EK-MTB-2019-Mathieu-van-der-Poel-1024x683.jpg

Weekblog TeamNL: Van der Poel Europees kampioen mountainbike

25 juli 2019
Redactie

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Lees hier de belangrijkste resultaten en het laatste nieuws.

Zondag 28 juli

Steven Kruijswijk op podium in Parijs

Het stond natuurlijk al vast, maar zondagavond eindigde Steven Kruijswijk als derde in de Ronde van Frankrijk, de plaats die hij op de voorlaatste dag overnam van Julian Alaphilippe. Kruijswijk is de negende Nederlandse wielrenner die een podiumplaats heeft bereikt in de Tour de France. Jan Janssen was de eerste die daarin slaagde; hij werd tweede in 1966 en won de Tour in 1968. 

Egan Bernal werd de eerste Colombiaanse winnaar van de Tour de France. Bernal houdt in het eindklassement zijn landgenoot Geraint Thomas achter zich. De Welshman won vorig jaar de Ronde van Frankrijk. Op de Champs-Élysées werd de slotrit gewonnen door de Australiër Caleb Ewan van Lotto-Soudal. Het was zijn derde ritzege in deze Tour.Kiki Bertens verliest finale Palermo

Kiki Bertens is er niet in geslaagd haar derde WTA-titel in 2019 te pakken. In Palermo verloor de Nederlandse tennisster in de finale met 6-7 (3), 2-6 van Jil Teichmann uit Zwitserland.

Brons voor judoka's Verkerk en Van 't End in Zagreb


Judoka's Noël van 't End en Marhinde Verkerk hebben op de derde dag van het grandprixtoernooi in Zagreb (Kro) een bronzen medaille veroverd. Van 't End nam in de klasse tot 90 kg met ippon revanche op de Israëliër Kochman, die hem op de Europese Spelen in Minsk uit de finale hield.

Verkerk (IJF-9) won in de klasse tot 78 kg in het duel om brons dankzij een golden score.Met ippon versloeg de voormalig wereld- en Europees kampioene de Sloveense Apotekar (IJF-12).

Roy Meyer (+100 kg) mocht ook op voor brons, maar de nummer elf van de wereld moest op straffen z'n meerdere erkennen in de Georgiër Matjasjvili. Jur Spijkers strandde in de eerste ronde.

In de klasse tot 100 kg kwamen Simeon Catharina en Michael Korrel niet in de buurt van eremetaal. Catharina werd in de herkansingen uitgeschakeld en Korrel (IJF-4) verloor in de eerste ronde verrassend met ippon van de Rus Bilalov, de nummer 22 van de wereld.

Van der Poel Europees kampioen mountainbike

Mathieu van der Poel heeft zondag weer een titel aan zijn omvangrijke verzameling toegevoegd. Ditmaal werd hij Europees kampioen mountainbike. In het Tsjechische Brno, waar wereldkampioen Nino Schurter ontbrak, reed Van der Poel vanaf de derde ronde alleen voorop. De concurrentie volgde op grote achterstand. De Zwitser Florian Vogel werd tweede op 44 seconden, Nederlands kampioen Milan Vader verraste met de derde plek. (Foto: KNWU)Slechte laatste dag golfster Van Dam

Anne van Dam had vandaag in het Evian Championship een beroerde dag. Wat dat betreft liep haar ronde synchroon met het slechte weer in de Franse Alpen. Na een ronde in 75 slagen eindigt ze laag in het klassement over de laatste twee dagen.

Verstappen wint bizarre race op Hockenheim

Max Verstappen heeft zijn zevende zege in de Formule 1 binnen. De Nederlander won na een bizarre regenrace vol glijpartijen en crashes de Grote Prijs van Duitsland op circuit Hockenheim. De coureur van Red Bull hield als een van de weinigen zijn bolide op de baan en liet zich zelfs niet afstoppen door een 'spin' van 360 graden. Hij maakte liefst vijf keer een pitstop om van banden te wisselen.

Dressuurploeg derde in Hickstead

De Nederlandse dressuurploeg is als derde geëindigd tijdens een wedstrijd meetellend voor de Nations Cup in Hickstead. Debutante Lucie Louws presteerde het best voor Oranje met de vierde en derde plaats in respectievelijk de Grand Prix en de Grand Prix Special.

Haase en Koolhof verliezen finale in Hamburg

Robin Haase en Wesley Koolhof hebben in Hamburg de finale van het dubbelspeltoernooi verloren. Het Nederlandse duo werd met 6-2 7-6 (3) verslagen door de Oostenrijkers Oliver Marach en Jürgen Melzer.

Hockeyers verslaan Duitsland in oefenduel

De Nederlandse hockeyers hebben in Krefeld een oefeninterland tegen Duitsland met 3-2 gewonnen. Björn Kellerman maakte twee minuten voor tijd de winnende treffer. Terrance Pieters en Jeroen Hertzberger maakten de eerste twee goals.

Volleyballers verliezen opnieuw van Polen

De Nederlandse volleyballers hebben ook het tweede oefenduel met Polen verloren. Oranje pakte in Opole opnieuw geen set tegen de wereldkampioen: 25-27 17-25 17-25.

Mountainbikester Terpstra net buiten de medailles

Mountainbikester Anne Terpstra is er net niet in geslaagd een medaille te veroveren bij de Europese titelstrijd in het Tsjechische Brno. De Zeeuwse zag ook hoe de Zwitserse Jolanda Neff een klasse apart was. Sophie von Berswordt eindigde als elfde.

Geen medaille voor Ranomi op 50 vrij en Knipping op 400 wissel

Het is Ranomi Kromowidjojo op de WK zwemmen in Gwanju niet gelukt een medaille te veroveren op de 50 meter vrije slag. De wereldkampioene van 2013 op deze afstand werd zesde in 24,35. De wereldtitel ging naar de Amerikaanse Simone Manuel: 24,05.

Arjan Knipping heeft zijn goede optreden tijdens de WK zwemmen in Zuid-Korea niet kunnen opluisteren met een medaille. De relatief onbekende Knipping, duidelijk moegestreden, eindigde in de finale van de 400 meter wisselslag als achtste en laatste. Hij zwom 4.17,06.


Smink uitgeschakeld in Zagreb


Judoka Jesper Smink is in de klasse tot 90 kg uitgeschakeld op de Grand Prix van Zagreb. In de golden score verloor Jesper zijn tweede partij met waza-ari van de Hongaar Krisztian Toth. Zwaargewicht Jur Spijkers verloor zijn eerste partij van Temur Rakhimov (TJK). Michael Korrel (-100 kg) verloor zijn eerste wedstrijd op ippon van de Rus Niiaz Bilalov.

Zwemmer Knipping verrast met finaleplaats en record


Zwemmer Arjan Knipping heeft zich tijdens de WK in Gwangju verrassend als tweede geplaatst voor de finale van de 400 meter wisselslag. Daarmee voldeed hij ook aan de limiet om bij NOC*NSF te worden voorgedragen voor uitzending naar de Olympische Spelen.

Knipping noteerde 4.13,46 en was daarmee bijna twee seconden sneller dan zijn Nederlandse record van 4.15,38, het nationaal record dat hij samen met Marcel Wouda in handen had. De finale wordt zondagmiddag gezwommen.

Ook de estafettezwemsters kunnen worden voorgedragen voor uitzending naar Tokio. Kira Toussaint, Kim Busch, Tes Schouten en Femke Heemskerk werden tiende en liepen daarmee wel de finale mis.

De estafettemannen werden 18e en de tijd van Nyls Korstanje, Mathys Goosen, Arno Kamminga en Jesse Puts (3.36,77) was niet genoeg om een startbewijs voor de Spelen te pakken.

Brouwer en Meeuwsen veroveren brons in Tokio

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn bij het World-Tourtoernooi van Tokio als derde geëindigd. Het Nederlandse koppel was in de strijd om het brons in twee sets te sterk voor de Brazilianen Alison en Alvaro Filho: 21-12, 21-17.

Zaterdag 27 juli

Bertens naar finale in Palermo

Kiki Bertens heeft zich verzekerd van een plek in de finale van het WTA-toernooi van Palermo. De nummer 1 van de plaatsingslijst en de mondiale nummer 5 was in de halve eindstrijd in twee sets de meerdere van de Spaanse Paula Badosa, die een dag eerder Arantxa Rus kansloos had gelaten: 6-1 7-5. Bertens benutte pas haar achtste wedstrijdpunt.

Anne van Dam klimt in klassement Evian

Dankzij een ronde in 69 slagen heeft Anne van Dam vandaag een sprong gemaakt in klassement van het Evian Championship. De Arnhemse staat met een tussentotaal van 212 slagen (-1) gedeelde 37ste.

Volleybalsters winnen weer van Japan

Onze volleybalsters hebben voor de tweede keer in twee dagen gewonnen van Japan. Op de Sportcampus van Den Haag werd het 3-2 voor de formatie van bondscoach Jamie Morrison.

Na de duidelijke winst in de eerste set (25-13) kwam Oranje toch op achterstand (23-25 23-25). In de zwaarbevochten vierde set (25-23) werd alsnog een beslissende set afgedwongen. Die werd door Nederland met 21-19 gewonnen.

Twan van Gendt pakt wereldtitel BMX

Twan van Gendt mag komend seizoen in de regenboogtrui rondrijden. De BMX'er zorgde in het Belgische Zolder voor een daverende verrassing door de wereldtitel te veroveren. Niek Kimmann maakte het TeamNL-feest compleet door beslag te leggen op het zilver. Bij de vrouwen eindigde Laura Smulders op de tweede plek. Judy Baauw finishte als vierde.

Volleyballers niet langs Polen

De volleybalmannen hebben in een oefenwedstrijd met ruime cijfers verloren van Polen. In Opole werd het 3-0: 25-20 25-19 25-22. Na de drie sets werd er in het kader van training nog doorgespeeld om extra ritme op te doen.

Zilver voor Polling, brons voor Vermeer en Van Dijke

Kim Polling heeft bij de Judo Grand Prix in Zagreb zilver veroverd in de categorie tot 70 kg. In de finale was Gemma Howell uit Groot-Brittannië met waza-ari te sterk. Brons is er voor Sanne van Dijke in dezelfde categorie. Op straffen was ze te sterk voor de Russische Madina Taimazova.

Ook Sanne Vermeer pakte in de Kroatische hoofdstad een bronzen plak. Ze won in de strijd om het brons in de categorie tot 63 kg op ippon van Gili Sharir uit Israël. Juul Franssen eindigde in deze categorie op de vijfde plaats. In de partij om brons was Mokhee Cho (KOR) in de golden score te sterk.

Kruijswijk rijdt naar podium in de Tour

Steven Kruijswijk staat zondag op het podium staan op de Champs-Élysées in Parijs. Samen met Egan Bernal en Geraint Thomas wordt hij gehuldigd als één van de beste drie rijders van deze Tour. De renner van Jumbo-Visma passeerde in de 20e etappe de Franse publiekslieveling Julian Alaphilippe in het algemeen klassement.

Verstappen start morgen in Duitsland vanaf plek 2 

Max Verstappen gaat zondag tijdens de Grote Prijs van Duitsland als tweede van start. De coureur van Red Bull was 0,346 langzamer dan de Brit Lewis Hamilton (1.11,767), die in zijn Mercedes vanaf poleposition start. De derde plek is voor de Fin Valtteri Bottas, ploeggenoot van Hamilton. Voor Hamilton is het de 87e keer dat hij vanaf poleposition begint.

Softbalsters sluiten af met zege

De Nederlandse softbalsters hebben het olympisch kwalificatietoernooi in Utrecht afgesloten met een overwinning. De formatie van Amerikaanse bondscoach Connie Clark versloeg Tsjechië met 7-0. Oranje eindigde daarmee als derde. Door eerdere nederlagen tegen Groot-Brittannië en Italië was Nederland kansloos voor kwalificatie voor Tokio 2020.

Ranomi pakt weer WK-zilver op 50 vlinder

Ranomi Kromowidjojo heeft op de voorlaatste dag van de WK in Zuid-Korea de eerste Nederlandse medaille gepakt in het 50 meterbad van Gwangju. Net als twee jaar geleden bij de WK in Boedapest veroverde de 28-jarige Groningse op de 50 meter vlinderslag in 25,35 seconden het zilver achter Sarah Sjöström uit Zweden. Ze bezorgde de Oranje-equipe daarmee het eerste eremetaal op deze wereldkampioenschappen.Amper 20 minuten nadat ze het zilver had gepakt op de 50 meter vlinderslag, plaatste Ranomi zich ook voor de finale van de 50 vrij. Kromo zette met 24,38 seconden de zevende tijd neer in de halve finales. Femke Heemskerk redde het niet, zij werd met 24,77 elfde.

Rosey Metz en Tes Schouten bleven steken in de halve finales van de 50 school. Schouten eindigde met 31,31 als elfde in de halve finales, Metz als dertiende met 31,44. Voor een plek in de finale hadden ze een tiende van een seconde harder moeten gaan. 

De Nederlandse gemengde estafetteploeg heeft bij de WK in Zuid-Korea naast de medailles gegrepen op de 4x100 meter vrije slag. Kyle Stolk, Jesse Puts, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo moesten genoegen nemen met de zesde plek.

Handbalsters grijpen naast EYOF-titel

De handbalmeiden van Talent TeamN hebben net naast de titel gegrepen bij het European Youth Olympic Festival in Baku. In de finale tegen Frankrijk werd het 21-23 en restte zilver voor de nationale jeugdploeg Oranje U17 van coach Ricardo Clarijs.

De judoka’s kwamen vandaag in actie in het mixed team event. De eerste tegenstander, Polen, werd met 4-1 verslagen. In de kwartfinale verloor Talent TeamNL nipt van Georgië, 3-4. In de herkansing was gastland Azerbeidzjan te sterk voor de Nederlandse judoka’s: 4-2.

Brouwer en Meeuwsen moeten strijden om brons

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen kunnen op het toernooi uit de World Tour in Tokio maximaal brons pakken. Het Nederlandse beachvolleybalduo moest het in de halve finales afleggen tegen de Europees kampioenen Anders Mol en Christian Sørum uit Noorwegen: 17-21, 17-21. Sanne Keizer en Madelein Meppelink zijn klaar in Tokio. Ze verloren in de kwartfinales van het Duitse duo Borger en Sude: 15-21, 21-14, 15-12.

Ranomi en Femke naar halve finales


Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk hebben de in de series van de 50 meter vrije slag de 7e en 10e tijd gezwommen op de WK in Zuid-Korea. Daarmee zijn ze door naar de halve finales. Ranomi tikte aan na 24,56 seconden. Femke noteerde een tijd van 24,80 seconden.

Op 50 meter schoolslag plaatsen Rosey Metz en Tes Schouten zich ook beide voor de halve finales. Rosey ging met 30,99 als tiende door, Tes met 31,03 als elfde.

Zaterdag was het ook de beurt aan het gemengd estafetteteam op de 4x100 meter vrije slag. Kyle Stolk, Jesse Puts, Kira Toussaint en Maud van der Meer zwommen een tijd van 3.27,29, goed voor de 8e plaats. Daarmee is Nederland als laatste team door naar de finale.

Waterpoloster Maud Megens lichtgewond bij ongeval

Waterpoloster Maud Megens is in de Zuid-Koreaanse stad Gwangju lichtgewond geraakt toen een hoger gelegen dansvloer in een nachtclub instortte. Door het ongeval kwamen twee Zuid-Koreanen om het leven en raakten meerdere mensen gewond. Onder de gewonden zijn sporters die in Gwangju zijn voor de wereldkampioenschappen zwemmen.

Maud liep een snee in haar hand op en is naar het ziekenhuis gebracht. De bondscoach van de Nederlandse waterpolovrouwen, Arno Havenga, laat weten dat haar wond goed is gehecht. Volgens zwembond KNZB waren er ook enkele andere Nederlandse sporters in de nachtclub aanwezig. Zij zijn ongedeerd gebleven.

Bertens in drie sets naar halve finale

Kiki Bertens heeft zich geplaatst voor de halve finales van het WTA-toernooi in Palermo. De 27-jarige tennisster uit Wateringen won in een nachtelijke partij op een warm Sicilië in drie sets van de Italiaanse Jasmine Paolini: 6-4, 1-6, 6-1. 

Vrijdag 26 juli

 Softbalsters niet naar Spelen na nederlaag tegen Italië

Onze softbalsters doen volgend jaar niet mee aan de Olympische Spelen. TeamNL leed op het kwalificatietoernooi in Utrecht een nederlaag tegen Europees kampioen Italië. Het werd 7-4. Donderdag verloor Nederland al met 5-2 van Groot-Brittannië. Oranje had de eerste twee duels op Sportpark de Paperclip nog met grote cijfers gewonnen, van Zuid-Afrika (11-1) en Spanje (7-0).

Zaterdag treedt de ploeg van de Amerikaanse bondscoach Connie Clark nog aan tegen Tsjechië, maar dat gaat nergens meer om. Groot-Brittannië en Italië gaan strijden om het olympisch ticket. 

Volleybalsters in vijf sets langs Japan

Onze volleybalsters hebben een oefenwedstrijd van Japan gewonnen. In Almelo werd het 3-2. Oranje had vijf sets nodig, omdat het na een 2-0-voorsprong de Aziaten langszij zag komen.

Hockeyers verliezen van Duitsland

Onze hockeyers hebben in voorbereiding op de Europese titelstrijd volgende maand in Antwerpen, in een oefenwedstrijd verloren van Duitsland. In Krefeld werd het 3-2 voor het thuisspelende land. De doelpunten van Oranje werden gemaakt door Thierry Brinkman en Mink van der Weerden. 

Van Dam haalt cut in Evian

Anne van Dam heeft met twee late birdies de cut gehaald in het Evian Championship. Na een ronde in 71 slagen, gelijk par, staat ze met een totaal van +1 rond de vijftigste plaats. 

 Kruijswijk baalt van afbreken Touretappe

Steven Kruijswijk baalde van de hagelbuien die ervoor zorgden dat de 19e etappe van de Tour de France niet afgemaakt kon worden. De kopman van Jumbo-Visma voelde zich nog goed en was vastbesloten om op de afsluitende klim naar Tignes alles te geven. 

De Nederlander start zaterdag met een achterstand van 1.15 op de nieuwe geletruidrager Egan Bernal, als nummer 4 van het klassement aan de laatste bergetappe. "Ik hoop dat ik morgen weer kan aanvallen”, zei Kruijswijk die alle begrip voor de jury had. “Dit was de enige juiste beslissing als ik de beelden van hagel en modderstromen zag.”

Arantxa Rus kansloos in kwartfinales Palermo

Het is Arantxa Rus niet gelukt tot de laatste vier door te dringen op het WTA-toernooi van Palermo. De nummer 130 van de wereld, was in de kwartfinales kansloos met 6-2 6-1 tegen de Spaanse Paula Badosa.

Drie plakken voor judoka’s en zwemster op EYOF

Judoka’s Carmen Dijkstra (+70kg) en Yael van Heemst (-70kg) hebben vandaag de zilveren medaille gewonnen op het Europees Jeugd Olympisch Festival in Baku. De zwaargewichten Ian van Herk (-81kg) en Axel Heeren (-90kg) bereikten respectievelijk de 10e en een 7e positie.

De handbalsters wonnen met veel inzet relatief makkelijk de halve finale van Zwitserland. Eindstand was 23-19. Morgen speelt Talent TeamNL de finale tegen Frankrijk, het team dat ze in de poulefase al tegenkwamen. Toen lukte het Nederland verrassend om van hen te winnen.

In het zwembad noteerden Milou van Rijn en Ismay Lichtendonk een persoonlijk record op hun favoriete slag. Van Rijn zwom op de 50m vrije slag naar de bronzen medaille, waarbij ze in de halve finale haar pr zette op 25.66. Lichtendonk reikte in de finale van de 100m rugslag naar haar record, 1.03.82, wat haar de achtste plaats opleverde. Het estafetteteam 4x100m wisselslag bij de meisjes kwam niet door de series heen en eindigde op de elfde plaats.

Judoka Amber Gersjes verliest in Zagreb

Judoka Amber Gersjes (-48 kg) heeft haar eerste wedstrijd op de Grand Prix in Zagreb verloren. Op straffen was Cristina Blanaru uit Moldavië te sterk.


Ranomi naar finale 50 vlinder, Jesse Puts zwemt OS-limiet op 50 vrij

Ranomi Kromowidjojo heeft zich bij de WK zwemmen in Gwangju overtuigend geplaatst voor de finale van de 50 m vlinderslag. In de halve finales zwom ze met 25,54 de tweede tijd.Jesse Puts is bij de wereldkampioenschappen zwemmen twaalfde geworden op de 50 meter vrije slag. Daarmee miste hij de finale, maar het was wel genoeg om bij NOC*NSF te worden voorgedragen voor deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio. 

Femke Heemskerk eindigde in Gwangju als zesde in de finale op de 100 meter vrije slag. De Nederlands recordhoudster kwam tot een tijd van 53,05. Daarmee was ze net iets sneller dan in de halve finales waarin ze op 53,16 uitkwam. Ook dat was de zesde tijd. Het koningsnummer werd gewonnen door de Amerikaanse titelverdedigster Simone Manuel. 

Verstappen rijdt vierde tijd in eerste training

Max Verstappen heeft bij de eerste vrije training voor de Grote Prijs van Duitsland op het circuit van Hockenheim de vierde tijd gereden. De Ferrari-rijders Sebastian Vettel en Charles Leclerc reden de twee snelste rondes, waarbij Vettel zijn Franse teamgenoot een kwart seconde voorbleef. Max gaf iets meer dan drie tiende van een seconde toe op Vettel en reed bijna dezelfde tijd als Mercedes-rijder Lewis Hamilton die de derde tijd reed. 

Brouwer en Meeuwsen naar kwartfinales in Tokio

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben op de Tokio Open, een toernooi uit de World Tour beachvolleybal, de kwartfinales bereikt. Het koppel van TeamNL was in de Japanse hoofdstad in drie sets te sterk voor de Polen Piotr Kantor en Bartosz Losiak: 21-14 18-21 15-10.

Brouwer en Meeuwsen, als negende geplaatst, waren ongeslagen uit de groepsfase gekomen. Zij versloegen eerder op vrijdag in hun derde poulewedstrijd de Polen Grzegorz Fijalek en Michal Bryl in twee sets: 21-19 21-18. Fijalek en Bryl waren de nummers vier van de plaatsingslijst. In de strijd om een plaats in de halve finales zijn de Amerikanen Nicholas Lucena en Philip Dalhausser de tegenstanders.

Ook Sanne Keizer en Madelein Meppelink sloten hun poule winnend af. De regerend Europees kampioenen versloegen in hun derde groepsduel het Braziliaanse koppel Agatha/Duda in drie sets: 14-21 21-17 16-14. Daarmee wonnen de als negende geplaatste TeamNL'ers alle drie de groepsduels. Ook voor de Nederlandse vrouwen gaat het toernooi zaterdag verder. De Tsjechischen Barbora Hermannova en Marketa Slukova zijn de tegenstanders in de eerste ronde. Zij zijn als veertiende geplaatst.

Waterpolosters eindigen WK als zevende

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn het WK in het Zuid-Koreaanse Gwangju op de zevende plaats geëindigd. Oranje won het duel om de plaatsen zeven en acht met 11-9 van Griekenland. 

Het volgende grote toernooi voor TeamNL is het EK in Boedapest in januari volgend jaar. De regerend Europees kampioen kan zich bij titelprolongatie of een finaleplek tegen het al gekwalificeerde Spanje plaatsen voor de Olympische Spelen van 2020. Als dat niet lukt, dan zijn er nog tickets voor Tokio te verdienen op het olympisch kwalificatietoernooi in maart volgend jaar in Italië.

Kromo door op 50 vlinder, Puts op 50 vrij

Ranomi Kromowidjojo heeft zich op de WK zwemmen in Zuid-Korea geplaatst voor de halve finales van de 50 meter vlinderslag. In de series noteerde ze de 5e tijd (25,86). Ze was 00,47 seconde langzamer dan de Zweedse zwemster Sarah Sjöström die tegelijk met Ranomi in het water lag en de snelste was tijdens de series.

Maaike de Waard haalde de volgende ronde niet. Ze eindigde met 26,40 op de 18e plek. Alleen de beste vijftien gaan door naar de halve finales.

Op de 50 meter vrije slag bij de mannen plaatste Jesse Puts zich ook voor de halve finales. Met 22,16 seconden tikte hij net op tijd aan om de 15e plek in de series te veroveren. Mathys Goosen haalde bij de 100 meter vlinderslag de halve finales niet. Hij eindigde de series op plek 22.

Bertens naar kwartfinales in Palermo

Kiki Bertens heeft overtuigend de kwartfinales van het WTA-toernooi In Palermo bereikt. De als eerste geplaatste Nederlandse tennisster won in twee sets van de Servische Aleksandra Krunic: 6-3 6-1. Bertens had ongeveer 70 minuten nodig voor de zege.

Donderdag 25 juli

Kostbare nederlaag voor softbalsters

Onze softbalsters hebben in de strijd om een ticket voor de Olympische Spelen een kostbare nederlaag moeten incasseren. Oranje sloot de eerste groepsfase van het olympisch kwalificatietoernooi in Utrecht af met een nederlaag tegen Groot-Brittannië: 2-5. De ploeg van de Amerikaanse bondscoach Connie Clark had de eerste twee wedstrijden op Sportpark de Paperclip wel met grote cijfers gewonnen, van Zuid-Afrika (11-1) en Spanje (7-0).

Als nummer 1 en 2 van groep A gaan Groot-Brittannië en Nederland de superronde in, waarin ze met Italië en Tsjechië de twee beste landen uit de andere groep treffen. De nederlaag tegen de Britten telt voor TeamNL mee in de beslissende ronde.

Nederlands record en OS-limiet voor Kamminga

Arno Kamminga heeft zich op de WK zwemmen in Zuid-Korea niet weten te kwalificeren voor de finale van de 200 meter schoolslag, maar was wel tevreden over zijn race. De zwemmer van TeamNL zwom de tiende tijd en kwam 0,20 tekort voor een plek in de finale. Zijn tijd van 2.08,48 betekende wel een Nederlands record.

Door zijn tiende plek mag Kamminga bovendien bij NOC*NSF worden voorgedragen voor deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Daarvoor moest hij tot de beste twaalf behoren.

Kira Toussaint tikte als achtste aan in de finale van de 50 meter rugslag. De tijd van 27,85 was haar tweede tijd ooit.

Femke Heemskerk naar finale 100 vrij

Femke Heemskerk heeft bij de WK zwemmen in het Koreaanse Gwangju de eindstrijd bereikt van de 100 meter vrije slag. Ranomi Kromowidjojo liep die finale net mis. De winnares van olympisch goud op dit onderdeel op de Spelen in Londen zwom de negende tijd.

Heemskerk zwom in de halve finales met 53,16 de zesde tijd en werd tweede in haar halve finale, achter de Australische Emma McKeon. 'Kromo' kwam 0,12 te kort voor een finaleplek. De Zweedse Sarah Sjöström was in de halve finales het snelst. 

Vijf medailles voor Talent TeamNL op EYOF

Judoka’s Elin Henninger en Joanne van Lieshout kroonden zich vandaag tot kampioen op het Europees Jeugd Olympisch Festival in Baku. Ze waren de sterkste in respectievelijk de categorie tot 52kg en tot 63 kg. Alexe Wagemaker (tot 57kg) en Jelle van Teijlingen (tot 73kg) maakten het judosucces compleet door een bronzen medaille te winnen. Niels Thijssen (tot 66kg) verloor in de eerste ronde.

Zwemmer Tim Korstanje zwom in een persoonlijk record van 23.08 naar de bronzen medaille op de 50m vrije slag. Ismay Lichtendonk kwalificeerde zich op de 100m rugslag voor de finale, die morgen wordt gezwommen. Milou van Wijk kwam op datzelfde nummer niet verder dan de series. Op de 100m schoolslag reikte Sterre Hendriks tot de halve finale, waarin ze de 16e plaats haalde.

Lisa van Rozen en Marit Reijnders stonden aan de start van de allround turnfinale. Van Rozen bereikte de 22ste plek met 46.150 punten. Reijnders blesseerde zich bij de vloeroefening en kon haar finale niet verder afwerken.

Beachduo's winnen eerste partijen in Tokio

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen en Sanne Keizer en Madelein Meppelink hebben hun eerste wedstrijden op het 4-sterren toernooi van de FIVB World Tour in Tokio gewonnen. Brouwer en Meeuwsen wonnen eerst van het Canadese duo Pedlow/Schachter (22-20, 21-18) en vervolgens van de Japanners Gottsu en Shiratori (19-21,35-33,15-11).

Keizer en Meppelink versloegen in hun openingswedstrijd het Japanse koppel Take/Kusano (21-9, 21-9). Daarna moesten ook de Braziliaansen Talita en Taiana Lima er in drie sets aan geloven: 21-18, 16-21, 15-9. Het toernooi in Tokio is zowel voor de deelnemers als voor de organisatie een test richting de Olympische Spelen van 2020 in de Japanse stad.

Kruijswijk verliest een plek in klassement Tour

Steven Kruijswijk heeft een plaatsje moeten inleveren in het algemeen klassement van de Tour de France. Maar na afloop van de loodzware Alpenrit was hij toch niet helemaal ontevreden. De prachtige 18e etappe werd gewonnen door de Colombiaan Nairo Quintana. Zijn landgenoot Egan Bernal opende de aanval en stootte Kruijswijk van het podium.  

"Ik voelde me eigenlijk niet super, maar ben de dag goed doorgekomen," reageerde Kruijswijk tegenover de NOS. En dus was hij wel degelijk blij met het resultaat. "Ik kon gelukkig mee, in de afdaling was het even alle hens aan dek en was het zaak om de schade richting Bernal te beperken."
 

Rus naar kwartfinales Palermo

Arantxa Rus heeft op het WTA-toernooi van Palermo de kwartfinales bereikt. De 28-jarige Zuid-Hollandse versloeg in twee sets de als derde geplaatste Slowaakse Viktoria Kuzmova: 6-4, 6-4.

TeamNL op volle sterkte naar EK vierspannen

TeamNL is van 14 tot en met 18 augustus op volle sterkte vertegenwoordigd tijdens het Europees kampioenschap voor vierspannen in het Duitse Donaueschingen. Nederland komt met het maximale aantal van zeven vierspannen aan de start, waaronder het gouden team van Aken met EK-titelverdediger IJsbrand Chardon, Bram Chardon en Koos de Ronde. De Oranjemenners zijn bovendien titelhouders met het team.

Langeveld rijdt tijdrit op EK


Sebastian Langeveld is door bondscoach Koos Moerenhout aangewezen als tweede renner voor de individuele tijdrit tijdens de EK wegwielrennen in Alkmaar. De renner van EF Education First Pro Cycling maakt de selectie compleet. Eerder werd Jos van Emden al geselecteerd. Langeveld werd tijdens het NK tijdrijden in Ede tweede, achter Van Emden. 

Chantal Blaak moet vanwege een blessure afzien van deelname aan de teamrelay. Ze wordt op dat onderdeel vervangen door Riejanne Markus. Blaak zal, ondanks haar blessure, wel deelnemen aan de wegkoers in Alkmaar. "Het is voor Chantal Blaak niet verstandig om met deze blessure op een tijdritfiets te zitten", zei bondscoach Loes Gunnewijk. "We hebben er dan ook samen voor gekozen dit onderdeel over te slaan."

Femke en Ranomi naar halve finales

Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo hebben de halve finales bereikt van de 100 meter vrije slag op de wereldkampioenschappen zwemmen in Gwangju. Bij de mannen haalde Arno Kamminga de halve finales op de 200 meter schoolslag. 

Woensdag 24 juli

Softbalsters winnen ook tweede wedstrijd OKT

Onze softbalsters hebben ook hun tweede wedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi in Utrecht met ruime cijfers gewonnen. De ploeg van de Amerikaanse bondscoach Connie Clark versloeg Spanje op Sportpark De Paperclip in vijf innings met 7-0. Oranje was het OKT een dag eerder begonnen met een royale zege op Zuid-Afrika. Die ongelijke strijd was al na vier innings voorbij (11-1).

 

Rolstoelbasketballers winnen van Israël

In het Poolse Walbrzych doen de rolstoelbasketballers mee aan de President Cup. Woensdag werd Israël met 64-56 verslagen. 

Turnsters naar allroundfinale, handbalsters naar halve finale

Bij het European Youth Olympic Festival in Baku hebben turnsters Marit Reijnders (49.300 punten) en Lisa van Rozen (48.700 punten) zich geplaatst voor de allroundfinale.

Zwemster Janna van Kooten zwom naar een 15e plaats op de 200m vrije slag, waarna ze met het team dat verder bestond uit Milou van Wijk, Sterre Hendriks en Isamy Lichtendonk ook nog uitkwam op de 4x100m vrije slag. Dit estafetteteam plaatste zich net niet voor de halve finale.

Judoka's Indy Godschalk en Laurens Wilms werden uitgeschakeld in de herkansingen. Joshlyn Supusepa eindigde op de vijfde plaats.

De dag werd afgesloten met een spannende handbalwedstrijd. Waar Talent TeamNL in eerste instantie duidelijk sterker leek dan tegenstander Spanje, maakten de meiden het in de tweede helft toch nog heel spannend. Uiteindelijk hielden ze het hoofd koel en trokken ze de wedstrijd in de laatste secondes naar zich toe: 33-32 was de einduitslag. Dit zorgde voor een eerste plaats in de poule, waardoor de Oranjemeiden vrijdag in de halve finale uitkomen tegen Zwitserland.

Mollema vierde in zeventiende Touretappe

Bauke Mollema is vierde geworden in de zeventiende etappe van de Ronde van Frankrijk. De 32-jarige renner van Trek-Segafredo zat mee in de grote kopgroep van 33 man, maar raakte bij een breuk op zo'n 30 kilometer van de streep achterop. Mollema kwam nog goed terug, maar eindigde als vierde op 41 seconden van ritwinnaar Matteo Trentin.

Toussaint naar finale 50 rug

Kira Toussaint heeft zich bij de wereldkampioenschappen zwemmen in het Zuid-Koreaanse Gwangju op de 50 meter rugslag geplaatst voor de finale. Ze kwam in haar halve finale op het niet-olympische onderdeel als derde bij de finish. De tijd van Toussaint was 27,78, een persoonlijk record en net boven het nationale record. Het was de zevende tijd over beide halve finales.

Maaike de Waard haalde de eindstrijd niet. Zij eindigde in haar halve finale als zevende, in 28,04. In het totaalklassement betekende dat de 12e plaats.

Gemengde estafettezwemmers gediskwalificeerd

Onze estafettezwemmers zijn op de 4x100 meter wisselslag mix bij de wereldkampioenschappen in Gwangju in de finale gediskwalificeerd. Het nummer staat voor het eerst op het olympisch programma. TeamNL zal in Tokio aan de start verschijnen, want het olympische ticket is al veiliggesteld. TeamNL bestond uit Kira Toussaint, Arno Kamminga, Mathys Goosen en Femke Heemskerk.

Zilver voor Marit Bouwmeester op WK

Zeilster Marit Bouwmeester heeft bij de wereldkampioenschappen Laser Radial voor de kust van het Japanse Sakaiminato de zilveren medaille veroverd. De olympisch kampioene van TeamNL stond bij het ingaan van de laatste twee races nog op de vierde plaats.

Daphne van der Vaart, de tweede deelnemer van TeamNL, eindigde als elfde. Het goud ging naar de Deense Anne-Marie Rindom. Bouwmeester werd al drie keer wereldkampioen.

Waterpolosters verliezen ook van Italië

De Nederlandse waterpolosters hebben op het WK in het Zuid-Koreaanse Gwangju ook verloren van Italië. Het team van bondscoach Arno Havenga ging onderuit met 5-10. De periodestanden waren 1-3 2-3 1-2 1-2. Het was voor Oranje de 1e wedstrijd om de plaatsen 5 tot en met 8. De 7e plaats is nu het hoogst haalbare.

Toussaint en De Waard naar halve finale


Kira Toussaint en Maaike de Waard hebben bij de wereldkampioenschappen zwemmen in het Zuid-Koreaanse Gwangju de halve finales bereikt op de 50 meter rugslag. Toussaint deed dat met een persoonlijk record (27,86) als derde van het hele deelnemersveld. De Waard zwom 28,19 en gaat als twaalfde door naar de halve eindstrijd, die woensdagmiddag (Nederlandse tijd) plaatsvindt. 

Dinsdag 23 juli

Softbalsters starten OKT met zege 

De Nederlandse softbalsters zijn het olympisch kwalificatietoernooi in Utrecht begonnen met een royale zege op Zuid-Afrika. De ploeg van de Amerikaanse bondscoach Connie Clark won met 11-1 op Sportpark De Paperclip. Na twee innings stond Oranje al met 9-0 voor. Karin Tuk speelde haar honderdste interland voor de nationale ploeg. 

Cees Bol verlaat de Tour

Voor Cees Bol eindigt zijn eerste Ronde van Frankrijk na 16 etappes. De 23-jarige sprinter van Team Sunweb kwam op weg naar Nîmes ten val en hield daar de nodige snij- en schaafwonden aan over. Bol haalde wel de finish, maar de ploeg besloot 's avonds om hem uit de Tour te halen.Bertens walst over Gorgodze heen

Kiki Bertens is zonder problemen doorgedrongen tot de tweede ronde van het WTA-toernooi van Palermo. Op het gravel in Italië had de Nederlandse nummer 5 van de wereld weinig te duchten van Jekaterine Gorgodze en verloor slechts 1 game: 6-0, 6-1. Het was voor Bertens haar eerste partij sinds de uitschakeling op Wimbledon.

Haase snel onderuit in Hamburg

Tennisser Robin Haase heeft op het toernooi in Hamburg in de eerste ronde verloren. Casper Ruud versloeg Nederlands beste speler. De Noor deed dat in drie sets, 6-3 3-6 6-1.

Twee zwemmers met een PR op EJOF


Bij het Europees Jeugd Olympisch Festival in Baku zwom Milou van Wijk in de finale van de 100m vrije slag met een PR naar een zesde plaats. Tim Korstanje sleepte op hetzelfde nummer bij de jongens een 11e plaats binnen, ook met een PR. Sterre Hendriks (200m school) en Janna van Koosten (400m vrij) wisten niet door te dringen tot de halve finales.

Turner Martijn de Veer turnde de meerkamp. Vooral op het rek liet hij zijn sterke kant zien. Uiteindelijk finishte hij in een veld van 76 turners in de top 50.

De handbalsters verloren met wat pech en een iets mindere verdediging van Roemenië, met 25-32. Omdat Frankrijk van Spanje won, heeft Talent TeamNL nog steeds kans op de koppositie in de poule.

Groenewegen derde in sprint in Nîmes

Dylan Groenewegen is derde geworden in de zestiende etappe van de Ronde van Frankrijk. Caleb Ewan troefde de Amsterdammer af in de sprint. De wielrenner van Lotto Soudal was na 177 kilometer in Nîmes de snelste. 

Gal voert dressuurploeg TeamNL aan bij EK Rotterdam

Met Edward Gal krijgt de dressuurploeg van TeamNL een captain van formaat bij de Europese kampioenschappen in Rotterdam. Het evenement wordt van 19 tot en met 25 augustus worden gehouden.

De voormalig wereldkampioen komt in het Kralingse Bos in actie met Glock's Zonik, waarmee hij onlangs in Ermelo nationaal kampioen werd. Naast Gal verschijnen voor TeamNL Hans Peter Minderhoud met Glock's Dream Boy, Emmelie Scholtens met Desperado en Anne Meulendijks met haar paard Avanti aan de start.

De equipe voor het springen bestaat uit Harrie Smolders met Don VHP Z N.O.P., Marc Houtzager met Sterrehof’s Calimero, Maikel van der Vleuten met Dana Blue, Frank Schuttert met Lyonel D en nieuwkomer Doron Kuipers met Charley.

Ties Elzerman uitgeschakeld op 50 meter school

Ties Elzerman is bij de WK zwemmen in het Zuid-Koreaanse Gwangju uitgeschakeld op de 50 meter schoolslag. De Nederlands recordhouder van TeamNL drong dinsdagochtend wel door tot de halve finales, maar daarin kon hij niet boven zichzelf uitstijgen.

Bouwmeester zakt naar vierde plaats


Tijdens de voorlaatste wedstrijddag bij het WK Laser Radial waaide er na meerdere lichte dagen eindelijk een stevige bries door de baai van Sakaiminato: 16 tot 22 knopen en iets stabieler dan de voorgaande dagen. En hoewel Bouwmeester een steady week zeilt, zat het de Friezin even niet mee. Tijdens de tweede race van de dag kreeg de zeilster te kampen met materiaalpech, met een flinke snelheidsbeperking als gevolg. Bouwmeester kwam haar wedstrijden als 12e en 9e over de finishlijn en zakte naar de vierde plaats. Daphne van der Vaart behoudt haar 11e plek in het overall klassement. Elzerman naar halve finales 50 school

Ties Elzerman is bij de WK zwemmen in het Zuid-Koreaanse Gwangju doorgedrongen tot de halve finales van de 50 meter schoolslag. De Nederlands recordhouder noteerde in de series de 14e tijd (27,19). Hij komt later dinsdag nogmaals in actie. 

Maandag 22 juli

Rus wint overtuigend in Palermo

Tennisster Arantxa Rus heeft overtuigend de tweede ronde bereikt van het WTA-toernooi van Palermo. De 28-jarige tennisster rekende op het gravel in de Siciliaanse stad af met de Française Amandine Hesse: 6-1 6-3.

Worstelaar Bredi Slinkers niet op podium EJOF 

Worstelaar Bredi Slinkers is er op de eerste wedstrijddag bij het EYOF in Baku niet in geslaagd om tot het podium te komen. Hij verloor in de klasse tot 60 kilogram in de herkansingsronde van een Kroaat, nadat hij in de tweede ronde verloren had van een Rus, de latere zilveren medaillewinnaar.

Zwemsters Milou van Wijk en Janna van Kooten zwommen de 100m vrije slag. Van Wijk plaatste zich voor de finale, die morgen gezwommen wordt. Van Dijk slaagde daar niet in. Ismay Lichtendonk kwam uit op de 200m rugslag. Ze kwalificeerde zich voor de halve finales, wat later ook haar eindstation bleek.

De handbalsters hebben hun eerste wedstrijd op het EJOF gewonnen. Frankrijk werd met 32-25 verslagen.

Kira Toussaint en Maarten Brzoskowski niet naar finale

Op de tweede dag van het wereldkampioenschap langebaan zwemmen lukte het Kira Toussaint en Maarten Brzoskowski niet de finale te halen op respectievelijk de 100 rugslag en 200 vrije slag. Toussaint eindigde in haar halve finale als zevende in een tegenvallende tijd van 1.00,13. Overall betekende het de dertiende plaats. Brzoskowski eindigde in zijn halve finale als achtste in 1.47,13. In de tweede heat waren alle zwemmers sneller dan de Nederlander, waardoor hij als zestiende eindigde. In het Aquatics Center in het Zuid-Koreaanse Gwangju waren ook voor Tes Schouten de druiven zuur. Op de 100 schoolslag was de zeventiende tijd net niet genoeg voor een plek in de halve finale. Maaike de Waard werd 25ste op de 100 rugslag. 

Toch derde plaats voor Bouwmeester

Na het verwerken van protesten bij het WK Laser Radial in Sakaiminato klimt zeilster Marit Bouwmeester alsnog naar de derde plaats overall en zakt de Zweedse Josefin Olsson, die ruim aan kop ging, van de eerste naar de 12e plaats. Olsson kreeg een gele vlag in haar eerste race van de dag voor wrikken met het roer. De zeilster moest daarom twee strafrondjes varen. Echter voltooide zij slechts 1 3/4 rondje, met diskwalificatie voor de race tot gevolg. De tweede race van de dag kreeg Olsson nogmaals een gele vlag voor wrikken. Een tweede gele vlag betekent verplichte terugtrekking uit de race. 

Gelouterde Italiaan nieuwe coach basketbalmannen

Maurizio Buscaglia is de nieuwe bondscoach van het Nederlands mannenbasketbalteam. De Italiaan is aangesteld voor de periode tot en met het Europees kampioenschap van 2021. Met Buscaglia hebben we de internationaal gelouterde coach die de Nederlandse Basketball Bond (NBB) en de stichting Nederlands Mannenteam (NMT) wilden vastleggen. Buscaglia (50) combineert het bondscoachschap met zijn functie als coach van Grissin Bon Reggio Emilia, dat uitkomt in de hoogste Italiaanse competitie.Marit Bouwmeester zakt naar vierde plaats

Zeilster Marit Bouwmeester heeft op het WK Laser Radial voor de kust van het Japanse Sakaiminato wat terrein prijsgegeven op de concurrentie. De olympisch kampioene zakte na de vierde wedstrijddag van de derde naar de vierde plaats. De Friezin had moeite met de grillige weersomstandigheden en eindigde in de twee races als 24e en 10e. Die 24e plaats kon ze als schrapresultaat doorstrepen.

Kelderman stapt af in Ronde van Frankrijk

Wilco Kelderman is afgestapt in de Ronde van Frankrijk. Zijn rugklachten weerhouden hem ervan om dinsdag te beginnen aan de 16e etappe van de Tour de France. De 28-jarige renner van Team Sunweb keert vervroegd terug naar Nederland.

Waterpolosters uitgeschakeld in kwartfinales WK


De Nederlandse waterpolosters zijn hardhandig uit het WK in het Zuid-Koreaans Gwangju gewerkt. Spanje was in de kwartfinales veel te sterk en won met 12-8. Het betekende een pijnlijke uitschakeling voor de regerend Europees kampioen, die een podiumplek ten doel had gesteld en zelfs kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio in het achterhoofd had.Triatleten achtste op estafette in Edmonton 

De Nederlandse triatleten liggen nog altijd op koers voor directe kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio op het nieuwe onderdeel gemengde estafette. Maya Kingma, Quinty Schoens, Marco van der Stel en Jorik van Egdom eindigden in de wedstrijd uit de World Triathlon Series in het Canadese Edmonton als achtste en hield Oranje daarmee op de zevende plaats op de olympische kwalificatieranking.

Robin Haase zakt verder weg op wereldranglijst


Tennisser Robin Haase is verder weggezakt op de wereldranglijst. De Haagse prof, die vorige week in de eerste ronde van het Kroatië Open in Umag werd uitgeschakeld, daalde acht posities. Hij zakte van de 78e naar de 86e plaats. Het is zijn laagste klassering sinds juli 2016. De Nederlander begon het jaar als de nummer 49 van de wereld.

Gerelateerde artikelen