Hockeysters Finale EK 2019 ANP 77286589

Weekblog TeamNL: Hockeysters pakken tiende Europese titel en olympisch ticket

25 augustus 2019
Redactie

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Check ons weekblog voor de laatste updates!

Zondag 24 augustus

Hockeysters pakken tiende Europese titel en olympisch ticket

Onze hockeysters hebben hun status als beste ploeg ter wereld bekrachtigd met de tiende Europese titel. De ploeg van bondscoach Alyson Annan won in de finale van het toernooi in Antwerpen met 2-0 van Duitsland. Kelly Jonker en Lidewij Welten tekenden voor de treffers. De titel leverde de ploeg van bondscoach Alyson Annan ook een ticket op voor de Olympische Spelen in Tokio.

Volleybalsters ook zonder setverlies langs Azerbeidzjan

Onze volleybalsters hebben ook de tweede wedstrijd op het EK in drie sets gewonnen. De ploeg van bondscoach Jamie Morrison was met 25-15 25-23 25-23 te sterk voor Azerbeidzjan.

In Boedapest won Nederland vrijdag eenvoudig van Roemeni√ę. Tegen de Azerbeidzjaanse volleybalsters, die ook de eerste groepswedstrijd hadden gewonnen, ging het iets moeizamer. Nederland was echter een stuk sterker dan twee jaar geleden op het EK. Destijds won Oranje met 3-2 in de halve finales.

Oranje, de nummer zeven van de wereld, treft maandag Kroati√ę in groep C.

Luiten eindigt als 29e in Göteborg

Joost Luiten heeft de Scandinavian Invitation in Zweden afgesloten op de gedeeld 29e plaats. De Nederlandse golfer ging zondag in Göteborg rond in 67 slagen (-3). Vrijdag en zaterdag kwam hij tot eenzelfde rondescore. Met een totaal van -9 bleef hij ver verwijderd van de top van het klassement.

Houtzager achtste op EK springen

Bij de Europese kampioenschappen springen, dressuur en para-dressuur in Rotterdam hebben onze springruiters hun kampioenschap vandaag afgesloten. Van de vier TeamNL-ruiters kwalificeerden Frank Schuttert en Marc Houtzager zich voor de finale waarin de beste 25 combinaties van dit EK van start mochten. Schuttert eindigde als 25ste, terwijl Marc Houtzager met een fenomenaal knap gereden slotrit achtste werd.

Vos voor derde keer de beste in Noorwegen

Wielrenster Marianne Vos heeft voor het derde jaar op rij de Ronde van Noorwegen op haar naam geschreven. De 32-jarige Brabantse deed dat in stijl, door in Halden ook de slotetappe te winnen. Het betekende voor Vos tevens haar derde ritzege op rij in de Noorse etappekoers.

Paradressuurruiters pakken nog vier medailles op EK

Op de slotdag van het EK paardensport in Rotterdam hebben onze paradressuurruiters nog eens vier medailles veroverd. Goud was er voor Frank Hosmar (grade V) en Sanne Voets (grade IV). Rixt van der Horst veroverde in grade III het zilver en voor Nicole van den Dulk was er brons in grade II.

Judoka Tsjakadoea uitgeschakeld op WK

Voor judoka Tornike Tsjakadoea zit het WK in Tokio erop. De 22-jarige Fries met Georgische roots belandde in zijn eerste partij in de klasse tot 60 kilogram op zijn rug. Tsjakadoea, die begon met een 'bye', moest het in de tweede ronde afleggen tegen Davoed Mammadsoy uit Azerbeidzjan.

Zaterdag 24 augustus

Schippers derde op 100m in Diamond League Parijs

Dafne Schippers is bij wedstrijden in de Diamond League in Parijs op de derde plaats ge√ęindigd op de 100 meter. De Nederlandse topsprintster finishte in een tijd van 11,15 seconden. Elaine Thompson uit Jamaica zegevierde in 10,98.

Lisanne de Witte werd vijfde op de 400 meter. De Vlaardingse noteerde een tijd van 51:83, goed voor deelname aan de Diamond Leaguefinale.

Sunweb met Kelderman derde in ploegentijdrit Vuelta

Team Sunweb van kopman Wilco Kelderman is in de openingsetappe van de Ronde van Spanje als derde ge√ęindigd. De ploeg finishte op vijf seconden van winnaar Astana.

Jumbo-Visma was de grote verliezer. Bijna alle renners van de Nederlandse formatie kwamen ten val. Kopmannen Primoz Roglic en Steven Kruijswijk beperkten het verlies op Astana tot 40 seconden.

Hockeyers nemen met brons een beetje revanche

De Nederlandse hockeyers hebben de EK in Antwerpen afgesloten met brons. In de strijd om de derde plaats was Oranje met 4-0 te sterk voor Duitsland. Voor de ploeg van bondscoach Max Caldas kwamen Bjorn Kellerman, Mirco Pruyser, Jeroen Hertzberger (strafbal) en Mink van der Weerden (strafcorner) tot scoren.


Vos wint ook derde rit in Noorwegen

Marianne Vos heeft na de tweede rit ook de derde etappe in de Ronde van Noorwegen gewonnen. De 32-jarige Brabantse van CCC-Liv won de sprint van de Amerikaanse Coryn Rivera in de derde etappe die ging van Moss naar Halden. Ze verstevigde haar leidende positie in het klassement. De Ronde van Noorwegen, die onderdeel is van de WorldTour voor vrouwen, eindigt zondag.

Edward Gal zesde bij k√ľr van EK in Rotterdam


Edward Gal is op de k√ľr voor de dressuurruiters bij de EK in Rotterdam buiten het podium ge√ęindigd. Met Glock's Zonik werd hij zesde. De wedstrijd leverde een volledig Duits podium op.

Met een score van 84,271 was Gal de beste Nederlander. Hans Peter Minderhoud moest op Glock's Dream Boy genoegen nemen met de negende plaats met een score van 81,546.

Luiten blijft in middenmoot in Zweden

Joost Luiten heeft op de derde dag van de Scandinavian Invitation in Zweden geen progressie kunnen maken in het klassement. De Nederlandse golfer ging in Göteborg evenals op vrijdag rond in 67 slagen (-3). Met een totaal van 204 slagen bleef hij hangen op de 22e plaats in de stand. De Zuid-Afrikaan Erik van Rooyen leidt met een score van 197.

Paradressuurteam pakt goud in Rotterdam

Onze paradressuurruiters hebben goud gewonnen in de teamwedstrijd op het EK in Rotterdam. Rixt van der Horst, Frank Hosmar, Nicole den Dulk en Sanne Voets scoorden een puntentotaal van 227,039% en eindigden daarmee ruim voor Groot-Brittanni√ę (221,302%) en Denemarken (216,493%).Van Dam uitgeschakeld in Canada

Golfster Anne van Dam is na twee ronden uitgeschakeld in het CP Women's Open in het Canadese Aurora. De 23-jarige Arnhemse miste de cut in het toernooi uit de Amerikaanse vrouwentour LPGA.

De beste speelster van Nederland eindigde eerder deze maand als zesde bij de Open Schotse titelstrijd. Ze verzekerde zich daarmee van deelname aan de Solheim Cup, de prestigieuze strijd tussen de beste golfsters van Europa en de Verenigde Staten komende maand in het Schotse Gleneagles.

Bertens in eerste ronde US Open tegen Bardosa


Tennisster Kiki Bertens neemt het in de eerste ronde van de US Open op tegen de Spaanse Paula Badosa. De Nederlandse is als zevende geplaatst in het laatste grandslamtoernooi van dit jaar, Badosa bereikte het hoofdtoernooi in New York via de kwalificaties. Ze is de huidige nummer 91 op de wereldranglijst. De partij staat gepland voor dinsdag op baan 17.

Bertens speelde vorige maand nog tegen Badosa in de halve finales van toernooi in Palermo. Ze won toen in twee sets: 6-1 7-5.

Rich√®l Hogenkamp, die zich evenals Badosa succesvol door de kwalificaties werkte, is in de eerste ronde gekoppeld aan Donna Vekic uit Kroati√ę. Ook die partij is dinsdag.¬†Robin Haase speelt eveneens dinsdag zijn openingsronde op de US Open. De Haagse tennisser treft de als twintigste geplaatste Argentijn Diego Schwartzman.

Vrijdag 23 augustus

Hogenkamp naar hoofdtoernooi US Open

Richèl Hogenkamp gaat voor de derde keer in haar tennisloopbaan meedoen aan het hoofdtoernooi van de US Open. In de laatste ronde van de kwalificaties versloeg de 27-jarige Nederlandse de Russische Varvara Gratsjeva: 6-4 7-6 (6).

Tallon Griekspoor had een plek in het hoofdtoernooi van de US Open voor het grijpen, tot de zenuwen ineens toesloegen. De 23-jarige Haarlemmer van TeamNL won in de beslissende kwalificatieronde tegen de Argentijn Marco Trungelliti de eerste set met 6-3 en stond in de tweede met 3-0 voor, maar gaf de partij daarna volledig uit handen.

Piek en Tabeling uitgeschakeld in kwartfinale

Selena Piek en Robin Tabeling hebben op het WK badminton hun verrassende zegereeks in het gemengd dubbelspel niet kunnen voortzetten. In de kwartfinale was het als vierde geplaatste Thaise duo Dechapol Puavaranukroh/Sapsiree Taerattanachai veel te sterk voor de badmintonners van TeamNL: 21-11 21-7.

Hockeyvrouwen flitsend naar EK-finale

Onze hockeyvrouwen hebben zeer overtuigend de finale gehaald van het Europees Kampioenschap. Engeland werd met 8-0 verslagen.

Lidewij Welten speelde een grote rol bij de eerste twee doelpunten. Bij de 1-0 pikte zij de bal op nadat de Engelse goalie Maddie Hinch voorkwam dat de strafcorner van Ireen van den Assem er direct invloog. Door Welten kwam Laurien Leurink aan de bal en die wipte hem hoog in de goal. De 2-0 kwam van de stick van Welten zelf. Vlak voor rust pushte Caia van Maasakker uit een strafcorner de 3-0 achter Hinch.

In het derde kwart probeerde Engeland het initiatief over te nemen, maar na vijf minuten stelde TeamNL orde op zaken door opnieuw te scoren. Marloes Keetels maakte de 4-0. Hinch lag daarna nog in de weg bij een strafcorner van Oranje, maar de volgende drie doelpunten vielen alsnog uit strafcorners: Xan de Waard en opnieuw Van Maasakker en Welten vonden het net. Leurink maakte ook nog haar tweede van de avond en zette met een hard schot de eindstand op het bord: 8-0.

De finale is zondag en het wordt voor de Oranjevrouwen de derde EK-finale op rij. In 2017 werden ze Europees Kampioen.

Volleybalsters openen EK met zege

Onze volleybalsters hebben de eerste wedstrijd op het Europees kampioenschap eenvoudig gewonnen. In Boedapest moest Roemeni√ę in drie sets buigen voor de TeamNL-ploeg van bondscoach Jamie Morrison: 25-21 25-18 25-9.

Zondagmiddag volgt de tweede wedstrijd in groep C, tegen Azerbeidzjan. Twee jaar geleden versloeg Oranje, de huidige nummer 7 van de wereld, de Azerbeidzjanen met 3-2 in de halve finale. De Europese eindstrijd ging toen verloren tegen Servi√ę.

Vos soleert naar zege in Noorwegen

Wielrenster Marianne Vos heeft de tweede etappe in de Ronde van Noorwegen gewonnen. De 32-jarige Brabantse van TeamNL sprong op het laatste klimmetje op zo'n 6 kilometer van de streep weg uit de voorste groep en soleerde naar de winst in Aksim. Vos bleef het sprintende peloton net voor op het laatste rechte stuk naar de finish, dat ook nog iets omhoog liep.

Waterpolokeepster Willemsz terug bij TeamNL

Keepster Debby Willemsz keert terug in de selectie van de waterpolosters van TeamNL. De 25-jarige Willemsz besloot in april van dit jaar vanwege motivatieproblemen nog te stoppen, maar ze is teruggekomen op dat besluit. Bondscoach Arno Havenga kan een keepster met ervaring goed gebruiken, omdat Laura Aarts in de aanloop naar het WK afhaakte.

Springruiters achtste op EK in Rotterdam

De Nederlandse springruiterequipe is op het EK in Rotterdam als achtste ge√ęindigd.¬†Belgi√ę veroverde de titel met een totaal van 12,07 strafpunten. De Duitse equipe eindigde op 16,22, de Britten op 21,41.

Het Nederlandse kwartet bestaande uit Frank Schuttert (Lyonel D), Doron Kuipers (Charley), Marc Houtzager (Sterrehof's Calimero) en Maikel van der Vleuten (Dana Blue) incasseerde 38,90 strafpunten. Alleen Van der Vleuten wist een keer een foutloze ronde binnen de toegestane tijd af te leggen. Bij de vorige EK, twee jaar geleden in Göteborg, eindigde Oranje als zevende. De springruiters veroverden in 2015 in Aken de Europese titel.

Joost Luiten haalt slotweekeinde in Zweden


Joost Luiten heeft in Göteborg met zijn nieuwe caddie Maarten Bosch het eerste succesje behaald. De golfer van TeamNL plaatste zich dankzij een sterke tweede ronde voor het slotweekeinde van het Scandinavian Invitation, een evenement van de Europese Tour. Luiten en Bosch besloten eerder deze maand te gaan samenwerken in het profcircuit.

Matige start Van Dam in Canada

Golfster Anne van Dam is matig van start gegaan in de CP Women's Open in het Canadese Aurora. De 23-jarige Arnhemse had voor haar eerste omloop in Ontario 73 slagen nodig (+1). Daarmee belandde ze op de 82e plaats in het tussenklassement.

Donderdag 22 augustus

Gal beste Nederlander op achtste plaats

Edward Gal is achtste geworden tijdens de Grand Prix Special op het EK in Rotterdam. Daarmee was hij de beste Nederlander. De Duitse Isabell Werth scoorde met haar Bella Rose een nieuw persoonlijk record van 86.520% en won daarmee haar negentiende gouden EK-medaille. Edward Gal kon met de fraaie GLOCK’s Zonik N.O.P. niet aan die score tippen, maar kwam tot een nog altijd respectabele 77.994%

Hans Peter Minderhoud eindigde met GLOCK’s Zonik N.O.P. als dertiende, Anne Meulendijks werd met MDH Avanti N.O.P. achttiende, terwijl Emmelie Scholtens met Desperado N.O.P. als 29ste eindigde.

Joost Luiten gaat in Göteborg rond in 70 slagen


Joost Luiten staat na de eerste dag van de Scandinavian Invitational op de gedeelde 51e plaats. De beste Nederlandse golfer ging op de Hills Golf & Sports Club in Göteborg rond in 70 slagen. Dat is het baangemiddelde.

Luiten doet in Zweden voor het eerst sinds een maand weer aan een toernooi mee. 

Griekspoor één zege verwijderd van US Open

Tennisser Tallon Griekspoor is nog een zege verwijderd van het hoofdtoernooi van de US Open. Hij won ook zijn tweede wedstrijd in het kwalificatietoernooi, tegen de Turk Cem Ilkel: 7-5 6-3.

Kiki Bertens neemt het in de eerste ronde van de US Open op tegen een speelster uit het kwalificatietoernooi. Dat heeft loting donderdag uitgewezen. Bij winst stuit de als zevende geplaatste Bertens op de winnares van de partij die gaat tussen Pauline Parmentier uit Frankrijk en de Russische Anastasia Pavljoetsjenkova.

Hockeyers moeten op EK spelen om brons

Onze hockeyers hebben de Europese titel niet weten te prolongeren. Oranje gaf in de halve eindstrijd tegen Spanje totaal niet thuis en leed een pijnlijke maar dikverdiende nederlaag (3-4).¬†TeamNL verdedigde in Belgi√ę de titel, maar nu rest de troostfinale tegen Duitsland.
Wiebes zegeviert in Ronde van Noorwegen

Lorena Wiebes heeft de eerste rit in de Ladies Ronde van Noorwegen op haar naam geschreven. De Nederlandse wielrenster van Parkhotel Valkenburg was in de 128 kilometer lange etappe van Asgardstrand naar Horten de snelste in de sprint. De Australische Chloe Hosking eindigde als tweede, voor de Deense Amalie Dideriksen.

Piek en Tabeling naar kwartfinales WK

Selena Piek en Robin Tabeling hebben op het WK badminton de kwartfinale bereikt van het gemengd dubbelspel. Het Nederlandse duo versloeg in de derde ronde in Basel de als zesde geplaatste Indonesi√ęrs Praveen Jordan en Melati Daeva Oktavianti in drie games: 21-13 21-23 21-8.

Dubbel goud op EK para-dressuur

De para-dressuurruiters van TeamNL waren op de vierde dag van het EK in Rotterdam goed voor geweldige individuele resultaten. Sanne Voets werd met Demantur RS2 N.O.P. door alle juryleden unaniem bovenaan gepunt en ook Frank Hosmar zijn rit met Alphaville N.O.P. werd beloond met een gouden medaille.De potentie van Alphaville N.O.P. blijft Hosmar verbazen. ‚ÄúJe denkt steeds, Alfie zit aan de grens. Maar dan train je rustig verder en blijkt er nog een laatje open te kunnen. En heb je een niveau hoger te pakken. En zo ging het steeds. Ongelooflijk dit paard.‚ÄĚ Het oranje-paar kreeg in totaal 75.810% toegekend. De Britse Sophie Wells met C Fatal Attraction, geduchte concurrentie in deze Grade, moest met 0.215% minder genoegen nemen met het zilver.

Sanne Voets en Demantur RS2 N.O.P. piekten met name in de drafverruimingen en overgangen. De laatste middellijn en het afgroeten leverden nog eens vijf negens op. Met een percentage van 76.659 bleef Sanne de zilveren medaillist Manon Claeys uit Belgi√ę met San Dior bijna drie procent voor.¬†‚ÄúHet is spannend om in eigen huis te rijden en dan ook zeker mooi en fijn dat het zo goed lukt."Herlings maakt komend weekend rentree 

Motorcrosser Jeffrey Herlings maakt al komend weekend zijn rentree in de MXGP. De wereldkampioen van vorig seizoen keert terug in Zweden. Aanvankelijk zou de 24-jarige Herlings pas in september zijn comeback maken na een lange herstelperiode wegens een enkelblessure. Ook had hij een scheurtje opgelopen in zijn scheenbeen.

Springruiters negende na tweede EK-dag

De Nederlandse springruiters staan na de eerste ronde van de teamfinale op de EK in Rotterdam negende. Op die plaats stond het Nederlandse team woensdag ook na het eerste onderdeel, het jachtparcours.

Frank Schuttert, Doron Kuipers, Marc Houtzager en Maikel van der Vleuten kwamen tot 33,90 strafpunten. Belgi√ę heeft met 11,07 punten de leidende positie overgenomen van Duitsland. De Duitse springruiters hebben 12,22 punten en Groot-Brittanni√ę staat derde met 13,41 punten.

Houtzager met Sterrehof's Calimero en Schuttert met Lyonel D maakten beiden één springfout en kregen 4 strafpunten. Van der Vleuten met Dana Blue noteerde 12 strafpunten. Kuipers kwam met Charley tot 13 strafpunten en dit resultaat werd geschrapt.


Bouwmeester en Heiner veroveren zilver op olympisch water

Zeilers Marit Bouwmeester en Nicholas Heiner zijn bij het olympisch testevent in Japan als tweede ge√ęindigd. Beide zeilers gingen als tweede de medalrace in en behielden die positie doordat de medalraces wegens een gebrek aan wind niet doorgingen. Door het uitvallen van de medalraces, is de stand van voor de medalrace de eindstand.

Yvonne Nauta stopt als langebaanschaatser

Yvonne Nauta heeft besloten haar loopbaan als langebaanschaatser te be√ęindigen. De 28-jarige Friezin kende haar beste seizoen in 2014, toen ze derde werd tijdens de WK allround, zilver pakte op de EK allround en de nationale allroundtitel veroverde. Vijf jaar geleden deed ze ook mee aan de Olympische Spelen in Sotsji. Ze werd zesde op de 5000 meter.

Woensdag 21 augustus

Zilver en brons voor para-dressuurruiters

Onze para-dressuurruiters hebben vandaag op het EK in Rotterdam twee medailles veroverd. Rixt van der Horst pakte het zilver in Grade III, terwijl Nicole den Dulk tekende voor het brons in Grade II.

Met een knap gereden proef verzamelde Rixt van der Horst met haar paard Findsley N.O.P. een percentage van 74.706. ‚ÄúIk ben heel tevreden en heb een fijne proef kunnen rijden. Ik heb er wel hard aan moeten werken, maar dat is niet erg‚ÄĚ, vertelt Rixt van der Horst over haar rit. ‚ÄúIk was vooral blij met de keertwendingen en de verruimingen. De overgangen gingen ook netjes‚ÄĚ.

In Grade II beet Nicole den Dulk vandaag de spits af voor de para-dressuurruiters. Met Wallace N.O.P. reed Nicole een percentage van 73.353 bij elkaar. Dit resultaat leverde het paar een mooie bronzen medaille op. ‚ÄúWallace liep echt superfijn, heel ontspannen en toch fijn actief‚ÄĚ, vertelt de medaillewinnares over haar proef.

Haase uitgeschakeld in Winston-Salem

Robin Haase is in de derde ronde van het toernooi in het Amerikaanse Winston-Salem uitgeschakeld. De Haagse tennisser moest zijn meerdere erkennen in de 30-jarige Australi√ęr John Millman, de nummer 61 van de wereldranglijst. De twee jaar oudere Haase verloor in twee sets: 6-3 6-4.

Nederlaag voor basketballers in Polen

Ons basketbalteam heeft de eerste oefenstage met de nieuwe bondscoach Maurizio Buscaglia afgesloten met een nederlaag tegen WK-deelnemer Polen. In Lublin won het gastland met 77-71, halverwege stond het 38-36.

Hockeysters met monsterzege naar laatste vier


Onze hockeysters hebben zich bij de EK in Antwerpen op uitbundige wijze geplaatst voor de halve finales. De titelhouder versloeg in de derde en laatste groepswedstrijd het puntloze Rusland met indrukwekkende cijfers: 14-0. Voor Oranje kwamen Eva de Goede, Kelly Jonker, Caia van Maasakker, Lidewij Welten, Marijn Veen (allen twee keer), Lauren Stam, Marloes Keetels, Margot van Geffen en Frédérique Matla tot scoren.Hogenkamp één zege verwijderd van hoofdtoernooi

Richèl Hogenkamp heeft zich weten te plaatsen voor de finales van het kwalificatietoernooi voor de US Open. De Nederlandse nummer 208 van de wereld versloeg de Russische Valeria Savinytsj in twee sets: 6-4 6-3. De andere Nederlandse tennissters in de tweede ronde van de kwalificaties Quirine Lemoine en Bibiane Schoofs redden het niet.

De 28-jarige Savinytsj staat 29 plaatsen hoger op de mondiale ranking, maar Hogenkamp brak direct twee keer de service van de Russische. De 27-jarige Doetinchemse zag Savinytsj terugkomen tot 4-4 waarna ze de set toch won. In de tweede set nam Hogenkamp een voorsprong van drie games en gaf die niet meer uit handen.

Hogenkamp bereikte twee keer eerder het hoofdtoernooi in New York, in 2017 en 2016. Haar beste prestatie was in 2016, toen ze de tweede ronde haalde.

Badmintonster De Visch Eijbergen strandt in tweede ronde

Soraya de Visch Eijbergen heeft het bij de WK badminton in Basel in de tweede ronde niet gered. De Nederlands kampioene was niet opgewassen tegen de als achtste geplaatste Saina Nehwal uit India. Na 33 minuten was de ongelijke strijd voorbij: 21-10 21-11.

Fed Cup-team thuis tegen Wit-Rusland

Het Nederlands Fed Cup-team neemt het in de kwalificatieronde met als inzet een plek in de Fed Cup Finals op tegen Wit-Rusland. Oranje speelt op 7 en 8 februari een thuiswedstrijd en mag de ondergrond bepalen.

Matige start springruiters in Rotterdam

Onze springruiters zijn teleurstellend begonnen aan de EK in Rotterdam. Na het eerste onderdeel staat de thuisploeg op de negende plaats, met een score van 238,58. Duitsland leidt na de eerste dag met een totaal van 219,21, gevolgd door Frankrijk (221,54) en Zweden (224,37).

De foutloze Marc Houtzager zette namens Nederland op Sterrehof's Calimero de beste score neer (76,66). In het individuele dagklassement kwam hij daarmee echter niet verder dan de achttiende plek. Ook Doron Kuipers ging op Charley vlekkeloos rond, maar gebruikte meer tijd voor zijn omloop (81,04). Frank Schuttert op Lyonel D maakte één springfout, waardoor hij op 80,88 uitkwam. De score van Maikel van der Vleuten op Dana Blue (81,55) viel als minste prestatie af. Hij liet twee springfouten noteren.

Badmintonduo's uitgeschakeld op WK

Selena Piek en haar dubbelpartner Cheryl Seinen zijn er niet in geslaagd om voor een stunt te zorgen op het WK badminton. In het Zwitserse Basel stond het als eerste geplaatste Japanse duo Mayu Matsumoto/Wakana Nagahara in de tweede ronde tegenover de Nederlandse badmintonsters. De uitslag was duidelijk in het voordeel van het Japanse koppel: 21-9 21-6.

Bij het mannendubbelspel hadden Robin Tabeling en Jelle Maas het ook niet getroffen met de loting. In de tweede ronde stond het sterke Indonesische team Mohammad Ahsan/Hendra Setiawan (als vierde geplaatst) aan het andere kant van het net. Maas en Tabeling verloren met 21-13 21-12.

Tabeling en Piek zijn als duo nog wel actief in het gemengd dubbelspel. De Nederlanders verrasten in Basel het als dertiende geplaatste duo He Ji Ting en Du Yue uit China in twee spannende games: 22-20 en 21-18. Zij staan in de derde ronde tegenover de als zesde geplaatste Indonesi√ęrs Praveen Jordan en Melati Daeva Oktavianti.

Bouwmeester en Heiner als tweede naar medalrace


Olympisch kampioene Marit Bouwmeester en Finn-zeiler Nicholas Heiner gaan beiden met een tweede plaats de medalrace in van het olympisch testevent in Japan. Ook Afrodrite Zegers en Lobke Berkhout hebben zich in de 470-klasse geplaatst voor de medalrace. Zij klommen naar de negende plaats.

Bouwmeester kwam woensdag als 17e en 12e over de finish. De mindere uitslagen hadden echter geen invloed op haar tweede plaats. Heiner klom van de derde naar de tweede plaats in de tussenstand. Hij eindigde als elfde en derde en passeerde de Brit Scott Giles. 

Dorian Van Rijsselberghe sloot het testevent af met een tiende plaats. De regerend olympisch kampioen in de RS:X-klasse finishte als vijfde in de medalrace. "Ik kom gewoon wat fitheid tekort om echt mee te komen of bij te blijven", keek hij terug. Windsurfster Lilian de Geus eindigde in de medalrace en het klassement als zevende.

Annemiek Bekkering en Annette Duetz finishten in de medalrace in de 49erFX als zevende. "We hebben een heel goed beeld gekregen van de plek en gaan even goed bedenken wat we nog nodig hebben voor volgend jaar", zei het duo over hun negende plaats in het testevent. "We vonden het best een lastige baan."

Griekspoor verder in New York

Tallon Griekspoor heeft zich ten koste van Elias Ymer geplaatst voor de tweede ronde van het kwalificatietoernooi van de US Open. Griekspoor versloeg de als 16e geplaatste Zweed met 7-5 6-2. Voor Griekspoor is het pas zijn eerste zege ooit in de kwalificaties van het laatste grandslamtoernooi van het jaar.

De Nederlander neemt het in de tweede ronde op tegen Cem Ilkel, de nummer 258 van de wereld. Als Griekspoor de Turk weet te verslaan, moet hij nog één partij winnen om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi.

Bij de vrouwen werden dinsdag Arantxa Rus en Lesley Pattinama-Kerkhove uitgeschakeld. 

Dinsdag 20 augustus

De Visch Eijbergen verder op WK badminton

Soraya de Visch Eijbergen heeft de tweede ronde bereikt van het WK badminton. In Basel won de Nederlandse haar eerste wedstrijd in twee sets van Sabrina Jaquet: 21-17, 21-15. De Visch Eijbergen neemt het in de tweede ronde op tegen de Indiase Saina Nehwal.

In het damesdubbelspel verloor Iris Tabeling met haar Zwitserse partner Frankhauser met 21-18 en 21-15 van het Thaise koppel Chaladchalam/Meunwong.

Robin Haase verslaat Portugees Jo√£o Sousa


Tennisser Robin Haase staat in de derde ronde van het toernooi in het Amerikaanse Winston-Salem. Hij verraste de als vierde geplaatste Portugees Jo√£o Sousa in drie sets: 4-6 6-3 6-4.

Haase was in de eerste ronde al te sterk voor de Amerikaan Denis Kudla: 6-4 7-6 (3). Hij stuit in de derde ronde op de Italiaan Marco Cecchinato of de Australi√ęr John Millman.

Arantxa Rus is in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi voor de US Open uitgeschakeld. Ze ging in drie sets onderuit tegen de Bulgaarse Isabella Shinikova: 6-1 4-6 1-6.

Hockeymannen ongeslagen naar halve finales

Onze hockeyers hebben de groepsfase van het EK zonder puntenverlies afgesloten. Oranje was in Antwerpen ook te sterk voor Schotland: 6-0.

De ploeg van bondscoach Max Caldas won eerder al overtuigend van Ierland (5-1) en klopte vervolgens ook Duitsland (3-2). Spanje is donderdag de tegenstander van Oranje in de halve finale. Belgi√ę en Duitsland ontmoeten elkaar in de andere halve eindstrijd.

Schotland was volgens verwachting geen partij voor Nederland, dat wel slordig met de kansen omging. Thierry Brinkman scoorde tweemaal. Billy Bakker opende de score en Mink van der Weerden benutte een strafcorner (3-0). Jip Janssen en Mirco Pruyser lieten Oranje in de slotfase verder uitlopen.

Poels als kopman Ineos naar Vuelta

Wout Poels is een van de twee kopmannen van Team Ineos in de Ronde van Spanje. De Nederlander krijgt net als zijn Britse ploeggenoot Tao Geoghegan Hart een beschermde status tijdens de laatste grote ronde van het seizoen, die zaterdag van start gaat.

Dressuurruiters veroveren zilver op EK

Onze dressuurruiters hebben op de Europese kampioenschappen in Rotterdam een zilveren medaille veroverd in de landenwedstrijd. Het goud was voor Duitsland en Zweden pakte brons. TeamNL leek aanvankelijk derde te worden, maar Groot-Brittanni√ę werd gediskwalificeerd.

Duitsland ging de tweede dag al in als leider. Nederland stond na de eerste dag vierde. Namens Nederland kwamen dinsdag Emmelie Scholtens en Edward Gal in actie. Scholtens haalde een percentage van 76,087 en Gal deed het met 78,758 nog beter. Maandag hadden Hans Peter Minderhoud en Anne Meulendijks al hun opwachting gemaakt.

Edward Gal en GLOCK's Zonik N.O.P. sluiten de individuele Grand Prix af met een vierde plaats.

Piek en Tabeling naar tweede ronde WK badminton

Selena Piek en Robin Tabeling hebben bij de WK badminton in Basel de tweede ronde bereikt in het gemengd dubbel. Het Nederlandse duo van TeamNL was in twee games te sterk voor het Indonesische koppel Ronald Ronald/Annisa Saufika: 21-14 21-13.

Piek en Tabeling spelen in de tweede ronde tegen het Chinese tweetal Ting He-ji/Yue Du. Het als dertiende geplaatste koppel was in de eerste ronde vrij. Piek bereikte maandag met Cheryl Seinen in Basel eveneens de tweede ronde, in het vrouwendubbel.Van Rijsselberghe, De Geus en Bekkering/Duetz naar medal race

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe heeft bij het olympisch testtoernooi in Enoshima de medalrace gehaald. De tweevoudig olympisch kampioen zette op de voorlaatste wedstrijddag in zijn klasse een matige serie neer: 14-13-11. Daardoor zakte de regerende wereldkampioen naar de tiende plek in het klassement. Van Rijsselberghe, die door een elleboogblessure de afgelopen maanden rustig aan moest doen, maakt in de finale met de eerste tien van de rangschikking geen kans meer op een medaille.

Kiran Badloe staakte na de eerste race in Japan de strijd wegens rugklachten. Bij de vrouwen begint wereldkampioene Lilian de Geus als zevende aan de medalrace. Ze heeft evenals Van Rijsselberghe geen medaillekansen meer.

Olympisch kampioene Marit Bouwmeester steeg in de Laser Radial naar de tweede plaats, nog vier punten achter de Belgische Emma Plasschaert. In de Finnklasse handhaafde Nicholas Heiner zich op de derde plek. Het 470-duo Lobke Berkhout/Afrodite Zegers staat elfde. Annemiek Bekkering gaat woensdag met Annette Duetz (49erFX) als achtste van start in de medalrace. 

In de 49erFX en RS:X-klassen wordt op 21 augustus al de medalrace gevaren. In de Laser Radial, Finn en 470-women hebben de zeilers nog een dag met fleetraces te gaan, voorafgaand aan hun medalraces die op donderdag 22 augustus worden gevaren.

TeamNL met Herlings in Motorcross der Naties

Nederland treedt tijdens de Motorcross der Naties aan in de sterkste opstelling. Dat betekent dat Jeffrey Herlings, Glenn Coldenhoff, Calvin Vlaanderen en Roan van de Moosdijk geselecteerd zijn. Herlings staat al enige tijd langs de kant wegens een enkelbreuk. De landenwedstrijd vind op 28 en 29 september plaats op het TT Circuit in Assen.

Lemoine en Schoofs door in New York


De Nederlandse tennissters Quirine Lemoine en Bibiane Schoofs hebben in New York de tweede ronde bereikt van het kwalificatietoernooi van de US Open. Lemoine speelde in de eerste ronde een lange en spannende partij tegen de Kroatische Tereza Mrdeza. Na 2 uur en 35 minuten stond de eindstand op het scorebord: 1-6 7-5 7-6 (5).

Mrdeza, de nummer 186 van de wereld, liet liefst 28 dubbele fouten noteren. Lemoine, die op de 257e plaats staat in het mondiale klassement, komt in de tweede ronde uit tegen Paula Badosa. De Spaanse is de nummer twee van de plaatsingslijst in het kwalificatietoernooi.

Schoofs won in de eerste ronde van de Noorse Ulrikke Eikeri: 6-4 6-3. In de tweede ronde neemt ze het op tegen de Slowaakse Kristina Kucova, de nummer 153 van de wereldranglijst. Schoofs staat zeven plekken lager.

Maandag 19 augustus

Hogenkamp wint eerste kwalificatiewedstrijd US Open

Tennisster Richèl Hogenkamp heeft de eerste stap gezet richting het hoofdtoernooi van de US Open. De 27-jarige Doetinchemse begon de kwalificatie in New York met een zege op Ylena In-Albon uit Zwitserland: 6-4 7-6 (5). Hogenkamp is de nummer 208 van de wereldranglijst, haar opponente staat op de 234e plek.

Twee badmintonduo's verder op WK

In de eerste ronde van het vrouwendubbelspel bij de wereldkampioenschappen badminton in Basel hebben Selena Piek en Cheryl Seinen hun eerste wedstrijd gewonnen. Zij versloegen Wing Yung NG en Nga Ting Yeung uit Hongkong met 21-11 21-16.

Ook ons mannendubbel, Robin Tabeling en Jelle Maas, was succesvol in Basel. Het Nederlandse koppel was met tweemaal 21-12 te sterk voor de Ieren Magee en Reynolds.

Mark Caljouw is in de eerste ronde van het enkelspel uitgeschakeld. De Nederlander verloor maandag van de als twaalfde geplaatste Kantaphon Wangcharoen uit Thailand. Het werd, in een partij die 46 minuten duurde, 21-12 21-17.

Hockeysters opnieuw gelijk

Onze hockeysters hebben ook hun tweede groepswedstrijd op het EK in Antwerpen gelijk gespeeld. Na de puntendeling zaterdag tegen Belgi√ę, deelde de ploeg van bondscoach Alyson Annan vandaag tegen Spanje opnieuw de punten: 1-1.

Dressuurruiters vierde na eerste EK-dag

De Nederlandse dressuurruiters nemen na de eerste dag van de Europese kampioenschappen in Rotterdam de vierde plaats in het klassement in. Hans Peter Minderhoud kwam in het eerste deel van de landenwedstrijd tot een score van 75,295 procent en Anne Meulendijks noteerde 71,801 procent.

"Ik had liever 77 procent of meer gehad, maar dit is een goede score en we zijn nog niet kansloos. Nu moeten Emmelie en Edward het verder dinsdag doen", zei Minderhoud, daarbij doelend op Emmelie Scholtens en Edward Gal.

Duitsland gaat met 80,233 procent aan de leiding in het landenklassement, gevolgd door Engeland (76,351) en Zweden (75,466). In het individuele klassement staat Minderhoud met zijn score op de vijfde plek en Meulendijks is tiende.

Bouwmeester naar vijfde plaats in Japan

Zeilster Marit Bouwmeester moet nog wennen aan de omstandigheden bij het olympisch testevent in de baai van het Japanse Enoshima. Ze kwam in haar eerste races niet verder dan een 31e en zeventiende plaats. De olympisch kampioen in de Laser Radial wist haar derde en laatste race van de dag wel te winnen. In het algemeen klassement zakte de Friezin van de tweede naar de vijfde positie.

"Dit was als je naar mijn resultaten kijkt niet de beste dag ooit", besefte ze. "Het was heel lastig en ik had wel twee wedstrijden nodig om te weten hoe de wind waaide. Maar we hebben veel geleerd en daar gaat het hier uiteindelijk om."

Nicholas Heiner, uitkomend in de Finn-klasse, zeilde ook drie races. Hij finishte als zevende, zesde en negende en staat nu derde in het algemeen klassement. Afrodite Zegers en Lobke Berkhout handhaafden zich in de 470-klasse op een zesde positie. Windsurfer Dorian van Rijsselberghe zakte naar de zevende plaats van de RS:X-klasse. Windsurfster Lilian de Geus klom naar de achtste positie.

Selectie WK para-cycling bekend

Bondsoach Floris Goesinnen heeft de selectie bekendgemaakt voor de wereldkampioenschappen para-cycling in Emmen. Deze zijn van woensdag 11 tot en met zondag 15 september. De selectie bestaat uit:

Cycling: Daniel Abraham, Martin van der Pol, André Wijnhoud, Stijn Boersma. 

Handbike: Mitch Valize, Tim De Vries, Johan Reekers, Jetze Plat, Geert Schipper, Mark Mekenkamp, Mischa Hielkema, Chantal Haenen, Carmen Koedood, Jennette Janssen.

Tandem: Tristan Bangma - Patrick Bos (piloot), Vincent ter Schure - Timo Fransen (piloot), Rick Veldkamp - Rick Flens (piloot).

Tom Dumoulin verruilt Sunweb voor Jumbo-Visma

Tom Dumoulin vertrekt aan het einde van het seizoen bij Team Sunweb. De wielrenner is na acht jaar toe aan een nieuwe uitdaging. Dumoulin vervolgt zijn loopbaan bij Jumbo-Visma. 

Zes Nederlanders in kwalificatie US Open

Tallon Griekspoor neemt het in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi van de US Open op tegen Elias Ymer. De Zweedse tennisser is als 16e geplaatst in New York.

Bij de vrouwen proberen vijf Nederlandse speelsters zich te kwalificeren voor het hoofdtoernooi. De als zevende geplaatste Arantxa Rus treft in de eerste ronde de Bulgaarse Isabella Shinikova, Lesley Pattinama Kerkhove stuit op de Zweedse Johanna Larsson en Richèl Hogenkamp op de Zwitserse Ylena In-Albon.

Quirine Lemoine wacht in de eerste ronde een treffen met Tereza Mrdeza uit Kroati√ę en Bibiane Schoofs ontmoet de Noorse Ulrikke Eikeri. Drie zeges volstaan voor een plek in het hoofdtoernooi.¬†De kwalificaties van het laatste grand slam van het jaar beginnen maandag en het hoofdtoernooi een week later.

Sportklimmer Reuser ziet kansen op Spelen slinken


Klimmer Tim Reuser is er niet in geslaagd kwalificatie voor de Olympische Spelen af te dwingen. Tijdens de WK in Japan wist hij zich niet te plaatsen voor het WK combined, waar voor de beste zeven een plaatsbewijs voor de Spelen klaarligt.

Via andere wedstrijden heeft Reuser alsnog een kans om zich te plaatsen. Op de Spelen in Tokio komen de twintig beste mannen en vrouwen ter wereld uit. Reuser klom wel een Nederlands record op het onderdeel speed: 8,026. 

Haase naar tweede ronde in Winston-Salem

Robin Haase heeft de tweede ronde bereikt van het tennistoernooi in het Amerikaanse Winston-Salem. De nummer 123 versloeg de Amerikaanse nummer 111 van de wereld, Denis Kudla, met 6-4 7-6 (3). In de tweede ronde moet Haase het opnemen tegen de Portugees Joao Sousa, de nummer 43 van de wereld die in de eerste ronde een bye had.

 

Gerelateerde artikelen

Toon alle