Sifan Hassan 1200

Sifan Hassan vlaggendrager bij sluitingsceremonie Olympische Spelen

07 augustus 2021
Redactie

Sifan Hassan draagt morgen tijdens de sluitingsceremonie van de Olympisch Spelen de Nederlandse vlag het Nieuw Olympisch Stadion in Tokio binnen. Dat maakte chef de mission Pieter van den Hoogenband zaterdag bekend.

‘’Sifan is een sportvrouw met een waanzinnig inspirerend verhaal die haar favorietenrol in Tokio glansrijk waarmaakt,’’ aldus Van den Hoogenband. ‘’Ze heeft op een weergaloze manier olympisch goud gewonnen op de 5.000 meter. En dat enkele uren nadat ze, ondanks een val, haar serie op de 1.500 meter won. Gisteren volgde ook nog brons in de finale van de 1.500 meter.’’

Met haar besluit om op de unieke combinatie van drie afstanden atletiekhistorie na te jagen, doet Hassan de hele wereld versteld staan. Door te starten op zowel de 1.500, 5.000 en 10.000 meter is haar programma overvol. Van den Hoogenband: "Sifan volgt haar eigen pad. En haar prestaties blijven niet onopgemerkt. Zeker omdat ze zo presteert in een sport waarin mondiaal enorm veel concurrentie is. Zij laat zien dat ze gewoon de allerbeste is. Dat inspireert velen ter wereld waaronder ook de rest van TeamNL."

Hassan is trots dat ze morgen de Nederlandse driekleur mag dragen: "Ik vind het een eer dat Pieter mij vroeg. Ik heb een heel druk schema deze week en focus me op mijn prestaties. Maar ik kijk er wel echt naar uit om morgenavond met de vlag het stadion in te lopen. We hebben hier heel mooie prestaties geleverd en het is echt bijzonder om dan de vlag te mogen dragen namens alle sporters van TeamNL."

Hassan loopt vandaag haar laatste afstand, de 10.000 meter. Van den Hoogenband: "Hopelijk gaat ze op die afstand ook een mooi resultaat neerzetten. Ik vond het een prachtig beeld hoe Sifan na de winst op de 5.000 meter onder de Nederlandse vlag een momentje voor zichzelf nam. En toen ik zag hoe ze reageerde toen ik haar vroeg om de vlag te dragen, wist ik dat dit een heel goede keuze was. Volgens mij kunnen wij ons als TeamNL geen betere sportvrouw wensen om namens ons de vlag te dragen tijdens de sluitingsceremonie."

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams