M4x.jpg

Roeiers halen zeven medailles binnen op EK in Luzern

02 juni 2019
Redactie

De Nederlandse roeiers hebben op de Europese kampioenschappen in Luzern zeven medailles binnengesleept, eenzelfde aantal als vorig jaar tijdens de EK van Glasgow.

Goud voor mannen dubbelvier en vier-zonder-stuurvrouw

De mannen dubbelvier was oppermachtig op de Rotsee. Abe Wiersma, Koen Metsemakers, Tone Wieten en Dirk Uittenbogaard scherpten in de serie, de halve finale en in de eindstrijd het kampioenschapsrecord aan en waren in 5.35.75 de concurrentie bijna vijf seconden te snel af.

Ook Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester waren oppermachtig in de vier-zonder-stuurvrouw. In 6.24.84 bleven ze Roemenië en Polen ruim voor. "Geweldig. Dit is een speciale overwinning met een nieuwe bemanning", zei Veronique Meester.

Zilveren boten

"Een pittige race", vond Roos de Jong, die met Inge Janssen, Sophie Souwer en Olivia van Rooijen in de dubbelvier net naast het goud greep. "Tot de laatste 500 meter was het genieten, daarna haalde Duitsland ons in."

Stef Broenink roeide een sterke race. Halverwege lag hij derde, maar op 500 meter van de finish nam hij de leiding. In een spannende eindsprint achterhaalde de Duitser Oliver Zeidler de 28-jarige Broenink, die op zijn beurt de Wit-Rus  Pavoekov nog net voorbleef en verrassend het zilver opeiste.

Zilver was er ook voor de lichte dubbelvier van Hilmar Verbeek, David Kampman, Ward van Zeijl en Bart Lukkes. 

Foto: Merijn Soeters

Brons voor de Holland Acht en Marieke Keijser

De Holland Acht bij de mannen pakte het brons achter wereldkampioen Duitsland en olympisch kampioen Groot-Brittannië. Marieke Keijser rukte in de lichte skiff van de zesde plaats op naar de vierde stek halverwege en veroverde in de eindsprint de bronzen medaille.

 

 

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle