Femke Bol Diamond League 2020 ANP 1500X1080

TeamNL-update: Femke Bol pakt eerste zege in Diamond League

21 augustus 2020
Redactie

Na de lockdown komt de sportwereld langzaam weer op gang. Check ons weekblog voor de laatste updates.

Zondag 23 augustus

Eerste zege Femke Bol in Diamond League

Atlete Femke Bol blijft deze zomer verrassen. De 20-jarige Amersfoortse was tijdens de wedstrijden voor de Diamond League in Stockholm de beste op de 400 meter horden. Ze zegevierde in een tijd van 54,68 seconden. Het was voor Bol haar eerste zege in dit internationale circuit.

"Er stond veel wind en dat voelde ik toch wel", liet Bol na afloop weten. "Ik wilde echt een heel snelle tijd neerzetten op de eerste 200 meter, maar ik geloof niet dat ik daarin geslaagd ben. Dat ik alsnog heb gewonnen, maakt me in elk geval heel blij."

Femke won afgelopen woensdag in Hongarije ook al een wedstrijd uit de Continental Tour Gold. Ze zegevierde toen met een tijd van 54,67.

Marije van Hunenstijn werd bij de Diamond League in Stockholm tweede op de 100 meter. De 25-jarige sprintster finishte in een tijd van 11,28 seconden. Ze was eerder dit seizoen nog niet sneller op deze afstand. De Zwitserse Ajla del Ponte won in 11,20. Marie-Josée Talou uit Ivoorkust liep de derde tijd: 11,32.

Marije behaalde eerder deze maand twee sprintzeges bij Brussels Grand Prix. Ze was de snelste op de 100 meter in 11,30 en won later ook de 200 meter in 23,22.

Jochem Dobber heeft zijn debuut in de Diamond League gevierd met een podiumplaats. Hij eindigde in Stockholm als derde op de 400 meter. Jochem finishte in een tijd van 46,23 seconden. De Noor Karsten Warholm zegevierde in 45,05, gevolgd door de Sloveen Luka Janezic als tweede (45,85).

Zaterdag 22 augustus

Fleur Jong loopt wereldrecord in Leverkusen

Atlete Fleur Jong heeft een wereldrecord gelopen op de 100 meter in de categorie T64. Fleur noteerde bij wedstrijden in Leverkusen een tijd van 12:78 seconden.

Vrijdag 21 augustus

Springruiters winnen overtuigend in Praag

Onze springruiters hebben overtuigend de FEI Nations Cup wedstrijd op het driesterrenconcours in Praag gewonnen. De ruiters onder leiding van Bondscoach Rob Ehrens kwamen op een totaal van vier strafpunten. Bart Bles met Israel V/D Dennehoeve, Frank Schuttert met Lyonel D en Jeroen Dubbeldam met Oak Grove's Carlyle noteerden alleen in de tweede omloop vier strafpunten. Jur Vrieling, de vierde man van het team, hoefde zelfs in beide omlopen niet met zijn toppaard VDL Glasgow vh Merelsnest binnen te rijden.

KNWU stuurt vier baansprinters naar Spelen in Tokio


Nederland stuurt bij de mannen vier baansprinters naar de Spelen volgend jaar zomer in Tokio. Daardoor is ook Matthijs Büchli zeker van deelname, want hij heeft als enige voldaan aan de gestelde voorwaarden uit de interne selectieprocedure van de Nederlandse wielrenunie (KNWU).

Eerder werden Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland al aangewezen voor de sprintonderdelen. De starter van de teamsprint bij de mannen wordt later via een bike-off geselecteerd. De extra baansprinter gaat ten koste van de olympische wegselectie, die nu nog maar uit vier renners zal bestaan.

Berg Hoogland Lavreysen Büchli Baansprinters Bron PB KNWU 20200820
Foto: KNWU.

Donderdag 20 augustus

Steven Kruijswijk niet naar de Tour

Steven Kruijswijk moet later deze maand wegens een blessure afzien van deelname aan de Tour de France. Dat maakten de renner en zijn ploeg Jumbo-Visma donderdagochtend bekend.

"Helaas zijn de gevolgen van mijn val in Critérium du Dauphiné wat ernstiger dan gehoopt. Tot mijn grote teleurstelling kan ik door een schouderbreukje niet deelnemen aan de Tour", meldt Kruijswijk, die afgelopen jaar als derde eindigde in de Ronde van Frankrijk. Hij kwam zaterdag ten val in de vierde etappe van Critérium du Dauphiné en haalde de finish niet.

De 33-jarige Kruijswijk richt zich nu op de Giro d'Italia, die begin oktober van start gaat. 

Woensdag 19 augustus

Femke Bol en Nadine Visser schitteren in Hongarije

Atlete Femke Bol heeft haar pas verworven status als mondiale topper op de 400 meter horden bekrachtigd met een overtuigende zege in de Gyulai Istvan Memorial in Hongarije, een wedstrijd uit de Continental Tour Gold. De 20-jarige Amersfoortse won de race in het atletiekstadion van Szekesfehervar in 54,67. Ze lag ruim een seconde voor op de nummer twee, Anna Rizjikova uit Oekraïne, die 55,86 noteerde. 

Nadine Visser liep in Hongarije opnieuw de beste mondiale tijd van dit jaar op de 100 meter horden. Ze evenaarde de 12,68 die ze eerder deze maand in Finland neerzette en waarmee ze de wereldranglijst van dit jaar aanvoert.

Lieke Klaver onderstreepte in Hongarije ook haar vorm. Ze eindigde als tweede op de 400 meter in 52,11. 
Dafne Schippers is bij haar eerste wedstrijd van deze zomer over 200 meter eveneens tweede geworden. De Utrechtse atlete, tweevoudig wereldkampioene op deze sprintafstand, rende in Hongarije naar 22,94.

Dinsdag 18 augustus

Waterpoloër Jorn Winkelhorst stopt bij Oranje

Jorn Winkelhorst stopt bij de Nederlandse waterpolomannen. De 28-jarige midvoor is het niet eens met de aanpak rondom het nationale team en heeft besloten zich te laten naturaliseren tot Duitser.

Nadine Visser.jpg

Lees hier de TeamNL-update van vorige week.

Gerelateerde sporters

Toon alle 3

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle