Bas Verwijlen Grand Slam Doha 2020 2

Bas Verwijlen voldoet aan olympische kwalificatie-eisen

23 maart 2021
KNAS (Schermen)

Vandaag was een spannende dag voor schermer Bas Verwijlen. Zondag haalde hij nog de vijfde plaats op de wereldbeker in Kazan, maar vandaag was de dag waar hij het hele jaar naar toe had geleefd.

Ondanks zijn zevende plek op de wereldranglijst was hij nog niet zeker van kwalificatie. Voor het schermen wegen de teamresultaten namelijk zwaarder dan de individuele resultaten. Eerst gaan de schermers uit de acht geplaatste teams, daarna worden pas de individuele plekken verdeeld. Voor de start van het teamtoernooi waren bijna alle schermers boven Bas geplaatst via het team. Als één van deze teams af zou vallen, dan zouden die schermers zich plaatsen voor de Spelen.

Gisteren behaalde Hongarije de 14e plaats en viel uit de lijst met geplaatste teams. Alleen als Rusland zich bij de geplaatste teams zou voegen, zou Bas aan de kwalificatie-eisen voldoen. Dit gebeurde: door de winst van Oekraïne op Japan en later op China, kon Rusland het team van Japan achter zich houden op landenranglijst. Hiermee voldoet Bas aan de kwalificatie-eisen van de FIE en de aanvullende eisen van NOC*NSF en kan hij worden voorgedragen voor uitzending naar de Olympische Spelen in Tokio.

Tienvoudig Nederlands kampioen Bas Verwijlen heeft al drie keer eerder aan de Olympische Spelen deelgenomen. In het afgelopen seizoen heeft hij de wereldbeker wedstrijd in Vancouver gewonnen en behaalde de top 8 bij zowel EK als WK. Bas wordt begeleid door trainers Roel Verwijlen en Alexandre Buysens.

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams