Rhijn_1464622.jpg

Marlou van Rhijn beëindigt haar topsportcarrière

11 juni 2021
Redactie

Drievoudig paralympisch kampioene Marlou van Rhijn heeft haar carrière beëindigd. De 29-jarige atlete was jarenlang in haar discipline de snelste vrouw ter wereld. Sinds de internationale regels zijn aangepast en Marlou op 5 centimeter kortere blades moet lopen, is de Noord-Hollandse echter haar oude snelheid kwijt.

"Het zit erin, maar het hoeft niet meer", zegt Marlou in De Telegraaf. "Ik heb gouden medailles gewonnen, in volle stadions met 80.000 mensen geracet, wereldrecords gelopen. Nu is het klaar."

Volgens haar manager Caroline Feith heeft Van Rhijn ook te maken met kleine blessures, waardoor het moeilijk zou worden om zich nog te plaatsen voor de Spelen van Tokio. "Ze is onlangs tot de conclusie gekomen dat ze het niet meer redt. Het is alles bij elkaar: de kortere blades en blessures. Als het lichaam niet meewerkt, dan wordt het heel moeilijk. Het was een heel moeilijke beslissing. Ze gaat dit eerst verwerken en dan komt er vast weer een nieuwe uitdaging in haar leven."

Bij de Paralympische Spelen van Londen 2012 pakte Marlou zilver (100 meter) en goud (200 meter). Vier jaar later in Rio was ze op beide afstanden de beste. De atlete uit Monnickendam veroverde in haar carrière vijf wereldtitels en ook vijf Europese titels.  Ze heeft in haar klasse (T43) de wereldrecords op de 100, 200 en 400 meter op haar naam staan.

In 2012 en 2013 werd Marlou van Rhijn op het Sportgala uitgeroepen tot Paralympisch Sporter van het Jaar. 

Van Rhijn startte enkele jaren geleden 'Project Blade', om ervoor te zorgen dat kinderen met een beperking ook in een gewone sportwinkel terechtkunnen voor een paar blades. "Dat gaat de goede kant op", zegt Feith. "Niet ieder kind ter wereld heeft de mogelijkheid om blades te krijgen. Het is haar uitdaging om dat voor elkaar te krijgen, daar werkt ze hard voor."

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle