Roel Boomstra dambord 2022 foto Geb Kos 2.jpg

Wereldkampioen dammen Roel Boomstra stopt ermee

08 november 2022
KNDB (dammen)

Wereldkampioen dammen Roel Boomstra stopt eind dit jaar als professional. De topdammer gaat vanaf januari 2023 werken bij DUO in zijn woonplaats Groningen. Hij is nu bijna 30 jaar en dit vindt hij het moment voor een verandering in zijn loopbaan. Roel weet nog niet of hij blijft dammen en indien ja: op welke manier.

"Het heeft voor mij altijd als een voorrecht gevoeld om van mijn grootste passie mijn beroep te hebben kunnen maken", reageerde Roel. "Ik ben er trots op hoe mijn damcarrière mij heeft gevormd als persoon en ik kijk met veel genoegen terug op de behaalde successen, waarbij ik vrijwel al mijn jongensdromen waar heb kunnen maken. Een van mijn mooiste herinneringen is hoe blij bondscoach Rob Clerc en ik waren met mijn toernooiwinst bij de World Cup in Wageningen in 2013, het toernooi waarin ik voor het eerst de dominante Russen in een direct duel versloeg."

Voorbeeld
Roel kwam in het topsportprogramma van de dambond KNDB in 2005 toen hij twaalf jaar was. Harm Wiersma was het voorbeeld als de allerlaatste Nederlandse wereldkampioen in 1984. Het topsportprogramma wilde graag de wereldtitel terughalen naar ons land en de hegemonie van de Sovjet-Unie en Rusland eindelijk doorbreken. Roel was het grote talent en de druk op hem was groot. In beleidsplannen stond: “Alle steun voor Boomstra” en “Boomstra wereldkampioen”.

De damwereld is in mijn ogen een prachtige wereld met veel actieve, bevlogen vrijwilligers

Roel Boomstra

Roel werd uiteindelijk drie keer wereldkampioen. Zijn secondanten waren steeds Rob Clerc en Wouter Sipma. De eerste keer was in de match tegen zijn landgenoot Jan Groenendijk in 2016. Boomstra won overtuigend. De match werd gespeeld in Groningen, Wageningen en Den Haag.

Roel werd voor de tweede keer wereldkampioen in 2019, door veelvoudig Russisch wereldkampioen Alexander Shvartsman te verslaan. De derde keer dat Roel wereldkampioen werd was ook tegen Shvartsman: dit jaar in Eindhoven en ook nu met overtuigende cijfers.

Studie natuurkunde
"Tijdens mijn actieve damcarrière ben ik al bewust bezig geweest met de voorbereiding op mijn verdere toekomst", aldus Roel. "Zo heb ik - door gebruik te maken van een topsportstatus - de studie natuurkunde afgerond aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarbij ging mijn interesse met name uit naar programmeren. Het komende kalenderjaar voelt voor mij als het juiste moment om een overstap te maken naar een maatschappelijke carrière als fulltime software test engineer bij de Dienst Uitvoering Onderwijs in mijn woonplaats, Groningen."

"De damwereld is in mijn ogen een prachtige wereld met veel actieve, bevlogen vrijwilligers. Bij tijd en wijle mis ik echter de deskundigheid van professionals. Ik zie de goede bedoelingen van organisatoren, maar toch voldoen toptoernooien met regelmaat niet aan het niveau dat ik vind passen bij topsport. Dat daarnaast de internationale concurrentie aan de top is uitgedund, draagt eraan bij dat mijn motivatie is afgenomen om de damsport langer professioneel te beoefenen. Ik hoop nog steeds dat de damwereld zich verder zal professionaliseren."

"Het doet mij enorm deugd dat naast mij, de andere Nederlandse topdammers aansluiting hebben gevonden bij de absolute wereldtop. Ik ben er dan ook van overtuigd dat Topsport KNDB de komende jaren nog steeds succesvol zal zijn."

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams