Mirco Pruyser (M) Thierry Brinkman (L) En Seve Ass ANP 77138069

Weekblog TeamNL: Hockeyers winnen zwaarbevochten duel tegen Duitsland

18 augustus 2019
Redactie

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Check ons weekblog voor de laatste updates!

Zondag 18 augustus

Goud voor Bram Chardon op EK vierspannen

Bram Chardon heeft bij het Europese kampioenschap vierspannen goud gewonnen. De Nederlander neemt daarmee de titel over van zijn vader IJsbrand. Het zilver in Donaueschingen in Duitsland ging naar de Fransman Benjamin Aillaud, voor de Belg Glenn Geerts.

Hockeyers langs Duitsland op EK

Onze hockeyers behouden hun ongeslagen status op het EK hockey in Antwerpen. Het tweede groepsduel, tegen Duitsland, werd met 3-2 gewonnen. Een zwaarbevochten overwinning. Thierry Brinkman scoorde de winnende treffer. 

Marianne Vos tweede in Vargarda

Wielrenster Marta Bastianelli heeft de veertiende editie van de World Tour wedstrijd Vargarda gewonnen. De Italiaanse van Team Virtu versloeg Marianne Vos in de sprint in Vargarda na 145 kilometer. Nederlands kampioene Lorena Wiebes finishte als derde.

Eefje Boons loopt beste seizoenstijd, Dafne Schippers op 200 meter naar 22,81 in Birmingham

Eefje Boons heeft op de 100 meter horden haar beste seizoenstijd neergezet. Boons eindigde haar race in Finland in een tijd van 13,08, goed voor de derde plek. Dafne Schippers finishte de 200 meter bij de Diamond League in Birmingham in 22,81. Ze eindigde met die tijd op de vierde plek. 

Wisselend succes op tweede dag olympisch test event zeilen

De Nederlandse Olympische zeilers, die van 17 t/m 22 augustus het Olympisch Test Event varen in Enoshima werden op hun tweede wedstrijddag flink op de proef gesteld. Er waaide een licht maar shifty windje door de baai van Enoshima wat zorgde voor extreme hitte, veel wachten, weinig racen en moeilijk te voorspellen omstandigheden.

49erFX-zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz eindigden hun races als negende en veertiende en staan daardoor tiende overall.

RS:X'er Lilian de Geus kende met een achttiende en zestiende plaats een teleurstellende dag in Enoshima. Ze zakte door die resultaten naar de achtste plek. In dezelfde klasse eindigde Dorian van Rijsselberghe als elfde (de mannen kwamen slechts in één race in actie), waarmee hij zijn zesde plek behield. Kiran Badloe viel zaterdag uit met een blessure aan zijn rug en komt niet meer in actie. 

470-zeilsters Lobke Berkhout en Afrodite Zegers voeren een race met ups en downs, maar met een negende plek in de race, klimt het duo naar de zevende plaats in het klassement. 

Finnzeiler Nicholas Heiner hield een kleine kater over na zijn race. Hij voer sterk, maar zag het veld tijdens het slot in elkaar schuiven, waarbij hij een aantal plekken verloor. Hij eindigde uiteindelijk als zevende. 

Marit Bouwmeester staat nog steeds op de tweede plaats na haar race. Ze eindigde als 23ste, waarmee ze haar eerste wegstreepresultaat heeft gekozen en dus tweede in het klassement blijft. 

Voor een uitgebreider verslag van het testevent in Enoshima, zie de website van TeamNL Zeilen.

Demi Schuurs buigt met dubbelpartner Anna-Lena Groeneveld het hoofd in finale Cincinnati

Tennisster Demi Schuurs moest afgelopen nacht in de finale van het WTA-toernooi in Cincinnati het hoofd buigen in het dubbeltoernooi. Met partner Anna-Lena Groeneveld ging Schuurs met 6-4 en 6-1 onderuit tegen het als achtste geplaatste duo Lucie Hradecka en Andreja Klepac. Schuurs en Groeneveld behaalden vorige week ook al een dubbelfinale, toen in Toronto bij de Rogers Cup. Ook die finale verloor het tweetal. 

Zaterdag 17 augustus

Hockeysters beginnen EK met gelijkspel

De hockeysters van Oranje hebben hun openingsduel op het EK in België niet gewonnen. Ze kwamen in Antwerpen tegen het gastland niet verder dan 1-1. Frédérique Matla zette de ploeg van bondscoach Alyson Annan al na 8 minuten met een backhand op 1-0, maar Michelle Struijk bracht de Belgen halverwege de tweede helft op gelijke hoogte. Struijk kreeg de bal voor haar voeten nadat een strafcorner nog was gepareerd.Van der Poel verliest leiderstrui in Noorwegen

Mathieu van der Poel heeft in de Arctic Race of Norway afstand moeten doen van de leiderstrui. De 24-jarige Nederlander van Corendon-Circus moest aan het einde van de derde etappe op de steile slotklim passen toen Warren Barguil en Alexei Loetsenko de aanval kozen. Van der Poel had de eerste etappe in de sprint gewonnen, in de tweede rit kwam de alleskunner op de fiets als tweede over de streep.

Van Emden derde in tijdrit BinckBank Tour

Jos van Emden is derde geworden in de individuele tijdrit in de BinckBank Tour. Filippo Ganna werd de winnaar. De Italiaan van Ineos had voor de 8,4 km over vlakke wegen in Den Haag 9.16 nodig en was daarmee 0.05 sneller dan zijn landgenoot Edoardo Affini en 0.08 dan Van Emden. 

Hockeyers openen EK met klinkende zege

Onze hockeymannen zijn met een klinkende zege begonnen aan het EK hockey. In Antwerpen werd het zaterdagmiddag 5-1 tegen Ierland. Bjorn Kellerman scoorde twee keer voor Oranje. Mirco Pruijser en Seve van Ass maakten de andere Nederlandse goals. O'Donoghue maakte de Ierse eretreffer. 

Zware eerste wedstrijddag zeilers bij Olympisch Test Event


Onze zeilers zijn onder mooie, maar ook pittige omstandigheden van start gegaan bij het olympisch test event in Enoshima. Nicholas Heiner kwam in de Finn-klasse zijn beide races als tweede over de finishlijn en staat daarmee op de tweede plek.

470-zeilsters Afrodite Zegers & Lobke Berkhout gingen niet vlekkeloos van start, maar wisten zich te herpakken. Met een 16e en vijfde plek staan ze op de 11e plaats in het overall klassement. Marit Bouwmeester kwam enthousiast van het water, nadat ze als vijfde en derde was geëindigd. Hiermee staat de Friezin tweede in het overall klassement.

De RS:X-windsurfers Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe begonnen vol goede moed aan hun test event. En waar Van Rijsselberghe de eerste wedstrijd van het test event won, kreeg Badloe (die als vierde over de eindstreep kwam) te maken met een irritatie aan zijn rug, waardoor hij besloot niet verder te varen. Lilian de Geus finishte haar wedstrijden als derde, vierde en vierde en staat vierde overall.

49erFX-zeilsters Annemiek Bekkering & Annette Duetz kregen verschillende tegenvallers te verwerken tijdens de races van dag één, wat leidde tot mindere resultaten dan ze hadden gehoopt. Ze finishten als zesde, 16e en derde. Daarmee staat het duo toch nog op de zesde plek overall.

Brouwer en Meeuwsen uitgeschakeld in Moskou

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn uitgeschakeld op het viersterrentoernooi in Moskou. Het Nederlandse duo verloor zaterdag in de kwartfinales in twee sets van de Duitsers Thole/Wickler: 21-16, 21-15.

Schuurs in dubbelfinale Cincinnati

Demi Schuurs heeft met haar partner Anna-Lena Grönefeld op het tennistoernooi in Cincinnati de finale bereikt van het dubbelspel. Het tweetal won in de halve finales met tweemaal 7-6 van het Amerikaanse duo Mattek-Sands/Vandeweghe. Tegenstanders in de eindstrijd zijn de Tsjechische vrouwen Hradecka en Klepac.

Vrijdag 16 augustus

Kruijswijk, Gesink en Hofstede in Vuelta

De Sloveense wielrenner Primoz Roglic van Jumbo-Visma krijgt met Steven Kruijswijk, Robert Gesink en Lennard Hofstede drie Nederlandse teamgenoten mee naar de Ronde van Spanje. Roglic gaat volgende week in Torrevieja als kopman van de Nederlandse WorldTour-ploeg van start. Kruijswijk, de nummer drie van de Tour de France, geldt net als Bennett als 'schaduwkopman'.

Brian van Goethem debuteert in een grote ronde. De 28-jarige Zeeuw gaat met Lotto Soudal naar de Vuelta.

Acht turnsters in voorselectie WK

Bondscoach Gerben Wiersma heeft acht turnsters opgenomen in zijn voorselectie voor de WK in Stuttgart (4-13 oktober). Het zijn Sara van Disseldorp, Vera van Pol, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Tisha Volleman, Sanna Veerman, Lieke Wevers en Sanne Wevers.

Zij zullen deelnemen aan de WK-kwalificatiewedstrijden op 31 augustus en 14 september in Heerenveen. Op 31 augustus komt Nederland uit tegen teams uit Italië en Noorwegen en komen er ook individuele turnsters in actie uit Oostenrijk en Zweden. Op 14 september fungeren ploegen uit Hongarije, Spanje en Zwitserland als tegenstanders.

Op basis van de prestaties bij deze twee interlandwedstrijden zal de Nederlandse WK-selectie bekend worden gemaakt. Er wordt bij de WK in Duitsland geturnd volgens het zogenaamde 5-4-3-format: vijf turnsters in een team, vier turnsters die per toestel in actie komen waarvan de beste drie scores tellen.

De Nederlandse turnsters draaien hun kwalificatiewedstrijd op 5 oktober. Oranje moet in Stuttgart bij de top twaalf eindigen om een olympisch teamticket voor Tokio 2020 veilig te stellen.

Van der Poel sprint naar tweede plaats

Mathieu van der Poel is in de tweede etappe van de Ronde van Noorwegen als tweede geëindigd. De Franse wielrenner Bryan Coquard klopte de Nederlandse klassementsleider in de massasprint in Svolvær, het eindpunt van de rit over 164 kilometer. Van der Poel had een dag eerder met overmacht de openingsrit van de Noorse etappekoers op zijn naam geschreven.

Groenewegen niet verder in Binckbank Tour

Dylan Groenewegen zal in het slotweekeinde van de BinckBank Tour door Nederland en België niet meer in actie komen. De sprinter van Jumbo-Visma neemt een korte pauze. "Na een aantal intensieve weken, inclusief de Tour de France, zal hij naar Spanje vertrekken om wat rust te nemen en zich voor te bereiden op het laatste deel van het seizoen", laat zijn ploeg weten.

Donderdag 15 augustus

Klamer en Kingma testen in Tokio

Triatletes Rachel Klamer en Maya Kingma hebben op het testevent in Tokio kennis gemaakt met de omstandigheden in de Japanse stad, die volgend jaar de Olympische Spelen organiseert.

Kingma startte sterk op het vanwege de hitte ingekorte zwemdeel en meldde zich in een kopgroep van twaalf. Nadat ze de groep moet laten gaan, stapte ze af met het oog op de mixed relay van zondag. Haar rugblessure, veroorzaakt door een val eerder dit seizoen, speelde op: "Hopelijk gaat het zondag beter, de inspanningen zijn dan korter, dus ik maak me er niet te veel zorgen over.”

Klamer verloor tijdens het zwemmen veel tijd, 46 seconden achterstand op Learmonth, en kwam tijdens het fietsen in een groep terecht waar de samenwerking stroef verliep. De Twentse wist met de vijfde looptijd nog veel plaatsen goed te maken, maar eindigde uiteindelijk ver buiten de top tien.

Winst en verlies voor beachvolleyballers

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben tijdens het viersterrentoernooi in Moskou gewonnen en verloren. De Russen Hoedjakov/Bykanov werden met 21-15, 21-19 verslagen. Later werd verloren van de Brazilianen Guto/Saymon: 17-21, 21-18, 15-9.

Ook Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde begonnen de dag met een zege. De Chilenen Grimalt en Grimalt werden met 21-16, 21-15 geklopt. Vervolgens waren de als eerste geplaatste Russen Krasilnikov/Stojanovskiy met 21-12, 21-14 te sterk.

Van der Poel wint in Noorwegen

Mathieu van der Poel heeft evenals vorig jaar de openingsetappe in de Arctic Race of Norway gewonnen. De Nederlander was na een rit over 181 kilometer tussen Å en Leknes duidelijk de sterkste in de eindsprint. Landgenoot Danny van Poppel eindigde op enige afstand als tweede. De Italiaan Andrea Pasqualon kwam als derde over de finish.

Van der Poel maakt in Noorwegen zijn rentree op de weg, na enkele maanden op de mountainbike te hebben gereden. Hij won in die discipline onder meer drie wereldbekerwedstrijden en de Europese titel.

Miedema vierde in UEFA-verkiezing

Vivianne Miedema is als vierde geëindigd in de verkiezing van 'speelster van het jaar' van de UEFA. De aanvalster van Oranje en Arsenal werd dit voorjaar wel verkozen als beste speler van de Engelse competitie. Lieke Martens werd negende. Zij won de prijs van de UEFA in 2017. Ada Hegerberg, Amandine Henry en Lucy Bronze zijn genomineerd en horen op 29 augustus wie de verkiezing heeft gewonnen.

Bij de mannen is Virgil van Dijk nog in de race. Hij neemt het op tegen Cristiano Ronaldo en Lionel Messi. De aanvoerder van het Nederlands elftal won afgelopen seizoen met Liverpool de Champions League en veroverde afgelopen woensdag de Europese Supercup.

Kelderman kopman van Sunweb in Vuelta

Team Sunweb wil met Wilco Kelderman voor een goed klassement gaan in de Ronde van Spanje, die op 24 augustus van start gaat. De 28-jarige Nederlander krijgt daarbij de steun van landgenoot Martijn Tusveld, de Ier Nicolas Roche, de Deen Casper Pedersen en de Australiërs Robert Power en Michael Storer. Met de Duitsers Nikias Arndt en Max Walscheid jaagt de ploeg op succes in de massasprints.

Beachduo's verliezen in Moskou

Sanne Keizer en Madelein Meppelink hebben hun eerste groepswedstrijd op het met vier sterren gedoteerde beachvolleybaltoernooi van Moskou verloren. Het Nederlandse duo moest donderdag na drie sets buigen voor het Japanse koppel Murakami/Ishii: 24-22, 21-18. Ook Joy Stubbe en Marleen van Iersel verloren hun partij. Het Duitse tweetal Ittlinger/Laboureur trok in drie sets aan het langste eind: 21-18, 17-21, 15-13.

Schuurs verslaat Bertens in Cincinnati

Demi Schuurs en haar Duitse dubbelpartner Anna-Lena Groenefeld hebben zich geplaatst voor de derde ronde van het tennistoernooi van Cincinnati. Het duo won van Kiki Bertens en haar Kroatische partner Donna Vekic: 6-4, 3-6, 7-10.

Wesley Koolhof en Robin Haase zijn in de openingsronde in Cincinnati blijven steken. Het duo was niet opgewassen tegen Marcelo Demoliner en Daniil Medvedev: 7-5, 1-6, 10-6.

Woensdag 14 augustus

Groenewegen tweede in sprint achter Bennett

Sam Bennett heeft voor de derde dag op een rij een etappe gewonnen in de BinckBank Tour. De Ier van Bora-hansgrohe kwam net iets eerder over de finish dan Dylan Groenewegen. De fotofinish moest uitsluitsel geven en daaruit bleek dat de fiets van Bennett een paar millimeter eerder over de meet kwam. Achter Bennett en Groenewegen werd de Belg Jasper Philipsen derde.

Beachvolleybalduo Bloem en Sinnema uit elkaar

Beachvolleybalsters Laura Bloem en Jolien Sinnema hebben hun samenwerking beëindigd. Ze vormden sinds eind 2017 een team binnen Beachvolleybal Team Nederland en werkten toe naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Fed Cup-team toch in kwalificatieronde Finals


Het Nederlands Fed Cup-team mag volgend jaar toch deelnemen aan de kwalificatieronde van de Fed Cup Finals. Dat is het gevolg van het feit dat de ITF Tsjechië, elfvoudig winnaar van de Fed Cup, een wildcard heeft gegeven voor het eindtoernooi, 14 tot en met 19 april in Boedapest.

Door de wildcard voor Tsjechië voor de Finals kwam er een plek vrij in de kwalificatieronde en Nederland is het hoogst gerangschikte land dat dit jaar in de play-offs van de Wereldgroep II verloor.

Zestien landen strijden op 7 en 8 februari om acht plekken voor de Fed Cup Finals. De loting van de kwalificatieronde is op 21 augustus. Alleen finalisten Australië, Frankrijk en gastland Hongarije zijn naast Tsjechië al zeker van een finaleplek. Het landentoernooi heeft een nieuwe opzet gekregen met een finale met twaalf landen.

Dinsdag 13 augustus

Titelhouder Bertens in tweede ronde onderuit in Cincinnati

Kiki Bertens is op het WTA-toernooi van Cincinnati, waar ze vorig jaar de titel veroverde, in de tweede ronde uitgeschakeld. De als vijfde geplaatste Bertens, die in de eerste ronde een bye had, moest in een spannende driesetter haar meerdere erkennen in de Amerikaanse Venus Williams. Het werd 6-3 3-6 7-6 (4) voor de zevenvoudig grandslamkampioene.

Rojer verliest van Murray

Jean-Julien Rojer heeft in Cincinnati in de eerste ronde van het dubbelspel zijn meerdere moeten erkennen in Andy Murray. De tennisser van TeamNL en zijn Roemeense partner Horia Tecau verloren met 3-6 6-3 10-3 van Murray en de Spanjaard Feliciano Lopez. Rojer en Tecau, die als vierde geplaatst waren, haalden vorig jaar nog de halve finales in Cincinnati.

Groenewegen derde in tweede etappe BinckBank Tour

Dylan Groenewegen is derde geworden in de tweede etappe van de BinckBank Tour. Sam Bennett was na 169,1 kilometer de rapste in de massasprint. Mike Teunissen trok in Ardooie de spurt aan voor Groenewegen, maar de sprinter van Team Jumbo-Visma werd door Bennett op waarde geklopt. De Belg Jasper Philipsen werd tweede. Bennett houdt de leiding in het klassement. Groenewegen en Teunissen staan achtste en negende op 16 seconden van Bennett.

Ervaren ploeg naar EK eventing

Bondscoach Bettina Hoy kan voor het EK eventing in het Duitse Luhmühlen (28 augustus - 1 september) een beroep doen op een aantal routiniers. Tim Lips, Merel Blom en Raf Kooremans zijn ervaren ruiters in deze olympische discipline. Laura Hoogeveen, Ilonka Kluytmans en Aliene Ruyter zijn nieuwkomers in de selectie.

Vier ruiters zullen deel uitmaken van het team en twee zullen individueel van start gaan. De definitieve samenstelling van het team zal Hoy na het afsluitende trainingskamp bekendmaken.

Sportklimmer Reuser 25ste in kwalificatie lead

Sportklimmer Tim Reuser is op het WK sportklimmen in Japan 25ste geworden in de kwalificatie van het onderdeel lead. Hierdoor heeft de Rotterdammer zich geplaatst voor de halve finales. 

Maandag 12 augustus

Teunissen derde in eerste etappe BinckBank Tour

Mike Teunissen is derde geworden in de eerste etappe van de BinckBank Tour. De Ierse renner Sam Bennett was maandag na een rit van 167 kilometer van het Belgische Beveren naar het Zeeuwse Hulst de snelste in een massasprint. Dylan Groenewegen kwam in de finishstraat klem te zitten en strandde op de zevende plaats.

Vier mountainbikers naar WK

Bondscoach Gerben de Knegt heeft de selectie voor de wereldkampioenschappen mountainbike bekendgemaakt. Deze vinden plaats van 28 augustus tot en met 1 september in Mont-Saint-Anne in Canada. De selectie van TeamNL bestaat uit Milan Vader, Anne Tauber, Anne Terpstra en Sophie von Berswordt.

Parawielrenners pakken eindzege in wereldbeker

Paralympisch tandemduo Vincent ter Schure en Timo Fransen heeft het wereldbekerseizoen dit weekend afgesloten met winst in de tijdrit en wegwedstrijd. In het Canadese Baie-Comeau waren de Nederlanders de sterksten op een lastig parcours met een pittig klimmetje. Door de overwinningen pakken Ter Schure en Fransen ook de eindzege in de UCI Paracycling Road World Cup 2019.

Ook onze handbiker Tim de Vries werd winnaar van het eindklassement van de UCI World Cup. De Vinkevener werd afgelopen zaterdag, op zijn 41e verjaardag, tweede in de afsluitende wegwedstrijd in Canada. Dit was voldoende om alle concurrenten van zich af te houden. Het is voor De Vries na 2015 en 2017 zijn derde eindzege in de UCI Paracycling Road World Cup.

Rolstoelrugbyers zesde op EK

Onze rolstoelrugbyers zijn zesde geworden op het Europees kampioenschap in het Deense Vejle. Hierdoor handhaaft de ploeg zich in Divisie A. Tijdens het EK waren ook twee deelnamebewijzen te verdienen voor de Paralympische Spelen in Tokio. Deze gingen naar de finalisten Groot-Brittannië en Denemarken. Voor TeamNL is er volgend jaar nog een kans op Tokyo 2020 tijdens het Paralympisch kwalificatietoernooi. 

Gerelateerde artikelen

Toon alle