Joanne Van Lieshout IJF 1200

Judoka Joanne van Lieshout krijgt Young Talent Award 2022

21 december 2022
Redactie

Judoka Joanne van Lieshout is bij het NOS | NOC*NSF Sportgala uitgeroepen tot Young Talent 2022. 

Judoka Joanne van Lieshout (20) maakt in 2019 de nodige indruk als ze op 16-jarige leeftijd goud pakt op het Europees Jeugd Olympisch Festival. Een jaar later wint ze ook het EK onder 23. Haar talent blijft niet onopgemerkt. En dus stroomt ze vanuit de talentenstructuur van Judobond Nederland door naar de seniorengroep, die dagelijks traint op Sportcentrum Papendal.

Als vijfjarige stapt ze voor het eerst de tatami op en ze is meteen verkocht. Hoe anders kan het ook met judoënde ouders en een oudere broer die je al is voorgegaan. Wat eerst begon als een leuk spelletje werd al snel serious business. Joanne gaat wedstrijden judoën, haar niveau wordt hoger en ze groeit steeds meer in haar sport.

In 2021 wordt Joanne in haar gewichtsklasse (-63 kg) wereldkampioen bij de junioren (-21). Dit jaar herhaalt ze die prestatie. Ze is daarmee de eerste Nederlandse judoka die deze titel twee keer achter elkaar op haar naam schrijft. In oktober komt Joanne in Abu Dhabi uit op een grand slam bij de senioren en verovert hier een bronzen medaille. In haar leeftijdscategorie is ze de nummer 1 op de wereldranglijst, bij de senioren staat ze nu al op de 19e plaats.

Joanne Van Lieshout IJF 750X500
Joanne van Lieshout (foto's IJF)

Verkiezingsprocedure Young Talent

Het Young Talent heeft potentie voor de toekomst. Er wordt verwacht dat het Young Talent zijn of haar stijgende lijn doorzet op seniorenniveau en dat hij of zij kans maakt om het podium van de wereldtop te halen.

De kandidaten voor de Young Talent Award zijn voorgedragen door de bonden, NOC*NSF en de NOS. De individuele vakjuryleden verdiepen zich in de kandidaten, waarna zij in gezamenlijk overleg de winnaar van de Young Talent Award bepalen.

De vakjury 2020/2021 bestaat uit Bas van de Goor (onafhankelijk voorzitter), Fred Buddenberg (vanuit de Nederlandse Sport Pers), Ralf van der Rijst (vanuit NOC*NSF), Foppe de Haan en Marc Lammers (vanuit de coaches), Maarten van der Weijden en Ellen van Langen (vanuit de oud-winnaars FBK/Jaap Eden), Marije Smits (vanuit de Paralympiërs) en Ewoud van Winsen (vanuit de NOS).

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle