Sjef van den Berg Sjanghai 2016 (1)

Sjef van den Berg zet 3D-printer in tegen corona

23 april 2020
Richard Schoonderwoert

Handboogschutter Sjef van den Berg heeft zijn 3D-printer beschikbaar gesteld om ear savers te maken. Daarmee bescherm je je oren tegen de snijdende elastieken van mondkapjes.

Net als alle Nederlanders zit handboogschutter Sjef van den Berg al sinds halverwege maart in quarantaine. Hij woont zelf in het Gelderse Doorwerth, niet ver van Papendal. Zijn ouders, die in Noord-Brabant wonen, heeft hij al een maand niet gezien. Sjef zag hoe zwaar de mensen in de zorg het momenteel hebben en wilde zelf ook graag helpen. Maar hij wist nog niet goed hoe. Tot hij hoorde dat een Canadese vriend met zijn 3D-printer ear savers maakte. Een ear-saver neemt de druk weg van een elastiek achter je oren, zodat mensen die een mondkapje dragen daar geen last van krijgen. “Die bandjes van mondkapjes kunnen na verloop van tijd gaan snijden in je oren”, verduidelijkt Sjef. “Die ear savers beschermen daartegen.” 

Oncomfortabel 
Die Canadese vriend had een file gevonden op internet waarmee je de oorbeschermers kunt printen en speelde dat door naar Sjef. “Veel mensen vinden het leuk om hun ideeën op internet te zetten”, weet Sjef. “Die hoeven daar geen geld voor of zo. Je kunt die files gewoon downloaden en dan zelf gebruiken. Voor zover ik weet is er geen fabriek die ear savers maakt, maar omdat er nu zoveel mondkapjes gebruikt worden is er wel vraag naar. Die vriend van mij maakte ze voor mensen in de zorg. Het leek mij een leuk idee om dat ook aan deze kant van de sloot te doen.” 
 
Sjef plaatste vorige week een bericht op Facebook. Mensen die ear savers nodig hebben, kunnen hem een berichtje sturen en hij maakt er zoveel als nodig is. Inmiddels hebben drie zorgmedewerkers daarop gereageerd. “Iemand in de gehandicaptenzorg en twee mensen die stage lopen in een ziekenhuis. Ze vertelden dat ze merkten dat die elastieken wat oncomfortabeler worden als je die mondkapjes wat langer draagt. Dus ik heb ze een aantal ear savers opgestuurd. Ik stuur er altijd eentje meer dan ze vragen, zodat ze een reserve hebben.” 

Sjef Van Den Berg 3D Printer
Sjef achter zijn 3D-printer. Rechts de ear savers.

Design-opleiding 
De Nederlandse handboogschutter had zijn 3D-printer toevallig een maand geleden aangeschaft. “Een vriendin van mij had hem op Facebook gezet. Ik kon hem voor een leuk prijsje overnemen. Ik heb een poosje een design-opleiding gedaan, maar ik kon dat niet combineren met mijn topsportcarrière. Daarom ben ik ermee gestopt. Ik vond het wel heel leuk, dus ik wilde er wel wat mee doen. Daarom heb ik die 3D-printer gekocht en ben ik gaan experimenteren met de instellingen en de software. Ik ben best creatief. Als ik iets wil maken vind ik het heel leuk om het met zo’n printer tot leven te laten komen.” 
 
Dat zijn dus vooralsnog ear saversEen mooi gebaar, hoewel Sjef er zelf bescheiden over doetHet is niet zo moeilijk om te doen. Ik hoef niet te investeren en het is een kleine moeite om af en toe dat ding een uurtje aan te zetten. Bovendien leer ik hierdoor met de 3D-printer te werken. Dus ik heb er zelf iets aan en het brengt de samenleving ook wat. 

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen