Mixed Relay 2022 ORANGE PICTURES

Wat is de mixed relay bij het shorttrack?

26 januari 2022
Redactie

Op 5 februari beleeft de mixed relay bij het shorttrack zijn olympische debuut. Twaalf teams van vier schaatsers per team nemen het tegen elkaar op in een hectische race op het ijs. Maar wat is het precies?

Elk groot shorttracktoernooi wordt traditioneel afgesloten met de relay, een aflossingswedstrijd waarbij een aantal teams van vier vrouwen of vier mannen om de prijzen strijden. De mannen rijden 5.000 meter, de vrouwen 3.000 meter. Bij de mixed relay bestaat elk team uit twee vrouwen en twee mannen.

De wedstrijd van Beijing 2022 bestaat uit een race van 2.000 meter, waarin de vier schaatsers 18 ronden afleggen op een baan van 111,12 meter lang. Elke deelnemer zal tweemaal racen in de volgende volgorde: vrouw-vrouw-man-man-vrouw-vrouw-man-man.

Ander format
Het Internationaal Olympisch Comité wil gendergelijkheid op de Spelen vergroten. Daarom zijn evenementen voor zowel mannen als vrouwen een belangrijk onderdeel van het olympische programma geworden. In Beijing 2022 zijn er negen gemengde evenementen, waaronder vier nieuwe. De mixed relay bij het shorttrack is daar één van.

Hoewel het een nieuwe discipline is op de Spelen, is het onderdeel al sinds het seizoen 2018/19 te zien op de wereldbeker shorttrack. Het afgelopen seizoen waren er vier wereldbekerwedstrijden. Nederland won één keer de mixed relay en eindigde éénmaal als tweede. China (2x) en Rusland wonnen de andere World Cups.

Er waren ook gemengde estafettewedstrijden op de Jeugd Olympische Winterspelen, hoewel het format in Beijing iets anders is. Tijdens de Jeugd Olympische Winterspelen in Lausanne 2020 werden teams gevormd door sporters van verschillende landen, waarbij Team B de gouden medaille won. De Nederlandse Diede van Oorschot maakte deel uit van het winnende team, samen met een Koreaanse, een Japanner en een Amerikaan.

Eigen land
In tegenstelling tot Lausanne 2020 vertegenwoordigen de teams in Beijing 2022 wel hun eigen land. De schaatsers die deelnemen aan de gemengde aflossing moeten zich hebben gekwalificeerd voor individuele wedstrijden of de relay voor mannen of vrouwen.

Namens TeamNL komen de volgende shorttrackers in aanmerking voor de mixed relay: Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Itzhak de Laat, Sjinkie Knegt en Jens van ’t Wout. De exacte samenstelling wordt later bekendgemaakt.

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle