Abdi Nageeye Podcast 900X506

Abdi Nageeye: “Voor mij is het vanaf nu alles richting Parijs”

26 april 2023
Joris Dieterman

Na zijn derde plaats bij de NN Marathon Rotterdam en het veroveren van de Nederlandse titel, is voor Abdi Nageeye een nieuwe fase aangebroken. De focus van de 34-jarige marathonloper is daarin volledig gericht op de Olympische Spelen van volgend jaar. “Voor mij is het vanaf nu alles richting Parijs.”

“Ze zeggen altijd dat de dag na de marathon de ergste is. En het is weer waar”, vertelt Abdi tijdens de opname van de TeamNL Parijs Podcast, nog geen 24 uur na zijn finish op de Rotterdamse Coolsingel. “Ik heb veel pijntjes en heb slecht geslapen, maar het hoort er gewoon bij. Ik heb drie maanden lang gemiddeld 200 kilometer per week gemaakt, dus ik moet mezelf nu de tijd geven. Het gaat vanzelf weer weg.”

Beluister hier de TeamNL Parijs Podcast met Abdi Nageeye:

Zijn pijntjes zijn het gevolg van een wedstrijd waarbij Abdi wist dat hij niet honderd procent fit was. Onder die omstandigheden bleef hij realistisch en koel en gaf hij alles wat hij in zich had. “Daarom ben ik zo blij met mijn derde plek. Het was denk ik een van mijn beste marathons.”

Nu is er een welverdiende periode van zo’n zes weken rust. Die vormt direct het startschot voor de weg naar Parijs, waar op 10 augustus 2024 de olympische marathon wacht.

Geen Rotterdam
“Alles draait om hoe ik me daarop het beste kan voorbereiden”, zegt Abdi over de Spelen. Hij richt zijn schema daar vanaf nu op in. Zo verschijnt hij waarschijnlijk komende zomer aan de start van de marathon tijdens de WK atletiek in Boedapest. Daarna verwacht hij nog twee marathons te lopen. Waar en wanneer? Abdi houdt zijn kaarten nog enigszins tegen de borst. Wel is zeker dat hij Rotterdam volgend jaar niet loopt. Omdat die marathon in april is, past die niet in zijn voorbereiding op Parijs.

Abdi Nageeye OS 2020 BSR AGENCY 900X590
Abdi Nageeye na het winnen van de zilveren medaille op de olympische marathon (BSR Agency).

In aanloop naar de vorige Olympische Spelen in Tokio had Abdi zijn doel scherp voor ogen. Het woord ‘medaille’ had hij letterlijk in zijn doelenboekje geschreven. Abdi slaagde in zijn missie, en hoe. Op onvergetelijke wijze behaalde hij een zilveren plak. Voor Paris 2024 kiest hij dezelfde aanpak, hoewel hij zijn fysieke doelenboekje dicht laat. “Voor Tokio schreef ik het op, vanaf nu doe ik alles in mijn hoofd. Ik ben een doener en hoef dingen niet op te schrijven. (…) Maar ja, ‘medaille’. Op het WK wil ik een medaille halen en op de Olympische Spelen wil ik een medaille halen. Dat staat nu in mijn hoofd.”

Botterhammen met jam
In de TeamNL Parijs Podcast vertelt Abdi nog veel meer over de weg die hem in Parijs een podiumplaats moet opleveren. Bijvoorbeeld over het al dan niet verkennen van het parcours in de Franse hoofdstad, zijn ultieme marathonontbijt (spoiler alert: vier boterhammen met jam, maar wat als die er in Parijs niet zijn?) en het omgaan met hoge temperaturen.

Ook vertelt Abdi over zijn wensen voor het dorp waarin de TeamNL'ers verblijven tijdens de Spelen. Dat is het onderwerp waarover José Jansen in de podcast aan het woord komt. Zij bracht als projectleider van TeamNL Games Operations afgelopen maand een bezoek aan Parijs en vertelt hoe de faciliteiten in de Franse hoofdstad ervoor staan, ruim een jaar voor de start van de Spelen.

TeamNL Parijs Podcast

De TeamNL Parijs Podcast is speciaal ontwikkeld voor topsporters van TeamNL. Het is een aanvulling op hun voorbereiding op de Olympische en Paralympische Spelen van volgend jaar. Iedere laatste woensdag van de maand ontvangt host en TeamNL-volleybalster Myrthe Schoot twee gasten waarmee ze spreekt over alles wat topsporters bezighoudt of wat ze moeten weten over de naderende Spelen.

De TeamNL Parijs Podcast is voor iedereen te beluisteren. Dat kan via onder meer Spotify en Apple Podcasts. Geen aflevering missen? Abonneer je dan gratis.

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen