Anne Van Dam Golfster 2018 ANP 361762968

Anne van Dam eerste Nederlandse golfster op Olympische Spelen

28 juni 2021
GOLF.NL

Bij de Olympische Spelen in Tokio is Nederland ook vertegenwoordigd in het golftoernooi. In Japan maakt Anne van Dam deel uit van TeamNL, als eerste Nederlandse golfster ooit. Het nieuws van de selectie van Nederlands beste golfspeelster valt vandaag samen met de start van het Big Green Egg Open, het internationale golftoernooi bij Arnhem waar Nederlands talent droomt van olympische deelname in 2024 (Parijs) of 2028 (Los Angeles).

Hoewel Anne (25) net niet voldeed aan de gestelde kwalificatie-eisen (positie in de top 100 van de wereld op 28 juni), heeft NOC*NSF rekening gehouden met het feit dat de Arnhemse dit jaar op haar kwalificatieroute ernstig werd gehinderd door de Covid 19-maatregelen.

Voor Anne was het daardoor niet mogelijk om in Europa een aantal toernooien op de Ladies European Tour te spelen en de kans te krijgen om haar positie op de wereldranglijst te verbeteren. "Als ze die route ongestoord had kunnen afleggen, was de kans dat ze aan de nationale prestatie-eis zou hebben voldaan, reëel geweest", aldus NOC*NSF. "Om die reden komt ze in aanmerking voor de uitzonderingsregel."

Olympische kwalificatie
Golf stond in 2016 in Rio de Janeiro voor het eerst op de Olympische agenda sinds de Spelen van St. Louis in 1904. Joost Luiten was namens TeamNL te bewonderen op het Braziliaanse gras. Hij was de eerste Nederlandse golfer ooit op de Olympische Spelen. Anne wordt dus in Tokio de eerste Nederlandse vrouwelijke golfer die aan een Olympische Spelen meedoet. "Ik ben blij dat ik de kans krijg om in Tokio voor Nederland uit te komen. Vorig jaar, toen eigenlijk de sluitingstermijn van de olympische kwalificatie afliep, voldeed ik wel aan de eisen. Ik had uiteraard liever ook dit jaar aan die voorwaarden gedaan, maar ben blij dat het NOC*NSF rekening heeft gehouden met de omstandigheden."

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams