Nouchka Fontijn Baku 2015 GettyImages 478078870.jpg

Weekblog TeamNL: WK-zilver voor Nouchka Fontijn na protest

11 oktober 2019
Redactie

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Kijk hier naar de resultaten en het belangrijkste nieuws.

Zondag 13 oktober

Basketballers starten beach games met dubbele zege

Ons 3x3 basketbalteam is de eerste editie van de World Beach Games gestart met twee zeges. Brazilië werd met 16-11 verslagen en Madagascar met 17-3.

Bij het bouldering is Vera Zijlstra uitgeschakeld in de halve finales. Kitefoilster Mariska Wildenberg werd tiende in de eerste run. Vanwege de wind zijn de overige drie runs niet gezeild. Wakeboardster Sanne Meijer als eerste door naar de finale.

Kamminga zegeviert op de 200 meter in Berlijn

Zwemmer Arno Kamminga heeft weer een overwinning geboekt in de wereldbeker. De 23-jarige Katwijker van TeamNL was op de slotdag van de driedaagse in Berlijn de beste op de 200 meter schoolslag: 2.09,03. Kamminga bleef wel ruim boven de (winnende) tijd die hij vorige week in Boedapest klokte. Hij dook toen voor het eerst onder de 2.08 (2.07,96).

Ranomi Kromowidjojo eindigde op de 100 vrij als tweede achter Cate Campbell. De Australische won met overmacht in 52,51, 'Kromo' tikte aan in 53,33.

Waterpoloërs stellen EK-ticket veilig

Onze waterpoloërs hebben het drielandentoernooi in Utrecht, met als inzet kwalificatie voor het EK, afgesloten met een gelijkspel tegen Turkije. Beide landen wisten voorafgaand aan het onderlinge duel al dat ze begin volgend jaar in Boedapest present zijn op de Europese eindronde. Zowel Nederland als Turkije was in zwembad De Krommerijn veel te sterk voor Litouwen.

TeamNL versloeg Litouwen vrijdag met 21-4, de Turken deden dat een dag later met 24-7. Het afsluitende duel eindigde in 8-8, omdat Oranje in het laatste kwart een voorsprong van 7-5 uit handen gaf (3-1 2-2 2-2 1-3). Op het EK van vorig jaar in Barcelona wonnen de waterpoloërs nog met maar liefst 22-5 van Turkije.

Eventingteam elfde in Boekelo

Het Nederlandse eventingteam eindigde tijdens de Military van Boekelo in het landenklassement op de elfde plaats, vooral ook door een teleurstellend optreden op zaterdag. Het laatste olympische teamticket, voor het beste, nog niet geplaatste land, ging naar Zwitserland dat in Boekelo als zevende eindigde.

Alleen als andere landen niet kunnen voldoen aan individuele eisen die horen bij olympische kwalificatie of besluiten geen gebruik te maken van hun teamstartplaats, kan de Nederlandse ploeg wellicht nog in aanmerking komen voor Tokio 2020.

Lips en Blom hebben beiden individueel nog wel goede kansen op een olympisch ticket.

Alvarado wint veldrit in Gieten

Veldrijdster Ceylin del Carmen Alvarado heeft de eerste veldrit om de Superprestige gewonnen. In Gieten liet de Rotterdamse de Belgische wereldkampioene Sanne Cant en Yara Kastelijn, Alvarado's landgenote, ruim achter zich.

Alvarado, die net als Mathieu van der Poel uitkomt voor Corendon-Circus, was op het modderige circuit in Gieten een klasse apart. De strijd om plaats twee was spannender. Cant nam pas in de slotronde afstand van Kastelijn en finishte op een kleine minuut van Alvarado als tweede.

Luiten 25ste in Rome

Joost Luiten heeft op de slotdag van het Italiaans Open geen progressie kunnen boeken. De Rotterdammer ging net als zaterdag rond in 71 slagen, het baangemiddelde op de Olgiata Golfclub nabij Rome. Luiten eindigde op de gedeelde 25e plaats, met twaalf slagen achterstand op de Oostenrijkse winnaar Bernd Wiesberger.

De Nederlandse golfer was het Italiaans Open, onderdeel van de lucratieve Rolex Series, veelbelovend begonnen met een ronde van 66 slagen. Luiten zakte op de tweede dag echter weg uit de top van het klassement door een 72'er. Hij wist zich in het slotweekeinde niet echt meer te verbeteren. Luiten sloot het toernooi af met een ronde met drie birdies en drie bogeys.

Zege Piek en Tabeling op Dutch Open

Robin Tabeling en Selena Piek hebben zich op het Dutch Open verzekerd van de titel in het gemengd dubbel. Het Nederlandse koppel versloeg het Engelse echtpaar Chris en Gabrielle Adcock, de nummers 2 van de plaatsingslijst, in twee games: 21-17 21-13.

Tabeling en Piek, die als derde waren geplaatst, zijn de eerste Nederlandse winnaars van het gemengd dubbelspel op het Dutch Open.

Tabeling kon zijn geluk niet op. "We speelden zo goed, de 'vibe' zat er in de hal in en wij geloofden er ook in. Toen ik het deelnemersveld zag, dacht ik: oei, dat wordt lastig. Het is heerlijk om dan hier, met de familie erbij op de tribune, te winnen."

WK-zilver voor Nouchka Fontijn na protest

Nouchka Fontijn leek in Ulan-Ude even voor het eerst in haar loopbaan de wereldtitel in de klasse tot 75 kilogram te hebben veroverd. Na haar zege in de finale op Lauren Louise Price uit Wales stond de 31-jarige Schiedamse van TeamNL al klaar om de gouden medaille in ontvangst te nemen. De ceremonie werd echter afgebroken omdat er protest was aangetekend door het kamp van Wales. Het protest werd toegekend waarna Price het goud kreeg omgehangen. Fontijn liet de huldiging lopen.

"Ik ben echt heel erg teleurgesteld", liet Fontijn in een korte reactie via de Nederlandse boksbond weten. "Ik waande me in een slechte film, die ook nog eens steeds slechter werd. Ik voelde me wereldkampioen, maar een uur later was ik mijn eerste WK-goud alweer kwijt. Ik hoorde plotseling veel gejuich uit de kamer waar de delegatie van Wales zat. Toen wist ik genoeg en ben ik de hal uitgelopen. Ik kon het niet meer opbrengen om naar de ceremonie te gaan."

Choukoud mist olympische limiet in Eindhoven

Khalid Choukoud is er niet in geslaagd zich in Eindhoven te kwalificeren voor de olympische marathon van volgend jaar in Tokio. De atleet van TeamNL kwam in de 36e marathon van Eindhoven tot een tijd van 2.12.56 (officieus) en bleef daarmee een kleine anderhalve minuut boven de limiet.

De winst in Eindhoven was voor de Keniaan Laban Mutai. Hij liep een tijd van 2.06.39 en was daarmee zo'n 20 seconden sneller dan zijn landgenoot Reuben Kerio. 

Van Lankveld 51ste op WK paraschieten

Joep van Lankveld is als 51ste geëindigd op het WK paraschieten. Op het onderdeel R4 10m Luchtgeweer staand SH2 mixed scoorde de schutter van TeamNL 611.5 punten en dat was niet voldoende voor een finaleplaats.

Van Lankveld komt dinsdag in actie op zijn tweede en laatste onderdeel, de R5 10m Luchtgeweer liggend SH2 mixed.

Zaterdag 12 oktober

Tabeling en Piek naar finale in Almere

Robin Tabeling en Selena Piek zijn niet te stuiten in Almere. Het succesvolle badmintonpaar staat zondag van de finale van de Dutch Open. In de halve eindstrijd was ons duo te sterk voor de als eerste geplaatste Britten Marcus Ellis en Lauren Smith: 21/17, 21/14. Tabeling en Piek, als derde geplaatst op dit toernooi, treffen morgen opnieuw een Brits koppel: Chris en Gabrielle Adcock. Zij zijn de nummers twee van de plaatsingslijst.

Alweer een record voor Kira Toussaint 

Kira Toussaint blijft maar records zwemmen. De tweevoudig Europees kampioen op de estafette verbeterde zaterdag bij de wereldbeker in Berlijn opnieuw haar eigen Nederlands record op de 100 meter rugslag. Ze tikte als eerste aan in 59,46 seconden, een tiende sneller dan vorige week in Boedapest. Daar had ze met 59,56 haar record al met ruim twee tienden aangescherpt.

Toussaint verbeterde vrijdag in Berlijn ook al haar Nederlands record op de 50 rugslag.

Douwe Macare vierde op EK skateboarden

Douwe Macare is net buiten de prijzen gevallen op het EK skateboarden in Nizjni Novgorod. In de Russische stad eindigde hij als vierde met 231,34 punten. Daarmee kwam de Nederlands kampioen 29 punten tekort voor het podium. Het goud ging naar de Fransman Vincent Milou met een totaal van 287,01 punten.

Joost Luiten nu 23ste in Italië

Joost Luiten heeft op de derde dag van het Italiaans Open zijn vorm van de eerste dag niet kunnen evenaren. Onze beste golfer ging rond in 71 slagen, het baangemiddelde in Rome.

Luiten noteerde op de vierde hole een eagle, maar zette daar drie bogeys tegenover. Hij noteerde één birdie.

Donderdag was Luiten veelbelovend begonnen in Italië. Hij stond, dankzij liefst vijf birdies, met -5 in de top van het klassement. Luiten gaat de laatste dag in als de nummer 23 van de ranglijst.

Groenewegen sluit seizoen af met zege in Zeeland

Wielrenner Dylan Groenewegen heeft zijn seizoen afgesloten met winst van de Tacx Pro Classic. De 26-jarige Amsterdammer was de sterkste in de massasprint op Neeltje Jans, het eindpunt van de Zeeuwse eendagskoers. Groenewegen klopte Europees kampioen Elia Viviani uit Italië in de laatste meters. De Gelderlander Arvid de Kleijn van de continentale ploeg Metec-TKH kwam als derde over de finish.

Eventingruiters als elfde naar slotdag in Boekelo

Op de voorlaatste dag van de military van Boekelo-Enschede staan onze eventingruiters op een elfde plaats. Merel Blom was zaterdag op het onderdeel cross country de enige van de Nederlandse teamruiters die foutloos de finish passeerde. Zowel Andrew Heffernan als Raf Kooremans ondervonden problemen waardoor een hoge eindklassering uit het zicht is. Die goede klassering was nodig om een startbewijs voor het team binnen te halen voor de Olympische Spelen.

In Boekelo wordt de laatste wedstrijd van de FEI Nations Cup verreden en in deze wedstrijdserie is nog één teamticket voor Tokio te verdienen. Om daarvoor in aanmerking te komen moet Nederland minimaal vijfde worden in de landenwedstrijd en die kans bestaat alleen in theorie nog.

Bauke Mollema soleert naar zege in Ronde van Lombardije

Bauke Mollema heeft de Ronde van Lombardije gewonnen. De wielrenner van Trek-Segafredo sprong op 19 kilometer van de streep weg uit de groep met favorieten en soleerde naar de finish in Como. Mollema voegde zo voor het eerst een 'monument' toe aan zijn erelijst. De Italiaanse najaarskoers behoort tot de vijf meest prestigieuze klassiekers.

De Groninger won in 2016 de Clásica San Sebastián. Een jaar later schreef Mollema ook een etappe in de Tour de France op zijn naam.

Europees goud en brons voor skateboardsters 

De Nederlandse skateboardsters hebben zich van hun beste kant laten zien op de EK in het Russische Nizjni Novgorod. Keet Oldenbeuving werd op het onderdeel 'street' Europees kampioen met een score van 111,34. Roos Zwetsloot pakte met 110,33 het brons. Candy Jacobs sloot af als vierde (90,67).

Sven Kramer blesseert knie bij aanrijding

Sven Kramer heeft zaterdagochtend een knieblessure opgelopen toen de schaatser tijdens zijn trainingskamp in Inzell op zijn fiets werd aangereden door een auto. Wat de ernst van de kwetsuur is, moet nog verder worden onderzocht. Volgens zijn ploeg Jumbo-Visma is de voorbereiding op het nieuwe seizoen in ieder geval ernstig verstoord.

"Ik heb vooral last van mijn knie", zei Kramer, die zondag naar huis vliegt voor nader onderzoek. Maandag wordt de kwetsuur verder onderzocht met onder andere een MRI-scan. "Het is op dit moment afwachten wat de gevolgen zijn voor de start van het nieuwe seizoen. Daar valt nu weinig over te zeggen."

Fontijn op punten naar eindstrijd

Nouchka Fontijn heeft de finale bereikt van de WK boksen. Het middengewicht uit Schiedam won in het Russische Oelan-Oede op punten haar halve eindstrijd van de Canadese Tammara Thibeault: 4-1. Ze neemt het zondag in de finale op tegen Lauren Louise Price uit Wales. Geen onbekende voor Fontijn; eind juni stonden de twee nog tegenover elkaar in de finale van de Europese Spelen. Toen trok Price aan het langste eind.

Vrijdag 11 oktober

Selena Piek en Robin Tabeling halve finalisten op Dutch Open

Badmintonduo Selena Piek en Robin Tabeling zijn op de Dutch Open doorgedrongen tot de halve finale. De badmintonners versloegen het Deense koppel Jeppe Bay/Sara Lundgaard in twee games: 21-17, 21-12. 

Piek kon met Cheryl Seinen ook in het damesdubbelspel de halve finale bereiken. Het tweetal ging echter ten onder tegen de Japanse Rin Iwanaga/Kie Nakanishi in twee games: 21-15, 21-10. 

Kira Toussaint verbetert eigen record op rugslag

Kira Toussaint heeft tijdens een wereldbekerwedstrijd zwemmen in Berlijn haar Nederlands record op de 50 meter rugslag verbeterd. De zwemster won de finale in 27,49 en was daarmee ruim sneller dan haar oude record van 27,68.

Arno Kamminga won de 100 meter schoolslag in 59,15. Daarmee bleef hij boven de toptijd die hij een week eerder in Boedapest zwom (59,05). Ranomi Kromowidjojo eindigde op de 50 meter vrije slag als tweede in 24,65. Ze moest de Zweedse Michelle Coleman (24,26) voor zich dulden.

Sifan Hassan kandidaat Europees Atlete van het jaar

Sifan Hassan behoort tot de tien genomineerden voor de verkiezing van Europees atlete van het jaar 2019. De Europese atletiekfederatie maakt vrijdag de namen bekend van de atletes die kans maken op de eretitel.

De 26-jarige Hassan bouwde deze zomer een enorme erelijst op. De atlete liep Europese records op verschillende afstanden, een wereldrecord op de Engelse mijl, won de finales van de Diamond League op 1500 en 5000 meter en veroverde op afgelopen WK in Doha het goud op de 10.000 meter en 1500 meter.

Luiten valt weg uit top in Rome

Golfer Joost Luiten is na een matige tweede ronde van 72 slagen uit de top van het klassement geduikeld in het Italiaans Open. De Nederlander stond na de eerste ronde nog gedeeld derde, maar viel door zijn score van 1 boven par in de tweede rondgang terug naar de gedeelde 21e positie met -4. Hij staat zes slagen achter de Engelse leider Matthew Fitzpatrick, die met 65 slagen (-6) op een score van -10 kwam.

Kiki Bertens verliest in kwartfinale van tiener Gauff

Kiki Bertens is er in Linz nog niet in geslaagd zich te plaatsen voor de WTA-Finals. De 27-jarige tennisster van TeamNL verloor in Oostenrijk in de kwartfinales van de Amerikaanse tiener Cori Gauff: 7-6 (1) 6-4. Bertens heeft daardoor nog niet genoeg punten veroverd om Serena Williams op de ranking te passeren.

Skateboardsters als 1, 2 en 3 naar EK-finale


Candy Jacobs, Keet Oldenbeuving en Roos Zwetsloot hebben hun favorietenrol op het EK skateboarden waargemaakt. De skateboardsters van TeamNL plaatsten zich respectievelijk als nummer 1, 2 en 3 voor de finale op de discipline street.

In het Russische Nizjni Novgorod stak Candy Jacobs er in de halve finale bovenuit. De 29-jarige Jacobs, die onlangs op het WK vierde werd en daarmee de beste skateboardster uit Europa was, kreeg een waardering van 128.67. De pas 15-jarige Oldenbeuving kwam tot een score van 105.67, Zwetsloot (18) voltooide de Nederlandse dominantie met 89.67. De Belgische Lore Bruggeman kon met een score van 86 als enige in de buurt blijven van de TeamNL-skateboardsters.

Zaterdag is de finale. Jacobs moest vorig jaar bij het EK in Basel genoegen nemen met zilver, achter Julia Brueckler. De Oostenrijkse plaatste zich met een score van 61.67 voor de eindstrijd.

Kimmann tweede in olympische testrace 

BMX-er Niek Kimmann heeft tijdens een olympische testwedstrijd in Tokio de Fransman Romain Mahieu net voorrang moeten verlenen. De winnaar van de wereldbeker en rijder van TeamNL eindigde op het olympische parcours voor de Zomerspelen volgend jaar in de Japanse hoofdstad als tweede in 40,828 seconden. Mahieu zegevierde in 40,480. De Zwitser David Graf pakte brons met een tijd van 41,527. Twan van Gendt (negende) en Dave van der Burg (negentiende) haalden de finale niet.

Bij de vrouwen kon wereldbekerwinnares Laura Smulders (vijftiende) zich niet mengen in de strijd om de podiumplaatsen. Ook Ruby Huisman (zeventiende) kon geen hoofdrol vervullen. De Australische Saya Sakakibara, geboren in Japan, won in de finale.

Donderdag 10 oktober

Goede start Luiten in Rome

Golfer Joost Luiten is goed begonnen aan het Italiaans Open in Rome. Op de openingsdag noteerde de TeamNL-golfer 66 slagen en met die score van 5 onder par deelt hij de derde plaats in het klassement. Luiten schreef vijf birdies op zijn kaart.

Bertens door naar kwartfinales in Linz

Tennister Kiki Bertens is met een moeizame zege op Alison Van Uytvanck doorgedrongen tot de kwartfinales van het toernooi in het Linz. De nummer 8 van de wereld had drie sets nodig om zich te ontdoen van de nummer 44 van de wereld uit België: 4-6 6-3 6-3. Na bijna twee uur tennis benutte ze haar eerste matchpoint.

Bertens treft in de kwartfinales de Amerikaanse Cori Gauff. Het pas 15-jarige talent won in de tweede ronde van de Oekraïense Katerina Kozlova, die opgaf met een blessure.

Matig Oranje ontsnapt en heeft EK in zicht

Het Nederlands elftal heeft in de strijd om deelname aan het Europees kampioenschap een belangrijke overwinning behaald. In De Kuip ontsnapte de formatie van bondscoach Ronald Koeman tegen Noord-Ierland: 3-1. Een tegenvallend Oranje maakte het verschil opnieuw in het laatste deel van de wedstrijd. Nederland maakte tussen de 80ste en 94ste minuut een achterstand ongedaan. Invaller Luuk de Jong maakte in blessuretijd de belangrijke 2-1.

Turnster Naomi Visser besluit het WK op 23ste plaats van de meerkamp

Het WK turnen zit erop. Naomi Visser kwam vandaag als laatste uit in de meerkampfinale. De pas 18-jarige turnster eindigde op de 23ste plek. Ze viel bij haar vloeroefening en op haar favoriete onderdeel: brug ongelijk. 

Voor ons team zit het toernooi erop. Zowel de vrouwen als mannen plaatsten zich niet voor individuele toestelfinales, die dit weekend op de planning staan van het WK in Stuttgart. 

Voorlopig negende plaats voor eventingruiters op Military Boekelo-Enschede

Onze eventingruiters staan na de dressuur bij de military van Boekelo-Enschede op de negende plaats in de landenwedstrijd. Andrew Heffernan (Gideon), Merel Blom (Ceda) en Raf Kooremans (Dimitri) kwamen in actie. De wedstrijd in Boekelo is de laatste kans om als team te plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokio.

Bondscoach Bettina Hoy zag dat het team nog niet helemaal op schema lag. "Raf reed echt een goede proef en heeft te weinig punten gekregen, vind ik. Merel reed een mooie proef en nette score. Het paard van Andrew Heffernan is pas acht en was wat overdonderd door de hele atmosfeer. Mijn ruiters hebben gedaan wat ze kunnen en meer kan ik nu niet verwachten. Maar we hebben nog twee onderdelen te gaan", aldus de Duitse oud-ruiter.

Oranje moet als beste nog niet voor de Olympische Spelen geplaatste land eindigen in de eindstand van de FEI Nations Cup. Zwitserland en België zijn de grootste concurrenten. Alleen België staat op dit moment boven het team van Hoy: zij staan zevende. 

Yonex Dutch Open: badmintonduo's Piek/Seinen, Piek/Tabeling, Maas/Tabeling in kwartfinales, Soraya de Visch Eijbergen uitgeschakeld

Badmintonduo's Selena Piek/Cheryl Seinen, Piek/Robin Tabeling en Jelle Maas/Tabeling zijn op de Yonex Dutch Open doorgedrongen tot de kwartfinale van het toernooi. Vooral Piek en Seinen kenden een zware strijd, maar zij trokken met 21-18 en 24-22 aan het langste eind. Met Tabeling bereikte Piek de kwartfinale door een zege op de Russische tegenstanders Denis Grachev en Ekaterina Bolotova: 21-13, 21-13. Maas en Tabeling wonnen met 21-12 en 21-10 van de Denen Tobias Holst en Mikkel Stoffersen. 

Soraya de Visch Eijbergen heeft op het Dutch Open in de tweede ronde een nederlaag geleden. De Française Xuefei Qi was in Almere met 21-11 21-6 duidelijk te sterk. De partij duurde 36 minuten. 

Nouchka Fontijn zeker van medaille op WK boksen

Boksster Nouchka Fontijn heeft op de WK in Rusland de halve finales bereikt. De 31-jarige Schiedamse is daarmee al zeker van een medaille in de klasse tot 75 kilogram. Nouchka was in de kwartfinales veel te sterk voor Lu Zheng uit China, die zowel in de eerste als tweede ronde van de scheidsrechter acht tellen kreeg na een serie rake stoten van de Nederlandse.

De vijf juryleden wezen Fontijn na drie rondes van drie minuten allemaal aan tot winnares. Op de Olympische Spelen van Rio 2016 pakte de Nederlandse boksster zilver. Fontijn bereikte als Europees kampioene de finale, waarin ze verloor van de Amerikaanse titelverdedigster Claressa Shields.

Fontijn stond vorig jaar op de WK in India ook weer in de finale. Daarin verloor ze op punten van de Chinese Qian Li. De Zuid-Hollandse pakte ook WK-zilver in 2016 en brons bij de WK van 2014.

Woensdag 9 oktober

Bertens knokt zich langs Doi

Kiki Bertens heeft zich op het WTA-toernooi van Linz verzekerd van een plek in de tweede ronde. De nummer 1 van de plaatsingslijst, die op het laatste moment een wildcard in ontvangst nam, was met 6-4 7-5 de meerdere van de Japanse qualifier Misaki Doi.

Bertens had het vooral in de tweede set lastig met de nummer 74 van de wereld, die in de kwalificaties al twee driesetters had gespeeld. Bertens won na een 5-4-achterstand de laatste drie games van de wedstrijd en maakte het na ruim anderhalf uur af met een backhandvolley.

De Visch Eijbergen door in Almere

Badmintonster Soraya de Visch Eijbergen is door naar de tweede ronde van het Yonex Dutch Open. De Nederlandse was in het Topsportcentrum in Almere te sterk voor Irina Amalie Andersen. De Deense moest opgeven bij een achterstand van 21-15 en 14-5. De Visch Eijbergen neemt het donderdag in de tweede ronde op tegen de Française Xuefei Qi. Gayle Mahulette werd in de eerste ronde uitgeschakeld. De Arnhemse verloor met 21-12, 21-15 van de Turkse Aliye Demirbag.

Mark Caljouw is op het Dutch Open in de tweede ronde blijven steken. De als derde geplaatste Caljouw, die in de eerste ronde een bye had, moest in Almere met 18-21 21-16 21-15 zijn meerdere erkennen in de Fransman Arnaud Merkle, afkomstig uit het kwalificatietoernooi.

Het herendubbel Jelle Maas en Robin Tabeling was in de eerste ronde te sterk voor het Surinaamse koppel Nai Chung Tong/Opti. De als achtste geplaatste Nederlanders wonnen in twee sets: 21-10, 21-11. Ruben Jilles en Ties van der Lecq redden het niet. De Britten Lane en Vendy waren in drie sets te sterk: 11-21, 21-13, 21-17. Ook Sebastiaan Li en Niels Veenstra strandden in de eerste ronde. De Chinezen Ou en Zhang wonnen in twee sets: 21-8, 21-16.

Bij de vrouwen bereikten ​Selena Piek en Cheryl Seinen de tweede ronde. Het Nederlandse duo versloeg de Letse vrouwen Pope en Radovska​ met 21-11, 21-8. Kirsten en Sabine de Wit verloren hun partij met 21-11, 21-12 van de Engelsen Moore en Williams.

In het gemengd dubbelspel waren Robin Tabeling en Selena Piek in een Nederlands onderonsje met 21-19, 18-21, 21-11​ te sterk voor Ties van der Lecq en Deborah Jille. Ruben Jille en Alyssa Tirtosentono verloren hun openingspartij met 21-18, 22-20​ van de als eerste geplaatste Britten Ellis en Smith.

