Suzanne Schulting wereldkampioen 2019.jpg

De absolute climax van het shorttrackseizoen komt eraan

01 maart 2021

Het shorttrackseizoen nadert zijn absolute climax: de wereldkampioenschappen. Dordrecht is aankomend weekend de plek waar de medailles verdeeld worden. Komt er een back-to-back wereldtitel voor Suzanne Schulting?

Back-to-back wereldkampioen? 

Er is één grote vraag die boven de in Dordrecht gehouden WK shorttrack zweeft: wie kan Suzanne Schulting van haar tweede achtereenvolgende
wereldtitel houden? 

De laatste wereldkampioenschappen die werden georganiseerd waren in 2019, in het Bulgaarse Sofia. En toen wist Suzanne twee afstanden (1.000 meter en superfinale) te winnen en op de 500 meter een bronzen medaille te pakken. Genoeg voor de winst in het eindklassement. 

Dit jaar laat Suzanne zien over een uitstekende vorm te beschikken. Op de EK in het Poolse Gdansk stond er geen maat op de olympisch kampioen op de 1.000 meter. Ze won goud op alle individuele afstanden en zilver met de aflossingsploeg. 

Klein smetje op het toernooi: de diskwalificatie in de superfinale. Vlak voor de eindstreep reed ze achter Selma Poutsma, die in een verhitte strijd verwikkeld was om het podium te halen. In een reflex gaf Suzanne een zetje in de rug van Selma, wat beide dames een diskwalificatie opleverde. Met name voor Selma zuur, omdat ze hierdoor het eindpodium misliep. 

Sjinkie Knegt Dordrecht 2020 ANP
Sjinkie Knegt is na zijn ongeluk weer terug op het hoogste podium.

Helemaal terug 

Het is alweer een aantal jaar geleden dat we Sjinkie Knegt op het wereldkampioenschap in actie zagen. Daarvoor moeten we drie jaar terug in de tijd, naar 2018. In het Canadese Montréal scoorde Sjinkie een bronzen medaille op de 1.000 meter. 

Daarna prijkte er tijdens wedstrijden op het mondiale podium een tijdje 'afwezig' achter de naam van de Schicht uit Bantega. De reden laat zich raden: het ongeluk waarbij Sjinkie ernstige brandwonden opliep. 

Inmiddels is de man met de baard helemaal terug. Tijdens de EK in Gdansk won hij een bronzen medaille op de 1.500 meter. Dé bevestiging dat hij nog steeds met de besten meekan. 

Meerdere wereldtitels 

Op de WK zijn meerdere wereldtitels te verdienen. Allereerst zijn het de titels op de individuele afstanden: de 500 meter, de 1.000 meter en de 1.500 meter. Er wordt op basis van die uitslagen een klassement opgemaakt, waarbij de beste rijders in de superfinale starten. De superfinale is voor vrouwen 3.000 meter, voor mannen 5.000 meter. 

Er zijn extra veel punten te verdienen, met name door de tussensprints maar ook door het hoge aantal punten voor de podiumplaatsen van de superfinale. 

De shorttracker die de meeste punten verzamelt na alle afstanden, mag zich wereldkampioen shorttrack allround noemen. 

Dan is er ook nog de ploegenachtervolging, een spectaculair onderdeel waarbij vier shorttrackers van elk land elkaar constant aflossen. 

Selma Poutsma en Suzanne Schulting relay ANP-1800x1200.jpg
Selma Poutsma en Suzanne Schulting tijdens de ploegenachtervolging.

Scheidsrechters 

Dan een veel besproken onderwerp bij het shorttrack: de scheidsrechters. Er zijn in het shorttrack met enige regelmaat valpartijen te zien. En waar een valpartij is, daar is vaak ook de scheidsrechter. Na afloop van de race beoordelen zij het gedrag van de shorttrackers. 

Het bewust hinderen van een andere shorttracker komt duur te staan: dan volgt diskwalificatie. Rijdt iemand in een kansrijke positie, maar wordt hij/zij gehinderd? Dan kan de scheidsrechter beslissen om een advance (naar de volgende ronde) toe te kennen. 

Scheidsrechters letten tot slot ook op of iedereen wel juist start. Eén valse start per rit is toegestaan. De volgende die dan nog een valse start maakt, krijgt een penalty en doet niet meer mee. 

Tot slot: de scheidsrechters kunnen ook op hun fluit blazen om de race te stoppen als er in de eerste bocht een valpartij plaatsvindt. De race start dan overnieuw. 

De Nederlandse ploeg 

Natuurlijk zijn we goed vertegenwoordigd op de WK in Dordrecht. Op de individuele afstanden starten Suzanne Schulting (regerend wereldkampioen), Selma Poutsma en Xandra Velzeboer bij de vrouwen en Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat en Dylan Hoogerwerf bij de mannen. 

Voor de achtervolging worden Rianne de Vries en Yara van Kerkhof toegevoegd aan het team. Bij de mannen geldt dat voor Jens van 't Wout en Daan Breeuwsma. 

Jeroen Otter is de trainer van de shorttrackploeg. 

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle