Irene Schouten 2021 ORANGE PICTURES.jpg

December: maand van de waarheid voor schaatsers en curlers

30 november 2021
Redactie

Wie gaat er namens TeamNL naar de Olympische Winterspelen in Beijing? Voor een groot deel krijgen we daar deze maand antwoord op. Maar er is nog meer om naar uit te kijken: kunnen de handbaldames hun wereldtitel met glans verdedigen? En slagen de zwemmers erin het succes van het EK kortebaan door te trekken op mondiaal niveau?

Bij de Winterspelen bestaat vaak meer dan de helft van onze deelnemers uit schaatsers. Zoals het er nu naar uitziet, kunnen we tien vrouwen en tien mannen inschrijven voor het schaatstoernooi in Beijing. Dat lijkt heel wat, maar we hebben veel meer goede schaatsers die om de medailles kunnen meedoen.  
 
Het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) is dus ontzettend belangrijk. Van 26 tot en met 30 december strijden de beste schaatsers van Nederland om de olympische startbewijzen. Uiteraard is Thialf in Heerenveen de plaats waar het moet gebeuren. 

De belangrijkste evenementen van TeamNL deze maand*

Evenement Plaats Datum
WK zeilen ILCA 6 Al Musannah 1-6 december
Wereldbeker snowboard big air Steamboat 2 en 4 december
Wereldbeker skeleton Altenberg 3-december
World Series monobob Winterberg 3-december
WK handbal Spanje 3-19 december
Wereldbeker schaatsen Salt lake City 3-5 december
World Series monobob Altenberg 4-december
Wereldbeker bobslee Igls 4 en 5 december
EK rolstoelbasketbal Madrid 4-12 december
Wereldbeker paraskiën Steinach am Brenner 7-10 december
WK gewichtheffen Tasjkent 7-17 december
Wereldbeker snowboardcross Montafon 9 en 10 december
Wereldbeker schaatsen Calgary 10-12 december
OKT curling Leeuwarden 11-19 december
EK cross, atletiek Dublin 12-december
WK badminton Huelva 12-19 december
WK kortebaanzwemmen Abu Dhabi 16-21 december
Wereldbeker snowboardcross Cervinia 17 en 18 december
OKT schaatsen Heerenveen 26-30 december

* Wijzigingen voorbehouden. Wedstrijden alpineskiën met bijvoorbeeld Adriana Jelinkova zijn nog niet bekend.

Unieke mogelijkheid voor curlingploeg
Nog nooit was 
TeamNL vertegenwoordigd bij het olympisch curlingtoernooi. Onze mannenploeg krijgt nu een unieke mogelijkheid om zich op eigen bodem te plaatsen voor Beijing 2022. Het 
olympisch kwalificatietoernooi is namelijk van 11 tot en met 19 december in Leeuwarden. In de Elfstedenhal zijn er drie tickets te verdienen.

Voor het bobsleeën, skiën en skeleton is er geen OKT. Een minimale plaats op de wereldranglijst per medio januari of voor die tijd een goede uitslag bij een grote wedstrijd is dan minimaal vereist. Voor deze sporters is elke wereldbekerwedstrijd dus van het grootste belang.

Curlingteam boks ANP 354657553
Onze curlers gaan in Leeuwarden op jacht naar het olympisch ticket.

Onze shorttrackers hebben inmiddels alle olympische tickets binnengehaald: vijf voor de vrouwen en vijf voor de mannen. Wie deze plekken gaan invullen wordt later bekend.

Beslissende strafbal 
De beslissende strafbal waarmee Loïs Abbingh onze handbalmeiden wereldkampioen maakte. Wie herinnert zich dat bloedstollende moment niet? Het is alweer twee jaar geleden. Deze maand gaan de handbalsters in Spanje hun titel verdedigen. 

TeamNL is dit WK in de groepsfase ingedeeld bij Zweden, Puerto Rico en Oezbekistan. Het eerste duel is op 3 december in Torrevieja. Hopelijk spelen we op 19 december de laatste wedstrijd, want dan is de finale.  

Lois Abbingh Nedspa Wk 2019 41805677 ORANGE PICTURES
Lois Abbingh in de WK-finale van 2019 tegen Spanje (Orange Pictures).

Onze rolstoelbasketballers reizen naar Madrid, waar van 4 tot en met 12 december zowel voor de mannen als de vrouwen het EK wordt gehouden. 

Ook de badmintonners strijden deze maand in Spanje om de wereldtitel. Van 12 tot en met 19 december is Huelva de plaats van handeling. 
 
Achttien medailles 
Bij de EK kortebaan, begin november in Kazan, presteerde de Nederlandse zwemploeg uitstekend. Met in totaal achttien medailles (acht goud, vijf zilver en vijf brons) eindigde TeamNL als tweede in het medailleklassement, achter gastland Rusland.  
 
Met vertrouwen kijken onze zwemmers dan ook uit naar de wereldkampioenschappen kortebaan, die van 16 tot en met 21 december worden gehouden in Abu Dhabi. Al is de concurrentie daar uiteraard nog wel een stuk sterker, met onder meer Australië, de Verenigde Staten en China erbij. 

Marrit Steenbergen Goud Ek Kb 2021 52324013 ORANGE PICTURES
Marrit Steenbergen wint goud op de EK kortebaan (Orange Pictures).

Zeilen 
Een paar honderd 
kilometer verderop, in Al Musannah in Oman, is van 1 tot en met 6 december het 
WK zeilen in de Laser radial. Marit Bouwmeester is wereldkampioen, maar zal haar titel niet verdedigen. De 33-jarige Friezin kondigde eind oktober aan dat ze zwanger is. 
 
Maar we hebben ook nog wel een paar andere vrouwen die heel goed met deze boot overweg kunnen. Zo veroverde Maxime Jonker in 2020 al zilver op het WK. Mirthe Akkerman werd destijds tiende.
 
Sinds lange tijd hebben we ook weer goede gewichtheffers. Enzo Kuworge werd in juni van dit jaar wereldkampioen bij de junioren in de klasse boven de 109 kilogram. 17 december mag hij het ook bij de senioren laten zien, want dan is voor zijn gewichtsklasse het WK in Tasjkent. Ook Sanne Bijleveld maakt dan haar WK-debuut. Op welke dag zij in actie komt wordt later bekend.

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle