Maarten Van Garderen (Rechts) En Twan Wiltenburg 2022 BSR AGENCY

Hoe kunnen de volleyballers zich kwalificeren voor de Olympische Spelen?

07 juni 2023
Nevobo

Onze volleyballers hebben weer een drukke zomer. Eind mei werd er voor het eerst geserveerd in de Nations League, die duurde tot begin juli. Daarna spelen zowel de mannen als de vrouwen het EK. Ten slotte volgt in september en oktober nog het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen (OKT) volgend jaar in Parijs.

Een logische gedachte zou zijn om alles te richten op het OKT. Want deelname aan de Spelen is ook voor volleyballers een ultiem doel. Maar als het daar niet lukt, dan kan ook de positie op de wereldranglijst nog een ticket opleveren. En daarvoor tellen ook de potjes in de Nations League en op het EK mee.

Aan het olympisch volleybaltoernooi doen zowel bij de mannen als de vrouwen twaalf teams mee. De Franse teams zijn automatisch geplaatst voor de Olympische Spelen in eigen land. Voor beide seksen zijn er drie kwalificatietoernooien, waarvan de beste twee landen zich direct kwalificeren. De overige vijf olympische tickets worden op basis van de wereldranglijst in juni 2024 toegewezen. Continenten die na de kwalificatietoernooien nog niet zijn vertegenwoordigd in Parijs krijgen voorrang. De Russische teams zijn uitgesloten van kwalificatie.

Celeste Plak EK 2022 BSR_AGENCY 1200x800.jpg
Celeste Plak, foto boven: Maarten van Garderen en Twan Wiltenburg (BSR Agency).

De loting voor het OKT heeft in maart al plaatsgevonden. De Nederlandse volleybalteams gaan beide naar China, waar ze een zware kluif wacht. De vrouwen spelen in september onder meer tegen het gastland, de Dominicaanse Republiek en wereldkampioen Servië, die alle drie hoger staan op de wereldranglijst. De mannen hebben het iets beter getroffen en treffen ‘slechts’ twee hogergeplaatste teams: Polen en Argentinië.

In negen dagen spelen de nationale teams zeven wedstrijden. Dat maakt de opgave er ook niet makkelijker op.

Kwalificatietoernooi Olympische Spelen 2024 (mannen)

30 september – 8 oktober

Poule A (Brazilië): Brazilië, Italië, Iran, Cuba, Oekraïne, Duitsland, Tsjechië, Qatar

Poule B (Japan): Japan, Verenigde Staten, Slovenië, Servië, Turkije, Tunesië, Egypte, Finland

Poule C (China): China, Polen, Argentinië, Nederland, Canada, Mexico, België, Bulgarije

Kunnen onze volleybalsters nog naar de Spelen?

Update: Onze volleybalvrouwen hebben het olympisch kwalificatietoernooi inmiddels achter de rug. Ze zijn daar derde geworden en hebben zich dus niet rechtstreeks geplaatst voor de Spelen.

Brazilië, Dominicaanse Republiek, Polen, Servië, Turkije en de Verenigde Staten hebben zich via de drie OKT's geplaatst. Frankrijk had al een ticket, dus blijven er nog vijf over. Die worden vergeven op basis van de (opgeschoonde) wereldranglijst opgemaakt op 17 juni 2024. Landen uit continenten waarvan nog geen team zich gekwalificeerd heeft, krijgen voorrang.

Op dit moment (september 2023) staat Nederland tiende. Zes van de zeven gekwalificeerde landen staan hoger op de wereldranglijst, dus zou één van de tickets, als die nu zouden worden verdeeld, naar Nederland gaan.

Gerelateerde artikelen

Toon alle