Spelen of voor de WSL Championship Tour. "Daar moet ik even over nadenken. Als ik alles naast elkaar zet zou ik het toch wel geweldig vinden om in de Championship Tour mee te doen. Het zijn echt de beste 17 golfsurfsters van de wereld. Bij de Spelen mogen maar een maximaal aantal surfsters per land meedoen.

Of het nu de Spelen zijn of de WSL Championship Tour, ze is niet bezig met het bereiken van een groot doel. "Ik weet dat als ik zo doorga, ik heel ver kan komen. Ik wil de beste surfer en atleet worden die ik kan zijn."

Gerelateerde teams