Marianne Timmer en Minke Booi chefs de mission Talent TeamNL 1200x800.jpg

Marianne Timmer en Minke Booij nieuwe chefs de mission Talent TeamNL

01 mei 2019
Redactie

Samen zijn ze goed voor zes olympische medailles, waarvan vier de mooiste kleur hebben. Vandaag keren ze terug in de sport. Iconen Marianne Timmer en Minke Booij zijn aangesteld als chefs de mission voor het Europees Jeugd Olympisch Festival (Booij) en de Jeugd Olympische Winterspelen (Timmer). “Dit is een waanzinnige eer.”

Middenin het gesprek in het restaurant van hotel De Bilderberg in Oosterbeek beginnen de ogen van Timmer te fonkelen. “Als ik de olympische ringen zie, dan doet dat wat met mij”, zegt de drievoudig olympisch kampioen. “Dat was al zo toen ik als jonge schaatsster voor het eerst in de buurt kwam bij deelname aan de Spelen. Het is maar één keer in de vier jaar...het is zo gaaf, zo uniek om daarbij aanwezig te zijn. Daar krijg ik echt vlinders van in mijn buik. De Spelen zijn zo groots opgezet, met topsporters uit zo veel sporten en verschillende nationaliteiten. En van die wereld mag ik nu weer onderdeel uitmaken, in een nieuwe rol. Dat is magisch en bijzonder.”

Timmer was als schaatsster present op de Spelen van 1998, 2002 en 2006. Tijdens haar eerste deelname in Nagano haalde zij goud op de 1000 en 1500 meter. Acht jaar later in Turijn stond de Groningse opnieuw op de hoogste tree van het podium op de 1000 meter. In 2014 coachte zij Margot Boer naar twee bronzen plakken in Sotsji. Tegenwoordig is zij spreker, dagpresentator en lifestylecoach.

Kleine variant van de Spelen
Booij, in het dagelijks leven directeur van de stichting Spieren voor Spieren, nam eveneens deel aan drie Olympische Spelen (2000, 2004, 2008). De kleur van de medaille werd in iedere editie mooier. Haar laatste wedstrijd was de olympische finale in Beijing, waarin Booij als aanvoerder Nederland naar hockeygoud leidde. “We hebben in die jaren veel gewonnen met onze hockeyploeg. Maar wat je op de Spelen doet, dat is het allergrootste en hoogste. Een toernooi met andere sporters maak je echt niet vaak mee. Ik heb altijd genoten van het onderlinge contact. Je kunt van elkaar leren, door te zien hoe een ander het doet. De EJOF (Europees Jeugd Olympisch Festival) is een kleine variant van de Spelen. De ervaringen die je als sporter daar opdoet – het leven in een olympisch dorp, het onderdeel zijn van een multisport-event –, helpen je op de échte Spelen. Dan is alles daar al veel minder nieuw.”

Maar niet voor iedereen zal de EJOF een tussenstap zijn. “Voor sommigen is het een eindstation”, weet Booij uit eigen ervaring. “Ik heb twee Europese Jeugdspelen meegemaakt. Van dat eerste toernooi heeft verder niemand het Nederlands elftal gehaald. Kortom, er kan nog van alles gebeuren in de carrières van de jonge sporters. Het enige dat ze kunnen doen is er straks in Baku te staan en het uiterste uit zichzelf halen. En er ook van proberen te genieten. Als chef probeer ik ze daarin zo goed mogelijk te faciliteren. Voor optimale voorzieningen zorgen, zoals de huisvesting en vervoer. Maar ik ben ook hun aanspreekpunt  en – omdat zij nog vrij jong zijn –  hun ouders. We moeten iedereen weer veilig thuisbrengen en daarnaast een groepsgevoel creëren. Samen successen vieren, oog hebben voor elkaars prestaties. Dat vind ik heel belangrijk.”

“Omdat wij zelf topsporter zijn geweest, kunnen we aanvoelen wat iemand nodig heeft”, vult Timmer aan. Waar Booij al in juli aan de bak mag in Baku, moet Timmer iets langer geduld hebben. Haar chefdebuut vindt in januari plaats, in Lausanne. Timmer: “Als sporter moet je je realiseren dat het niet vanzelfsprekend is dat je daarheen mag. Houd dat in je achterhoofd en focus je op het moment. Als je dat goed genoeg doet, kan je jezelf niets verwijten. Die boodschap wil ik graag aan de groep meegeven.” 

Gender balance
Door de aanstelling van Timmer en Booij is het aantal mannen en vrouwen nu in evenwicht in de ‘chef-groep’ waar ook Pieter van den Hoogenband, Carl Verheijen, Mark Huizinga en Esther Vergeer deel van uitmaken. “Het is dus geen toeval dat we voor twee vrouwen hebben gekozen”, geeft Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, aan. “Binnen de internationale olympische bonden is gender balance een belangrijk punt. Tokio wordt de eerste Spelen waarin het aantal mannen en vrouwen gelijk is. Ik ben dus erg blij met deze twee vrouwen, die een enorme staat van dienst hebben. Boegbeelden van de Nederlandse sport die het klappen van de zweep kennen, meerdere Olympische Spelen hebben meegemaakt én zich na hun carrière als sporter op een fantastische manier hebben doorontwikkeld.”

De twee nieuwe chefs kunnen niet wachten om aan de slag te gaan. Timmer: “Ik ben altijd dol geweest op het kat-en-muis-spel, van winnen en verliezen. Van presteren onder druk. Boven jezelf uitstijgen op de juiste momenten. Ik heb dat zelf mogen ervaren en ik gun een ander dat ook. Ik wil jonge talenten ondersteunen om dat te realiseren.”

“De Spelen zijn voor veel sporten het allerhoogste podium”, sluit Booij af. “Te gek om daarbij betrokken te zijn, terwijl ik geen sporter meer ben. Een klein steentje bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe medaillewinnaars, dat is toch supergaaf?”

Gerelateerde artikelen

Toon alle