Marije Van Hunenstijn 2019 ANP 77581171

Sprintbelofte Marije van Hunenstijn gunt Dafne Schippers alles

27 september 2019
ANP

Het was een absoluut piekmoment van atlete Marije van Hunenstijn. Op een zwoele zomeravond in Zwitserland spurtte ze zomaar naar een dik persoonlijk record van 11,13 op de 100 meter. De beloning was een startbewijs voor de komende WK atletiek in Qatar en als bonus kwam daarbij een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio. "Ik liep die race in een waas’’, zegt de Apeldoornse.

"Ik wist wel dat er meer in zat, maar niet dat het er op dat moment al zou uitkomen. Dus die tijd was een grote verrassing. Vooral omdat het in de serie eerder op die avond helemaal niet goed ging. Maar in de finale zat alles mee; ik was heel scherp bij de start en had mazzel met de rugwind van 1,9 meter per seconde, precies wat is toegestaan. Dus het was optimaal.’’

Dat haar tijd ook al goed was voor deelname aan de Spelen in Tokio, gaf die zomeravond in Zwitserland nog meer glans. "Heel bijzonder. Ik was er op de Spelen van Rio in 2016 ook al bij als lid van het estafetteteam op de 4x100 meter. Ik heb toen niet gelopen, maar wel geroken aan het evenement. Het heeft me extra gemotiveerd, want ik wil heel graag individueel deelnemen. Fijn dat ik die limiet al heb, nu kan ik volgend seizoen relaxter opbouwen en toewerken naar Tokio. Ik wil daar wel laten zien dat ik er ook echt hoor.’’

Dafne Schippers
Van Hunenstijn heeft een simpele verklaring voor haar progressie. Ze traint samen met ervaren toppers als Dafne Schippers en Jamile Samuel onder leiding van succescoach Bart Bennema. "Wat zij doen in de trainingen, wil ik ook. Ik trek me daar aan op. Er is voor mij nog veel ruimte om door te groeien; ik kan bijvoorbeeld nog veel meer halen uit krachttrainingen. Die 11,13 was een piekmoment, de volgende stap is dat ik constant dat soort tijden wil lopen en in finales wil meedoen.’’

De magische grens van 11 seconden lonkt zelfs in de verte. "Daar ben ik nog maar niet te veel mee bezig. Net zoals ik mezelf niet als de grote uitdager van Dafne Schippers zie. Ik gun Dafne alles, laat ik eerst maar aan mezelf blijven werken.’’ Ze benadert de WK in Doha vrij nuchter. '’Ik wil tijden lopen die in de buurt komen van mijn beste tijd en heb als doel het bereiken van de halve finales. Dat is reëel.’’

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams