Voets S ROTT19SV15843 (1)

Sanne Voets verruilt Armin van Buuren voor HAEVN

13 augustus 2020
Richard Schoonderwoert

Muziek geeft vleugels, kracht, motivatie. Het zorgt voor mooie herinneringen, maar kan ook steun geven als het tegenzit. Onze sporters geven ons een inkijkje in hun playlist. Vandaag dressuurruiter Sanne Voets. Ze werd in Rio paralympisch kampioen op muziek van Armin van Buuren. Richting Tokio gooit ze het over een andere boeg en moet HAEVN haar naar het goud leiden.

Armin van Buuren – This is what it feels like

In de dressuur is de kür op muziek altijd de finale van een kampioenschap. Als ruiter maak je dan zelf je choreografie en je mag je eigen muziek aanleveren. Als je het goed doet, helpt de muziek om jou en je paard er nog mooier uit te laten zien. Ik vond This is what it feels like van Armin van Buuren een heel vet nummer. Het geeft energie en heefteen fijne melodie. Ik heb contact gezocht met Armin en zijn label en gevraagd of ik het mocht gebruiken voor mijn kür. Daar is een leuk contact uit ontstaan. De vrouw van Armin, Erika, rijdt ook paard dus er was gelijk een klik. Toen we de eerste keer met dit nummer gingen rijden op het NK, was zij er ook bij. Armin kon er zelf niet bij zijn, maar stuurde een videoboodschap. Supergaaf! 
 
Zodra ik de eerste tonen van mijn kürmuziek hoor, raak ik in een flow. Ik heb veel successen geboekt met deze kür. In 2016 werd ik paralympisch kampioen in Rio. Toen we terugkwamen in Nederland zat ik in de talkshow van Humberto Tan. Hij had ook een videoboodschap van Armin, die vertelde dat hij het heel tof vond dat ik goud had gewonnen. Dat was heel speciaal.”

HAEVN – Where the heart is

“Ik heb vier seizoenen op de muziek van Armin gereden, maar er komt een moment dat je toch moet veranderen. Dat is best wel eng, maar als je steeds hetzelfde blijft doen, word je ingehaald. Als je de beste wilt blijven, moet je blijven vernieuwen, jezelf steeds opnieuw uitvinden. Ik was ook wel toe aan iets anders. In een van mijn Spotify-lijstjes kwam het nummer Where the heart is van HAEVN langs. Dat kwam meteen binnen en liet me niet meer los. Ik wilde er meer van horen. Het is echte luistermuziek.” 
 
Bij de kür wordt de muziek maat voor maat passend gemaakt voor jou en je paard, zodat jullie goede punten optimaal naar voren komen. Die vertaling van muziek naar dressuur is echt een vak apart. Gelukkig hebben we in Nederland met Joost Peters de beste kür-maker ter wereld. Ik vroeg hem of hij wat met de muziek van HAEVN kon. Hij was er ook van onder de indruk.” 
 
“Ik ben toen naar een concert van HAEVN gegaan in Eindhoven. Na afloop was er een signeersessie van hun cd’s en ik ben gewoon achter in de rij gaan staan. Ik vroeg of ze wilden meewerken en dat wilden ze. Where the heart is is een heel klein liedje en het gaat erover dat je moet durven om in het diepe te springen en je eigen pad te volgen. Ik heb dat ook wel: volg je hart en doe waar je in gelooft. Dat geldt ook voor de keuze voor dit nummer: het heel anders dan anders, maar voor mij moet het de nieuwe weg naar goud zijn. De première van mijn nieuwe kür was in maart gepland tijdens Indoor Brabant. Maar dat werd afgelast vanwege de coronacrisis. Dus die hebben jullie nog te goed.” 

Toto – Rosanna

”Dit nummer is echt een klassieker. Iedereen kent het. Die eerste roffel op de drum maakt je gelijk wakker en brengt je in de meezingstatus. Africa is een wat bekender nummer van Toto, maar ik vind Rosanna eigenlijk beter. Hun liedjes zitten allemaal goed in elkaar. Het is lekker tijdens een duurtraining. Dan zet ik graag een playlist op van Toto. Het liefst aftrappen met Rosanna; dan komt het goed. Het bijzondere is dat de coupletten en het refrein in een andere toonsoort zitten. Dat hoor je niet vaak in popmuziek. In een kür moet je af en toe ook wisselen van toonsoort, anders wordt het al snel saai.

Oasis – The masterplan

Ik vind het een heel fijn, laidback nummer om naar te luisteren. Ook wel ondergewaardeerd en veel te lang voor op de radio. Een beetje een underdog. Daar heb ik wel wat mee. En het heeft een goede tekst: alles gebeurt met een reden, er is een ‘masterplan’. Ik vind dat wel een geruststellende gedachte. Ik weet niet of het waar is, maar de gedachte kan wel helpen bij de acceptatie van dingen waarvan je schrikt of die negatief zijn.  
 
Bijvoorbeeld de coronacrisis: dat is iets wat ons overkomt. Het veroorzaakt heel veel ellende, maar toch zie je dat hierdoor ook mooie dingen ontstaan: mensen die spontaan hulp aanbieden of dingen organiseren. Ik baalde ook van de crisis, maar wat ik vind maakt op dat moment niet uit. Het is er toch. Je moet er het beste van maken, ook al weet je nooit wat de toekomst brengt. Dat geldt voor iedereen die terugdenkt aan zijn tegenslagen: vraag je af wat ze je hebben opgeleverd. Misschien kun je er dan toch iets positiefs uit halen.”

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen