Odile van Aanholt and Marieke Jongens, 49er FX Richard Langdon Ocean Images.jpg

Zeilers strijden op EK om Olympisch ticket

08 mei 2019
Redactie

De zeilers van TeamNL maken zich op voor hun laatste en allesbeslissende evenement in de onderlinge strijd om het Olympische startbewijs. De Finn-, 470- en 49erFX-zeilers voeren al eerder in 2019 hun eerste selectiewedstrijden. De Europese kampioenschappen die donderdag beginnen, gelden als afrondende evenementen.

De vrouwen in de 470, Mulder & Van Veen en Zegers & Berkhout trappen op 9 mei af met hun EK in San Remo (ITA). Enkele dagen later, op 13 mei, starten de EK’s voor de Finn-klasse (met Nicholas Heiner en Pieter-Jan Postma) en de 49erFX (met Van Aanholt & Jongens en Bekkering & Duetz). Het EK Finn, dat plaatsvindt in Athene (GRE) wordt op 18 mei afgerond en het EK 49erFX eindigt op 19 mei in Weymouth (GBR).

470-dames putten vertrouwen uit goede voorbereiding
De Nederlandse 470-teams gaan met een gelijke stand (0-0) hun tweede selectiewedstrijd in. Tijdens hun eerste selectiemoment, de Prinses Sofia Cup, haalde geen van beide teams de medalrace, een vereiste om selectiepunten te behalen. In San Remo liggen de kansen voor beide duo’s dus nog volledig open.

Zegers & Berkhout hebben vertrouwen in het aankomende selectiemoment: “We gaan lekker. Na de World Cup in Genua zijn wij direct doorgegaan naar San Remo en hebben hier tot nu toe een hele goede en relaxte voorbereiding. We hebben goede stappen gemaakt op het gebied van samenwerking, materiaal en bootsnelheid. Uiteraard is ons doel om de nationale selectie te winnen. Hiervoor moeten we sowieso de medalrace halen. En als we ons focussen op de stappen die we hebben gezet, dan moet dat goed komen.”

De baai van San Remo vraagt om veelzijdigheid van de sporters: “San Remo is een locatie met wisselende condities. De wind kan uit verschillende richtingen komen en ook de swell die er staat zorgt voor uitdaging. Mooie zeilcondities!”, aldus Zegers & Berkhout.

Ook Mulder en Van Veen putten vertrouwen uit hun voorbereiding: “Sinds de Sofia Cup hebben wij vooral gewerkt aan wedstrijdritme. Hiervoor hebben wij de World Cup in Genua gevaren, waar we weer heel veel geleerd hebben. In Nederland zijn we fysiek nog flink aan de slag gegaan, zodat we fit en fris in de boot zitten tijdens het EK”.

Het duo kent San Remo al aardig: “In de winter hebben we al flink wat uren gemaakt hier, dus we zijn vertrouwd met de omstandigheden. Vooral de golfslag ligt ons erg goed en we weten waar we de lekkerste koffie en pasta kunnen krijgen,” vertelt het duo lachend.  “Het EK is voor ons heel belangrijk en we gaan dan ook voor het hoogst mogelijke resultaat. We hebben hard getraind en nu is het tijd om dat harde werken om te zetten naar resultaten!”

EK 470 - 9 t/m 14 mei - San Remo (ITA)
De wedstrijden voor de 470-vrouwen gaan op donderdag 9 mei van start. Op 14 mei staat de medalrace op de planning. Voor meer informatie over het EK 470, kijk je op: http://2019europeans.470.org/

Finn-zeilers Postma en Heiner klaar om alles uit de kast te halen voor afrondende battle
Voor de Nederlandse Finn-zeilers breken eveneens spannende tijden aan. Bij de Sofia Cup in Palma nam Nicholas Heiner een flinke voorsprong in de selectie. Hij pakte 6 punten, waar Pieter-Jan Postma zonder punten huiswaarts ging. In Athene hoopt Heiner de strijd succesvol af te sluiten: “Dit EK is het afsluitende onderdeel van de nationale selectie tegen Pieter-Jan. In Palma heb ik een hele goede start gemaakt maar ik heb het daar niet afgemaakt. Ik heb een mooie voorsprong van zes punten, maar moet ook realistisch zijn. Het is sport en er kan van alles gebeuren. We moeten gewoon een goede week draaien. Daar ben ik klaar voor. Ik heb er zin in en 18 mei weten we wie er naar de Spelen gaat!”

Pieter-Jan Postma heeft afgelopen winter een uitgebreid trainingsblok in Athene gedraaid en kent de plek goed. Met een behoorlijke, maar nog te overbruggen, achterstand in de selectie zal hij alles op alles zetten om de kwalificatie in zijn voordeel om te buigen: “Het mooie van het racen in Athene is de eenvoud. Kwestie van helder kijken en hard varen. We varen weer in een grote vloot met de beste mannen van de wereld, dus dat wordt geweld op het water. Dat is absoluut genieten! Ik ben in november en december al in Athene geweest, dus ik ken de plek, maar mijn voorbereiding is (wegens familieomstandigheden) niet ideaal geweest. Maar het is zoals het is en we gaan alles uit de kast halen!”

EK Finn - 13 t/m 18 mei - Athene (GRE)
De wedstrijden voor de Finn-klasse gaan op 13 mei van start. Op 18 mei staat de medalrace op de planning. Voor meer informatie over het EK Finn, kijk je op: http://2019.finneuropeans.org/

49erFX-duo’s in startblokken voor EK Weymouth
In de 49erFX-klasse gooiden Van Aanholt & Jongens hoge ogen tijdens de World Cup in Genua, het eerste selectiemoment in de FX. Het duo pakte het goud en versloeg daarmee de regerend wereldkampioenen Annemiek Bekkering & Annette Duetz, die de World Cup als 9e eindigden. Met een flinke voorsprong voor Van Aanholt & Jongens (10-2) vertrekken de dames naar Weymouth voor hun EK.

Beide teams verschijnen fris aan de start: We hebben een fijne rustperiode gehad na Genua en zijn de afgelopen tijd in Weymouth geweest om dit plekje te verkennen”, vertellen Van Aanholt & Jongens. “We verwachten een evenement met diverse omstandigheden, dus dat belooft mooi te worden!” Ondanks het feit dat het een selectie-evenement betreft, zijn de dames niet van plan anders te gaan varen: “We gaan het EK aanpakken als ieder ander evenement: werken aan onze procesdoelen en genieten van het zeilen!”

Ook Bekkering & Duetz kijken uit naar de races: “Na Genua hebben we vooral een beetje rust genomen en leuke dingen gedaan met familie en vrienden. En daarnaast natuurlijk een plannetje gemaakt voor Weymouth. In onze voorbereidende tijd in Weymouth hebben we tot dusver goede wind gehad en lekker kunnen varen, met een focus op speed en kennis over de locatie. We proberen zo goed mogelijk vertrouwd te raken met de plek en hebben zin om hier te racen!"

EK 49erFX - 13 t/m 19 mei - Weymouth (GBR)
De wedstrijden voor de 49erFX-klasse gaan op 13 mei van start. Op 19 mei staat de medalrace op de planning. Voor meer informatie over het EK 49erFX, kijk je op: https://49er.org/event/2019-european-championship/

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle