eyofpresentatie.jpg

Talent TeamNL naar Europees Jeugd Olympisch Festival

18 juli 2019
Redactie

Chef de mission Minke Booij, oud-hockeyster met olympisch goud op zak, is met haar Talent TeamNL van 38 sporters op weg naar het Europees Jeugd Olympisch Festival. Dit topsportevenement voor talentvolle sporters van 14 tot 18 jaar, vindt komende week plaats in Baku, Azerbeidzjan. Het Nederlandse team bestaat uit handbalsters, judoka’s, zwemmers, turners en een worstelaar. Samen vormen ze Talent TeamNL Baku2019.

Minke voelt zich trots. ‘Hier staat een prachtig team. Zoveel potentie! Zowel voor het komend EYOF als voor de toekomst. Voor verschillende van deze sporters zal het EYOF het begin zijn van een mooi Olympisch pad.’

Voor Minke is dat een bekende weg. Zelf kwam ze in actie bij de allereerste Europese Jeugd Olympische Dagen, in 1991 in Brussel. Daar won ze met haar team haar eerste olympische gouden medaille. Na de Spelen in Beijing, in 2008, sloot ze haar olympische carrière weer met goud af.

‘Het was een prachtige belevenis in Brussel. Als 14-jarig meisje heb ik daar veel gezien en veel geleerd. En dat is ook de bedoeling van het EYOF. Je zit met heel veel jongeren uit verschillende sporten en uit verschillende landen bij elkaar.'

'Heel veel vertier, maar je moet wel je focus zien te houden op je eigen wedstrijden. Dat kan best confronterend zijn. Je wordt je er in elk geval goed van bewust waar het om gaat. En daar heb ik in mijn verdere hockeycarrière profijt van gehad. Dat gun ik deze jonge sporters ook. Ik hoop dat we een mooie week tegemoet gaan. Veel mooie prestaties en veel lol met elkaar! Ik ben trots dat ik daar een bijdrage aan mag leveren!’

Europees Jeugd Olympisch Festival
Op initiatief van de Europese Olympische Comités wordt het European Youth Olympic Festival (EYOF) georganiseerd. Van 21 tot en met 27 juli zijn in Baku bijna 3000 sporters actief, in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar. In voorbereiding op en tijdens het evenement doet een sporter unieke ervaringen op die een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling tot topsporter.

Video judoka Yael van Heemst
Eén van de EYOF-sporters is de zeventienjarige Yael van Heemst. Zij judoot in de categorie -70kg. Met deze video geeft ze een inkijkje in haar leven als talentvolle sporter.

Meer informatie over het evenement en een overzicht van de Nederlandse deelnemers is te vinden op www.nocnsf.nl/baku2019.

Gerelateerde artikelen

Toon alle