Tim Lips niet met Eclips in Military Boekelo

Tim Lips heeft gisteren zijn paard Eclips moeten afmelden voor de Military Boekelo-Enschede. Hierdoor bestaat het Nederlandse team nu uit Merel Blom met Ceda, Andrew Heffernan met Gideon en Raf Kooremans met Dimitri. Lips fungeert met zijn paard Bayro wel als vierde man. Hij zal niet de dressuur en de cross rijden, maar uitsluitend beschikbaar zijn voor het springen mocht een van de andere teamleden onverhoopt uitvallen.

Vandaag zijn alle aan de jury gepresenteerde paarden van TeamNL door de eerste veterinaire keuring gekomen. Morgen begint de daadwerkelijke wedstrijd met de dressuur.

Dinsdag 8 oktober

Voetbalsters blijven foutloos op weg naar EK

De Nederlandse voetbalsters zijn in hoog tempo op weg naar kwalificatie voor het EK van 2021 in Engeland. De regerend kampioen van Europa zette ook de vierde kwalificatiewedstrijd, in Eindhoven tegen Rusland, in winst om: 2-0. De Russinnen zijn op papier de grootste concurrent in groep A, maar ook zij konden de 'Leeuwinnen' niet echt in de problemen brengen.

Uitgerekend Daniëlle van de Donk, die al voor de aftrap werd gehuldigd omdat ze in haar geboortestreek haar honderdste interland speelde, opende de score. 

Vivianne Miedema haalde de spanning uit de wedstrijd door na een uur op aangeven van rechtsback Liza van der Most, die de geblesseerd uitgevallen Desiree van Lunteren had vervangen, de 2-0 in te koppen. De spits barstte na haar 65e interlanddoelpunt in tranen uit, het gevolg van het overlijden van haar opa.

Turnsters achtste in teamwedstrijd op WK

Onze turnsters zijn in de teamwedstrijd op de WK in Stuttgart als achtste geëindigd. Met de verrassende zesde plaats in de kwalificaties had de ploeg zich eerder al geplaatst voor de Olympische Spelen, het hoofddoel in Stuttgart. Naomi Visser, Lieke en Sanne Wevers, Eythora Thorsdottir en Tisha Volleman haalden in de finale een puntentotaal van 159,427. De Amerikaanse turnsters prolongeerden in Stuttgart hun wereldtitel. 

De Oranje-turnsters werden vier jaar geleden in de WK-finale van Glasgow ook al achtste. Net als toen - Nederland mocht destijds na 40 jaar weer als team naar de Spelen - kon die eindklassering de stemming niet bederven. "Ik ben nog steeds trots", zei Thorsdottir, het meest expressieve lid van het team. Na haar vloeroefening werd ze door de voltallige ploeg met bewondering onthaald. "Ze hadden gezien dat ik aan het einde volledig improviseerde. Ik voelde dat ik voorover ging vallen, terwijl het juist naar achteren moet. Ik heb er maar iets van gemaakt."

Het gevoel was er, in tegenstelling tot in de kwalificaties toen ze niet haar beste dag had. Zoals Visser zich ook sterk verbeterde ten opzichte van zaterdag. Ze kwam op drie toestellen uit, met haar vloerscore van de kwalificaties zou ze een knappe meerkampscore van 54,6 hebben gehaald. Donderdag volgt voor haar nog de meerkampfinale. "Ik wil het nog een keer beter doen dan zaterdag, vandaag ging echt alles goed."Gayle Mahulette naar hoofdtoernooi Yonex Dutch Open

Tijdens het kwalificatietoernooi van de Yonex Dutch Open in Topsportcentrum Almere zijn Gayle Mahulette en de koppels Ruben Jille/Alyssa Tirtosentono en Ties van der Lecq/Debora Jille door naar het hoofdtoernooi.

Mahulette won met 21/13, 21/16 van de Russische Anastasiia Semenova en neemt het morgen op tegen Aliye Demirbag uit Turkije. Jille en Tirtosentono versloegen met 21/19, 21/9 het Franse koppel William Villeger/Sharone Bauer. Van der Lecq en Jille waren in een Nederlands onderonsje te sterk voor het koppel Timo Stoffelen/ Charissa Kuiper met 21/7, 21/9.

Voor de overige Nederlanders was de kwalificatieronde het eindstation. In het mannenenkel verloor Joran Kweekel in drie games met 18/21, 21/17, 18/21 van Leo Rossi uit Frankrijk. Aram Mahmoud moest zijn meerdere met 15/21, 19/21 erkennen in Kiran George uit India.

De mannendubbels Dennis Koppen/Denzell van Soerland en Lars Kros/Timo Stoffelen verloren respectievelijk van Tinn Isriyanet/Kittinupong Kedren uit Thailand met 11/21, 15/21 en de Fransen Samy Corvee en William Villeger met 21/14, 12/21, 22/24.


Bokssters Fontijn en Betrian door op WK

De Nederlandse bokssters Nouchka Fontijn en Jemyma Betrian hebben bij de WK in het Russische Oelan-Oede beiden de achtste finales gewonnen. Fontijn deed dat in de klasse tot 75 kg. De titelkandidate uit Schiedam won op punten (5-0) van de Kazachstaanse Akerke Bakhytzhan. Voor Fontijn was het haar eerste optreden op de titelstrijd.

Betrian won in de klasse tot 57 kg eveneens op punten (3-2). Haar tegenstandster was Alzjan Chojabekova, eveneens uit Kazachstan. Eerder op het evenement won Betrian al van de Italiaanse Alessia Mesian.

Betrian neemt het in de volgende ronde op tegen de Russin Ludmila Vorontsova. Nouchka Fontijn ontmoet in de kwartfinale de Chinese Lu Zheng.

Maandag 7 oktober

Turners grijpen naast teamticket voor Olympische Spelen

De Nederlandse turners zijn er op de WK in Stuttgart niet in geslaagd deelname als team aan de Olympische Spelen af te dwingen. Bart Deurloo, Casimir Schmidt, Frank Rijken, Michel Bletterman en Epke Zonderland wisten vooraf wat er van hen werd verwacht. De score van Duitsland, dat elfde stond maar door de Zwitsers zou worden gepasseerd, overtreffen. Dat lukte niet. Nederland viel tegen en eindigde slechts als negentiende.

Nederland was er drie jaar geleden op de Spelen van Rio wel bij. Toen werd het olympisch ticket bereikt via het zogenoemde testevent, waar de landen negen tot en met zestien van de WK om vier startbewijzen turnden. Die omweg was er nu niet, in Stuttgart moest het gebeuren. Maar een plaats bij de beste twaalf bleek te hoog gegrepen.

Epke Zonderland kwam op de rekstok ten val. Hierdoor mist de Fries de finale en kan hij zijn wereldtitel op dit onderdeel niet verdedigen.

Bart Deurloo is momenteel de enige Nederlandse turner die bij NOC*NSF mag worden voorgedragen voor deelname aan de Olympische Spelen. Deurloo behaalde in de meerkamp de 41e plaats, maar op de geschoonde lijst – zonder meerkampers die zich met hun land hebben gekwalificeerd – eindigde hij op plek elf, waarmee hij aan de eis voor een voordracht heeft voldaan. 

Epke Zonderland, die in Stuttgart alleen in actie kwam aan brug en rek, heeft nog een kans op een Olympisch ticket via de wereldbekerwedstrijden. 

Naber-Lozeman niet van start in military Boekelo

Eventingamazone Alice Naber-Lozeman heeft zich teruggetrokken voor de military van Boekelo, die deze week begint. Haar paard ACSI Peter Parker is niet geheel fit. Naber-Lozeman zegt dat ze geen enkel risico wil nemen met de gezondheid van het dier.

Startvolgorde teamfinale turnsters bekend

De startvolgorde van de Nederlandse turnsters voor de WK-teamfinale is bekend. De Nederlandse ploeg start, net als in de kwalificaties van zaterdag, op het onderdeel balk.

De startvolgorde ziet er als volgt uit:

Balk: Naomi Visser, Eythora Thorsdottir, Sanne Wevers
Vloer: Tisha Volleman, Lieke Wevers, Eythora Thorsdottir
Sprong: Naomi Visser, Tisha Volleman, Eythora Thorsdottir
Brug: Naomi Visser, Sanne Wevers, Lieke Wevers

In de landenfinale geldt een zogenaamd 5-3-3 format, wat betekent dat er per toestel drie turnsters in actie komen. Alle scores tellen mee voor het teamresultaat. De teamfinale start dinsdag om 14:30 uur.

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen