Zeilen Lobke Berkhout en Afrodite Zegers Sofia Cup 2019 Bron Richard LangdonOcean Images 3000x2000.jpg

Lobke Berkhout wil nog één keer iets moois neerzetten

09 mei 2019
Richard Schoonderwoert

Sinds een half jaar staat het leven van Lobke Berkhout op z’n kop. Zes jaar was ze gestopt met topsport. Tot ze gebeld werd door Afrodite Zegers, die een nieuw bemanningslid zocht. Nog geen week later zaten ze in een boot op het water bij Medemblik, in een missie om de Olympische Spelen van Tokio te halen. Het EK deze week in San Remo moet uitwijzen of de poging een vervolg krijgt.

Na de Olympische Spelen in 2012 vond Lobke Berkhout het mooi geweest. Ze had bij Weymouth haar tweede olympische medaille gewonnen. Aan de zijde van stuurvrouw Lisa Westerhof kreeg ze het brons omgehangen. Vier jaar eerder stond ze met Marcelien de Koning in Qingdao nog een treetje hoger op het podium. In de 470-klasse veroverde Berkhout bovendien vijf wereldtitels, waarmee ze de succesvolste Nederlandse zeiler ooit is.

Lobke Berkhout en Lisa Westerhof vieren Olympisch brons in 2012

Mooie kans
Met Afrodite Zegers en Anneloes van Veen kreeg de 470-klasse voor TeamNL twee nieuwe gezichten. Het duo werd vierde op de Olympische Spelen in 2016 in Rio en een jaar later Europees kampioen. Maar het seizoen daarop verliep moeizaam: de progressie ontbrak en het koppel ging uit elkaar. Anneloes vond in Mandy Mulder een nieuwe partner. Afrodite besloot Lobke Berkhout te bellen. “Dat zette mijn hele leven op zijn kop”, vertelt Lobke. “Afro vroeg of ik met haar wilde proberen om naar de Spelen in Tokio te gaan. Ik ben twaalf jaar topsporter geweest en realiseerde me dat ik een geweldige tijd heb meegemaakt. Ik zag nu een hele mooie kans om nog één keer iets moois neer te zetten, samen met een hele goede topsporter. Ik kon mijn agenda schoonvegen en besloot ervoor te gaan.”

De 38-jarige Noord-Hollandse was niet verrast dat de geboren Griekse een beroep op haar deed. “Ik heb in 2011 ook al eens met haar gevaren. Daarna hebben we veel contact gehouden, ook richting Rio. Ik was een soort mentor voor haar.”

Netwerk
Dat betekent niet dat het een makkelijke beslissing was. Lobke moest een aantal projecten die ze draaide afzeggen, ze zou veel eigen kosten moeten maken en niet te vergeten zou ze de komende anderhalf jaar veel onderweg zijn, terwijl ze thuis een dochter van zes had rondlopen. Desondanks zaten Lobke en Afrodite nog diezelfde week met het Watersportverbond om de tafel, om te bespreken of het mogelijk was om twee olympische campagnes in de 470 te financieren. Want ieder land mag per klasse maar één boot afvaardigen naar de Spelen. Behalve Lobke en Afrodite maken ook Anneloes en Mandy aanspraak op de Nederlandse plek in de 470-klasse. Om tot een keuze te komen wees de bond twee wedstrijden aan waar punten kunnen worden verdiend. De Prinses Sofia Cup, begin april in Palma de Mallorca, en het Europees kampioenschap dat deze week wordt gehouden in San Remo. Het koppel met de meeste punten wint de interne selectie.

Vijf dagen na het telefoontje voeren Lobke en Afrodite al op het water bij Medemblik. Het was begin november en behoorlijk koud. Lobke: “Het andere team was al gestart en er was geen tijd te verliezen.”

Het nieuwe zeilduo slaagde er in korte tijd in hun campagne op te tuigen. Lobkes netwerk kwam daarbij goed van pas kwam. Bij een bevriende zeilmaker in Japan wisten ze een set zeilen te regelen en begin februari konden ze in Barcelona hun nieuwe boot ophalen, vijf maanden eerder dan er normaal voor de oplevering van een boot staat. De Griek Trigkonis Konstantinos werd hun coach. “Hij bevalt hartstikke goed”, vertelt Lobke. “Ik kende hem nog uit de tijd toen ik begon in de 470. En omdat Afro van Griekse komaf is kunnen zij elkaar goed verstaan.”

Lobke en Afrodite (midden) tijdens de Sofia Cup in april.

Basisconditie
In februari debuteerde het duo met een zevende plaats bij de World Cup in Miami. Inmiddels varen Lobke en Afrodite zes maanden samen. De terugkeer in de topsport verging Lobke opvallend goed. Ook fysiek. “Het verbaasde me zelf ook wel een beetje”, bekent ze. “Ik heb de mazzel dat ik uit een sterk gebouwd geslacht kom en heb een goede basisconditie. En natuurlijk heb ik nadat ik was gestopt ook niet stilgezeten. Ik heb nog regelmatig gevaren. Bovendien is zeilen een ervaringssport, dus als de basis goed is, kom je al heel ver.”

Ook privé lukt het aardig om de zaken te regelen. “Het is een behoorlijke ingreep op mijn privéleven. Maar tot nu toe kunnen mijn vriend en ik de puzzel redelijk goed leggen. Mijn dochtertje komt af en toe ook mee naar wedstrijden. Zo was ze in Miami en vorige week nog in Italië. Ze vindt het hartstikke mooi en al die nationaliteiten die bij zo’n wedstrijd aanwezig zijn is ook heel leerzaam voor haar.”

Europees kampioenschap
Bij het eerste selectiemoment op Mallorca eindigden zowel Mulder & Van Veen als Zegers & Berkhout buiten de top 10. Beide duo’s verdienden hiermee geen punten voor de interne selectie. Het Europees kampioenschap in San Remo is dus allesbepalend.

Het duo dat de aanwijsplek krijgt, moet later dit jaar bij het WK in Japan bij de beste zes eindigen om zich als land te plaatsen voor de Spelen. Eventueel is er volgend jaar nog een herkansing in Genua. Als het allemaal lukt, dan wil Lobke in Tokio ook die ene olympische medaille die ze nog niet heeft. “Goud is een hele mooie droom. Maar waar we nu mee bezig zijn en waar ik van geniet, is het samen varen, nieuwe technieken leren en het tactische spel spelen. Daarin willen we elke dag beter worden en consistentie creëren, zodat we straks in Tokio voor goud kunnen gaan.”

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen