Chefs Special Hoogenband Pieter Van Den

Chef’s special: sympathie winnen van de Japanse bevolking

25 maart 2021
Pieter van den Hoogenband

Onze chefs werken toe naar de Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en het Europees Jeugd Olympisch Festival. Wat beleven zij op weg naar deze evenementen? Wat raakt, verrast en inspireert hen? In 'Chef's Special' geven zij om de beurt antwoorden op deze vragen. Dit keer spreken we Pieter van den Hoogenband, komende zomer onze olympische chef de mission in Tokio.

 

Vandaag begint de olympische vlam aan de estafette door Japan. Dat is weer een moment waaruit blijkt dat de Spelen nu echt dichtbij komen.

"Ja, ze komen zeker dichtbij. Nog een kleine vier maanden voordat de vlam op vrijdag 23 juli wordt ontstoken in het olympisch stadion van Tokio. En nu worden de Spelen gewonnen. Nu kun je als sporter het verschil maken. Nu kun je je kwalificeren of belangrijke trainingsarbeid verrichten om in de zomer die wedstrijd te winnen. Ik merk dat dat besef groeit. En ook dat mensen er steeds meer naar uit beginnen te zien.’’

Onder andere Japan maakt mogelijk dat er iets is om naar uit te zien.

"We zijn de Japanners ongelooflijk dankbaar dat zij hun nek uitsteken om de Spelen tijdens deze pandemie te organiseren. Zij bieden ons het perspectief waar heel veel mensen naar hunkeren. De sporters zien dat ook zo. Binnen de roeiploeg ontstond het idee om vanuit TeamNL iets te doen om onze dankbaarheid richting de Japanners te tonen. Dat vind ik een krachtige en mooie gedachte. We gaan een manier zoeken om onze dankbaarheid richting de Japanners te uiten."

We gaan een manier zoeken om onze dankbaarheid richting de Japanners te uiten.

Pieter van den Hoogenband, chef de mission

"Het zou helemaal fantastisch zijn als we daardoor de tweede favoriet kunnen worden van de Japanse bevolking. Onze landen hebben een lange geschiedenis. Dejima, de Nederlandse handelspost in de haven van Nagasaki, was twee eeuwen lang het enige contact tussen de westerse wereld en het grotendeels afgesloten Japan. Het zou mooi zijn als we ook nu sympathie van de Japanse bevolking kunnen winnen.’’

Pieter VDH 2020

En natuurlijk willen we de Japanse bevolking beschermen.

"Zeker, daarom zou het zo fijn zijn als wij als ploeg gevaccineerd naar Tokio kunnen afreizen. Alleen al omdat de Japanners dan niet bang hoeven zijn dat wij de bevolking in gevaar brengen. Ook de olympische familie ziet in vaccins de oplossing. We willen natuurlijk niet voordringen als het gaat om vaccineren. We begrijpen als geen ander dat we op onze beurt moeten wachten en dat groepen als zorgpersoneel en kwetsbaren in onze samenleving voor gaan. Maar we willen wel graag als ploeg gevaccineerd kunnen afreizen naar Tokio deze zomer."

"Eén van onze toonaangevende sportmensen die niet naar de Olympische Spelen gaat zei het mooi. Max Verstappen liet weten dat hij zich had laten vaccineren om anderen te beschermen omdat hij veel reist en met veel mensen in contact komt. Ik vind het een mooie ontwikkeling dat hij gezond kan gaan racen zonder anderen in gevaar te brengen."

En zijn er nog veranderingen in het team dat wel naar Tokio gaat?

"Tafeltennisster Britt Eerland heeft een olympische nominatie op zak. Haar kwalificatie is nog niet officieel, maar we hopen natuurlijk dat ze mee gaat. Dat zou betekenen dat we een Nederlandse vertegenwoordiger in weer een andere sport hebben en dat is natuurlijk hartstikke mooi."

"Helemaal omdat Britt straks in Tokio ook ons geheime wapen is in de TeamNL Lounge. In Rio was het zo fijn om tijdens een verloren momentje even de tafeltennistafel op te zoeken en Britt uit te dagen. Daarin had zij de grootste lol en het bleek ook een soort teambuilding te zijn voor de sporters. Dus we hopen van harte dat we dat in Tokio kunnen herhalen."

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen