Podium Harrie Lavreysen En Jeffrey Hoogland Wk Sprint 2020

Weekblog TeamNL: Harrie Lavreysen prolongeert zijn wereldtitel op de sprint

24 februari 2020

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Lees hier de belangrijkste uitslagen en het laatste nieuws.

Zondag 1 maart

Inge Jansen negende in Montreal

Inge Jansen is bij de FINA Diving World Series in Montreal op de 3-meterplank negende geworden met een puntentotaal van 257.25. De beste zes gingen door naar de finale.

Afgelopen vrijdag werd Inge met Celine van Duijn zesde op de 3 meter synchroonspringen, het onderdeel waarop zij zich tijdens de World Cup in Tokyo hopen te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokyo. Voor de individuele onderdelen hebben ze zich al geplaatst.

Harrie Lavreysen prolongeert zijn wereldtitel op de sprint
Harrie Lavreysen heeft op indrukwekkende wijze het goud veroverd op het sprinttoernooi bij de WK baanwielrennen in Berlijn. In de finale versloeg hij vriend en landgenoot Jeffrey Hoogland. Het was het zesde goud voor Nederland op de piste van het Velodrome van Berlijn, een evenaring van de recordscore van vorig jaar.

Terwijl vriend en medefinalist Jeffrey zijn frustratie uitte door op het middenterrein van de Berlijnse wielerpiste wat meubilair te verplaatsen, was Harrie nog aan het bekomen van zijn derde wereldtitel. Na de teamsprint en de keirin had hij ook het sprinttoernooi gewonnen bij de WK baanwielrennen. "Een hattrick, ik hoorde dat dat nog nooit vertoond is op een WK. Dit is niet te bevatten", zei de 22-jarige Brabander, die zijn vorig jaar behaalde sprinttitel prolongeerde.

Een hattrick, ik hoorde dat dat nog nooit vertoond is op een WK. Dit is niet te bevatten

Harrie Lavreysen

Ook toen was Hoogland de verliezer in de finale. "Dat zal mede zijn frustratie veroorzaken. Jef heeft mij het hele jaar in de regenboogtrui zien rijden. Dat wil hij ook", vertelde de wereldkampioen die een welhaast perfect toernooi had gereden. "Het begon al lekker met die tijd in de kwalificaties. Een ziek pr", noemde hij zijn 9,253 over 200 meter met vliegende start. In de ronden erna verloor hij geen enkele heat. 

Dorian van Rijsselberghe beëindigt zijn loopbaan

Dorian van Rijsselberghe beëindigt zijn loopbaan. De 31-jarige Dorian komt tot dit besluit kort nadat hij er zaterdag niet in was geslaagd om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio.

"Ik ga geen races meer varen en ben helemaal klaar", liet hij bij de NOS weten. "Ik focus me nu op mijn eigen dingen en op Kiran die de sterren van de hemel mag varen."

Dorian veroverde goud bij de Spelen van Londen 2012 in de RS:X-klasse en prolongeerde zijn olympische titel vier jaar later bij de Spelen van Rio de Janeiro. Ook werd hij twee keer wereldkampioen. 

Drie op een rij voor Patrick Roest
Patrick Roest heeft zich in een illuster rijtje schaatsers gevoegd. Patrick won zondag in Hamar op het WK allround zondag de 1.500 en de 10.000 meter en pakte zijn derde wereldtitel op een rij. Zaterdag zegevierde de Lekkerkerker ook al op de 5.000 meter. Jan Blokhuijsen eindigde als vierde.

De titelhouder mocht op de afsluitende afstand ruim 11 seconden verspelen op Sverre Lunde Pedersen, de nummer 2 in het klassement. De Noor bleek echter niet in staat om Patrick serieus te bedreigen. De klassementsleider nam snel de koppositie en reed gestaag bij Pedersen vandaan.

"Dit was mijn mooiste wereldtitel tot dusver. Waarom? Nou, vanwege de sfeer in de hal, maar ook door de voorgeschiedenis. Het liep twee weken geleden voor mij bij de WK afstanden in Salt Lake City niet lekker. Dit goud is dan een grote opluchting, je zou het een overwinning op mezelf kunnen noemen. Ik ga nu even een biertje drinken, maar niet te gek natuurlijk, want komend weekeinde in Heerenveen wil ik mijn seizoen waardig afsluiten.""

Patrick Roest Wk Allround 2020
Patrick Roest in Hamar (foto: ANP)

Zevende wereldtitel allround voor Ireen Wüst
Ireen Wüst heeft voor de zevende keer in haar unieke schaatsloopbaan de wereldtitel allround veroverd. De 33-jarige Brabantse stelde in Hamar op de afsluitende 5000 meter haar eindzege resoluut veilig. Ze reed met 7.01,68 de tweede tijd. De triomf van Ireen kwam geen moment in gevaar, omdat een aanval van haar Canadese tegenstandster Ivanie Blondin, de nummer 2 van het klassement, uitbleef.

"Deze wereldtitel zegt me veel, ik vind het echt heel speciaal dat ik nummer zeven nu heb binnengehaald. Ik ben enorm blij en trots," zei Ireen na afloop. "Het is toch nog een perfect seizoen geworden, al wil ik ook komende weekeinde in Heerenveen de hoofdprijs nog pakken. Maar eerst ga ik hier even van dit succes genieten. Deze wereldtitel geeft echt heel veel voldoening.

Antoinette de Jong pakte in het eindklassement brons dankzij een sterke race op de 5000 meter (derde in 7.02,79). De Nederlands kampioene allround verdreef Melissa Wijfje in de algemene rangschikking van de derde plaats. De WK-debutante verspeelde het brons op de 5000 meter met een slotronde van ruim 37 seconden (vijfde in 7.05,20).

Ireen Wust Wk Allround 2020 16X9jpg
Ireen Wüst (foto ANP)

Kirsten Wild zesde op puntenkoers na valpartij
Kirsten Wild is er bij de WK baanwielrennen in Berlijn niet in geslaagd een derde medaille te winnen. Op de puntenkoers lag de 37-jarige Zwolse op koers voor nieuw succes, maar een val dertig ronden voor het einde deed haar terugvallen. Kirsten stapte weer op de fiets en sloot haar laatste onderdeel op dit WK af als zesde. 

Jan Willem van Schip en Youri Havik lukte het op de madison net niet een medaille in de wacht te slepen. Het TeamNL-koppel eindigde als vierde. Op keirin was Laurine van Riessen met een plaats in de halve finales de best presterende Nederlandse.

Van Duijn niet naar finale 10-metertoren
Schoonspringster Celine van Duijn is er bij de FINA Diving World Series in Montreal op de 10-metertoren niet in geslaagd de finale te halen. Celine eindigde met 262,10 punten als tiende in de halve eindstrijd. De beste zes gingen door naar de finale. 

Andrea Deelstra twaalfde op marathon Tokio
Atlete Andrea Deelstra is er niet in geslaagd aan de limiet voor de olympische marathon te voldoen. Andrea eindigde in de marathon van Tokio als twaalfde in een tijd van 2.33.34, ruim boven de vereiste tijd van 2.28.30. Een plaats bij de eerst acht had ook volstaan, omdat Tokio behoort tot een van de Major Marathons. 

Gerelateerde sporters

Gerelateerde artikelen

Toon alle