Jasper 14

Jasper Tissen: “Ik kan moeilijk mijn vader op mijn schouders nemen”

03 april 2020
Richard Schoonderwoert

Het coronavirus heeft Nederland in zijn greep. Sportwedstrijden zijn afgelast, alle openbare gelegenheden gesloten. Maar wat doe je als je de hele dag thuis doorbrengt? We vroegen het onze sporters. Vandaag: roeier Jasper Tissen. 

Hoe is het met je? 
“We trainden met de Holland Acht eerst twaalf tot veertien keer in de week. Nu zit iedereen thuis. Ik train wel voor mezelf, maar een keer of zes. Dus meer dan de helft minder. Normaal gesproken hebben we twee pieken in het seizoen. De eerste was een wereldbekerwedstrijd, begin mei in Italië. Dat was een van de eerste wedstrijden die werd afgelast. De tweede piek zouden de Olympische Spelen zijn. Dat gaat nu ook niet door. Het heeft nu geen zin meer om te pieken, dus gebruiken we de tijd om het lichaam te laten bijkomen.” 
 
Wat doe je dan voor trainingen? 
“Ik woon eigenlijk met vier andere roeiers in Amsterdam. Maar het leek me geen goed idee om daar met z’n allen in quarantaine te gaan, dus ik zit nu bij mijn ouders in Den Haag. Daar heb ik een ergometer staan, een roeimachine. Ik weet niet of je die wel eens hebt gehoord, maar dat maakt een herrie… Als ik in de achtertuin op de ergometer zit, dan schaam ik me een beetje voor de buurt voor het lawaai. Daarnaast fiets ik ook een paar keer in de week.” 
 
En verder? 
“Ik zag hoe sommige van mijn ploeggenoten een koffer vullen met gewichten en daarmee gaan squatten. Dat wil ik ook gaan doen. Die ergometer en het fietsen zijn voor het uithoudingsvermogen. Maar de uitdaging is hoe je krachttraining doet. Normaal gooien we honderd kilo heen en weer in de sportschool, maar dat kan nu niet. En ik kan moeilijk mijn vader op mijn schouders nemen…” 

Jasper 16

Wat doe je verder om de dag door te komen? 
“Ik heb nu natuurlijk veel meer tijd dan anders, maar ik weet niet helemaal waar die tijd verdwijnt. ’s Ochtends kan ik het allemaal wat rustiger aan doen. Ik hoef niet om acht uur in de boot te zitten. En verder… Vooral lezen. Netflixen ben ik nog niet aan begonnen. Dat kost toch te veel tijd.” 
 
Welk boek zou iedereen volgens jou moeten lezen? 
Shoe Dog van Phil Knight, dat is de oprichter van Nike. Het boek vertelt zijn verhaal. Over hoe hij in de beginjaren schoenen begon te verkopen vanuit een kofferbak, tot aan het moment dat het bedrijf naar de beurs ging. Ik ben nu 27. Toen ik het las was ik begin twintig. Dat is ook zijn leeftijd in het boek. Hij had een gaaf idee hoe de schoen eruit moest zien. De zool was vroeger gewoon een vlak met horizontale ribbels. Op een gegeven moment hebben ze met een wafelijzer een speciale zool gemaakt, waarmee je beter kon afzetten. Die innovatie en creativiteit vind ik heel mooi. Ik bewonder ook zijn durf en doorzettingsvermogen: hij zit constant dik in de schulden, maar toch redt hij het iedere keer weer en uiteindelijk flikt hij het toch om een bedrijf als Nike op te starten.” 

Jasper 17

Welke serie raad jij aan? 
La casa de papel. De eerste twee seizoenen vond ik erg vet. Seizoen 3 en 4 zijn minder. Het gaat over een groep criminelen die de Spaanse Koninklijke Muntwillen beroven. De hoofdpersoon heeft echt over alles nagedacht. Heel mooi om te zien. Maar het verhaal was na twee seizoenen wel verteld. Het is jammer dat ze dan iets nieuws verzinnen om het een vervolg te geven.” 
 
En welke film? 
“Alle Bourne-films. Dat is een serie thrillers over Jason Bourne, een CIA-agent die aan geheugenverlies lijdt. Meer iets voor mannen misschien. Ik vind het spionage-thema altijd gaaf. Dat vond ik vroeger al. Dat lichaam van Jason Bourne is zo getraind; hij is niet te stoppen. En er zit natuurlijk veel spanning en actie in die films.” 
 
Ben je niet zo van de tranentrekkers? 
“Ik probeer wel eens met mijn vriendin een film te kijken. Maar dan valt zij daarbij in slaap. Moet ik haar vertellen wat er is gebeurd, haha. Dan hoeft het voor mij ook niet. Doe dan maar wat meer actie.” 

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams