Dutch Laura Dijkema digstheball.jpg

Weekblog TeamNL: Volleybalsters verwezen naar continentaal olympisch kwalificatietoernooi

04 augustus 2019
Redactie

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Check ons weekblog voor de laatste updates!

Zondag 4 augustus

Volleybalsters door Italië verwezen naar continentaal OKT

Onze volleybalsters zijn in het beslissende duel tegen Italië op het olympisch kwalificatietoernooi met 3-0 verslagen. Daardoor heeft Italië het olympische ticket geclaimd dat tijdens het toernooi in Catania te vergeven was. De volleybalsters hebben nu nog één kans om toch naar de Olympische Spelen in Tokio te gaan, daarvoor moet het op het continentale kwalificatietoernooi in januari de eindzege grijpen. 

Mathieu van der Poel klasse apart

In de wereldbekerwedstrijd mountainbike in Val di Sole toonde Mathieu van der Poel zich een klasse apart. Van der Poel reed lange tijd in een groepje van drie aan de leiding van de wedstrijd, tot hij in de laatste ronde besloot om solo verder te gaan. Mathias Flückiger (Zwitserland) kwam op achttien seconden achterstand over de streep.

Ook Milan Vader reed een topklassering in Val di Sole. Hij eindigde als zesde, op 2.42 minuten achterstand op Van der Poel. 

Mountainbike: Anne Tauber vijfde in wereldbeker Val di Sole

Mountainbikester Anne Tauber is de wereldbekerwedstrijd in Val di Sole als vijfde geëindigd. Ze kwam op bijna twee minuten achterstand van winnares Pauline Ferrand-Prévot binnen. Die andere Anne in het wereldbekerveld, Anne Terpstra, finishte als twaalfde op vier minuten achterstand. 

Geen wind: start 470 zeilen uitgesteld

Lobke Berkhout en Afrodite Zegers moeten nog even wachten tot ze van start mogen op het WK 470 in het Japanse Enoshima. De wind bleek niet sterk genoeg om te beginnen aan het belangrijke toernooi voor het Nederlandse duo. Eindigen ze bij de zes beste landen die zich nog niet gekwalificeerd hebben voor de Olympische Spelen, stellen ze voor Nederland een ticket naar Tokio veilig. 

Zaterdag 3 augustus

Lorena Wiebes wint Prudential Ride Classic Londen na diskwalificatie Kirsten Wild

Wielrenster Lorena Wiebes heeft de Prudential Ride Classic in Londen op haar naam geschreven. De sprintster eindigde aanvankelijk als tweede achter landgenote Kirsten Wild, maar laatstgenoemde werd uit de uitslag gehaald doordat ze in de sprint van haar lijn afgeweken zou zijn. Daardoor ontstond een grote valpartij. 

De Prudential Ride Classic staat bekend als een belangrijke wedstrijd voor de beste sprinters van de wereld. De finishlijn is voor Buckingham Palace in Londen getrokken. 

Volleybalsters werken aan vertrouwen op weg naar duel tegen Italië

Onze volleybalsters werkten in de tweede wedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi aan het vertrouwen voor het duel tegen Italië. Kenia werd met gemak opzij gezet: 3-0. Vrijdag werd België met dezelfde cijfers aan de kant gezet.

De allesbeslissende wedstrijd voor olympische kwalificatie is zondagavond om 21.00 uur tegen gastland Italië en wordt uitgezonden op Ziggo Sport. 

Janneke Ensing tweede, Paulien Rooijakkers derde in San Sebastian Klasikoa

Wielrenster Janneke Ensing is tweede geworden in de San Sebastian Klasikoa. De koers werd gewonnen door de Australische Lucy Kennedy, die solo over de finish kwam. Ensing volgde op 23 seconden. Paulien Rooijakkers kwam in een groepje van drie aan op de finish en won die sprint voor de derde plaats. 

Korfballers winnen ook derde groepsduel op WK in Durban

Onze korfballers hebben ook hun derde groepsduel op het WK in Durban winnend afgesloten. Tsjechië werd met 23-7 verslagen. Eerder wonnen de korfballers ook van Nieuw-Zeeland en Catalonië, waardoor de poulezege is veilig gesteld. In de achtste finale speelt het team tegen de beste nummer vier van de poules. 

Vrijdag 2 augustus

Volleybalsters met ruim verschil langs België op OKT

Onze volleybalsters hebben op het olympisch kwalificatietoernooi snel weten te winnen van het Belgische team. In het warme Catania werd het in drie sets 25-20 25-15 25-22.

Robin de Kruijf, Yvon Beliën, Myrthe Schoot (libero), Maret Balkestein-Grothues, Lonneke Sloetjes, Anne Buijs en spelverdeler Laura Dijkema stonden alle sets in de basis. Ook Britt Bongaerts, Celeste Plak en Nika Daalderop kregen speelminuten.

De volleybalsters spelen zaterdag tegen Kenia. Zondag wacht de vermoedelijk beslissende ontmoeting met Italië, de nummer twee van het laatste WK. Alleen de winnaar van het OKT plaatst zich voor Tokio 2020. Voor de rest volgt in januari nog een laatste kans.

Al onze beachkoppels uitgeschakeld in Wenen

Ook Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn er niet in geslaagd om de kwartfinales te bereiken van het beachvolleybaltoernooi van Wenen. De Amerikanen Phil Dalhausser en Nick Lucena waren in de tweede ronde net te sterk: 21-18 16-21 15-13.

Met de uitschakeling van Brouwer/Meeuwsen zijn alle koppels van TeamNL klaar in Oostenrijk. Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde slaagden er eerder ook niet in om de kwartfinales te halen. Het Zwitserse duo Adrian Heidrich/Mirco Gerson won met twee keer 21-18.

Bij de vrouwen was de tweede ronde ook de laatste voor Joy Stubbe en Marleen van Iersel. Het als 21e geplaatste Nederlandse duo kwam tekort tegen het Braziliaanse koppel Maria Antonelli en Carol. Het werd 21-16 19-21 15-9 voor de nummers 6 van de plaatsingslijst.

Gerco Schröder terug in springequipe


Voor de Nations Cup in Dublin, die volgende week in Dublin wordt gehouden, is springruiter Gerco Schröder opgeroepen. De voormalig wereld- en Europees kampioen verschijnt in de ring met zijn paard Davino.

Door het ontbreken van een toppaard kwam Schröder lang niet in aanmerking voor de Nederlandse formatie. Met het paard London won hij in 2012 twee keer zilver bij de Olympische Spelen van Londen.

Bondscoach Rob Ehrens selecteerde verder Michael Greeve (Turbo), Willem Greve (Zypria), Jens van Grunsven (Cika) en Kevin Jochems (Cristello). TeamNL kan in Dublin een plaats in de finale van de Nations Cup zeker stellen. Die wordt verreden in Barcelona.

Nieuwe monsterzege korfballers

Onze korfballers hebben op het WK in Zuid-Afrika ook de tweede poulewedstrijd met ruime cijfers gewonnen. Na de 41-5 oorwassing die Nieuw-Zeeland donderdag kreeg, was nu Catalonië een paar maatjes te klein voor Oranje. Het werd 35-10.

Laurens Leeuwenhoek en Fleur Hoek waren met zeven treffers topscorers aan de kant van Nederland. Met nog alleen de poulewedstrijd tegen Tsjechië op het programma, kan Nederland zich gaan opmaken voor de achtste finales. Van de drie tegenstanders in poule A zijn de Tsjechen overigens de sterkste. Het laatste pouleduel wordt zaterdag gespeeld.

Varenhorst en Van de Velde verder in Wenen


Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde boekten in hun derde partij van de eerste ronde een overtuigende zege op het duo Ljamin/Myskiv. De Russen werden met 21-16 21-15 verslagen.

Stubbe en Van Iersel klaar in Wenen

Beachvolleybalsters Joy Stubbe en Marleen van Iersel zijn op het World Tour-toernooi van Wenen in de tweede ronde blijven steken. Het Nederlandse duo kwam tekort tegen het Braziliaanse koppel Maria Antonelli en Carol. Het werd 21-16 19-21 15-9 voor de nummers 6 van de plaatsingslijst. Stubbe en Iersel waren als 21e geplaatst.

Donderdag 1 augustus

Zerbo en Sanders niet EK-selectie hockeysters

Hockeysters Ginella Zerbo en Pien Sanders zijn afgevallen voor het EK hockey later deze maand in Antwerpen. Bondscoach Alyson Annan nam de twee speelsters niet op in haar definitieve selectie voor de titelstrijd. Ook Maartje Krekelaar (Den Bosch) en Renée van Laarhoven (Kampong) ontbreken in de selectie van achttien speelsters, die de Europese titel verdedigen.

De volledige selectie: Ireen van den Assem, Margot van Geffen, Eva de Goede, Kelly Jonker, Marloes Keetels, Josine Koning, Sanne Koolen, Laurien Leurink, Caia van Maasakker, Frédérique Matla, Laura Nunnink, Malou Pheninckx, Lauren Stam, Marijn Veen, Anne Veenendaal, Maria Verschoor, Xan de Waard en Lidewij Welten.

Maas en Tabeling uitgedubbeld in Thailand

Jelle Maas en Robin Tabeling zijn er niet in geslaagd door te dringen tot de kwartfinales van de Thailand Open. In Bangkok verloor het badmintonduo van TeamNL van de Japanners Hiroyuki Endo en Yuta Watanabe.

Met de eliminatie van Maas en Tabeling is TeamNL klaar in de Thaise hoofdstad. Eerder werd Mark Caljouw in de eerste ronde van het enkelspel uitgeschakeld.

Korfballers starten WK met monsterzege

Nederland is uitstekend aan het WK korfbal in Durban begonnen. De ploeg won met 41-5 van Nieuw-Zeeland. De wedstrijd was de opening van het WK. Mick Snel opende met een tip-in de score. Na het eerste kwart was het al 11-1. Bij rust was Nederland nog verder uitgelopen. Het stond toen 23-3.

In het tweede deel van het duel stoomde TeamNL door, vooral onder impulsen van Esther Cordus. Zij werd topscorer in de wedstrijd met zeven treffers. Uiteindelijk won Nederland met 41-5.

Aderlating voor springruiters bij EK

Harrie Smolders zal met zijn toppaard DON VHP Z N.O.P. niet in actie komen voor TeamNL tijdens het EK voor de springruiters, dat 19 tot en met 25 augustus in Rotterdam wordt verreden. Het wegvallen van deze topcombinatie mag gerust een aderlating voor het Nederlandse team genoemd worden. 

Bondscoach Rob Ehrens is duidelijk: "Harrie krijgt Don VHP Z N.O.P. niet op tijd in de juiste vorm die nodig is voor een kampioenschap. Dat is super vervelend, maar dan zit er niet anders op dan door te schakelen. Voor een EK, zeker in eigen land, moet je in de flow zitten, anders dan werkt het niet. Het is enorm jammer, maar een onderdeel van de sport. Doron Kuipers schuift nu door naar het team en Bart Bles met Israel van de Dennehoeve  worden reserve."

Woensdag 31 juli

Caljouw snel klaar in Bangkok

Voor Mark Caljouw zit het Thailand Open er alweer op. De badmintonner van TeamNL was in de eerste ronde niet opgewassen tegen Sitthikom Thammasin. De Thai won de eerste set met 21-15. In de tweede set gaf de Nederlander iets meer partij, maar hij kon niet voorkomen dat de set met 21-18 ook naar de Thai ging.

Schoofs verliest in tweede ronde Karlsruhe

Bibiane Schoofs is in de tweede ronde van het WTA-toernooi in Karlsruhe uitgeschakeld. De Nederlandse tennisster, nummer 156 op de wereld, boog in twee sets voor de Georgische Ekaterine Gorgodze: 5-7 5-7. Schoofs had in de eerste ronde gewonnen van de Duitse Katharina Hobgarski.

Wisselend succes beachduo's in Wenen

Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer blijven winnen op het World-Tourtoernooi in Wenen. De beachvolleyballers van TeamNL klopten het Duitse duo Jonathan Erdmann en Sven Winter. Eerder op de dag hadden de Nederlanders al gewonnen van een duo uit Tsjechië.

Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde boekten een 2-1 zege op Aleksandrs Samoilovs en Janis Smedins uit Letland. De derde set werd ternauwernood met 16-14 gewonnen. Eerder hadden ze afgerekend met een Chinees koppel.

Bij de vrouwen presteerde TeamNL minder goed. Sanne Keizer en Madelein Meppelink verloren van het Chinese duo Fan Wang en Xinyi Xia. Setstanden waren 21-14 en 21-17. Later op woensdag komen Keizer en Meppelink nogmaals in actie. Joy Stubbe en Marleen van Iersel hadden weinig in te brengen tegen het Braziliaanse duo Barbara/Fernanda.

Dinsdag 30 juli

Rolstoelrugbyer Reda Haouam klaar voor EK

"The greatest sport you've never heard of", zo noemt rolstoelrugby'er Reda Haouam (33) zijn sport. Volgende week kan Nederland zich met rolstoelrugby plaatsen voor de Paralympische Spelen van volgend jaar in Tokyo. Lees en luister het interview met Reda op eenvandaag.nl

e

TeamNL zonder Schippers en Hassan naar EK voor teams

De Nederlandse atletiekploeg reist zonder boegbeelden Dafne Schippers en Sifan Hassan af naar Noorwegen voor het Europees kampioenschap landenteams. TeamNL komt uit in de eerste divisie en wil in Sandnes promotie naar de super league afdwingen. Het EK duurt van 9 tot en met 11 augustus.

Marije van Hunenstijn neemt de plek in van Schippers op de 100 meter. Jip Vastenburg is in plaats van Hassan aangewezen voor de 5000 meter.

Maas en Tabeling ronde verder

Jelle Maas en Robin Tabeling staan in de tweede ronde van de Thailand Open, een toernooi uit de BWF World Tour. Het badmintonduo versloeg het Indonesische koppel Karandasuwardi/Pratama in twee games. Woensdag komt de andere Nederlandse troef in Bangkok in actie als Mark Caljouw het in het herenenkelspel opneemt tegen Thamassin uit het gastland. Selena Piek en Cheryl Seinen trokken zich terug; het koppel is na een intensief programma aan rust toe. Piek komt ook niet met Tabeling in actie in het mixed dubbel.

Maandag 29 juli

Geen EK voor hockeyers Pieters en Wortelboer

Terrance Pieters en Floris Wortelboer doen volgende maand niet mee aan het Europees kampioenschap hockey in België. Van de twintig spelers uit de voorselectie heeft bondscoach Max Caldas hen maandag als laatsten laten afvallen. Pieters en Wortelboer zijn aangewezen als reserve voor het geval voor de start van het toernooi nog iets met een van de andere hockeyers gebeurt.

Hockeysters TeamNL kloppen Japan

De Nederlandse hockeysters hebben op hun oefenstage in Tokio ook hun tweede oefenwedstrijd tegen Japan gewonnen. De formatie van bondscoach Alyson Annan deed dat met 3-1. TeamNL, onlangs in Amstelveen winnaar van de Pro League, is in voorbereiding op de Europese titelstrijd van volgende maand in Antwerpen. Voor TeamNL scoorden Marijn Veen, Caia van Maasakker en Eva de Goede. De laatste twee deden dat uit een strafcorner.

Vrijdag had Oranje al met 3-2 gewonnen van Japan.

Bouwman vervanger Terpstra op EK wielrennen

Koen Bouwman is alsnog opgenomen in de selectie voor de wegwedstrijd van de Europese kampioenschappen in Alkmaar. Bondscoach Koos Moerenhout heeft de coureur van Team Jumbo-Visma opgeroepen omdat Niki Terpstra nog te veel hinder ondervindt van een valpartij in de Ronde van Frankrijk.

Bouwman vormt een ploeg met kopman Dylan Groenewegen, Dylan van Baarle, Mike Teunissen, Tom Leezer, Ramon Sinkeldam, Sebastian Langeveld en Elmar Reinders. Het EK begint op 7 augustus met de teamrelay en eindigt met de wegwedstrijd voor de mannen op 11 augustus.

Schoofs door in Karlsruhe

Bibiane Schoofs heeft de tweede ronde bereikt van het WTA-toernooi in Karslruhe. De Nederlandse tennisster was in de eerste ronde in twee sets te sterk voor de Duitse Katharina Hobgarski: 6-3 6-1. Schoofs is de nummer 156 op de wereldranglijst.

Honkballer Loek van Mil overleden

Loek van Mil is op 34-jarige leeftijd aan de gevolgen van een noodlottig ongeval overleden. Van Mil kende een lange en succesvolle honkballoopbaan waarin hij in de Nederlandse hoofdklasse uitkwam voor HCAW en Curaçao Neptunus. De werper speelde als prof in Amerika voor onder meer de Minnesota Twins en de Los Angeles Angels en in Japan voor Tohoku Rakuten Golden Eagles.
 
Voor Team Kingdom of the Netherlands speelde van Mil 48 interlands. Hij maakte sinds 2007 deel uit van de nationale selectie voor grote toernooien als het WK in 2007, de World Baseball Classic in 2013 en 2017 de Premier 12 in 2015 en hij pakte als closer de overwinning in de gewonnen EK-finale in eigen land in 2016.

Volleybalsters klaar voor OKT in heet Catania

De volleybalsters van TeamNL willen komend weekeinde in Italië meteen de eerste kans grijpen om olympische deelname af te dwingen. De winnaar van een minitoernooi met België, Kenia en het gastland verzekert zich van een ticket voor Tokio en ontloopt een tweede en laatste kwalificatiemoment in januari. Behalve het sterke Italiaanse team, de nummer twee van het afgelopen WK, wordt ook de hitte op Sicilië gevreesd.

"Het is er mooi, maar niet om te volleyballen", omschreef bondscoach Jamie Morrison speeloord Catania, waar de temperaturen mogelijk oplopen tot boven de 40 graden. TeamNL speelt vrijdag tegen het stugge België, een dag later tegen Kenia waarna het zondagavond (21.15 uur) normaal gesproken om plaatsing voor de Spelen gaat tegen Italië. Nederland trainde de afgelopen weken enkele keren in de oude, toch al warme sporthal op Papendal met ook nog de verwarming aan. "Heel bewust om de omstandigheden die we daar treffen na te bootsen",vertelde aanvoerster Maret Balkestein-Grothues.

Check hier het programma van de volleybalsters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle

Trotse hoofdsponsor

Nederlandse Loterij is trotse hoofdsponsor van TeamNL. Samen willen we Nederland het sportiefste land van de wereld maken.