190215 2 EYOF shorttrack relayteam brons met coaches en vlag.jpg

Talent TeamNL sluit EYOF af met brons voor relay shorttrackers

01 mei 2019
Redactie

Op de laatste wedstrijddag van het European Youth Olympic Festival in Sarajevo hebben de shorttrackers van Talent TeamNL een bronzen plak gehaald in de mixed relay. (15-2-19)

In deze discipline schaatsen twee jongens, voor Nederland Jesse Speijers en Zeno de Boer, en twee meisjes, Yael Prenger en Michelle Velzeboer, in estafettevorm over een afstand van 3000 meter. De series en de halve finales werden eerder deze week geschaatst. In de finale trof Talent TeamNL vandaag Polen, Rusland en Hongarije, drie hele sterke landen. De door shorttrackcoaches Benny Bruggemans en Bas van Weerden uitgestippelde strategie was er een van ‘geen fouten maken en zo hard mogelijk gaan’. Uiteindelijk bleven Hongarije en Polen buiten bereik, maar wist Talent TeamNL wel Rusland achter zich te houden en zo beslag te leggen op de mooie derde plek.

 

Geen potten kunnen breken op de 1000 meter

Eerder op de dag werd de 1000 meter voor zowel de meisjes als de jongens verreden. Daarin kwamen de Nederlanders niet verder dan de kwartfinale. Zowel Michelle Velzeboer als Yael Prenger liepen daar een penalty op. Jesse Speijers en Zeno de Boer redden het ook niet om door te dringen naar de halve finales.

 

Balans opmaken

Chef de mission Kayan Bool kijkt terug op een mooie week. “Ik heb genoten van dit Talent TeamNL bij het European Youth Olympic Festival! Serieus met hun sport bezig, in een informele goede sfeer. Heel open naar elkaar toe. Zowel coaches als sporters hebben elkaar veel opgezocht en zodoende van alles van elkaar opgestoken. Ik vind het een geslaagd evenement!”

 

Zeno de Boer draagt de vlag

De eer om de Nederlandse vlag te dragen bij de sluitingsceremonie valt ten deel aan Zeno de Boer. Vooral vanwege zijn gedrag. “Kenmerk van het EYOF is het leren presteren,” licht Kayan Bool zijn keuze toe. “Daarom heb ik bij het kiezen voor een vlaggendrager verder gekeken dan alleen naar de prestaties. Ook het gedrag draagt heel erg bij in iemands verdere ontwikkeling. En dit gedrag wil ik belonen en aanmoedigen onder jonge sporters. Zeno is zelfstandig, reflecteert kritisch op zijn eigen prestaties en gedrag, gaat goed om met teleurstellingen. Dat zijn allemaal vaardigheden die hem helpen om zich optimaal te ontwikkelen. Hij draagt de Olympische kernwaarden van TeamNL echt in zich; samen, excelleren en respect. Daarom draagt hij vanavond onze driekleur!”

Na afloop spreken we Zeno. “Het was echt heel erg gaaf! Ze hadden hier in Oost-Sarajevo een hele straat afgezet. Met de vlaggendragers uit alle andere landen liepen we de straat uit, en aan het eind was een podium. Veel mensen, een toffe ervaring! En een grote eer, leuk om te horen dat onze chef mij dit gunt.” Het was voor de shorttrackers sowieso al een mooie dag, met de behaalde bronzen relay-medaille als afsluiting van de EYOF competitie. “Het begon vandaag met een tegenvallende 1000m. Het niveau is zo hoog, we maakten wat tactische foutjes en daardoor kwamen we alle vier niet verder dan de kwartfinale. Het voordeel dat we uit die teleurstelling haalden, is dat we goed uitgerust en fris de relay in konden. We gingen echt wel als vierde land die finale in. We mochten zelf geen fouten maken en zouden moeten profiteren van de steken die de andere drie wellicht zouden laten vallen. Nou, wij reden inderdaad heel steady, Rusland had een misser bij een wissel, daardoor viel er een en daar hebben wij van geprofiteerd. Thuiskomen met een medaille is natuurlijk wel heel fijn!” Zit er, voor dat thuiskomen, nog een feestje in? “Ik hoop nog wel wat kleding te ruilen met andere landen, en wat extra speldjes te scoren. We gaan met een goed gevoel de avond in!”

 

Meer informatie over het European Youth Olympic Festival in Sarajevo: www.nocnsf.nl/sarajevo2019

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen