ANP-60590458 Siffan Hassan 2.jpg

Weekblog TeamNL: Sifan Hassan loopt Europees record

21 juli 2019
Redactie

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Lees hier de belangrijkste resultaten en het laatste nieuws.

Zondag 21 juli

Sifan Hassan loopt Europees record op 5.000 meter

Bij de Diamond League in Londen heeft Sifan Hassan een nieuw Europees record op de 5.000 meter gelopen. De langeafstandsloopster kwam in een tijd van 14:22.12 over de finish. Door deze prestatie heeft Hassan zich op de 5.000 meter ook geplaatst voor het WK in Doha, later dit jaar. Vorige week liep Hassan ook al een wereldrecord op de mijl. 

Honkballers zegevieren in World Port Tournament

Het World Port Tournament in Rotterdam is een prooi voor onze honkballers geworden. In de finale zegevierden de mannen tegen Japan. 

Nieuw nationaal record voor 4x100 meter hardlopers

Chris Garia, Hensley Paulina, Churandy Martina en Taymir Burnet scherpten tijdens de Diamond League in Londen het nationale record op de 4x100 meter aan. De sprinters snelden naar een tijd van 37,99 seconden. 

Estafettezwemsters vierde in finale WK zwemmen

Estafettezwemsters Kim Busch, Ranomi Kromowidjojo, Kira Toussaint en Femke Heemskerk kwamen in de finale van het WK zwemmen niet in de buurt van het eremetaal. De ploeg eindigde als vierde, op gepaste afstand van nummer drie Canada. De tijd van onze 4x100 meter zwemsters: 3:35.32.

Marit Bouwmeester maakt sprong in klassement WK Laser Radial zeilen

Zeilster Marit Bouwmeester heeft tijdens de derde wedstrijddag bij het WK Laser Radial een flinke sprong in het klassement gemaakt. Er stond genoeg wind in de baai van Sakaiminato om drie races te kunnen varen, waarin Bouwmeester vierde, vijfde en achtste eindigde. Daardoor klimt ze van de tiende naar de derde plek overall, achter de Zweedse Josefin Olsson en de Amerikaanse Paige Railey. 

Daphne van der Vaart zakt in het klassement van de tiende naar de twaalfde plek. De pas 21-jarige Mirthe Akkerman bezet nu -mede door een derde plaatste in de eerste race- de twintigste stek in het WK. 

Arno Kamminga dertiende op 100 meter schoolslag

WK zwemmen: Arno Kamminga tikte in de halve finale op de 100 meter schoolslag als dertiende overall aan. De Katwijker finishte in een tijd van 59.49. Kamminga kwam elf honderdste seconde tekort om in de finale mee te mogen doen. 

Handbalster Kim Molenaar vlaggendraagster Talent TeamNL tijdens openingsceremonie EYOF

Handbalster Kim Molenaar is door onze Chef de Mission Minke Booij gekozen als vlaggendraagster van Talent TeamNL tijdens de openingsceremonie van de European Youth Festival in Baku. Booij: 'Kim laat zien dat ze hart heeft voor de sport, voor de Olympische waarden. Dat gaat over Samen, Excelleren en Respect. Zij gaat voor het hoogst haalbare en is continu bezig om het beste uit zichzelf te halen.'

'Daarbij zie je dat ze echt geniet. Dat je mag deelnemen aan het EYOF is gewoon hartstikke gaaf en dat plezier laat ze ook aan anderen zien. Ze toont interesse in de andere sporters van Talent TeamNL. Dat enthousiasme, zonder de focus op de eigen prestatie te verliezen, vind ik echt belangrijk en mooi om te zien. Daarom gun ik het Kim van harte om ons team vanavond aan te voeren.’

Estafettezwemsters in finale 4x100 meter, mannen redden het niet

De estafettezwemsters van de 4x100 meter vrij zijn op het WK in Gwangju (Zuid-Korea) doorgedrongen tot de finale. Kim Busch, Femke Heemskerk, Kira Toussaint en Ranomi Kromowidjojo zwommen een tijd van 3:36.62 en gaan met die tijd als zesde de finale in. Die finaleplek levert het team ook een ticket naar de Olympische Spelen op.

De mannen lukte het niet om de finale te bereiken. De 3:15.77 die Jesse Puts, Nyls Korstanje, Kyle Stolk en Stan Pijnenburg zwommen, was goed voor de zestiende plek. Om een ticket naar Tokio te verdienen, moest het kwartet minimaal als twaalfde eindigen op dit WK. 

De avondsessie, inclusief de finale van de estafetteploeg, start vanmiddag om 13.00 uur Nederlandse tijd. 

Mathys Goosen eindigt als 24ste op 50 meter vlinderslag

WK zwemmen: Mathys Goosen lukte het op de 50 meter vlinderslag niet om door te stoten naar de finales. Zijn 23.84 in de heats betekende de 24ste plek op dit WK. 

Zaterdag 20 juli

Haase pakt opnieuw dubbeltitel in Kroatië

Robin Haase heeft voor het tweede jaar op rij de dubbeltitel gepakt in Umag. De 32-jarige Hagenaar zegevierde samen met Philipp Oswald op het Kroatische gravel, door het Oostenrijkse duo Oliver Marach/Jürgen Melzer te verslaan. De beslissing viel in de supertiebreak: 7-5, 6-7, 14-12. Haase won het toernooi vorig jaar met Matwé Middelkoop aan zijn zijde.

Ook WK-limiet voor Maureen Koster

Maureen Koster heeft bij de Nacht van de Atletiek in Heusden-Zolder voldaan aan de WK-limiet op de 5000 meter. De 27-jarige Koster eindigde op de vierde plaats in 15.17,20, waarmee ze bijna 5 seconden onder de limiet bleef (15.22,00). Koster deed niet mee aan de vorige WK, twee jaar geleden in Londen. Ze had zich daarvoor wel geplaatst op de 1500 meter, maar ze trok zich terug omdat ze niet fit genoeg was.

Dubbelslag voor vierspanmenners De Ronde en Chardon 

Koos de Ronde heeft bij de CHIO Aken de marathon voor de vierspanmenners gewonnen. Teamgenoot IJsbrand Chardon maakte het succes van TeamNL compleet door als tweede te eindigen. In het landenklassement gaat Nederland ook overtuigend aan de leiding.

In het individuele klassement is Australiër Boyd Exell na dressuur en marathon de beste en staan IJsbrand Chardon en Koos de Ronde tweede en derde. Zondag volgt nog de afsluitende vaardigheid voor de menners. Bram Chardon kreeg helaas pech op hindernis twee en besloot de strijd te staken.

Kruijswijk derde in bergrit en doet goede zaken voor klassement

Steven Kruijswijk heeft wederom laten zien dat hij een kandidaat is voor het podium van de Tour de France. De renner van Jumbo-Visma werd derde in de veertiende etappe die eindigde op de mythische berg de Tourmalet. Kruijswijk finishte op slechts zes seconden van ritwinnaar Thibaut Pinot. "Ik denk dat mijn niveau aardig is", zei Kruijswijk na afloop - met gevoel voor understatement - tegenover de NOS. Ook in het algemeen klassement staat de Brabander op de derde plek. 

Luiten na drie ronden precies op par op British Open

Golfer Joost Luiten heeft op de derde dag van de British Open het baangemiddelde gelopen. De 33-jarige Rotterdammer begon uitstekend aan zijn achttien holes en stond met nog drie holes te gaan op -3. Op de laatste drie holes noteerde hij echter drie bogeys. Na drie ronden staat Luiten precies op par. 

Varenhorst/Van de Velde negende in Espinho

Beachvolleyballers Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde gaan als nummer negen de boeken in bij het viersterrentoernooi van Espinho, Portugal. Het Nederlandse paar, als 24ste geplaatst, ging tijdens de tweede ronde in drie sets kopje onder tegen het Italiaanse duo Paolo Nicolai/Daniele Lupo: 21-17, 15-21, 15-9. De Italianen zijn in Portugal als derde gerangschikt. In de eerste ronde wonnen Varenhorst en Van de Velde van de Zwitsers Adrian Heidrich en Mirco Gerson: 18-21, 25-23, 15-10. 

Visser loopt WK-limiet, Samuel vijfde in Londen

Nadine Visser heeft bij de Diamond League in Londen op de 100 meter horden een tijd gelopen onder de limiet voor het WK in Doha. De 24-jarige Noord-Hollandse klokte in de series 12,95 seconden, drie honderdsten onder de gestelde grens. De tijd was echter niet genoeg voor een finaleplek in Londen.

Later op de middag werd Jamile Samuel vijfde op de 200 meter. Samuel noteerde 22,94, waarmee ze het podium op 0,44 miste. De Jamaicaanse Elaine Thompson was oppermachtig, met 22,13 was zij de snelste van het veld.

Zitvolleyballers eindigen als achtste op EK

De zitvolleyballers hebben het EK in Boedapest afgesloten op een achtste plek. In de plaatsingswedstrijd tegen Letland werd de eerste set gewonnen, maar in de drie sets daarna bleek Oranje de mindere: 19-25, 25-21, 25-17, 25-23. Klein doekje voor het bloeden: Loek Hendrix was met 22 punten de meest succesvolle speler van de wedstrijd.

Bouwmeester en Van der Vaart delen tiende plek in Japan

Zeilster Marit Bouwmeester staat na twee races op de tiende plaats van het WK in de Laser Radial. De olympisch kampioene kwam in de tweede race als vijftiende over de finish. Ze eindigde vrijdag in eerste race als vijfde op het water van het Japanse Saikaiminato. Bouwmeester deelt de tiende plaats met Daphne van der Vaart, die vandaag zevende werd.

Schermer Daniel Giacon strandt in tweede ronde

Floretschermer Daniel Giacon is op de WK in Boedapest gestrand in de tweede ronde. De Noord-Hollander was met 15-6 een maatje te klein voor de Italiaanse olympisch kampioen Daniele Garozzo. Eerder op de dag rekende Giacon af met de Brit Ben Peggs (15-8).

Ruiter Lips meldt zich af voor cross country

Eventingruiter Tim Lips heeft zich op het CHIO van Aken afgemeld voor de cross country. De enige Nederlandse deelnemer vindt dat hij voorafgaand aan het belangrijkste onderdeel al te veel achterstand heeft opgelopen. Na de dressuur stond Lips met Bayro nog vierde, maar in de daarop volgende springwedstrijd liep hij tegen 12 strafpunten op. 

Waterpolovrouwen naar laatste acht op WK

De waterpolovrouwen hebben zich zaterdagochtend geplaatst voor de kwartfinales van hun WK in Gwangju. In de tussenronde werd met 5-4 gewonnen van Canada. Maud Megens tekende voor twee treffers. Na een doelpuntloze eerste periode gaf de ploeg van bondscoach Arno Havenga gas in het tweede kwart en nam daarin een 4-2 voorsprong. In de slotfase kwam Canada nog dichtbij, maar Oranje bleef aan de goede kant van de score. Maandag staan de waterpolovrouwen in de kwartfinale tegenover Spanje.

 

Vrijdag 19 juli

Honkballers naar finale van World Port Tournament

Onze honkballers hebben bij het World Port Tournament in Rotterdam de finale gehaald. Het team van bondscoach Evert-Jan 't Hoen was vrijdag met 8-0 te sterk voor Taiwan. In de finale treft Oranje zondag de winnaar van het duel tussen Japan en Taiwan, dat zaterdag wordt afgewerkt.

 

Verwijlen zevende bij WK schermen

Bas Verwijlen is bij de wereldkampioenschappen schermen in Boedapest als zevende geëindigd. De degenschermer strandde in Hongarije in de kwartfinales tegen thuisspeler Gergely Siclosi. Eerder op vrijdag rekende Verwijlen af met de Amerikaan James Kaull, de Tsjech Jakub Jurka en de Hongaar Andras Redli.

 

Inge Jansen twaalfde in finale driemeterplank op WK

Inge Jansen is bij het WK schoonspringen in Gwangju twaalfde geworden op de driemeterplank. Jansen kwam in de finale tot een puntentotaal van 268.20. Gisteren kwalificeerde ze zich met een elfde plaats voor de finale (286.80 punten).


Marianne Vos wint La Course


Marianne Vos heeft La Course op haar naam geschreven. De Nederlandse wielrenster van CCC-Liv kwam na 121 kilometer in Pau alleen over de finish van de eendaagse wedstrijd voor vrouwen tijdens de Tour de France.

Vos achterhaalde in de laatste kilometer Amanda Spratt, de Australische die zo'n 30 kilometer voor de eindstreep was ontsnapt uit een groep met veel favorieten voor de zege. Vos schreef vijf jaar geleden ook de eerste editie van La Course op haar naam. Ze trad in de voetsporen van Annemiek van Vleuten die de laatste twee edities won. Bouwmeester vijfde in eerste WK-race

Zeilster Marit Bouwmeester is in het Japanse Saikaiminato goed begonnen aan het WK in de Laser Radial. De olympisch kampioene en drievoudig wereldkampioene eindigde in de eerste race op de vijfde plaats. Doordat de vloot van ruim honderd zeilsters in twee groepen is verdeeld, staat ze in het gecombineerde klassement vooralsnog op de negende plek.

Schermster Eline Rentier sneuvelt, Bas Verwijlen wel door op WK

Floretschermster Eline Rentier heeft het bij de WK in Boedapest niet gered in de eerste ronde van het hoofdtoernooi (tableau 64). Ze moest met 15-10 haar meerdere erkennen in de Nederlands-Colombiaanse Saskia Van Erven Garcia, die sinds 2011 voor het land van haar Colombiaanse moeder uitkomt. Rentier won eerder deze week al haar partijen in de voorronde. Ze eindigde vorige maand bij de EK in Düsseldorf als 43e.

Medailles lijken ver weg voor springruiters

De springruiters van TeamNL zijn donderdagavond in de Landenwedstrijd van CHIO Aken als zesde geëindigd. De Zweden wonnen, net als vorige week in Falsterbo. Oranje deelde na de eerste omloop de eerste plaats. “Het was niet goed genoeg”, concludeerde bondscoach Ehrens.

 

 

Honkballers back in business na ruime zege op VS

Dankzij een overtuigende 13-3 zege op de Verenigde Staten zijn de Nederlandse honkballers op het Rotterdamse World Port Tournament weer helemaal terug in de strijd om de hoofdprijs. Zaterdag was Oranje nog kansloos tegen het Amerikaanse team (0-5). Donderdag kreeg de revanche gestalte in de derde inning. Amerika kreeg maar liefst negen honkslagen om de oren, waaronder een homerun van Richardson met alle honken bezet. Het slaggeweld bracht Oranje van 2-1 naar 10-1.

 

Donderdag 18 juli

 

Zitvolleyballers uitgeschakeld op EK

Op het EK Zitvolleybal in Boedapest is TeamNL gestrand in de kwartfinale. Daarin kwam de ploeg van bondscoach Hans Mater het sterke Duitsland tegen. De Nederlandse zitvolleybalheren verloren met 3-0 (25-10, 25-16, 25-18). Vrijdag strijden ze verder om plek 5 tot en met 8.

Luiten middenmoter op Brits Open na ongelukkige triple

Joost Luiten heeft een redelijke openingsronde op de British Open niet kunnen afronden met een mooie score. De Rotterdamse golfer was op weg naar een uitslag van -1, maar op de 17de hole had hij drie extra slagen nodig. Daardoor eindigde hij op twee slagen boven het baangemiddelde van 71 en was hij na de eerste dag terug te vinden op een gedeelde 72ste plaats. Na de tweede ronde vrijdag gaat de top-70 door naar het weekend.

Kruijswijk behoudt vierde plaats na eerste Pyreneeënrit

Donderdag stond de eerste Pyreneeënrit op het programma in de Ronde van Frankrijk, maar de klassementsmannen hielden zich koest. Julian Alaphilippe behoudt het geel, dus gaat Steven Kruijswijk vrijdag als nummer 4 van start in de tijdrit. Simon Yates werd winnaar van de twaalfde etappe in de Tour de France.

Waterpolosters door na ruime zege

De Nederlandse waterpolosters hebben hun laatste groepswedstrijd op het WK met overtuigende cijfers gewonnen. De ploeg van bondscoach Arno Havenga was donderdag in Gwangju (Zuid-Korea) veel te sterk voor Nieuw-Zeeland: 15-6 (2-0 4-3 4-1 5-2). Oranje eindigde in groep A als tweede, achter de Verenigde Staten en speelt in de kruisfinales tegen de nummer drie uit poule B, naar alle waarschijnlijkheid Canada.

 

 

Van Rouwendaal start niet op 25 kilometer

Sharon van Rouwendaal gaat morgen niet van start op de 25km bij het WK openwaterzwemmen in het Zuid-Koreaanse Yeosu. Gezien het afgelopen seizoen wil Van Rouwendaal geen fysieke risico’s nemen en zich gaan focussen en voorbereiden op de Olympische Spelen van volgend jaar. Van Rouwendaal kwalificeerde zich afgelopen week voor de Spelen op de 10km. De 25km is geen olympisch onderdeel. 

Schoonspringster Inge Jansen naar finale WK


Schoonspringster Inge Jansen heeft zich net als twee jaar geleden geplaatst voor de WK-finale op de 3 meterplank. Jansen eindigde in de halve finale met een score van 286,80 punten op de elfde plaats, net genoeg om de finale te halen. De beste twaalf strijden vrijdag in de Zuid-Koreaanse stad Gwangju om de medailles.

Golfer Joost Luiten klaar voor British Open


Golfer Joost Luiten maakt zich deze week op voor zijn zesde British Open. In Noord-Ierland op de baan van Royal Portrush gaat de Rotterdammer vanaf donderdag proberen vier dagen op rij een goede score neer te zetten. Slecht speelt Luiten dit seizoen allerminst, het ontbreekt hem vooral aan constantheid bij een toernooi, zegt hij.

Openwaterzwemmers zevende in teamwedstrijd WK

De Nederlandse openwaterzwemmers hebben bij de WK in Zuid-Korea ook in de landenwedstrijd voor gemengde teams niet kunnen meedoen om de medailles. Esmee Vermeulen, Sharon van Rouwendaal, Pepijn Smits en Ferry Weertman eindigden na 5 kilometer voor de kust van Yeosu op de zevende plaats. In dezelfde samenstelling en in dezelfde volgorde pakte Oranje vorig jaar in Glasgow de Europese titel.

Schoonspringster Inge Jansen naar halve finale WK


Schoonspringster Inge Jansen heeft bij de WK in Gwangju de halve finale gehaald op de 3-meterplank. Jansen kwam in de kwalificatie tot een score van 288,15 punten, waarmee ze zich als tiende plaatste voor de halve finale. Daar mogen achttien schoonspringsters aan meedoen. De Nederlandse moet later op donderdag bij de eerste twaalf eindigen om vrijdag de finale te mogen springen.

 

Woensdag 17 juli

 

Zitvoleyballers naar kwartfinale EK

Op het EK Zitvolleybal in Boedapest hebben de Nederlandse zitvolleybalheren zich op spectaculaire wijze geplaats voor de kwartfinale. Een knappe prestatie van Oranje, ze zijn vooral met het teamproces bezig en vormen een compleet vernieuwde ploeg. In de laatste poulewedstrijd sloeg Oranje toe. Tegen Polen kwamen ze twee keer op achterstand, maar vochten ze keihard terug en wonnen met 3-2 (12-25, 25-20, 17-25, 25-15, 15-9).

Floretschermer Giacon naar hoofdtoernooi WK


Floretschermer Daniël Giacon heeft zich bij het wereldkampioenschap in Boedapest voor het hoofdtoernooi geplaatst. De 18-jarige Nederlander van SchermCentrum Amsterdam won in de voorronden vijf van de zes partijen. In de eerste ronde neemt Giacon het zaterdag, voor een plaats bij de beste 32, op tegen de Brit Ben Peggs.

 

Giacon, die in Hongarije ook nog deelneemt aan het teamevent, is de enige Nederlandse man die het hoofdtoernooi wist te bereiken. Dirk-Jan van Egmond, Elisha Yuno en Quincy Dualeh werden uitgeschakeld.


Jacco Arends stopt met topbadminton


Jacco Arends beëindigt zijn topsportloopbaan. De 28-jarige badmintonner heeft niet het idee dat hij zich nog veel verder kan verbeteren en is toe aan nieuwe uitdagingen, meldt hij op sociale media. "Het was zeker geen makkelijke beslissing. Maar ik heb mezelf altijd beloofd te stoppen als ik geen progressie meer zie", aldus Arends, wiens hoogtepunt zijn deelname aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro was.

Groenewegen tweede in elfde Touretappe, Terpstra valt uit

 

Dylan Groenewegen heeft in de elfde etappe net naast zijn tweede ritzege in de Tour de France. De Amsterdamse renner van Team Jumbo-Visma leek op winst af te stevenen in de rit van Albi naar Toulouse, maar vlak voor de finish kwam de Australiër Caleb Ewan hem nog voorbij in de sprint. Op de meet was het verschil een banddikte.

 

 

Niki Terpstra is in de elfde etappe van de Tour de France uitgevallen. De renner van Total-Direct Energie kwam op 31 km van de meet zwaar ten val en liep daarbij een lichte hersenschudding en een scheurtje in zijn schouder op.

Geen succes beachvolleybalsters in Portugal

Op de 4-sterren FIVB World Tour in Espinho hebben de drie Nederlandse damesteams zich niet weten de kwalificeren voor het hoofdtoernooi. Laura Bloem en Jolien Sinnema wisten nog wel in de tweede kwalificatieronde te komen, maar verloren daarin van Duitsland. Katja Stam en Julia Wouters en Emi van Driel en Raisa Schoon lagen er na de eerste ronde al uit.

Schoonspringster Celine Van Duijn tiende bij WK

Schoonspringster Celine van Duijn is bij de wereldkampioenschappen in Gwangju als tiende geëindigd op de 10-metertoren. De 26-jarige Amersfoortse kwam in de finale tot 309,40 punten. Van Duijn had zich een dag eerder met het bereiken van de finale al verzekerd van een olympisch deelnamebewijs.


Honkballers weer tegen VS na vierde plaats


De Nederlandse honkballers zijn in de groepsfase van het World Port Tournament in Rotterdam op de vierde plaats geëindigd. Oranje speelt daardoor donderdagavond weer tegen de Verenigde Staten.

Sharon van Rouwendaal elfde op 5 kilometer open water


In het Zuid-Koreaanse Yeosu is het Sharon van Rouwendaal niet gelukt een podiumplaats te bemachtigen op de 5 kilometer. De Europees kampioene op deze niet-olympische afstand zwom van meet af aan mee in de kopgroep en tikte als elfde aan. Van Rouwendaal gaf 15,6 seconden toe op de Braziliaanse winnares Ana Marcela Cunha (57.56.0).

 

Dinsdag 16 juli

 

Honkballers verslaan Taiwan in Rotterdam

De Nederlandse honkballers hebben de groepsfase bij het World Port Tournament in Rotterdam afgesloten met een fraaie overwinning. Oranje versloeg koploper Taiwan met 4-1. Voor de thuisploeg, die zeven honkslagen produceerde, was het de tweede zege.

Schermer Rentier door naar finaleronde

 

Tijdens de tweede dag van de WK schermen in Boedapest heeft floretschermster Eline Rentier zich eenvoudig geplaatst voor de finaleronde. Ze won in de voorronden al haar partijen en ging als vierde door naar de finaledag. Vrijdag neemt ze het in de eerste ronde op tegen Saskia van Erven Garcia uit Colombia.

 

De Nederlandse degenschermers haalden de finaleronde niet. Ze strandden allen in de tweede eliminatieronde. Tristan Tulen verloor van Martin Rubes uit Tsjechië, Rafaël Tulen van Sergey Khodos uit Rusland en Colin Keppel van de Oezbeek Javokhirbek Nurmatov.

 

Degenschermer Bas Verwijlen is op basis van zijn ranking rechtstreeks geplaatst voor de finaleronde. Hij komt ook vrijdag in actie.

Tweemaal verlies voor zitvolleyballers op EK

De Nederlandse zitvolleybalheren hebben op de tweede dag van het EK zitvolleybal in Boedapest twee keer verloren. De ploeg van bondscoach Hans Mater liet goede dingen zien, maar zowel Kroatië als Rusland bleken duidelijk een maat te groot. 

 

Haase uitgeschakeld in Umag

Robin Haase is op het ATP-toernooi van Umag in de eerste ronde uitgeschakeld. Haase ging op het graveltoernooi in Kroatië onderuit tegen de Rus Andrei Rublev, de nummer 76 van de wereld: 6-3 6-2. Vorig jaar haalde de 32-jarige Haase nog de halve finales in Umag.

OKT beachvolleybal in Eindhoven


Eindhoven huisvest over een jaar een olympisch kwalificatietoernooi (OKT) beachvolleybal. Voor zowel de mannen als de vrouwen uit Europa is het evenement in de Brabantse stad de laatste kans om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokio. Het continentale kwalificatietoernooi is van 22 tot en met 28 juni 2020 op een nog nader te bepalen locatie in Eindhoven, de Spelen beginnen een maand later.

 

Op het zand in Tokio mogen 24 mannen- en 24 vrouwenteams meedoen. Japan is als gastland in beide toernooien al verzekerd van een deelnemende ploeg. Per land mogen maximaal vier teams naar Tokio, twee bij de mannen en twee bij de vrouwen. Bij het recente WK in Hamburg ontvingen de wereldkampioenen al een ticket naar Tokio. In september bij het OKT in de Chinese stad Haiyang zijn zowel bij de mannen als de vrouwen nog twee startbewijzen te verdienen.

 

Het grootste deel van het olympische deelnemersveld wordt gevuld op basis van de prestaties tussen 1 september 2018 en 14 juni 2020. Daarbij gaat het om vijftien teams bij de mannen en vijftien bij de vrouwen. De laatste vijf tickets worden verdeeld tijdens continentale OKT's, onder meer in Eindhoven. De winnaar daar gaat naar Tokio.

Springploeg met Kuipers in Nations Cup

 

De Nederlandse springruiters treden donderdag tijdens de Nations Cup bij het CHIO in Aken aan met Doron Kuipers in de gelederen. Jur Vrieling is reserve. Willem Greve, Marc Houtzager en Maikel van der Vleuten waren door bondscoach Rob Ehrens eerder al aangewezen.

 

Nederland verschijnt in de Duitse piste in de Nations Cup niet aan de start met een dressuurteam. Diederik van Silfhout is niet beschikbaar, omdat zijn hengst Expression een lichte blessure heeft opgelopen. Vanwege het drukke programma en het gemis van nog een aantal paarden kon geen vervanger worden aangewezen. Marlies van Baalen en Adelinde Cornelissen starten namens Oranje nog wel individueel.

Badmintonners stranden in Jakarta

De Nederlandse badmintonners hebben niet kunnen verrassen tijdens de Indonesia Open in Jakarta. Mark Caljouw verloor in de eerste ronde van het herenenkelspel van Huang Yu Xiang. In twee sets werd het 21-12, 21-13 voor de Chinees.

Jelle Maas en Robin Tabeling verloren in het herendubbelspel met 21-17,21-18 van het Chinese koppel Ou en Zhang. Aan de zijde van Selena Piek verloor Robin Tabeling ook in het mixed dubbel. Het Indiase duo Chopra/Reddy was in drie sets te sterk: 25-23, 16-21, 21-19.

Turners als laatste in actie op WK in Stuttgart

 

De Nederlandse turners weten bij de WK in Stuttgart na hun optreden in de kwalificatie direct waar ze aan toe zijn. De ploeg van bondscoach Bram van Bokhoven komt op maandag 7 oktober pas in de achtste en laatste subdivisie in actie, te beginnen op het onderdeel vloer, zo bleek uit de loting die dinsdag werd verricht. De turners weten dan dus meteen of hun scores genoeg zijn voor finaleplaatsen.

 

De vrouwen van bondscoach Gerben Wiersma zijn op zaterdag 5 oktober in de achtste van de twaalf subdivisies aan de beurt. De turnsters starten op balk, het onderdeel waarop Sanne Wevers de regerend olympisch kampioene is. Omdat daarna nog heel wat landen in actie komen, moeten de Nederlandse vrouwen afwachten wat hun prestaties waard zijn.

 

De WK in Stuttgart zijn van 4 tot en met 13 oktober. Landen kunnen zich daar als team plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokio 2020.

Waterpolosters kunnen niet stunten tegen VS

De Nederlandse waterpolosters hebben p het WK in Gwangju hun meerdere moeten erkennen in de Verenigde Staten. Oranje verloor de tweede groepswedstrijd met 12-9 (3-2 1-2 4-3 4-2) van de regerend olympisch en wereldkampioen. De ploeg van bondscoach Arno Havenga was de mondiale eindronde in de Zuid-Koreaanse stad begonnen met een enorme zege op het zwakke Zuid-Afrika (33-0). De waterpolosters sluiten de groepsfase donderdag af tegen Nieuw-Zeeland.

 

 

Rus snel klaar in Boedapest

Tennisster Arantxa Rus heeft in de eerste ronde van het WTA-toernooi in Boekarest niet voor een verrassing kunnen zorgen. De nummer 128 van de wereld moest op het Roemeense gravel buigen voor de als derde geplaatste Veronika Koedermetova: 2-6 4-6. De 22-jarige Russin staat op de wereldranglijst op de 56e plaats.

Laurens ten Dam stopt met wielrennen

 

Laurens ten Dam is bezig aan zijn laatste seizoen als profwielrenner. De 38-jarige renner van CCC Team maakte dat bekend in zijn eigen podcast 'Live slow, ride fast'. "Ik zal altijd blijven fietsen, maar ik weet niet of je dat wielrennen mag noemen", zei Ten Dam. "Maar ik stop als prof. In november word ik 39 en dan ben ik 17 jaar profrenner geweest. Dat had ik van tevoren niet gedacht."

Ook Marco Minnaard is bezig aan zijn laatste maanden als prof. De 30-jarige Zeeuw stopt na dit seizoen. "Na 6 prachtige jaren als profwielrenner bij Wanty - Groupe Gobert is het voor mij tijd geworden om mijn andere ambities waar te gaan maken”, verklaarde Minnaard.

Van Duijn springt naar finale 10-metertoren

Celine van Duijn heeft zich bij het WK schoonspringen in Gwangju op de 10-metertoren als elfde geplaatst voor de finale. Daarmee heeft de regerend Europees kampioen op dit onderdeel voldaan aan de eis om bij NOC*NSF te worden voorgedragen voor deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. 

 

Van Duijn werd vanmorgen dertiende in de voorronde, met een puntentotaal van 301.50. In de halve finale verbeterde ze zichzelf, met een elfde plaats en een puntentotaal van 309.55. ''Het is allemaal een beetje in een flits voorbijgegaan'', zei Van Duijn. ''Het behalen van de halve finale was al heel gaaf. En dan weet je dat je nog een tandje bij moet zetten. Ik begon gewoon weer vanaf nul en dacht: het is alles of niets. Vandaag is dé dag waarop ik alles moet geven wat ik heb.'' 

Zusjes De Brouwer net niet in finale vrije uitvoering op WK


Noortje en Bregje de Brouwer zijn er bij het WK synchroonzwemmen in Gwangju net niet in geslaagd de finale te bereiken van de vrije uitvoering. Net als bij de technische uitvoering, behaalde het Nationaal Duet in de voorronde een dertiende plaats, dit keer met een puntentotaal van 84.4000. 

Weertman zevende op 10 km open water

 

Zwemmer Ferry Weertman is er niet in geslaagd zijn wereldtitel op de 10 kilometer in het open water te prolongeren. De 27-jarige olympisch- en wereldkampioen finishte op de WK in Zuid-Korea als zevende. De titel ging naar de Duitser Florian Wellbrock die Marc-Antoine Olivier klopte. Het brons was voor de Duitser Rob Muffels.

 

Met de zevende plaats heeft Weertman wel voldaan aan de eis om bij NOC*NSF te kunnen worden voorgedragen voor deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio, waar hij zijn olympische titel op dit nummer kan verdedigen. Daarvoor moest de zwemmer op de WK bij de eerste tien eindigen.

 

 


Celine van Duijn naar halve finales op 10-metertoren

De Nederlandse schoonspringster Celine van Duijn heeft bij de WK zwemmen in Gwangju de halve finales gehaald op de 10-metertoren. De Europees kampioene van Edinburgh 2018 kwam in haar vijf sprongen tot een score van 301,50. Daarmee nam ze de dertiende plaats in. Voor een plek in de halve finales was een top 18-notering noodzakelijk.

 

 

Maandag 15 juli

 

Zitvolleyballers openen EK met winst en verlies

Op het EK zitvolleybal in Boedapest zijn de Oranje heren begonnen met een nederlaag en vervolgens eens overwinning. TeamNL bleek kansloos tegen vicewereldkampioen Bosnië Herzegovina, maar de ploeg van bondscoach Hans Mater herstelde zich 's avonds sterk en won overtuigend van Turkije.

Kruijswijk stijgt in Tour-klassement 


Steven Kruijswijk heeft goede zaken gedaan in de tiende etappe van de Tour de France. Een tempoversnelling, 30 kilometer voor de finish in Albi, zette een grote groep klassementsmannen op achterstand. Thibaut Pinot, Rigoberto Uran, Jakob Fuglsang en Richie Porte kwamen in Albi liefst 1'40 minuut later binnen dan de kopgroep, van wie Wout van Aert de sprint won. Steven Kruijswijk zat samen met onder anderen Geraint Thomas, Egan Bernal en geletruidrager Julian Alaphilippe wél in de eerste groep. De Nederlandse kopman van Jumbo-Visma steeg naar de vierde plek in het klassement. 

Selectie WK BMX bekendgemaakt

 

Bondscoaches Raymon van der Biezen en Rob van den Wildenberg hebben de selectie voor de wereldkampioenschappen BMX bekendgemaakt. Deze vinden plaats van 23 tot en met 27 juli in het Belgische Heusden-Zolder.

 

Mannen: Niek Kimmann, Joris Harmsen, Dave van der Burg, Jay Schippers, Twan van Gendt.

 

Vrouwen: Laura Smulders, Judy Baauw, Merle van Benthem, Merel Smulders, Ruby Huisman.

Van Silfhout meldt zich af voor Aken

 

De Nederlandse dressuurploeg moet het deze week bij het CHIO van Aken doen zonder Diederik van Silfhout. Zijn hengst Expression heeft een lichte blessure opgelopen en daardoor kan Van Silfhout niet rijden op het prestigieuze evenement in Duitsland.

Schoonspringduo zevende in finale WK


De Nederlandse schoonspringsters Celine van Duijn en Inge Jansen zijn bij de WK in Gwangju als zevende geëindigd bij het synchroonspringen vanaf de 3-meterplank. Het duo kwam in vijf sprongen tot een score van 277,50, aanzienlijk hoger dan in de kwalificatie toen Van Duijn en Jansen met 259,50 als tiende eindigden. De beste twaalf gingen door naar de strijd om de medailles.

 

 

Bertens zakt naar vijfde plaats

Tennisster Kiki Bertens is na Wimbledon één plek gezakt op de wereldranglijst. De 27-jarige Westlandse vond haar naam maandag terug op de vijfde plaats. Bertens werd gepasseerd door Simona Halep, de Roemeense die het grandslamtoernooi op het Engelse gras op haar naam schreef.

Golfster Van Dam eindigt achterin


Golfster Anne van Dam heeft bij de Marathon Classic in Sylvania (Ohio) genoegen moeten nemen met een plek in de achterhoede. De 23-jarige Arnhemse eindigde het toernooi uit de Amerikaanse vrouwentour LPGA op de gedeelde 67e plaats met 284 slagen. De Zuid-Koreaanse Kim Sei-young was de beste met 262 slagen, 22 onder par.

 

 

Gerelateerde artikelen

Toon alle