Marianne Timmer Lausanne 1200

Chef de mission Marianne Timmer over EYOF: "Het wordt een bijzondere trip"

17 maart 2022
Redactie

Zaterdag reizen negen talentvolle sporters af naar het Finse Vuokatti om deel te nemen aan het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF). Chef de mission Marianne Timmer heeft zin in het avontuur en hoopt vooral dat iedereen het maximale uit zichzelf weet te halen.

"Het wordt sowieso een bijzondere trip", blikt Marianne enkele dagen voor vertrek vooruit. "Ik kijk ernaar uit om met elkaar naar Vuokatti af te reizen. Ik heb de faciliteiten een tijdje terug al kunnen zien. Het is een prachtig oord, alles ziet er fantastisch uit. De sfeer en entourage zijn goed."

Die omstandigheden zullen een positief effect hebben op de groepsdynamiek, iets waar de chef de mission veel waarde aan hecht. "We zitten dicht bij elkaar. Qua huisvesting, maar ook als het gaat om de sportaccommodaties. We proberen zoveel mogelijk dingen samen te doen. Iedere ochtend gezamenlijk ontbijten bijvoorbeeld. We zijn daarbij afhankelijk van het schema, maar dat we een relatief kleine groep hebben is dan een voordeel."

Leren presteren

Timmer hoopt dat het de sporters in Vuokatti lukt om het maximale uit zichzelf te halen. "Dan zou ik tevreden zijn. Hoewel het halen van medailles mooi is meegenomen, draait het natuurlijk om het leren presteren. Verder is het een mooie gelegenheid om kennis te maken met het internationale veld en met andere sporten."

"Niet alleen voor de sporters, ook voor de coaches. Voor hen is het EYOF net zo goed een mooi leermoment. Zij krijgen te maken met druk en invloeden van andere sporten, anders dan op een World Cup waar men vaak in hun eigen omgeving werkt."

Ter voorbereiding op het toernooi heeft Timmer gesproken met betrokkenen binnen de vier sporten waarin TeamNL actief is: alpineskiën, kunstrijden, shorttrack en snowboarden. "Wat ik zo mooi vind, is dat iedere sport zijn eigen cultuur heeft. Het is leuk om met al die gepassioneerde mensen te praten. Zowel met de sporters als met de mensen om hen heen, zoals coaches, medische stafleden en fysiotherapeuten. In die gesprekken gaat het dan over de huidige situatie van de sporters, de doelen waar ze voor trainen en waar ik op moet letten. Het heeft me een goed beeld gegeven van hun groeiproces."

Geen langebaanschaatsen

Of het voor de oud-topschaatsster niet jammer is dat er geen langebaan op het programma staat tijdens het EYOF? "Persoonlijk zeker, natuurlijk. Maar ook voor de sporters is het een gemiste kans. Bij de Jeugd Olympische Spelen in Lausanne in 2020 zag ik dat veel inline-skaters de stap probeerden te maken naar het langebaanschaatsen. Dan zou het natuurlijk helpen als die discipline onderdeel uitmaakt van een jeugdtoernooi."

“Aan de andere kant is het hartstikke leuk om te genieten van al die andere sporten. Het ontdekken van de dynamiek bij al die teams is super interessant. En het is ook heel leerzaam om juist te praten met mensen die dingen heel anders doen dan jij gewend bent. Een soort hoor en wederhoor om elkaars raakvlakken te ontdekken en te zien wat je nog van elkaar kan leren. Zo helpt het EYOF iedereen verder in zijn of haar ontwikkeling."

Volg onze talentvolle sporters op TeamNL.org

Zaterdag is de reisdag voor de talentvolle sporters van TeamNL. Zondag zijn de eerste trainingen en vindt de openingsceremonie plaats. Maandag gaat het EYOF dan echt beginnen.

Via onze social kanalen Instagram en Twitter volg je de verrichtingen van onze sporters op de voet.

Op onze website TeamNL.org vind je onder andere profielen van de deelnemers en het programma van TeamNL.