Lotgenoten Duofoto Yara Kira 1500X1000

Onterecht beschuldigd van doping: lotgenoten Yara van Kerkhof en Kira Toussaint

19 oktober 2020
Redactie

Vals beschuldigd worden van het gebruik van doping. Het is misschien wel een van de ergste dingen die je als topsporter kan overkomen. Het gebeurde shorttrackster Yara van Kerkhof en zwemster Kira Toussaint. In de video Lotgenoten vertellen ze exclusief op TeamNL wat dit met ze heeft gedaan en hoe ze steun vonden bij elkaar. De video is vanaf vandaag online te zien op teamnl.org.

De internationale schaatsbond ISU constateerde in 2015 en 2016 afwijkende bloedwaarden in het biomedisch paspoort van shorttrackster Yara van Kerkhof. Er werd een tuchtzaak gestart, die zich voortsleepte tot oktober 2018. Uiteindelijk bleek een aangeboren hartafwijking te zorgen voor een afwijking in de doorbloeding van Yara’s longen.

Ik was er net een maand mee klaar toen het bij Kira begon. Ik voelde me er zo erg bij betrokken. Ook omdat ik heel erg het gevoel had dat ik alleen stond.

Yara van Kerkhof

Korte tijd later werd Kira Toussaint positief getest op het verboden middel tulobuterol. Ze miste hierdoor de WK korte baan in China en moest zelf specialisten inschakelen om haar onschuld aan te tonen. Haar positieve test bleek te zijn veroorzaakt door een toegestane medicatie die Kira gebruikt.

Ik had vaak het gevoel dat niemand me echt begreep. En Yara begreep het wel.

Kira Toussaint

In een openhartig gesprek vertellen de twee sporters van TeamNL wat de valse beschuldigingen met ze hebben gedaan. De vertwijfeling, de emoties en het gevecht tegen de instanties. Maar ook vertellen ze hoe dit heeft geleid tot een hechte vriendschap tussen hen beiden.  

De video Lotgenoten is vanaf vandaag te zien op teamnl.org.

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle