Jill Bettonvil voor TeamNL logo

Jill Bettonvil over basketbal en hemelse kwarkbroodjes

26 augustus 2019
Richard Schoonderwoert

Topsport en lekker eten. Gaat dat wel samen? Volgens Jill Bettonvil wel. In de week dat het EK 3x3 basketbal wordt gehouden in Debrecen, vertelt de speelster van TeamNL hoe zij haar twee passies combineert.

Er gaat niets boven wakker worden op een luie zondagmorgen met de geur van verse cinnamon rolls. Wie googelt op Jill Bettonvil krijgt onder meer deze zin over lekker ruikende kaneelbroodjes als zoekresultaat. Op het eerste gezicht een beetje vreemd als je op zoek bent naar informatie over de speelster van het Nederlands 3x3 basketbalteam. Maar als je haar erop aanspreekt wordt het snel duidelijk. “In de keuken staan is mijn passie”, verklaart de 27-jarige inwoonster van Den Bosch. “Koken en bakken, maar dan wel op een goede manier. Ik vind het heel belangrijk om gezond te eten. Ik was daar altijd al creatief in: recepten bedenken, taarten en andere baksels gezonder maken. Dat vind ik superleuk om te doen.”


Kruidnoten bananenbrood
Jill kreeg vaak het verzoek om haar recepten te delen. Daarom zette ze deze op internet. Op www.chjillfood.nl kun je nalezen hoe je kruidnoten bananenbrood, hemelse kwarkbroodjes en vegan cheesecake met frambozentopping op een verantwoorde manier moet maken. Naast de bereidingswijzen zijn ook de foto’s en begeleidende teksten van Jills hand. “Het blog is voor mensen die gezonder willen eten, maar die niet al het lekkers willen opgeven,” licht ze toe. “Ik denk dat dat goed mogelijk is. Ik heb wel eens het idee dat mensen denken dat als ze gezond willen eten, ze nooit meer taart of cake of fastfood kunnen eten. Dat is denk ik niet het geval. Met mijn blog wil ik laten zien dat je die dingen zo kunt maken dat ze ook gezond zijn. En het is helemaal niet moeilijk.”

Jill studeerde Voeding en Diëtiek. Daardoor zag ze hoe belangrijk gezond eten is voor je lichaam. “Als je jong bent, dan let je niet zo op je voeding. Je hebt honger en eet gewoon waar je zin in hebt: veel vetten en dingen met suiker. Dat vind ik nog steeds lekker maar ik eet het niet omdat ik weet dat het niet goed is voor je lichaam. En helemaal niet als je wilt presteren. Uiteindelijk mis je het ook niet. Je voelt je fitter als je gezond eet en dat merk je op het veld.”

Rugnummer
Op Instagram kun je Jills recepten vinden onder Chji11food, waarbij de 11 verwijst naar haar rugnummer als basketbalster. Want dat is haar andere passie. En voorlopig beheerst die sport haar leven. Niet het bekende spel van vijf tegen vijf, op een groot veld met twee baskets. Maar het snellere 3x3 basketbal. Dat wordt gespeeld met drie spelers per team en slechts één basket.

In 2017 zette het Internationaal Olympisch Comité 3x3 basketbal op het programma van de Spelen in 2020 in Tokio. Dat bood ineens volop kansen voor Nederlandse spelers en speelsters. Want waar ons land bij 5x5 basketbal internationaal geen rol van betekenis speelt, is TeamNL bij de snelle variant zeer succesvol. Jill: “Ik durfde er niet eens van te dromen om zelf mee te doen aan de Olympische Spelen en nu is dat mogelijk. Als 5x5-speelster was het voor ons al een hele klus om een EK te halen, laat staan de Olympische Spelen.”

Deze maand is in Amsterdam het WK, maar het grote doel is toch om volgend jaar in deze discipline te schitteren op de Spelen. Jill: “De Olympische Spelen zijn een supermooi evenement en het is het hoogste wat je als sporter kunt halen. Ik denk dat het iets heel bijzonders is om namens je land daar naartoe te gaan. Als ik het WK basketbal speel, dan ben ik alleen met basketballers, maar zo’n groot team met allemaal andere sporters, dat lijkt me fantastisch.”

Baan opgezegd
Volgend voorjaar staan twee olympische kwalificatietoernooien gepland. Om daar optimaal naartoe te gaan, heeft de Nederlandse Basketball Bond een aantal speelsters uit de competitie genomen. Onder leiding van bondscoach Hakim Salem gaat die groep zich vanaf deze zomer fulltime voorbereiden. Jill en haar zus Loyce maken daar ook deel van uit. “Het is echt uniek dat er een fulltime programma voor de dames wordt aangeboden. Ik denk niet dat dat ergens anders in de wereld gebeurt. Mijn zusje en ik hebben ervoor gekozen onze baan in het buitenland daarvoor op te zeggen.”

Met die ‘baan’ bedoelt Jill haar contract bij Herner TC, een club uit het Duitse Herne, vlakbij Essen. Als 5x5-speelster was ze daar de afgelopen twee jaar professional. Jill: “Ik had een appartement, een auto, een inkomen waar ik makkelijk van kon rondkomen. Dat geef ik allemaal op. We hebben nu wel een A-status bij NOC*NSF, maar daarvoor moet je presteren op EK’s en WK’s. Als we dat niet doen raken we ons inkomen kwijt. Dus het is wel een risico dat we nemen. Maar ik heb het er wel voor over. De Olympische Spelen is iets wat ik misschien nooit meer kan meemaken.”

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams