Talent Teamnl EYOF Friuli 2023

EYOF Friuli Venezia Giulia zit erop: "Leerzame en hele gave ervaring"

28 januari 2023
Joris Dieterman

Het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) in Italië zit erop. In de regio Friuli Venezia Giulia kwamen afgelopen week acht talentvolle sporters in actie namens TeamNL. Voor hen stond het leren presteren centraal. Drie keer werd een medaille veroverd.

Chef de mission Kayal Bool kijkt terug op een geslaagde week. “Sporters en begeleiders kwamen hiernaartoe met persoonlijke doelstellingen. Niet alleen op sportief vlak, ook op persoonlijk vlak. Het ging om de balans tussen leren en presteren. Daar hebben we deze week hele mooie voorbeelden van gezien. Zonder twijfel is iedereen een leerzame ervaring rijker.”

EYOF FVG 2023 Shorttrack Piste
Alle TeamNL'ers zijn bij teamgenoten gaan kijken. Zo waren de shorttrackers op de piste te vinden om hun teamgenoten aan te moedigen.

Een belangrijk onderdeel van die ervaring was het gevoel van samen. “Dat we op meerdere locaties zaten, maakte dat op voorhand een uitdaging. Toch is het team erin geslaagd een eenheid te vormen. Iedereen is minimaal een keer, maar in veel gevallen nog vaker, bij teamgenoten van andere sporten gaan kijken. Ze hebben elkaar op een mooie manier ondersteund.”

“Tot slot is er deze week veel op de ploeg af gekomen. Niet alles tijdens een toernooi verloopt zoals vooraf is geschetst, zo hebben we ook dit EYOF ervaren. Dat vraagt om aanpassingsvermogen, geduld en flexibiliteit. Ik kan zeggen dat zowel sporters, coaches als stafleden op die gebieden met vlag en wimpel zijn geslaagd.”

EYOF FVG 2023 Nerea Mur
Kunstrijdster Nerea Mur: beste prestatie ooit.

Gave ervaring
Snowboarder Youri Zorge omschrijft het EYOF als een ‘hele gave ervaring’. Hoewel hij sportief op meer had gehoopt, is hij positief over de progressie die hij heeft gemaakt. “In aanloop naar dit EYOF heb ik hard gewerkt aan mijn techniek en zelfvertrouwen. Dat heb ik hier verder opgebouwd. Dit toernooi is goed voor het leerproces. En hoe meer je leert, hoe beter.”

Youri stak ook veel op van de gesprekken die hij voerde met zijn teamgenoten. “We hebben het bijvoorbeeld gehad over de combinatie van sport en school, maar ook over onze manier van trainen. Zo leer je veel van elkaar.”

Ook kunstrijdster Nerea Mur kijkt met een goed gevoel terug op het EYOF. Zij behaalde op de vrije kür haar beste resultaat ooit, gesteund door haar teamgenoten op de tribune. “Het was hartstikke leuk dat zij er waren om mij aan te moedigen. Zelf ben ik aan het begin van de week bij het shorttrack geweest, daar had ik zelf al ervaren hoe mooi het is om de andere sporters in actie te zien. We zijn deze week een echt team geworden.”

EYOF FVG 2023 Sam Van Lieshout
Sam van Lieshout won zilver op het onderdeel big air.

Twee keer zilver, een keer brons
TeamNL stond dit EYOF drie keer op het podium. Dinsdag won snowboardster Sam van Lieshout zilver op het onderdeel big air. Een prestatie waar ze "superblij" mee is. Sam: “Je gaat altijd voor de eerste plek, maar deze zilveren medaille voelt voor mij ook als een overwinning”.

EYOF FVG 2023 Shorttrack Brons
Een bronzen teamprestatie van de shorttrackploeg.

Tevreden gezichten waren er dinsdag ook bij de shorttrackploeg van TeamNL. Het viertal, bestaande uit Nick Endeveld, Jonas de Jong, Sophie Nijboer en Pom Straathof, pakte brons op de mixed team relay. Jonas: “Mijn doel vooraf was om op een individuele afstand op het podium te eindigen. Dat is helaas niet gelukt, maar het maakt veel goed dat we als team brons hebben gepakt.”

EYOF FVG 2023 Daan Stam (1)
Zilver voor Daan Stam op de snowboard cross.

Snowboarder Daan Stam won donderdag zilver op de snowboard cross. Na "stroeve eerste heats" met een aantal valpartijen, volgde een ijzersterke kwalificatie. Daan: “Dat gaf me veel zelfvertrouwen. De heats daarna gingen ook superlekker.” Zowel in zijn kwartfinale als halve finale kwam Daan als eerste en met een ruime marge over de streep. In de finale verloor hij wat snelheid in zijn eerste bocht, maar ging hij razendsnel verder. “Uiteindelijk ben ik heel blij met de tweede plaats, want het is hartstikke mooi om een medaille te pakken.”

Gerelateerde teams

Toon alle 3

Gerelateerde artikelen

Toon alle