Foto voor bericht TeamNLorg.jpg

Kippenvel bij vlaggendraagster Nouchka Fontijn: Dit is een enorme eer

21 juni 2019
Redactie

Nouchka Fontijn is tijdens de opening van de Europese Spelen in Minsk de vlaggendraagster namens TeamNL. De boksster uit Schiedam voert daarmee de 86-koppige Nederlandse equipe aan in Wit-Rusland. De aftrap van de tweede editie van dit Europese multisport-evenement vindt vrijdagavond plaats.

“Ik kreeg kippenvel toen ik werd gevraagd”, vertelt Nouchka in het atletendorp in Minsk. “Ik was op trainingskamp in Ierland toen Pieter van den Hoogenband mij vroeg of ik de vlaggendraagster wilde zijn. Een vraag waar ik natuurlijk positief op heb geantwoord. Ik ben heel trots en ik vind het een enorme eer dat ik Nederland het startsein mag geven voor deze Europese Spelen. Het was ook een verrassing, omdat ik er vooraf nooit over heb nagedacht.”

Warme herinneringen
Nouchka heeft warme herinneringen aan de vorige Europese Spelen. Vier jaar geleden won zij goud in haar klasse (middengewicht) in Bakoe. “Dat was mijn eerste grote multisport-evenement, waar ik met een heel goed gevoel op terugkijk. Natuurlijk komt dat omdat ik daar won. Maar het was ook een heel mooie ervaring om met veel verschillende sporten op één plek te zijn. Samen in een olympisch dorp, in een gebouw met iedereen van TeamNL. De Europese Spelen komen wat dat betreft het dichtst bij de Olympische Spelen.”

“Nouchka is een voorbeeldige sportvrouw ”, zegt Chef de Mission Pieter van den Hoogenband. “Ik ben dan ook heel trots dat zij onze vlaggendraagster wil zijn. Ze heeft fantastische prestaties behaald op de vorige Europese Spelen en op de Olympische Spelen in Rio, waar Nouchka zilver won. Ze is een echte sportvrouw, dat zit in haar vezels. Iemand met een voorbeeldfunctie. Het is ook belangrijk dat deze rol geen extra belasting met zich meebrengt voor haar, maar juist een extra boost geeft. Het is natuurlijk een prachtige vorm van erkenning. Naast Sportman of Sportvrouw van het Jaar is dit een van de mooiste eretitels die je kunt krijgen als sporter.”

Het duurt overigens nog even voordat Nouchka in actie komt in Minsk. Pas op 26 juni hoeft de titelhouder in de ring te staan. “Ik ben vrijgeloot voor de eerste ronde. Maar in de tweede ronde krijg ik sowieso een pittige tegenstander. Ik stond dus niet te springen toen ik de loting zag.” Voordat ze aan de bak gaat, mag Nouchka genieten van haar moment of fame. “Zo lang ik de vlag niet uit mijn handen laat vallen, komt dat wel goed.”

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams