Worthy de Jong bron FIBA.basketball 1200x800.jpg

Hoe kunnen de 3x3 basketbalteams zich plaatsen voor de Spelen?

02 november 2023
Redactie

De Nederlandse mannen en vrouwen van het 3x3 basketbal zijn geplaatst voor verschillende kwalificatietoernooien voor de Olympische Spelen in Parijs. Dat heeft de internationale basketbalfederatie FIBA vandaag bekendgemaakt. De mannen spelen in 2024 minstens twee OKT’s waar zij kwalificatie voor de Spelen kunnen afdwingen. De vrouwen mogen, omdat ze Europees kampioen zijn, aan drie plaatsingstoernooien meedoen. 

Mannen
Voor de toewijzing van deelnamebewijzen aan de OKT's heeft de FIBA 1 november als peildatum gekozen. De eerste drie landen plaatsen zich rechtstreeks voor de Spelen. Bij de mannen zijn dat Servië, Verenigde Staten en China. De Nederlandse 3x3 basketballers staan vijfde op de FIBA-ranking.

Het eerste OKT is in april 2024. Het is bedoeld voor de landen die, na de direct geplaatsten, het hoogst op de wereldranking staan én die de afgelopen twee edities van de Spelen niet hebben deelgenomen met een 5x5-team. Acht landen doen hier aan mee. De winnaar plaatst zich voor Parijs 2024.

Kort na het eerste OKT vindt OKT 2 plaats. Hier doen acht landen aan mee: de continentale kampioenen, aangevuld met Frankrijk (als gastland van de OS) en de beste landen van het afgelopen WK. Nederland valt hier net buiten, maar als Letland, dat op het WK boven Nederland eindigde, zich via het eerste toernooi plaatst voor de Spelen, vervangt Nederland dat land tijdens het tweede OKT. Ook voor OKT 2 geldt dat alleen de winnaar zich plaatst voor de Spelen.

In mei vindt ten slotte ook nog een derde toernooi plaats, met zestien deelnemende landen. Mochten de Nederlandse mannen zich in een eerder stadium niet plaatsen, dan krijgen ze via dit toernooi nog een laatste kans op kwalificatie. Daarvoor moeten ze dan bij de beste drie eindigen.

Samengevat: onze mannen zijn geplaatst voor OKT 1 en 3. Voor OKT 2 zijn ze afhankelijk van het resultaat van Letland op OKT 1.

Basketbal 3X3 Vrouwen 900X600
Onze 3x3 basketbalsters. Bovenste foto: Worthy de Jong (FIBA.basketball).

Drie kansen voor de vrouwen 

Het kwalificatietraject voor de vrouwen verloopt hetzelfde als bij de mannen. Maar als Europees kampioen zijn de Nederlandse 3x3 basketbalsters al zeker van deelname aan OKT 2. Zij krijgen dus drie mogelijkheden om zich te kwalificeren. 

De exacte data en plaatsen van de OKT's worden in december bekendgemaakt. 

Brian Benjamin, technisch directeur bij de Nederlandse Basketball Bond: “Nederland omarmde deze spectaculaire vorm van basketbal jaren geleden al. Dat werpt nu zijn vruchten af. De mannen presteren al het hele jaar goed op verschillende internationale toernooien. De vrouwen bewezen als Europees kampioen tot de absolute wereldtop te behoren. Ons U23-team werd zelfs wereldkampioen. Wij twijfelen er dan ook niet aan dat beide teams hele goede kansen maken om zich te plaatsen voor de Spelen.” 

3x3 basketbal in Parijs

Aan het olympisch 3x3 basketbaltoernooi doen zowel bij de mannen als de vrouwen acht teams mee, die elk bestaan uit vier spelers. Het staat gepland van 30 juli tot en met 5 augustus 2024 en zal zich afspelen op het iconische Place de la Concorde.

Gerelateerde artikelen

Toon alle