Weekoverzicht TeamNL: Twee keer goud op slotdag

27 juni 2019
Redactie

De sporters van TeamNL komen over de hele wereld in actie. Deze week zien we er een heleboel in actie komen in Minsk, waar de Europese Spelen worden gehouden. Maar...er is meer: lees hier de belangrijkste resultaten en het laatste nieuws.

Zondag 30 juni

Europese Spelen: Van Schip sluit in stijl af
Jan-Willem van Schip heeft ervoor gezorgd dat we de Europese Spelen in stijl hebben afgesloten. De baanwielrenner won zondagmiddag het laatste nummer met Nederlandse inbreng; de puntenkoers. Van Schip klopte met overmacht de nummer twee, de Zwitser Thery Schir (64 tegenover 32 punten). Hierdoor besluit Nederland het toernooi met negen gouden medailles.

Hockeyers sluiten Pro League af met brons
De hockeymannen hebben een derde plaats behaald in de Pro League. De ploeg van bondscoach Max Caldas won in de troostfinale met 5-3 van Groot-Brittannië. Jeroen Hertzberger en Mirco Pruyser namen beiden twee treffers voor hun rekening. Mink van der Weerden maakte de andere goal voor Oranje. 

Verstappen slaat toe in GP van Oostenrijk
Max Verstappen heeft opnieuw de Grand Prix van Oostenrijk op z'n naam gezet. Net als vorig jaar kwam de Formule 1-coureur als eerste over de meet. Verstappen begon als tweede, maar viel snel terug naar de zevende plek. Een geweldige inhaalrace zorgde ervoor dat Verstappen zijn zesde GP-zege kon bijschrijven.  

Europese Spelen: Braspennincx net naast podium op sprint
Sanne Braspennincx is vierde geworden bij de sprint. In de strijd om het brons won zij de eerste heat van Daria Schmeleva, maar de twee volgende heats gingen naar de Russin. Het goud op dit nummer werd gewonnen door een andere baanwielrenster uit Rusland: Anastasiia Voinova.

Nederlandse vrouwen rap verder op WK beachvolleybal
Onze koppels Sanne Keizer/Madelein Meppelink en Joy Stubbe/Marleen van Iersel zijn na twee pouleduels al zeker van een plek in de tweede ronde. Beide duo's wonnen zowel vrijdag als zondag hun wedstrijd. 

Europese Spelen: Lavreysen legt iedereen erop in keirin
Harrie Lavreysen heeft z'n tweede gouden plak binnen! De Brabander won in 9.911 de keirin in het Velodrome in Minsk. Lavreysen bleef de Fransman Rayan Helal (zilver) en de Rus Denis Demitriev (brons) voor. Eerder won hij goud op de teamsprint en pakte hij zilver op het individuele sprintnummer.

Europese Spelen: Nederlands koppel 'oud en jong' tweede op Madison
Baanwielrensters Kirsten Wild (36) en Amber van der Hulst (19) zijn als duo tweede geworden op het onderdeel Madison. De routinier en de het talent hoefden alleen Groot-Brittannië voor zich te dulden. Team GB haalde goud met 44 punten, het zilveren Nederland kwam uit op 40 punten. Rusland pakte met 39 punten het brons.

Europese Spelen: Visser vijfde op brug
Turnster Naomi Visser gaat als vijfde van de Europese Spelen de boeken in op het onderdeel brug. Visser, die als eerste startte, haalde een score van 13.466 punten. De Russische Angelina Melnikova ging er met het goud vandoor met een machtig totaal van 14.466. Het was alweer de derde plak voor Melnikova en haar twee gouden. 

Europese Spelen: Lavreysen als nummer één door naar finale keirin
Baanwielrenner Harry Lavreysen heeft de beste tijd neergezet in de halve finales van de keirin. Hij noteerde 10.172 en denderde daarmee de finale in. In die finale zien we Jeffrey Hoogland niet terug. Hoogland werd vierde in zijn heat - dezelfde als Lavreysen - en kan daardoor hoogstens zevende worden op dit onderdeel.

Europese Spelen: Fontijn legt beslag op zilver
Nouchka Fontijn verlaat Minsk met een zilveren plak in haar bagage. De boksster verloor haar finale in de klasse tot 75 kilo van de Britse Lauren Price: 4-1. Fontijn was in de derde ronde de sterkste, maar volgens de jury was Price de betere is de eerste twee rondes. Fontijn pakte op de vorige Europese Spelen, in 2015 in Baku, goud in haar klasse.

Europese Spelen: baanwielrenner Jan-Willem van Schip leidt de dans in omnium
Baanwielrenner Jan-Willem van Schip viste al twee medailles binnen en is hard op weg naar plak nummer drie. Na drie onderdelen voert hij het klassement aan. Van Schip heeft nu 114 punten, dat zijn er twee meer dan de Zwitser Thery Schir.

Europese Spelen: Van Riessen uitgeschakeld in kwartfinales sprint
Baanwielrenster Laurine van Riessen is in het sprinttoernooi uitgeschakeld in de kwartfinale. De Russische Anastasiia Voinova bleek een maatje te groot. Voinova won in twee races van Van Riessen.

Zaterdag 29 juni

Maikel van Vleuten succesvol in Grote Prijs van Monaco
Springruiter Maikel van Vleuten heeft met zijn paard Beauville Z beslag gelegd op de winst van de Grote Prijs van Monaco. De winst van het vijfsterrentoernooi betekent dat Van Vleuten zich geplaatst heeft voor Superfinale van de Global Champions Tour, die later dit jaar in Praag is. 

Europese Spelen: Zilveren uitsmijter bij Madison
Ook de Madison heeft een medaille opgeleverd bij het baanwielrennen. Het duo Jan-Willem van Schip/ Yoeri Havik eindigde dankzij een krachtige eindsprint als tweede. Ons koppel haalde in de laatste ronde Oostenrijk in, dat uiteindelijk derde werd. Zwitserland gaat als winnaar de boeken in. 

Europese Spelen: Hoogland wint Nederlands onderonsje
Jeffrey Hoogland heeft het Nederlandse onderonsje op de sprint in zijn voordeel beslecht. Hoogland versloeg zijn trainingsmaatje Harrie Lavreysen in de beslissende, derde heat. Het eerste deel van de titanenstrijd was een prooi voor Lavreysen, maar Hoogland lachte het laatst. In de laatste heat verraste hij Lavreysen door er vroeg vandoor te gaan. Een move die zijn landgenoot niet kon pareren. 

Europese Spelen: Wild oppermachtig op omnium
Kirsten Wild heeft haar tweede gouden plak van deze Europese Spelen in de pocket! De Zwolse leidde na drie onderdelen op het omnium en in de laatste discipline, de puntenrace, kwam haar voorsprong nooit in gevaar. Wild sloot af met het schitterende totaal van 150 punten, 27 meer dan haar naaste belager Evgeniia Augustinas.

Europese Spelen: Seinen en Piek tekenen voor vijfde gouden plak
Cheryl Seinen en Selana Piek hebben het geflikt! Ons badminton-dubbel heeft een gouden plak veroverd, in de finale werd het Britse paar Chloe Birch/Lauren Smith verslagen. De eerste game ging nog naar de Britten (14-21), maar daarna kwamen Piek en Seinen op stoom. En hoe! De uitstekende tweede game (21-13), kreeg een overtuigend vervolg (21-15). Daardoor was de vijfde Nederlandse gouden plak op deze Europese Spelen een feit.

Europese Spelen: Net geen medaille op de tijdrit
Sam Ligtlee heeft op de tijdrit nét geen medaille kunnen veroveren. Hij werd vierde op de kilometer tegen de klok in een tijd van 1.05.501. Dat was een fractie langzamer dan de uiteindelijke nummer drie, de Pool Krzysztof Maksel die 1.01.351 liet noteren. De winst ging naar de Tsjech Tomas Babel in 1.00.606. 

Hockeyvrouwen via shoot-outs naar Pro League-titel
Onze hockeyvrouwen hebben de eerste editie van de Pro League gewonnen. Oranje moest diep gaan, maar kreeg tegenstander Australië in de finale via shoot-outs op de knieën. Na zestig minuten stond het 2-2. Marijn Veen en Kelly Jonker zorgden daarin voor de Nederlandse productie.

Europese Spelen: Sprintfinale mannen is Nederlands onderonsje
De sprintfinale wordt zaterdagavond een Nederlands onderonsje. Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen staan in de Velodrome van Minsk namelijk tegenover elkaar. Beide sprintkanonnen wonnen vrij overtuigend hun halve finales. Hoogland was in beide races sneller dan Lavreysen. Lavreysen won aan het begin van de avond het eerste onderonsje, Hoogland de tweede. Een derde titanengevecht zal daardoor voor een beslissing zorgen.

Voetbalvrouwen geplaatst voor Tokio!
Op het WK in Frankrijk hebben de voetbalvrouwen zich geplaatst voor de Olympische Spelen. Nederland won zaterdagmiddag de kwartfinale van Italië, met 2-0. Vivianne Miedema en Stefanie van der Gragt scoorden in de laatste twintig minuten voor de Europees kampioen. Hierdoor hoort Oranje op het WK bij de beste drie Europese landen en dat was de voorwaarde voor plaatsing voor Tokio. 

European Games: Visser buiten de prijzen op meerkamp
Naomi Visser heeft op het onderdeel meerkamp naast de prijzen gegrepen. Visser had in aanloop naar het laatste onderdeel - brug - nog alle kans op een medaille, maar haar score van 12.266 was niet goed genoeg om de top drie aan te vallen. Uiteindelijk moest ze genoegen nemen met een zevende plaats. Op de andere onderdelen was de Papendrechtse vandaag succesvoller: op balk haalde zij 13.066 punten, op vloer 12.933 punten en op sprong 13.433 punten. Haar totaalscore werd daarmee bepaald op 51.698 punten. 

Europese Spelen: Braspenninincx en Van Riessen in kwartfinales
Sanne Braspennincx en Laurine van Riessen zijn geweldig op dreef en staan  beiden in de kwartfinales. Van Riessen kwam vandaag drie keer in actie. Braspennincx mocht door haar tweede plek in de kwalificaties de tweede ronde overslaan.

Europese Spelen: Tyron Lardy redt het niet, maar maakt wel indruk
Karateka Tyron Lardy is gestrand in de poulefase op het onderdeel kumite (+84 kilo). Lardy verloor zijn eerste twee duels, waardoor hij er voor zijn laatste optreden al uitlag. Maar daarin liet hij zich nog wel flink gelden; Lardy dwong namelijk een gelijkspel af tegen de Duitse wereldkampioen Jonathan Horne: 0-0. 

 

Vrijdag 28 juni

Hockeyers struikelen over België en lopen finale mis
De hockeymannen hebben het niet geschopt tot de eindstrijd van de Pro League. De ploeg van Max Caldas ging in Amstelveen onderuit tegen België: 1-3. Jelle Galema zorgde voor rust voor de enige treffer van Oranje, dat bij rust nog gelijk op ging met de wereldkampioen.

Europese Spelen: Maas en Tabeling gaan met brons naar huis
Jelle Maas en Robin Tabeling stappen het vliegtuig in met een bronzen medaille. Het badminton-koppel verloor hun halve finale van Christopher Langridge en Marcus Ellis uit Groot-Brittannië. De Britten zegevierde in twee games: 21-18, 21-16. Tabeling kwam 's ochtends in actie tijdens de mixed dubbel, waarin hij met Selena Piek in de kwartfinale verloor van de Magee's. 

Europese Spelen: Van Schip pakt zilver op puntenkoers
Jan-Willem van Schip is de volgende die eremetaal meeneemt uit de Minsk Arena. De baanwielrenner eindigde als tweede in de puntenkoers. Zijn 38 punten waren helaas niet genoeg om de Griek Christos Volikakis te kloppen. De winnaar van het goud behaalde 45 punten.  

Europese Spelen: Lacruz eindigt toernooi met brons
Enrico Lacruz moet op de Europese Spelen genoegen nemen met een bronzen medaille. De bokser onder de 64 kilo verloor in zijn halve finale van de als eerste geplaatste Armeniër Hochannes Bachkov (4-1). Lacruz was als vierde geplaatst en legt nu als verliezend halve finalist beslag op het brons.

Stubbe en Van Iersel starten met zege
Joy Stubbe en Marleen van Iersel zijn hun WK goed begonnen. Het Nederlandse beachvolleybalkoppel won van de Amerikanen Sweat en Walsh, die dertien plaatsen hoger gerangschikt staan in speelstad Hamburg. In drie sets trokken Stubbe en Van Iersel de buit naar zich toe: 21-15, 19-21, 15-9.

Europese Spelen: Shanne Braspennincx opnieuw in de prijzen
Donderdag was Shanne Braspennincx al succesvol in de teamsprint en vandaag was het opnieuw kassa voor haar. Braspennincx houdt een zilveren plak over aan de keirin, die vrijdagavond werd verreden. Allen de Litouwse Simone Krupeckaite was sneller dan onze landgenote. Laurine van Riessen werd vijfde in de B-finale.

Europese Spelen: Goud voor Kirsten Wild op scratch
En dat is vier! Kirsten Wild heeft vrijdagavond toegeslagen in de Minsk Arena op het onderdeel scratch. De baanwielrenster was na tien kilometer met overmacht de sterkste. De Italiaanse Martina Fidanza werd tweede, voor de lokale favoriet Hanna Tserach. Het is alweer de vierde gouden plak voor Nederland in Minsk.

Europese Spelen: Fontijn in de finale
Gaat Nouchka Fontijn haar titel op de European Games prolongeren? Zondag zien we de Schiedamse terug in de finale van het bokstoernooi tot 75 kilo. Fontijn won in de halve eindstrijd op punten van de stugge Poolse Elzbieta Wojcik: 3-2. Wojcik startte goed, maar Fontijn deed in het tweede en derde ronde beter, zo oordeelde de jury. 

Europese Spelen: Piek en Seinen gaan op voor goud
Cheryl Seinen en Selena Piek hebben zich geplaatst voor de finale van het dubbelspel. Het badminton-duo versloeg het Russische koppel Ekaterina Bolotova/Alina Davletova, ondanks een moeizame start: 18-21, 22-20, 21-14. Seinen en Piek spelen zaterdag op 18.00 uur (lokale tijd) hun finale.

Europese Spelen: Brons voor Betrian 
Jemyma Betrian moet op de Europese Spelen genoegen nemen met een bronzen plak. De boksster onder de 57 kilogram verloor vrijdag van Stanimira Petrova: 3-2. Betrian was met name in de slotfase sterk, maar dat bleek niet genoeg voor de zege. Een halve finaleplaats is in het bokstoernooi genoeg voor brons.

Europese Spelen: Alle Nederlanders door op sprint en keirin
De baanwielrenmiddag is succesvol begonnen: alle vier de Nederlanders zijn door naar de volgende rondes in de sprint (mannen) en keirin (vrouwen). Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland zien we terug in de kwartfinales, Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx zitten in de halve finales.

Bertens gestuit door Pliskova
Kiki Bertens is de finale misgelopen op het tennistoernooi van Eastbourne. De nummer vier van de wereld ging hard onderuit tegen Karolina Pliskova: 6-1, 6-2. De Tsjechische staat één plekje hoger op de mondiale ladder. Ook Bertens' tegenstander op Wimbledon werd vandaag bekend. In de eerste ronde staat zij tegenover Mandy Minella uit Luxemburg (WTA-98). Qualifier Lesley Kerkhove (WTA-203) treft de Servische Ivana Jorovic, die zo'n honderd plaatsen hoger staat op de wereldranglijst. Robin Haase (ATP-73) kreeg de  Jozef Kovalik als tegenstander voorgeschoteld. Op papier een goede loting: de Slowaak staat ver buiten de top honderd. 

Europese Spelen: Caljouw verslikt zich in geslepen Israëliër
Mark Caljouw is er niet in geslaagd de laatste vier van zijn EK te bereiken. De Rijswijker begon sterk tegen Misha Zilberman uit Israël door de eerste game te winnen: 21-12. In de games die volgden herpakte Zilberman zich echter uitstekend. De tweevoudig olympiër won zowel de tweede als de derde game (17-21, 15-21), waardoor voor Caljouw het toernooi erop zit.

Europese Spelen: Tabeling en Piek stranden in kwartfinales 
Robin Tabeling en Selena Piek zijn gestrand in de kwartfinales van hun EK. Ons Nederlandse badminton-duo verloor in twee spannende games van de Ieren Samuel en Chloe Magee: 21-19, 21-17. In beide games startte Ierland sterk, maar het gemengd paar van Oranje knokte zich goed terug in de wedstrijd. Uiteindelijk bleken de Ieren net wat sterker, waardoor zij in de halve finales staan. 

Brouwer en Meeuwsen beginnen WK met zege
Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn hun WK in Hamburg begonnen met een overwinning. Het Canadese koppel Grant O'Gorman/ Ben Saxton werd in drie sets verslagen: 23-21, 19-21, 15-9. Brouwer en Meeuwsen zijn in Duitsland als negentiende geplaatst. Zondag spelen zij hun volgende pouleduel.

Donderdag 27 juni

Europese Spelen: Mannen pakken goud op teamsprint
Luttele minuten nadat de Nederlandse vrouwen het brons hadden veroverd, zorgden de mannen op de teamsprint voor een volgend succes. Het Oranje-trio, bestaande uit Roy van den Berg, Harry Lavreysen en Jeffrey Hoogland, rekende in hun finale af met Frankrijk en waren daarmee goed voor het derde Nederlandse goud van deze Europese Spelen.

Matla en Welten schieten hockeysters in slotfase naar finale
Onze hockeysters hebben zich geplaatst voor de finale van de Pro League. De ploeg van bondscoach Alyson Annan maakte in de halve eindstrijd een 0-1 achterstand goed tegen Duitsland en won uiteindelijk met 2-1. Frederique Matla en Lidewij Welten maakten in de laatste acht minuten de goals voor Nederland. Zaterdag speelt de wereldkampioen de finale tegen Australië, dat vandaag Argentinië elimineerde.

Europese Spelen: Ook dubbelslag voor badminton-vrouwen
Selena Piek en Cheryl Seinen hebben het goede voorbeeld van hun mannelijke collega's gevolgd en hebben zich eveneens geplaatst voor de laatste vier. Piek en Seinen rekenden af met het Deense duo Sara Thygesen/Maiken Fruergaard, de topseeds in Minsk. Door hun plek bij de laatste vier nemen de vrouwen in ieder geval een medaille mee naar huis. Welke kleur die plak heeft, weten we over twee dagen.

Europese Spelen: Brons voor vrouwen op teamsprint
Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw en Shanne Braspennincx hebben een bronzen plak veroverd op de teamsprint. De baanwielrensters rekenden af met Polen dankzij een geweldig eindschot. Het onderlinge verschil was slechts 0,075 seconden in het voordeel van Oranje. Rusland pakte het goud op dit onderdeel.

Bertens via Wit-Russische naar laatste vier in Eastbourne
Kiki Bertens heeft de halve finales gehaald van het WTA-toernooi van Eastbourne. De Wateringse won in de kwartfinale van Aryna Sabalenka uit Wit-Rusland: 6-4, 3-6, 6-4. Bertens stuit in de volgende ronde op Karolina Pliskova. De Tsjechische is in Engeland als tweede geplaatst, Bertens als derde.

Europese Spelen: Wild wordt vijfde in de puntenkoers
Baanwielrenster Kirsten Wild is als vijfde geëindigd in de puntenkoers. Wild behaalde negentien punten en daarmee kwam ze zes punten tekort voor het podium. De hoofdprijs in de Minsk Arena ging naar Ganna Solovei uit Oekraïne.

Europese Spelen: Zesde plaats voor Eefting op scratch
Roy Eefting gaat als zesde de boeken in op het onderdeel scratch. De baanwielrenner deed in de laatste meters een poging op de koplopers in te halen, maar hij was niet bij machte om een podiumplek te bemachtigen. Christos Volikakis uit Griekenland legde beslag op de eerste prijs.

Europese Spelen: Soraya de Visch Eijbergen uitgeschakeld in badmintontoernooi
Badmintonster Soraya de Visch Eijbergen is klaar op de Europese Spelen. Tegen de Zwitserse Sabrina Jacquet verloor ze in drie games: 16-21, 21-16 en 13-21. Daardoor is er in het enkelspel geen enkele Nederlandse meer in het toernooi. 

Europese Spelen: Turnster Naomi Visser naar twee finalerondes
Turnster Naomi Visser heeft van zich doen spreken op de meerkamp en brug. Visser plaatste zich op beide onderdelen voor de finale. Op de meerkamp werd zij derde in de kwalificatieronde. Op brug noteerde zij de vijfde score. Laura de Witt slaagde er niet in zich de plaatsen voor de finales. 

Europese Spelen: Schutter Van der Veen haalt finaleronde niet
Schutter Esmee van der Veen zien we niet terug in de finaleronde van het onderdeel skeet. Zij sloot de kwalificaties af als vijftiende, een plek hoger dan waar zij gisteren stond. Genoeg voor een plek in de eindstrijd was dit echter niet, dan had Van der Veen in de top zes moeten eindigen.

Europese Spelen: Maas en Tabeling zeker van laatste vier én medaille
Jelle Maas en Robin Tabeling hebben de halve finales gehaald in Minsk en zijn daarmee zeker van een medaille. Het badminton-duo was in hun kwartfinale te sterk voor het Duitse koppel Mark Lamfuss/Marvin Seidel: 16-21, 21-17, 21-18. Vrijdagavond treft Nederland in de halve eindstrijd het Britse paar Christophe Langridge/Marcus Ellis.

Europese Spelen: Exit voor tafeltennissters tegen Duitsland
Onze tafeltennisvrouwen zijn er niet in geslaagd de halve finales te halen. Duitsland, als hoogste geplaatst op dit toernooi, was met 3-1 te sterk voor Oranje. Britt Eerland slaagde er als enige in om haar onderonsje te winnen. Eerder op de dag had Nederland gastland Wit-Rusland uitgeschakeld.

Europese Spelen: 'Mighty Mike' pakt goud op compound
Mike Schloesser heeft voor het tweede Nederlandse goud gezorgd op deze Europese Spelen. Schloesser won met één punt verschil de compound-finale van Luxemburger Gilles Seywert: 145-144. De Limburger bouwde in de tweede en derde set een voorsprong op en gaf die niet meer uit handen. Schloesser pakte zondag met Sanne de Laat al zilver in het mixed compoundtoernooi. 

Europese Spelen: Wijler pakt zilver in spannende finale
Op de laatste dag van het handboogtoernooi heeft Steve Wijler een zilveren plak behaald. De recurver moest het afleggen tegen de sterke Italiaan Mauro Nespoli. De verschillen waren in iedere set zeer klein, maar het was uiteindelijk Nespoli die aan het langste eind trok.

In barre omstandigheden baande Wijler zich een weg naar de eindstrijd. Hij trotseerde wind en hoosbuien en klopte Pablo Acha Gonzalez (7-3) en Pavel Dalidovich (7-1) met overtuigende cijfers.

Europese Spelen: Ongelukkige exit voor Van den Berg in achtste finale
Handboogschutter Sjef van den Berg leek zich eerder op de middag te plaatsen voor de laatste acht, maar zijn tegenstander Moldaviër Dan Olaru tekende protest aan tegen de uitslag van de laatste set. Na lang beraad besloot de jury dit protest te honoreren, waardoor er alsnog een shoot-off plaatsvond. Die verloor Van den Berg met miniem verschil (10-9).

Europese Spelen: Caljouw naar laatste acht
Mark Caljouw knalt door op de EK badminton. De Rijswijker had het lastig tegen Azmy Qowimoeramadhoni uit Azerbeidzjan, maar won uiteindelijk wel: 21-12, 17-21, 21-14. Caljouw, als derde geplaatst in Minsk, werkt vrijdag zijn kwartfinale af.

Europese Spelen: Badmintonners Piek en Tabeling naar kwartfinale
In het gemixte dubbeltoernooi zijn Selena Piek en Robin Tabeling doorgedrongen tot de kwartfinale. Ze wonnen hun laatste groepsduel van het Poolse duo Magdalena Swierczynska en Pawel Smilowski met een klein verschil. In de kwartfinale treffen de badmintonners de Ieren Chloe en Ian Magee. 

Europese Spelen: Mandy Mulder loopt finale mis
De Europese Spelen van sportschutter Mandy Mulder zitten erop nadat ze in de kwalificatie van het onderdeel 50 meter geweer in drie posities misliep. Mulder eindigde het toernooi als 39ste. 

Europese Spelen: Tafeltennissters starten met zege in landentoernooi
De tafeltennissters zijn door in het landentoernooi na een overwinning op thuisland Wit-Rusland. In het dubbelspel wonnen Britt Eerland en Kim Vermaas van Daria Trigolos en Nadezhda Bogdanova. Na een verloren eerste set knokten onze vrouwen zich knap terug: 9-11, 11-9, 11-8, 11-9. Vervolgens had Li Jie niet al te veel moeite met Viktoryia Paulovich: 11-4, 9-11, 11-8, 11-3. Britt Eerland maakte het karwei af door met 3-1 te winnen van Nadezhda Bogdanova, waardoor Nederland met een 3-0 zege naar de kwartfinale tegen Duitsland gaat.

Europese Spelen: Schloesser naar finale compound
Opnieuw prijs voor Mike Schloesser! De handboogschutter is doorgedrongen tot de finale van het individuele compound-toernooi. De Limburger won 's ochtends in de kwartfinale van zijn Turkse opponent Evren Cagira: 147-144. Vlak daarna ging ook de Kroaat Mario Vavro voor de bijl: 145-141. Vanmiddag om 15.40 uur treft Schloesser in de finale de Luxemburger Gilles Seywert.

Woensdag 26 juni

Europese Spelen: Enrico Lacruz als derde bokser naar halve finale
Bokser Enrico Lacruz gaat als derde van onze boksers naar de halve finale. Eerder wisten Jemyma Betrian en Nouchka Fontijn ook hun kwartfinale te winnen. Lacruz versloeg in de kwartfinale de Turk Tugrulhan Erdemir. Daardoor is hij verzekerd van een EK-medaille. Vrijdag bokst hij tegen de Armeen Hovhannes Bachkov voor een plek in de finale.

Europese Spelen: Brons voor Bayardo
Handboogschutter Gabriela Bayardo heeft zich waanzinnig herpakt van haar verloren halve finale. Zij pakte een bronzen plak ten koste van Anna Balsukova uit Rusland: 7-1. De start van Bayardo was wervelend. Haar eerste vijf pijlen vlogen allemaal in de tien. Binnen een mum van tijd stond de geboren Mexicaanse daardoor met 4-0 voor. Haar bronzen plak betekende de tiende Nederlandse medaille op deze Europese Spelen.

Europese Spelen: Fontijn overtuigend naar halve eindstrijd
Nouchka Fontijn heeft zich geplaatst voor de laatste vier van het bokstoernooi in de klasse tot 75 kilo. Haar Turkse tegenstander Busenaz Surmeneli begon aanvallend, maar Fontijn gaf geen krimp en won zeer overtuigend op punten: 5-0. De titelhouder uit Schiedam, als eerste geplaatst in Minsk, speelt vrijdag in de halve finales tegen de Poolse Elzbieta Wojcik, die verrassend de Duitse Sarah Scheurich (nummer vier van de plaatsingslijst) klopt: 4-1.

Europese Spelen: Van der Veen als zestiende naar dag twee
Schutter Esmee van der Veen heeft op het onderdeel skeet de eerste dag afgesloten als zestiende. Van der Veen haalde een score van 66 punten in de kwalificatie, die morgen wordt afgerond. Om door te gaan naar de finaleronde moet Van der Veen in de top zes eindigen. De afstand naar die gewenste zesde plek is nu twee punten.

Europese Spelen: Caljouw feilloos naar knock-outs
Zonder een game te verliezen begint badmintonner Mark Caljouw aan de knock-out-ronde van zijn EK. De Rijswijker, als derde geplaatst in Minsk, won ook zijn derde duel in de groepsfase. Michal Rogalski moest het onderspit delven met 21-18, 21-14. De Pool mag als nummer twee in de groep wel mee naar de achtste finales.

Ook Soraya de Visch Eijbergen doorliep foutloos de poulefase. In de laatste partij had zij een walk-over tegen de Spaanse Beatriz Corrales.

Europese Spelen: Seinen en Piek sluiten groepsfase winnend af
Badmintonners Cheryl Seinen en Selena Piek hebben de groepsfase in Minsk winnend afgesloten. Het Turkse koppel Ercetin/Inci werd met 21-12, 21-14 aan de kant gezet. Het was alweer de derde zege voor ons Nederlandse duo, dat al zeker was van een plek in de kwartfinales.

Europese Spelen: Maas en Tabeling verliezen van Deense favorieten
Jelle Maas en Robin Tabeling zijn woensdag onderuit gegaan in hun laatste groepsduel. De Denen Kim Astrup en Anders Rasmussen - als eerste geplaatst in Minsk - wonnen met 22-20, 21-12 van ons duo. Maas en Tabeling waren al zeker van een plek in de kwartfinales.

Europese Spelen: Betrian naar laatste vier in bokstoernooi
Jemyma Betrian is op haar beurt zeker van de halve finales van het EK boksen. In de kwartfinales van de klasse tot 57 kilo won onze boksster van Alessia Mesiano uit Italië: 3-2. Het was pas het eerste duel voor Betrian in Minsk, in de voorgaande ronde had zij een bye. In de halve eindstrijd treft zij Stanimira Petrova uit Bulgarije.

Europese Spelen: Exit voor Sanne de Laat
Handboogschutter Sanne de Laat is uitgeschakeld in de kwartfinale op het onderdeel compound. De Laat verloor van de Russin Natalia Avdeeva: 147-143. Avdeeva schoot twaalf tienen, De Laat noteerde er acht.

Europese Spelen: Bayardo wacht strijd om brons
Gabriela Bayardo strijdt in Minsk op het brons in de recurve. De handboogschutter verloor haar halve finale van de Italiaanse Tatiana Andreoli: 6-2. Bayardo verloor de eerste twee sets en slaagde er - ondanks een gewonnen derde set - niet in om het tij helemaal te keren. Het duel om plek drie wordt later vanmiddag afgewerkt.

Europese Spelen: Blaszka strandt in achtste finales
Worstelaar Jessica Blaszka is er niet in geslaagd om door te dringen tot de kwartfinale van het toernooi tot 53 kilo. De Wit-Russin Vanesa Kaladzinskaya, wereldkampioen in deze klasse in 2017, versloeg de Limburgse met 14-6. Blaszka was na een lastige start teruggekomen tot 6-6, maar zag haar tegenstander vervolgens het duel naar zich toetrekken.

Dinsdag 25 juni

Leeuwinnen dankzij benauwde zege op Japan naar laatste acht
De Oranjeleeuwinnen hebben zich met enige moeite een plaats verschaft in de kwartfinale van het WK. Japan werd met 2-1 verslagen dankzij een benutte penalty van Lieke Martens in de slotfase. Martens zorgde in de eerste helft ook voor de openingstreffer. Nederland speelt in de kwartfinale tegen Italië. De beste drie Europese landen van het toernooi plaatsen zich voor de Spelen van Tokio.

Europese Spelen: Exit voor Müllenberg tegen Brit Clarke
Voor Peter Müllenberg zit het bokstoernooi erop. Onze Nederlandse troef in de klasse tot 91 kilo ging in de kwartfinale onderuit tegen de Brit Cheavon Clarke. De jury was het er unaniem over eens dat Clarke de betere was: 5-0. Na een voorzichtig begin leek Müllenberg meer energie over te hebben dan zijn tegenstander, maar daar kon hij niet van profiteren.

Europese Spelen: Vijfde plek voor Pol en Slattery
Romee Pol en Niamh Slattery zijn in de Minsk Arena vijfde geworden bij het synchroontrampolinespringen. Onze afvaardiging op dit onderdeel behaalde 47.200 punten. Het goud op dit nummer viel in Wit-Russische handen. Het thuisland noteerde een score van 50.230 punten.

Europese Spelen: Maas en Tabeling ook zeker van kwartfinales
Jelle Maas en Robin Tabeling volgden dinsdagmiddag het goede voorbeeld van hun vrouwelijke collega's. Ook zij plaatsten zich voor de knock-out-fase van hun dubbel-toernooi, maar vanzelf ging dat zeker niet. Milos Bochat en Adam Cwalina uit Polen zorgden voor veel tegenstand. Steker: de Polen wonnen de eerste game (18-21). Na de nipt gewonnen tweede game (21-19), trokken Maas en Tabeling de wedstrijd naar zich toe. De derde game werd gemakkelijker gewonnen: 21-13.

Seinen en Piek soepeltjes naar laatste acht
Cheryl Seinen en Selena Piek hebben zich met verve geplaatst voor de kwartfinales van het dubbeltoernooi. De badmintonners waren een paar maatjes te groot voor het Tsjechische koppel Michaela Fuchsova/Alzbeta Basova: 21-11, 21-9. Hierdoor zijn Seinen en Piek na twee pouleduels al zeker van een plek bij de laatste acht. 

 

 

Europese Spelen: Judoka’s lopen bronzen plak mis
Onze judoka’s hebben naast een bronzen plak gegrepen bij de landenteams. Tegenstander Oostenrijk zette Oranje op een 3-0 achterstand, onder meer dankzij twee zeges in de golden score. Michael Korrel en Sanne Verhagen brachten hun team terug in de strijd, maar Roy Koffijberg slaagde er helaas niet in om de ploegen in evenwicht te brengen. Nederland verloor, met 4-2.
Eerder op de dag verloor Nederland met dezelfde uitslag van Portugal in de halve finales. In de kwartfinale won Oranje met 4-1 van Slovenië. Roemenië werd vroeg op de dag eveneens met 4-1 verslagen.

Europese Spelen: Enrico Lacruz naar kwartfinales, Kasparian eruit
Enrico Lacruz heeft zich bij de laatste acht geschaard in het bokstoernooi onder 64 kilo. De Arnhemmer had het lastig tegen de Italiaan Paolo Di Lernia, maar dankzij een sterk slotakkoord won hij wel: 3-2. Woensdag werkt Lacruz zijn kwartfinale af. Voor Artjom Kasparian zit het bokstoernooi in de klasse tot 81 kilo erop. Hij verloor in een spannende, evenwichtige achtste finale van zijn Duitse opponent Abu Lubdeh Adbulahman: 2-3.

Europese Spelen: Bayardo met overmacht door
Gabriela Bayardo heeft zich met vlag en wimpel geplaatst voor de derde ronde van het individuele recurve-toernooi. De geboren Mexicaanse schakelde de Duitse Lisa Unruh met 7-1 uit. Woensdag komt Bayardo opnieuw in actie; dan wacht de strijd met de Britse schutter Sarah Bettles.

Keepster Aarts niet meer in waterpoloploeg
Keepster Laura Aarts maakt geen deel meer uit van de nationale waterpoloselectie. Bondscoach Arno Havenga heeft dit besluit genomen omdat de keepster heeft aangegeven onvoldoende motivatie te kunnen vinden om het intensieve programma van Oranje op weg naar de Olympische Spelen te volgen. Aarts, die vorig jaar met Nederland Europees kampioen werd, neemt komende maand dan ook niet deel aan het WK in Zuid-Korea.

 

 

Europese Spelen: Li Jie strandt in kwartfinales
Tafeltennisster Li Jie is gestrand in de kwartfinales. De laatst overgebleven Nederlandse in het enkelspel legde het af tegen Han Ying uit Duitsland. Het breekpunt was de spannende derde set die Ying nipt won (14-12). In de twee sets die volgden was de Duitse duidelijk de betere, wat resulteerde in een 4-1 eindstand. 

 

 

Europese Spelen: Blaak tekent voor zesde zilver
Chantal Blaak heeft voor het zesde zilver van Nederland gezorgd! Blaak werd tweede in de tijdrit, waaraan zij als enige Nederlandse deelnam. Blaak noteerde een tijd van 37.32,44. Alleen de Zwitserse Marlen Reusser werkte het parcours in Minsk sneller af.

Europese Spelen: Zege voor Tabeling en Piek
Niet alleen in de dubbel, ook in de mixed dubbel was er vandaag Nederlands succes. Robin Tabeling en Selena Piek rekenden af met Micha en Svetlana Silberman uit Israël: 21-10, 21-10. Het was het eerste groepsduel van ons Oranje-duo.

Europese Spelen: Steenhuis pakt zilver, Verkerk loopt brons mis
Guusje Steenhuis (-78 kilo) houdt een zilveren plak over aan haar EK. De nummer twee van het afgelopen WK ging in de finale onderuit door waza-ari tegen Klara Apotekar uit Rusland. In de halve finale won ze op straffen de Oranje-battle van Marhinde Verkerk. Verkerk ging in haar wedstrijd om een bronzen medaille onderuit tegen Madeleine Malonga, die met een houdgreep de winst opeiste.

Verkerk won achtereenvolgens van Aleksandra Babintseva (ippon, golden score) en Anna-Maria Wagner (ippon). Steenhuis had een bye voor de achtste finales en versloeg in de kwartfinale Kuka Loriana (ippon).

Europese Spelen: Soraya de Visch Eijbergen snel klaar tegen Kroatische opponent
Soraya de Visch Eijbergen had niet lang nodig in haar eerste groepsduel van het badmintontoernooi. Haar Kroatische tegenstander, Maja Pavlinic, moest zich na 21-13 en 21-6 al snel gewonnen geven. Soraya komt dinsdag opnieuw in actie, dan ontmoet ze de Wit-Russin Anastasiya Cherniavskaya. 

Europese Spelen: Grol strijdend naar het brons, Van 't End vijfde
Henk Grol (+100 kilo) kan een bronzen EK-medaille bijschrijven op z'n palmares. De judoka versloeg in de wedstrijd om brons van de Tsjech Lukas Krpalek. Grol kwam op voorsprong, liep daarna een blessure op, maar gooide zijn Tsjechische tegenstander tóch op zijn rug. Daarna verliet hij hinkend de tatami.

Noël van 't End (-90 kilo) verloor zijn kleine finale (shido) tegen Mammadali Mechdijev uit Azerbeidzjan. Onze landgenoot moest in de halve eindstrijd zijn meerdere erkennen in de Israeliër Li Kochmann, die won op ippon.


Roy Meyer strandde in de herkansing. Een houdgreep van de Poolse tegenstander Lukas Krpalek bleek het einde van zijn EK: zevende. Eerder verloor Meyer in de kwartfniale van Oesjangi Kokauri uit Azerbeidzjan (shido). 's Ochtends was Meyer de Oostenrijker Daniel Allerstorfer nog de baas.

Ook voor Michael Korrel zit het toernooi erop. Hij verloor in de tweede ronde van de Wit-Rus Daniel Moekete (shido, golden score). Jesper Smink werd in de klasse tot 90 kilo in de tweede ronde door Mikail Özeler (shido, golden score) uitgeschakeld. 

 

Europese Spelen: Romee Pol naar finale trampolinespringen
Romee Pol vertegenwoordigd Nederland in de finale van het trampolinespringen, die vanavond wordt afgewerkt. Pol kwalificeerde zich als zevende van de acht medaillekandidaten. Niamh Slattery zien we niet terug in de eindstrijd, zij bleef in de kwalificatie steken op plek 22.

 

Europese Spelen: Caljouw slaat af met zege
Mark Caljouw is zijn Europese Spelen voortvarend begonnen. De Rijswijker rekende vakkundig af met Atilano Bernardo uit Portugal. Caljouw zegevierde met 21-8, 21-19.

 

Europese Spelen: Kwartfinale voor Li Jie
Tafeltennisster Li Jie is doorgedrongen tot de kwartfinale in het enkelspeltoernooi. In de achtste finales rekende Jie in een ware thriller af met haar Portugese opponent Shao Jieni: 4-3. In de kwartfinale treft ze de Duitse Han Ying of Oostenrijkse Sofia Palcanova. 

 

Europese Spelen: Peter Hellenbrand achtste op het onderdeel luchtgeweer 10 meter
Sportschieter Peter Hellenbrand mocht als één van de acht finalisten aantreden op het onderdeel luchtgeweer. Na twaalf schoten stond de Brunssumer er het minst voor en moest hij genoegen nemen met een voortijdig afscheid uit de finale, door het afvalsysteem. 

 

Europese Spelen: Seinen/Piek verslaan Duitsers, Maas/Tabeling starten met zege
Cheryl Seinen en Selena Piek zijn het badmintontoernooi begonnen met een zege op het Duitse paar Käpplein/Goliszweski. Dinsdag komt ons duo opnieuw in actie. De nummers één en twee van de poule van vier gaan naar de kwartfinale. 

 

Ook het duo Jelle Maas en Robin Tabeling startte voortvarend aan hun dubbeltoernooi. De mannen versloegen hun Italiaanse oponnenten Kevin Strobl en Giovanni Greco met 2-0 in games. 

 

Europese Spelen: Van den Berg en Wijler verder
Handboogschutters Sjef van den Berg en Steve Wijler namen een volgende ronde in het recurve-toernooi. Van den Berg schakelde de Luxemburger Jeff Henckels uit (6-2), Wijler klopte de Kroaat Matija Mihalic met nog ruimere cijfers (7-1).

 

Europese Spelen: Basketbalvrouwen stranden in kwartfinale
Voor de 3x3-basketbalsters eindigt hun Europese Spelen in de kwartfinales. Gastland Wit-Rusland was met 15-11 te sterk voor onze vrouwen. De basketbalsters gingen in de beginfase gelijk op met hun tegenstanders, maar zagen Wit-Rusland daarna uitlopen.

 

Europese Spelen: Mulder loopt kwartfinale mis
Mandy Mulder is er niet in geslaagd de kwartfinale te bereiken. In de kwalificaties van het onderdeel luchtgeweer werd de schutter 33ste. Een plaats bij de top acht was nodig geweest om door te gaan in het toernooi. 

 

Benieuwd wat er nog meer op het programma staat? Hier staat een gedetailleerd programma, waarbij we alvast verklappen dat er een heleboel sporten op de rol staan vandaag!  

Gerelateerde artikelen