Noël Van 'T End Lacht 2019 Training

Noël van ’t End slaat op Olympic Day eerste Anton Geesink-herdenkingsmunt

23 juni 2021
Redactie

De Koninklijke Nederlandse Munt komt in de aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio met een speciale herdenkingsmunt van vijf euro, ter ere van judolegende Anton Geesink. Noël van t End, wereldkampioen in de klasse tot 90 kilogram, slaat vandaag op Olympic Day het eerste exemplaar op Papendal. 

Olympic Day is de geboortedag van de moderne Olympische Spelen. Wereldwijd wordt dit gevierd door het uitdragen van de olympische waarden samen, excelleren en respect. Deze waarden komen bij elkaar in de prestatie van Anton Geesink op de Olympische Spelen van 1964 in Tokio. De Utrechtse zwaargewicht versloeg in de finale de thuisfavoriet Akio Kaminaga. Hij was daarmee de eerste niet-Aziatische olympisch kampioen judo.  
 
Respect van het thuispubliek 
 
Met zijn zege dompelde Geesink de gehele Japanse natie in rouw. Tegelijkertijd dwong hij groot respect af bij het thuispubliek, door direct na zijn triomf enkele van zijn begeleiders die juichend op hem afstormden, van de heilige tatami te sturen.  
 
De zege van Geesink had op termijn ook een positieve impact voor de Japanners: judo werd hierdoor definitief een wereldsport. Als Kaminaga had gewonnen, zou het slechts een lokale Japanse sport blijven.

Anton Geesink Vijfje 760X456

Ook na zijn sportieve carrière zette Anton Geesink zich in om het judo wereldwijd populairder te maken. Zo introduceerde hij als bestuurslid van de Internationale Judo Fereratie IJF de blauwe pakken, als contrast met de gangbare witte, en zorgde hij dat de puntentelling eenvoudiger werd. In 1987 werd hij benoemd tot lid van het Internationaal Olympisch Comité. 
 
Inspiratiebron
 
Ondanks zijn rol als internationaal sportbestuurder verloor hij nooit het contact met de basis. Zo reserveerde hij 22 jaar lang jaarlijks enkele weekenden om in attractiepark Slagharen les te geven aan jeugdige judoka’s.  
 
Na een kort ziekbed overleed Geesink in 2010. Maar met zijn prestaties en inzet voor de sport, is hij nog steeds een inspiratiebron voor de huidige en toekomstige generatie topsporters. Zo nam wereldkampioen Noël van ’t End vorig jaar een speciale ode op, om Geesink tien jaar na zijn dood te gedenken. Bekijk de ode hier:

Anton Geesink Vijfje 
 
Het Anton Geesink Vijfje is ontworpen door de Zweedse kunstenares Malin Persson. Op de voorzijde staat koning Willem-Alexander. Zijn hoofd wordt omkranst door het symbool van de Kodokan, de eerste judoschool die in 1882 in Tokio werd opgericht. 
 
Op de keerzijde staat Anton Geesink tijdens zijn overwinning op de Olympische Spelen in 1964. Met geconcentreerde blik houdt hij zijn tegenstander in de houdgreep. Twintig cirkels omlijsten zijn beeltenis, als symbool voor het aantal seconden waarin de houdgreep vastgehouden moet worden om de wedstrijd te winnen. De cirkel verwijst ook naar Japan, dat bekendstaat als het land van de rijzende zon. 

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen