Holland Acht met medaille 2019 09 01 At 15.03.02

Weekblog TeamNL: Meest succesvolle WK roeien ooit

30 augustus 2019
Redactie

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Check ons weekblog voor de laatste updates!

Zondag 1 september

Van Dam verliest terrein in Portland

Op de derde dag van de Portland Classic is Anne van Dam ver teruggevallen door een ronde boven par (74). Een topklassering is heel ver weg in haar laatste toernooi voor de Solheim Cup. Van Dam speelt volgende week niet. Een week later maakt ze haar debuut in de Solheim Cup. 

3x3 basketbalsters verliezen strijd om brons 

Op het EK 3x3 in Debrecen zijn de Orange Lions vierde geworden. Na het brons in 2017 en het zilver in 2018 geen derde EK-medaille voor de Orange Lions. De Nederlandse vrouwen verliezen in de strijd om het brons bij de FIBA 3x3 Europe Cup in Hongarije met 13-17 van Letland.

Golfer Joost Luiten sluit sterk af in Crans Montana

Golfer Joost Luiten kan met een gerust gevoel afreizen naar het KLM Open, dat over een kleine twee weken begint. De tweevoudig winnaar van het Nederlandse toernooi uit de Europese Tour sloot de European Masters in het Zwitserse Crans Montana af met een sterke ronde van 66 slagen, 4 onder par. De Bleiswijker klom daarmee nog de nodige posities en eindigde als 23e in het klassement.

Rolstoelbasketballers winnen tweede wedstrijd op het EK 

De Orange Lions winnen hun tweede wedstrijd op het Europees Kampioenschap rolstoelbasketbal in Polen. De Nederlandse mannen wonnen in hun tweede groepsduel met 73-42 van Frankrijk. De eerste wedstrijd van het EK hadden de mannen verloren van Spanje 83-36. Maandagavond spelen ze hun derde wedstrijd tegen Rusland. 

Goud en zilver op het WK paratriathlon in Lausanne 

Tijdens het WK paratriathlon in Lausanne is Jetze Plat wereldkampioen geworden met een enorme voorsprong. Geert Schipper kwam als tweede over de streep. Plat won met bijzonder veel overmacht, na 1:02:56 kwam hij over de finish. Schipper kwam na 1:08:30 over de finish. Het brons was voor de Italiaanse Giovanni Achenza, die na 1:10:10 over de streep kwam. De Nederlanders lijken op goede koers richting Tokyo 2020.

Meest succesvolle WK Roeien ooit

Een jaar voor de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio hebben in totaal 7 Olympische boten en 1 Paralympische boot zich geplaatst en zijn er 10 medailles (2 goud, 5 zilver en 2 brons) gehaald. 

“We hebben een prachtig toernooi gezien, met schitterende optredens van onze roeiers. Iedereen die boven zichzelf moest uitstijgen voor een kwalificatie heeft dat gedaan, iedereen die boven zichzelf moest uitstijgen voor een medaille heeft dat ook gedaan. Met als absoluut hoogtepunt de wereldtitel van de mannen dubbelvier. De ploegen hebben niveau laten zien, waren in topvorm en hebben de beste race geroeid op het moment dat moest. Dat is een groot compliment voor alle atleten, coaches en staf. De resultaten en het hogere doel om te leren winnen zijn daarmee in lijn met onze verwachtingen vooraf. Dat is mooi. We gaan nu rustig de balans op maken, evalueren en analyseren waar we verder kunnen verbeteren, zowel richting Tokio als Parijs.”  – technisch directeur Hessel Evertse.

Volleybaldames zonder setverlies naar kwartfinales EK

De volleybalsters hebben overtuigend de kwartfinale bereikt van het EK. Na alle groepswedstrijden met 3-0 te hebben gewonnen, bleef de ploeg van Jamie Morisson in de achtste finale tegen Griekenland ook zonder setverlies: (25-21, 25-23, 25-12). In de kwartfinale wacht Oranje de eerste echte test met een kraker tegen de winnaar van Turkije-Kroatië.

Tweede plek en olympische kwalificatie voor de Holland Acht op WK Roeien

De Holland Acht heeft de tweede plek op het WK Roeien behaald. Na de bronzen medaille in 2015 staat de Nederlandse ploeg weer op het WK podium. Daarnaast is met deze prestatie ook kwalificatie voor de Spelen van Tokio een feit. 

Simon van Dorp, Bram Schwarz, Maarten Hurkmans, Jasper Tissen, Bjorn van den Ende, Ruben Knab, Robert Lücken en Mechiel Versluis hebben onder leiding van stuurvrouw Aranka Kops de zilveren medaille binnen gesleept.

Vrouwen dubbeltwee wint brons op het WK Roeien

Roos de Jong en Lisa Scheenaard hebben een bronzen medaille op het WK Roeien in Linz-Ottensheim gehaald. De dames maakten er een waar gevecht van met de dubbeltwee uit Roemenië en staan uiteindelijk met brons op het podium. De vrouwen dubbeltwee had zich eerder dit toernooi al geplaatst voor de Olympische Spelen 2020. 

 

 

Zaterdag 31 augustus

Rolstoelbasketballers verliezen van Spanje op EK

De Orange Lions zijn niet goed begonnen aan het Europees Kampioenschap rolstoelbasketbal. In de Poolse stad Walbrzych verloren de mannen van Cees van Rootselaar zaterdagavond hun eerste groepswedstrijd met duidelijke cijfers. Spanje liet de Nederlandse rollers in poule B kansloos met 83-36. De Lions willen zich bij het EK kwalificeren voor de Paralympische Spelen in 2020 en moeten daartoe de halve finales halen.

Boehlé en Boermans zegevieren in Montpellier

Een mooi internationaal succes voor Dirk Boehle en Stefan Boermans! Ze veroverden vorige week nog zilver op het NK Beach, nu stonden ze op het hoogste treetje van het podium. 'Team BoeBoe' won de 1-ster FIVB World Tour in Montpellier door in de finale de thuisspelende favorieten, Aye/Gauthier-Rat, met 2-0 te verslaan.

Terpstra en Tauber vierde en vijfde op WK mountainbike

Mountainbikesters Anne Terpstra en Anne Tauber hebben net naast de medailles gegrepen bij het WK mountainbike in het Canadese Mont-Sainte-Anne. De twee Nederlandse rijdsters eindigden respectievelijk als vierde en zevende en konden Nederland niet voor het eerst een WK-medaille bij de vrouwen bezorgen. De titel in Canada ging naar de Française Pauline Ferrand-Prévot. 

Anna vander Breggen soleert naar winst

Anna van der Breggen heeft met een knappe solo de GP Plouay gewonnen. De wereldkampioenen kwam na 128,6 kilometer alleen aan in Plouay. Achter haar werd de Amerikaane Coryn Rivera tweede en haar land- en ploeggenote Amy Pieters derde.

Van der Breggen ging er met zo'n tien kilometer te gaan vandoor op de laatste beklimming van de Côte du Lézot. Op de beklimming van de Côte de Ty Marrec liep ze iets verder uit, maar de achtervolgsters kwamen nog even heel dichtbij. Van der Breggen hield echter stand en voegde de wedstrijd uit de WorldTour in Bretagne toe aan haar lange erelijst.

Goud, drie keer zilver en een bronzen plak roeiers op WK

Vijf finales en vijf medailles, dat was de fraaie score van de Nederlandse roeiploeg zaterdag op het WK in Linz.

De mannen dubbelvier (Abe Wiersma, Koen Metsemakers, Tone Wieten, Dirk Uittenbogaard) veroverde met overmacht het goud. "Dit was een kopie van de EK-finale", vond Dirk Uittenbogaard. "Toen waren we ook zo oppermachtig. We roeien onze beste race in de finale. Dit voelt verdiend. We zijn de beste."

Zilver was er voor de para mixed dubbeltwee met Corné de Koning en Annika van der Meer, de lichte dubbeltwee van Ilse Paulis en Marieke Keijser en de vier-zonder-stuurvrouw van Veronique Meester, Ymkje Clevering, Karolien Florijn, Ellen Hogerwerf.

De vrouwen dubbelvier (Sophie Souwer, Olivia van Rooijen, Inge Janssen, Nicole Beukers) eindigde na een nek-aan-nek-race als derde. "Als je ziet waar we vandaan komen, ben ik heel trots", aldus Janssen, die terugkwam na een pauze van een jaar. "Maar na de serie had ik het idee dat China te pakken was. Maar ze waren snel weg en we konden er niet meer bij komen."

De mannen vier-zonder eindigden zaterdagochtend als 7e en hiermee hebben zij voldaan aan de internationale norm. Zij moeten op één van de wereldbekerwedstrijden of het EK 2020 voldoen aan de gestelde NOC*NSF eis om zich te verzekeren van deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. 

View this post on Instagram

🥈Wrapped up the season with silver🥈 📸: @ellendemonchy Thanks @ilsepaulis for the ride 👯‍♀️

A post shared by Marieke Keijser (@mariekeijser) on Aug 31, 2019 at 7:46am PDT

Joost Luiten na derde dag 41ste op Omega Masters

Joost Luiten is op de Omega European Masters naar de 41e plek gezakt. De beste Nederlandse golfer, die de dag begon als de nummer 36, ging in de Zwitserse Alpen rond in 68 slagen.

"Ik heb vandaag te veel birdiekansen laten liggen. Eigenlijk is dat het verhaal. Mijn slagen waren prima in orde, maar het was gewoon zo’n ronde waarin de putts niet wilden vallen", zei Luiten. "Gelukkig vielen er aan het einde van de ronde nog wat birdies, op 16 en 17 zelfs van net buiten de green."

WK-brons voor Roy Meyer 

Judoka Roy Meyer heeft Nederland de vierde medaille bezorgd op de WK in Tokio. De Bredanaar was in de strijd om het brons bij de zwaargewichten (+100 kg) met waza-ari te sterk voor titelverdediger Goeram Toesjisjvili. Meyer had na verlies in de kwartfinales via de herkansing alsnog de kans gepakt om voor een medaille te mogen judoën.

Henk Grol, eveneens uitkomend in de zwaarste klasse, werd zevende. Tessie Savelkouls strandde in de tweede ronde. 

Eerder veroverde Noël van 't End goud en waren Michael Korrel en Juul Franssen goed voor brons. Zondag volgt nog de teamwedstrijd.

Lips klimt naar vierde plaats op EK eventing

Met een geweldig foutloos en binnen de tijd gereden cross-country is Tim Lips met Bayro van de zesde naar de vierde plaats gestegen in het klassement op het EK Eventing. Er zijn nog volop podiumkansen voor Tim, die op 3,8 en 0,2 achter de nummer 2 en3 staat. Ook Aline Ruyter reed de cross uit en staat nu op plaats 51. Zondag is de afsluitende springwedstrijd.

Van het landenteam van TeamNL kwam alleen Tim aan de finish en daarmee is het kwartet van coach Betinna Hoy niet meer in de race voor een Olympisch ticket.

Wereldbekersucces zeilers op olympisch water

Zeiler Nicholas Heiner en het duo Annemiek Bekkering/Annette Duetz hebben de wereldbekerwedstrijd op het olympische water van Enoshima gewonnen. Heiner deed dat in de Finn-klasse. Hij is met de medalrace nog voor de boeg niet meer te achterhalen door de concurrentie, Bekkering en Duetz, als leider in het klassement aan de medalrace begonnen, waren na de vierde plaats in de medalrace de besten in de 49erFX-klasse. Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester gaat vanuit de vijfde plek de medalrace van zondag in. De Friezin maakt echter geen kans meer op een medaille.

In Enoshima vinden volgend jaar de olympische zeilwedstrijden plaats tijdens Tokio 2020.

3x3 basketball: mannen klaar op EK, vrouwen naar kwartfinales

Het Nederlands 3x3 basketbalteam is bij het EK in Sofia al na de eerste dag klaar. Oranje verloor beide groepsduels. Dimeo van der Horst, Aron Royé, Jesper Jobse en Sjoerd van Vilsteren gingen eerst onderuit tegen Spanje (11-16) en verloren daarna met dezelfde cijfers van Oekraïne. Daardoor eindigde Nederland op de derde plaats in groep C en was het EK voorbij.

In het vrouwentoernooi maakten de Nederlandse basketbalsters het zichzelf zaterdagavond heel lastig door de eerste groepsduel in poule D met 15-11 van Denemarken te verliezen. Maar een zwaar bevochten 14-13 overwinning in de verlenging op Oekraïne later op de avond leverde toch nog de tweede plek in de groep op en dus plaatsing voor de kwartfinales.

3x3 Basketbal staat bij Tokyo 2020 voor de eerste keer op het olympisch programma.

Turnsters tweede bij interland

De Nederlandse turnsters zijn bij een interland tegen Italië en Noorwegen in Heerenveen als tweede geëindigd. Eythora Thorsdottir, Sanna Veerman, Naomi Visser, Tisha Volleman en Lieke Wevers kwamen tot een totaal van 162,067 punten. De Italiaanse vrouwen deden het beter: 165,766. Noorwegen (146,400) was geen partij voor Oranje in de wedstrijd in voorbereiding op de WK die begin oktober in Stuttgart zijn. Daar kan olympische deelname voor Tokio 2020 worden afgedwongen.

Vrijdag 30 augustus

Bocciateam derde in groepsfase.

De Nederlandse bocciaploeg klopte op het EK in Sevilla Portugal (6-2) en Israël (12-1), maar een nederlaag tegen de Engeland kostte Bernd Meints, Daniel Perez, Judith Bulthuis en Barend Drost een plaats bij de laatste vier. Rusland klopte Portugal in de finale. Op het individuele toernooi veroverde Daniel Perez eerder deze week een zilveren medaille.

Anne van Dam haalt cut in Portland Classic

Anne van Dam heeft met een goede tweede ronde het weekend gehaald bij de Portland Classic. Na een ronde 69 (-3) komt de Arnhemse uit op -5, waarmee ze bij binnenkomst nipt in de top-30 staat.

Voetbalsters openen kwalificatiereeks met 7-0 zege

De Nederlandse voetbalsters hebben hun eerste kwalificatiewedstrijd op weg naar het EK van 2021 in Engeland met overtuigende cijfers gewonnen. De regerend kampioen van Europa was in Tallinn zoals verwacht veel te sterk voor Estland: 0-7.

Vivianne Miedema en Sherida Spitse maakten beiden twee doelpunten in de A. Le Coq Arena. De andere goals van de Oranje Leeuwinnen kwamen op naam van Jill Roord, Dominique Bloodworth en invalster Ellen Jansen.


Luiten toont progressie in Zwitserland

Joost Luiten heeft op de tweede dag van de European Masters in Zwitserland progressie getoond. De Nederlandse golfer ging in Crans Montana rond in 68 slagen (-2). Hij was het evenement van de Europese Tour op donderdag begonnen met een omloop van 69 slagen. Luiten produceerde vrijdag vier birdies tegen twee bogeys. Hij klom met een score van 137 slagen naar de 36e positie in het klassement. 

Tim Lips zesde op EK na dressuur

Tim Lips en zijn paard Bayro staan bij het EK eventing in het Duitse Luhmühlen na de dressuur op de zesde plaats. Hun score kwam uit op 26 punten. “Het voelde goed, maar de punten vallen me tegen”, was de reactie van Tim. In de landenwedstrijd staat TeamNL, dat op het EK rijdt voor een Olympisch ticket, voorlopig op de zevende plaats.

Laura Hoogeveen is op plaats 27 de tweede geplaatste in de dressuur voor Oranje. Aliene Ruyter rijdt individueel en staat bij de beste helft van de deelnemers op plaats 34. Ilonka Kluytmans en Merel Blom staan naast elkaar in de dressuuruitslag op de plaatsen 55 en 56.

3x3 basketballers beginnen EK met nederlaag

De Nederlandse 3x3 basketballers zijn niet goed begonnen aan het EK. In het Hongaarse Debrecen verloren de Orange Lions hun eerste groepsduel met 16-11 van Spanje.

Goud en zilver voor pararoeiers

Corné de Koning heeft de gouden medaille gewonnen op de WK roeien en pararoeien in Linz. De Nederlander was de beste in de skiff. Op hetzelfde onderdeel bij de vrouwen won Annika van der Meer eerder het zilver, waarmee ze op het Oostenrijkse water de eerste medaille voor TeamNL veroverde.

Brons voor Michael Korrel op WK judo

Michael Korrel heeft bij de wereldkampioenschappen judo in Tokio een bronzen medaille behaald voor TeamNL. De Nederlandse judoka won in de klasse tot 100 kilogram beide partijen in de herkansingen. Korrel rekende eerst met waza-ari af met de nummer één van de wereld, Varlam Liparteliani uit Georgië. Vervolgens was hij ook te sterk voor de huidige wereldkampioen Cho Guham uit Zuid-Korea. Ook die partij trok Korrel met waza-ari naar zich toe.

De 25-jarige judoka was op de herkansingen aangewezen omdat hij in de kwartfinales met ippon ten onder ging tegen Elmar Gasimov uit Azerbeidzjan. Voor Korrel is het zijn eerste medaille bij een WK.

Simeon Catharina strandde in dezelfde klasse in de derde ronde. De Nederlandse WK-debutant verloor op straffen van Guham.

Brons voor lichte dubbelvier op WK roeien

Damion Eigenberg, David Kampman, Ward van Zeijl en Bart Lukkes hebben bij de wereldkampioenschappen roeien in Linz een medaille veroverd. De niet-olympische lichte dubbelvier pakte brons achter China en Italië. Bij de EK was het kwartet al tweede geworden, ook toen achter de Italianen.

Stef Broenink bereikte de finale van het onderdeel skiff. De Nederlander lag in de halve eindstrijd lange tijd aan de leiding, maar werd toch nog gepasseerd door de Duitser Oliver Zeidler en de Deen Sverri Nielsen. De derde plek was genoeg voor een plek in de A-finale. Bovendien mag hij worden voorgedragen om naar de Olympische Spelen te worden uitgezonden.

Lisa Scheenaard en Roos de Jong eindigden in de halve eindstrijd in de vrouwen dubbeltwee ook als derde. Dat was voor hen ook voldoende voor een olympische voordracht en een plaats in de finale.

In de mannen dubbeltwee redde de Nederlandse boot, met Niki van Sprang en Amos Keijser, het niet. Het duo eindigde als vierde. 

Steenhuis en Verkerk uitgeschakeld op WK judo

De wereldkampioenschappen judo in Tokio zijn voor Guusje Steenhuis en Marhinde Verkerk op een teleurstelling uitgelopen. Beide judoka's van TeamNL werden in de klasse tot 78 kilogram vroegtijdig uitgeschakeld.

Steenhuis, die in juni nog zilver behaalde bij de EK in Minsk, verloor in de tweede ronde van Zhenzhao Ma uit China, met een waza-ari. Verkerk won haar openingspartij met een golden score van Nefeli Papadakis uit de Verenigde Staten. In de derde ronde eindigde ook voor haar het toernooi. Patricia Sampaio uit Portugal won na een zogenoemde golden score. Verkerk behaalde vorig jaar bij de WK nog brons.

Bertens naar derde ronde in New York

Kiki Bertens heeft haar partij in de tweede ronde van de US Open gewonnen. De beste Nederlandse tennisster rekende in twee sets af met de Russische Anastasija Pavlioetsjenkova, de nummer 45 van de wereld: 7-5 6-4. In beide sets maakte Bertens een achterstand ongedaan. 

Bertens nam daarmee revanche voor haar nederlaag op de Australian Open, toen de Russin haar versloeg. Ook toen ging het om een partij in de tweede ronde. Bertens en Pavlioetsjenkova speelden zes keer eerder tegen elkaar, de Nederlandse won vier van die duels. 

Robin Haase en Wesley Koolhof staan op de US Open in de tweede ronde van het dubbelspel. De tennissers van TeamNL, die als dertiende zijn geplaatst, wonnen in New York in twee sets van hun landgenoot Matwé Middelkoop en de Tsjech Roman Jebavy. Het werd 6-4 6-4.

Haase en Koolhof nemen het in de tweede ronde op tegen de Spanjaarden Pablo Carreno Busta en Feliciano Lopez of tegen Cheng-Peng Hsieh uit Taiwan met zijn Indonesische dubbelpartner Christopher Rungkat.

Donderdag 29 augustus

Sifan Hassan heerst in Zürich op 1500 meter

Sifan Hassan heeft bij de Diamond League-wedstrijden in Zürich op indrukwekkende wijze de 1500 meter gewonnen. De houdster van het Nederlands record (3.55,30) liep in de laatste ronde al haar concurrentes voorbij en kwam als eerste over de finish in 3.57,08. De Duitse Konstanze Klosterhalfen eindigde op gepaste afstand als tweede.

Dafne Schippers eindigde in Zürich op de 200 meter op de vierde plaats. De wereldkampioene bleef met 22,46 seconden een fractie boven haar beste seizoenstijd. 

Zilver voor Daniel Perez op EK boccia

Daniel Perez heeft een zilveren medaille veroverd op het EK boccia in Sevilla. De Tukker verloor in de finale van de BC2-klasse met 7-4 van de Brit David Smith.

Barend Drost won twee van zijn drie groepswedstrijden, maar dat was niet voldoende voor een plaats in de kwartfinales. In de BC2-klasse boekte zowel Judith Bulthuis als Bernd Meints één overwinning, maar verloren beiden ook twee duels, waardoor ze zich niet onder de laatste acht wisten te scharen.

Volleybalsters nog zonder setverlies op EK

De Nederlandse volleybalsters zijn ongeslagen gebleven in de groepsfase van het EK. In de laatste groepswedstrijd werd gastland Hongarije met 25-17 25-13 25-15 verslagen. De eenzijdige partij duurde slechts 72 minuten. Oranje was al zeker van groepswinst en een plek in de achtste finales en heeft in vijf groepswedstrijden geen set verloren. 

Van 't End wereldkampioen judo

Judoka Noël van 't End heeft donderdag de wereldtitel veroverd in de klasse tot 90 kilogram. Hij klopte de Japanner Shoichiro Mukai (met waza-ari) tijdens een spannende eindstrijd in Tokio.

De 28-jarige Nederlander maakte de hele dag al een ijzersterke indruk in Tokio, waar Anton Geesink in 1964 olympisch kampioen werd. Volgend jaar worden de Spelen opnieuw in de hoofdstad van Japan gehouden.

Van 't End opende zijn WK met een zege op ippon op de Duitser Eduar Trippel en had vervolgens maar een halve minuut nodig om de Australiër Harrison Cassar op zijn rug te leggen. Daarna klopte hij de Zuid-Koreaan Donghan Gwak op straffen en versloeg hij de Fransman Axel Clerget in de kwartfinale (waza-ari). In de halve finale verraste hij Nemanja Majdov, de wereldkampioen van 2017. Met een sierlijke worp gooide hij de Serviër in de golden score op zijn rug.

Van 't End treedt in de voetsporen van Anton Geesink, Wim Ruska, Guillaume Elmont, Dennis van der Geest en Ruben Houkes. Die Nederlandse mannen werden eerder wereldkampioen judo.

Drie boten voldoen met finaleplaats aan olympische eis

De Nederlandse vier-zonder-stuurvrouw, de lichte dubbeltwee en de dubbelvier hebben zich bij de WK roeien in Linz overtuigend geplaatst voor de finale. De boten hebben daarmee voldaan aan de eis om bij NOC*NSF te worden voorgedragen om te worden uitgezonden naar de Spelen van volgend jaar in Tokio.

Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester lagen halverwege al een bootlenge voor op de Poolse boot en toen die in de slotfase aandrong, voer TeamNL weer soepel weg.

Marieke Keijser en Ilse Paulis lagen na 500 meter nog vierde, hadden halverwege de leidende Britsen Craig en Grant te pakken en gaven de koppositie niet meer uit handen. Op de finish had het koppel 1,46 voorsprong op de Britsen.

Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers hadden op de helft van hun halve finale al meer dan een bootlengte voorsprong op de rest en toen achter hen de strijd ontbrandde, hielden ze de marge probleemloos vast.

De vier-zonder-stuurman redde het niet. Vincent van der Want, Boudewijn Röell, Jan van der Bij en Nelson Ritsema kwamen in hun halve finale niet verder dan plaats vijf, op bijna vijf seconden van nummer drie Italië.

Voor de beide achten verliep de dag op de zijtak van de Donau wisselend. De vrouwen, vorig jaar nog vierde, slaagden er niet in zich via de herkansingen alsnog te plaatsen voor de finale. Ze bleven meer dan 10 seconden verwijderd van de tweede plaats in hun race, die een ticket voor de finale had opgeleverd. Daarin had olympische kwalificatie kunnen worden afgedwongen.

De mannen-acht krijgt die kans wel. De boot hield in de herkansing het team van Nieuw-Zeeland 3 seconden achter zich. Beide teams kwalificeerden zich voor de finale waarin verder Duitsland, Australië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten uitkomen. De Holland Acht moet in de finale één boot achter zich houden om te voldoen aan de kwalificatie-eis voor Tokio 2020.

Para-roeiers Annika van der Meer en Corné de Koning wonnen met overmacht hun halve finale in de mixed dubbeltwee. Daardoor kunnen ze bij NOC*NSF worden voorgedragen voor uitzending naar de Paralympische Spelen. De mix 4- werd in hun halve finale zesde en moet volgend jaar op het paralympisch kwalificatietoernooi een ticket voor Tokio zien te bemachtigen. 


Luiten opent onder par in Alpen

Joost Luiten is redelijk begonnen aan de Omega European Masters. Tussen de Alpentoppen op Crans-Montana kwam de Nederlander tot -1, op het moment van binnenkomen goed voor een plaats net buiten de top-30.

Einde WK voor judoka's Polling en Van Dijke

Sanne van Dijke heeft geen medaille overgehouden aan de WK in Tokio. De Brabantse judoka, uitkomend in de klasse tot 70 kilogram, verloor haar eerste optreden in herkansing van Michaela Polleres. De Oostenrijkse zegevierde in de golden score op ippon. Van Dijke eindigde als zevende.

Van Dijke was vrijgeloot voor de eerste ronde en versloeg de Cubaanse Onix Cortes Aldama op ippon. Vervolgens versloeg ze de Australische Aiofe Coughlan met twee waza-ari's. Van Dijke miste de halve finale door een nederlaag op straffen in de golden score tegen de Portugese Barbara Timo, die kort ervoor had verrast met winst op de Japanse titelverdedigster Chizuru Arai.

Van Dijke strijdt met Kim Polling om een ticket voor de Olympische Spelen. Polling, viervoudig kampioene van Europa, is net terug van een zware rugblessure maar werd in de derde ronde gediskwalificeerd na een volgens de arbiter foute armklem. Dat gebeurde tegen de Puerto Ricaanse Maria Perez. Eerder had Polling, die in de eerste ronde ook niet in actie hoefde te komen, gewonnen na een snelle waza-ari en een afsluitende houdgreep van de Chinese Sun Xiaoqian.

Woensdag 28 augustus

Bol grijpt net naast zege in bergrit Vuelta

Jetse Bol heeft bijna gestunt met de zege in de vijfde etappe van de Ronde van Spanje, een rit over 170 kilometer met aankomst bergop. De 29-jarige Nederlander uit de kleine Spaanse ploeg Burgos moest enkele tientallen meters voor de top van de Alto de Javalambre zijn Spaanse medevluchter én ploeggenoot Ángel Madrazo voorbij laten gaan. Bol finishte op 10 seconden als tweede, maar was toch zo blij met de winst van zijn teamgenoot dat hij juichend over de streep fietste.

Wilco Kelderman kon niet mee en kwam als twintigste boven. De beste Nederlander in de koers viel terug naar de tiende plaats in het klassement; hij staat op 1.50 van klassementsleider López.

Ilse Paulis en Marieke Keijser met zege naar halve finales WK


Ilse Paulis en Marieke Keijser hebben bij de WK roeien in Linz de halve finales bereikt in de lichte dubbeltwee. De medaillekandidaten van TeamNL wonnen hun race in de kwartfinales. Het Nederlandse duo had een voorsprong van ruim 3 seconden op de Wit-Russinnen Ianina Anastasija en Alena Foerman, die als tweede eindigden.

Paulis, die bij Rio 2016 olympisch goud veroverde met de inmiddels gestopte Maaike Head, en Keijser behaalden vorige maand bij de wereldbekerfinale in Zevenhuizen zilver. Dat was hun eerste gezamenlijke race van het seizoen. Door een rugblessure was Keijser langdurig uit de roulatie. Het Nederlandse koppel won in 2018 de Europese titel.

Amos Keijser en Niki van Sprang haalden in de dubbeltwee met een overwinning eveneens de halve finales. Ook skiffeur Stef Broenink zegevierde in de kwartfinales en plaatste zich daardoor voor de halve eindstrijd.

Laila Youssifou had in de skiff voldoende aan de derde plek voor deelname aan de halve finales. Hermijntje Drenth/Kirsten Wielaard en Freek Robbers/Michiel Mantel haalden in de twee-zonder de halve eindstrijd niet.

Juul Franssen pakt brons op WK ten koste van Vermeer

Judoka Juul Franssen heeft TeamNL de eerste medaille bezorgd bij de WK in Tokio. De Limburgse versloeg in de klasse tot 63 kilo in de strijd om het brons haar landgenote Sanne Vermeer met waza-ari.

Daarmee nam Franssen een voorsprong op haar jonge concurrente in de strijd om het ene olympische ticket dat per gewichtsklasse te verdelen is. Vermeer was vorig jaar nog de wereldkampioene bij de junioren. In twee eerdere ontmoetingen op internationale podia had Franssen ook al gewonnen. In de halve finale verloor ze in Tokio van de regerend wereldkampioene en latere winnares, Clarisse Agbegnenou uit Frankrijk. Vermeer was via de herkansingen in de troostfinale beland.

Frank de Wit is uitgeschakeld op het WK. In Tokio verloor de als derde geplaatste Noord-Hollander in de klasse tot 81 kilo al bij zijn eerste optreden. Net als vorig jaar gebeurde dat tegen Medickson Del Orbe Cortorreal. De judoka uit de Dominicaanse Republiek had er al een partij in de eerste ronde opzitten waarna hij De Wit versloeg op ippon.

Haase en Hogenkamp klaar in New York

Robin Haase is in de eerste ronde van de US Open uitgeschakeld. De beste Nederlandse tennisser redde het niet tegen de Argentijn Diego Schwartzman, de nummer 20 van de plaatsingslijst. Schwartzman won in drie sets: 6-3 7-6 (6) 6-0. Voor Haase is het pas de eerste nederlaag tegen Schwartzman in zes duels. Haase had de Zuid-Amerikaan al twee keer verslagen op hardcourt: in 2016 op Indian Wells en een jaar later in Montreal.

Richèl Hogenkamp is er evenmin in geslaagd de tweede ronde de bereiken. De 27-jarige Doetinchemse verloor in twee sets van de als 23e geplaatste Donna Vekic uit Kroatië: 7-6 (4) 6-3.

Hogenkamp, momenteel de nummer 207 van de wereldranglijst, had zich via de kwalificaties geplaatst voor het hoofdtoernooi in New York. Daarin won ze drie partijen en mocht ze net als in 2017 en 2016 deelnemen aan de eerste ronde.

Dinsdag 27 augustus

Sterke start Kiki Bertens op US Open

Kiki Bertens is de US Open begonnen met een zege in twee sets op de Spaanse Paula Badosa. Het werd in 64 minuten 6-4 6-2 voor de Wateringse.

Voor Bertens was het haar eerste zege in drie weken tijd. Twee weken geleden verloor ze in Cincinnati haar eerste partij van Venus Williams en in de week voor de US Open kwam ze niet in actie.

Bertens haalde vorig jaar de derde ronde in New York en dat is haar beste resultaat op de US Open.

Fabio Jakobsen sprint naar dagzege Vuelta

Fabio Jakobsen heeft de vierde etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De Nederlands kampioen was na een rit over 175,5 kilometer de sterkste in de massasprint. Hij bleef de Ier Sam Bennett net voor in El Puig. De finishfoto moest eraan te pas komen om te bepalen wie als eerste over de streep kwam. De 22-jarige Jakobsen debuteert in de Vuelta in een grote ronde.

Volleybalsters zonder problemen langs Estland

De Nederlandse volleybalsters hebben op het EK ook hun vierde groepswedstrijd probleemloos gewonnen. In Boedapest was TeamNL met duidelijke cijfers de meerdere van Estland: 25-18 25-12 en 25-10. De ploeg van bondscoach Jamie Morrison heeft nu op dit EK twaalf sets gewonnen en er nog geen een verloren.

Woensdag komt Oranje niet in actie, donderdag is Hongarije de laatste tegenstander in de groepsfase.

Kruijswijk verlaat de Vuelta

Steven Kruijswijk heeft de Ronde van Spanje verlaten. De renner van Jumbo-Visma heeft te veel last van een knieblessure , opgelopen bij een val tijdens de ploegentijdrit op de eerste dag van de Vuelta. "Het is natuurlijk erg teleurstellend om uit te stappen, maar na de ploegentijdrit boekte ik geen progressie met mijn knieblessure."

Mixed-relay bij wereldbekerfinale langebaanschaatsen

De wereldbekerfinale schaatsen komend seizoen in Heerenveen (7-8 maart) krijgt een primeur. Aan het wedstrijdprogramma zal een gemengde estafette ('mixed relay') worden toegevoegd, waar ook TeamNL aan mee zal doen. Vooralsnog gaat het om een experiment. Een race zal uit zes ronden bestaan, met zowel mannen als vrouwen in actie. In het shorttrack werd in het afgelopen seizoen al een mixed relay ingevoerd.

Roeisters dubbelvier naar WK-finale

De vrouwen dubbelvier heeft op het WK in Linz de finale bereikt. Olivia van Rooijen, Sophie Souwer, Nicole Beukers en Inge Janssen roeide zich door winst in hun serie rechtstreeks naar de finale, die op zaterdag staat geprogrammeerd. De vrouwen dubbelvier voldeed daarmee aan de kwalificatie-eisen voor Tokyo 2020 en de boot kan door de bond worden voorgedragen bij NOC*NSF.

De mannen vier-zonder plaatste zich voor de halve finales met een ruime zege in de herkansing. De Nederlandse achten gaan naar de herkansingen.  De mannenploeg eindigde in de serie als derde. De eerste twee kwalificeerden zich voor de eindstrijd. De Nederlandse vrouwen acht kwam in de voorronde als vijfde over de finish. 

Judoka Sanne Verhagen buigt voor wereldkampioene

Sanne Verhagen is op de WK judo uitgeschakeld in de derde ronde, waarin de Japanse titelverdedigster Tsukasa Yoshida te sterk bleek.

De Brabantse, die haar beste WK-prestatie in 2014 leverde met een bronzen plak, had daarvoor wel overtuigend gewonnen van Maria Skora uit Slovenië en de Duitse Pauline Starke.

Maandag 26 augustus

Volleybalsters ook in drie sets langs Kroatië

De Nederlandse volleybalsters hebben op het EK ook in hun derde groepsduel geen set afgestaan. Kroatië werd in Boedapest met 3-0 verslagen: 25-16 25-18 25-23. Een smetje op de zege was het uitvallen van captain Maret Balkestein-Grothues, die vroeg in de wedstrijd haar enkel verzwikte.

Oranje, de nummer twee op de EK's van 2015 en 2017, kwam in de Hongaarse hoofdstad geen moment in de problemen. Alleen in de beginfase konden de Kroatische speelsters bijblijven. In de derde set kwam Kroatië nog terug van een ruime achterstand, maar op 24-23 maakte Nika Daalderop het af met een netbal.

Eerder had Oranje al met 3-0 gewonnen van Roemenië en Azerbeidzjan. Dinsdag wacht Nederland een duel met Estland en donderdag is Hongarije de tegenstander.

Dubbeltwee naar halve finales WK roeien

Roos de Jong en Lisa Scheenaard hebben zich in de dubbeltwee geplaatst voor de halve finales van de WK roeien in Linz. Corné de Koning won zijn heat in de para-skiff. waarmee hij zich plaatste voor de A-finale.

Hermijntje Drenth en Kirsten Wielaard gingen in de twee zonder-stuurvrouw via de herkansingen naar de kwartfinales. Freek Robbers en Michiel Mantel volgden dezelfde route in de twee zonder-stuurman.

De heren lichte dubbelvier moet zich via de herkansingen zien te plaatsen voor de A-finale.
Gerelateerde teams