Maarten Hurkmans 2020 Foto Caro (6)

Roeier Maarten Hurkmans wil stereotypen over LHBTI’s wegnemen

31 juli 2020
Richard Schoonderwoert

“Ik ben biseksueel, iets wat ik beschouw als een belangrijk deel van wie ik ben.” Eind juni zette TeamNL-roeier Maarten Hurkmans (22) deze post op Instagram. Hij kreeg er talloze reacties op, tot uit het buitenland aan toe. “Mensen moeten zien, dat er meer zijn die niet binnen de gangbare norm vallen.”

Wanneer kwam je erachter dat je biseksueel bent?
“Ik wist al jaren dat ik me wel aangetrokken voelde tot mannen, maar pas zeker rond de zomer van 2018. Het duurde daarna alleen nog een tijdje voor ik begreep en doorhad dat ik dus biseksueel was. Helemaal zeker wist ik het rond het najaar van vorig jaar. Het is nooit iets geweest wat me bezighield. De norm is hetero, dus daar ga je van uit. Ik viel ook op vrouwen, dus ik dacht: case closed. Als ik alleen op mannen zou vallen, dan was het duidelijker geweest.”

Waarom heb je het nu openbaar gemaakt?
“Ik heb het vorig jaar al aan mijn familie verteld en daarna ook aan mijn team en vrienden. De mensen van wie ik vond dat ze het moesten weten, die had ik het al verteld. Tot mensen in het roeien tegen mij zeiden dat ik een rolmodel zou kunnen zijn. Ik besefte dat ik voor iemand anders die met dezelfde gevoelens zit, misschien iets kan betekenen. Er zijn mensen die meer moeite hebben om uit de kast te komen en die daardoor niet goed in hun vel zitten.”

(De tekst gaat verder onder de Instagram-post)

In hoeverre ben je nu een rolmodel?
“Ik ben een topsporter. Ik ben groot en sterk en roei op topniveau. Ik heb WK-medailles gehaald. Het stereotype is dat als je op mannen valt, je misschien wat minder man bent of minder competitief en daardoor minder goed in sport. Nou, dat is gewoon niet waar en dat hoop ik te laten zien. Als mensen nu een vooroordeel hebben, dan zeg ik: kijk maar naar mij. Ga maar eens met mij trainen en vergelijk mijn prestaties en trainingsarbeid met die van hetero-roeiers: er is nul onderscheid.”

Wat kreeg je voor reacties?
“Tijdens mijn opvoeding hebben mijn ouders aan mij en mijn broers al duidelijk gemaakt dat als een van ons niet hetero zou zijn, dat geen enkel probleem zou zijn. Ook mijn opa heeft dat wel eens gezegd. Ja, ik heb een moderne opa… Dus voor mijn familie was het geen issue. En voor mijn vrienden ook niet.”

En daarbuiten?
“Voordat ik mijn bericht postte kende ik misschien twee of drie mensen die homo- of biseksueel zijn. Daarna kreeg ik veel berichten van mensen uit de roeisport, die zeiden dat ze het fijn vinden dat ik het naar buiten heb gebracht. In het algemeen is roeien best een ruimdenkende sport. In die zin is het een fijne sport waarin je jezelf kunt zijn. Maar er zijn toch weinig mensen binnen het roeien die een voorbeeld zijn waar mensen uit de LHBTI-gemeenschap zich aan kunnen spiegelen. Dus dat stigma blijft, zolang er niemand is die het weerlegt.”

Maarten Hurkmans 2020 Foto Caro (2)

Kreeg je ook negatieve reacties?
“Nee. Ik heb niet één negatieve reactie gehad. Het spreekt voor de roeisport dat mensen het een goede boodschap vinden. Mijn post is ook opgepikt door buitenlandse websites. Ik heb artikelen gezien in het Frans, Spaans, Portugees en uit de Verenigde Staten. Ook daardoor heb ik veel reacties gekregen. Mensen die advies vragen, mensen die nog in de kast zitten en die hun verhaal aan mij toevertrouwen. Ik ben voor hun een vrij neutrale persoon om vragen aan te stellen. Daar sta ik ook voor open. Wat ze dan vragen? Dat ligt eraan. Bijvoorbeeld hoe je het mensen voor het eerst vertelt, of wat een goede manier is om het te vertellen. Sommigen willen ook horen dat hun gevoelens oké zijn en dat er niks aan de hand is.”

Wat antwoord jij dan?

“Iedere situatie is anders, maar als ze ermee zitten zeg ik: zoek een dierbare vriend of vriendin om het te vertellen en ga samen het traject aan om het aan meer mensen te vertellen. En probeer vooral jezelf te zijn. Bij de roeibond waren ook mensen die het wel ‘interessant’ vonden. Die wilden er meer van weten en dat is goed. Praat erover. Als er niet over wordt gepraat, dan gebeurt er niks. Het is iets waar over moet worden gesproken. Mensen moeten zien dat er meer zijn die niet binnen de gangbare norm vallen. Ze moeten zien dat het idee dat ze hebben aangeleerd, niet klopt.”

Vanwege corona gaat de jaarlijkse Canal Parade niet door. Vind je dat jammer?
“De afgelopen jaren was ik rond deze tijd vaak op trainingskamp of bij wedstrijden. Dus ik was er zelf nooit bij. De Canal Pride is het laten zien dat het normaal is dat je op iemand van hetzelfde geslacht valt of dat je van geslacht kunt veranderen. Wat dat betreft is het jammer dat het niet doorgaat. Maar er worden deze week rond Pride Amsterdam heel veel dingen georganiseerd. Dus er is op andere manieren gelukkig toch veel aandacht voor.”

Maarten Hurkmans 2020 Foto Caro (4)

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen