Simeon Catharina brons GP Budapest 2019 Foto Emanuele di Feliciantonio actie.jpg

Wat is het verschil tussen de diverse judotoernooien?

29 maart 2022
Redactie

Bij het judo heb je toernooien van verschillende categorieën. De waarde van een toernooi zie je aan het aantal punten dat je kunt verdienen voor de wereldranglijst.

Het belangrijkst zijn de Olympische Spelen. Deze worden één keer in de vier jaar gehouden. Er zijn acht gewichtsklassen voor de mannen en acht voor de vrouwen. Elk land mag per klasse één deelnemer afvaardigen. De winnaar krijgt 2.200 punten voor de wereldranglijst.

Dan heb je ieder jaar een EK en een WK. Elk land mag hiervoor per gewichtsklasse maximaal twee deelnemers inschrijven. Het aantal judoka's mag echter per geslacht niet meer zijn dan negen. Omdat er acht klassen zijn, zal er in sommige gevallen toch moeten worden geselecteerd. Op een WK zijn voor de winnaar 2.000 punten te verdienen. Op een EK zijn dat er 700.

Sanne Van Dijke Grand Slam Osaka 2019 IJF
Sanne van Dijke, foto boven: Simeon Catharina (foto: IJF)

Bij de World Masters is de top-36 van de wereld aanwezig, ongeacht uit welk land de judoka's komen. Als er bijvoorbeeld in de categorie -100 kilogram zes Nederlanders bij de beste 36 horen, zijn ze allemaal van harte welkom om deel te nemen. 

De World Masters worden elk jaar gehouden en de winnaar krijgt 1.800 punten.

Elk jaar zijn er meerdere grand slams. Het aantal verschilt per jaar. Hier mogen per klasse maximaal twee judoka's per land aan deelnemen. De winnaar krijgt 1.000 punten.

Daarnaast zijn er diverse grand prix-toernooien. Ook hier mag elk land maximaal twee judoka's per categorie afvaardigen. Namens het organiserende land mogen er vier judoka's meedoen. Een grand prix wordt evenveel gewaardeerd als een continentaal kampioenschap, dus 700 punten voor de winnaar. 

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle