Groot_1462435.jpg

Weekblog TeamNL: Diede de Groot winnares US Open

04 september 2019
Redactie

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Check ons weekblog voor de laatste updates!

Zondag 8 september

Terpstra tweede in Snowhoe

Mountainbikester Anne Terpstra is bij de afsluitende wereldbekerwedstrijd in het Amerikaanse Snowshoe als tweede geëindigd. Terpstra moest alleen wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot voor zich dulden. Ze kwam vier seconden later over de finish. Anne Tauber kwam als 24e binnen.

In het eindklassement van de wereldbeker eindigde Terpstra als vierde. De eindzege ging naar de Amerikaanse Kate Courtney, die Jolanda Neff en Ferrand-Prévot voorbleef. Tauber eindigde in het klassement als zesde.

Milan Vader eindigde in Snowshoe als 24e bij de mannen.

Van der Pas bijt spits af voor op WK boksen

Vanmiddag heeft de loting plaatsgevonden voor het WK boksen in Jekaterinburg. Max van der Pas bijt maandag het spits af tegen de Turk Guler, Artjom Kasparian komt dinsdag in actie tegen de Armeen Hovhannisian. Op donderdag treft Enrico Lacruz de Pool Polski en op vrijdag bokst Delano James zijn eerste partij tegen de Turkmeen Amangeldijev.

Diede de Groot winnares US Open

Voor het tweede jaar op rij is het Diede de Groot gelukt om de US Open op haar naam te schrijven. De Woerdense klopte in de finale de Japanse Yui Kamiji met 4-6, 6-1 en 6-4.

De Groot herstelde zich knap na het verlies van de eerste set. Aan het eind van de beslissende set leek het muntje de kant van Kamiji op te vallen, maar De Groot maakte een break achterstand ongedaan en sleepte haar derde Grand Slam-titel van 2019 binnen.

Later op de avond veroverde De Groot met Aniek van Koot de titel in het dubbelspel. Het Nederlandse koppel had geen kind aan de Zuid-Afrikaans/Duitse combinatie Montjane en Ellerbrock, die met 6-2 en 6-0 opzij werd gezet.

Honkballers verliezen verrassend van Tsjechië

De Nederlandse honkbalploeg heeft bij de Europese titelstrijd in Duitsland verrassend verloren van Tsjechië. Oranje ging in Bonn met 6-8 onderuit. Het was pas de tweede nederlaag van Nederland tegen de Tsjechen in dertien onderlinge duels.

Nederland kwam in de eerste inning op voorsprong (1-0). Calten Daal liep op een honkslag van Curt Smith het eerste punt binnen. In de vierde inning kwam Tsjechië op gelijke hoogte (1-1). Daarna gebeurde er in de vijfde inning van alles. Nederland scoorde drie keer dankzij een homerun van Daal, maar Tsjechië vier keer. Die achterstand kon Oranje in de resterende vier innings niet meer wegwerken.

Nederland opende het EK zaterdag met een wedstrijd tegen Groot-Brittannië. Dat duel moest bij een stand van 10-2, in het voordeel van Oranje, in de negende inning worden afgebroken wegens duisternis.

Mark Caljouw zegeviert in Oekraïne

Mark Caljouw heeft de Charkov International gewonnen, een wedstrijd uit de BWF International Challenge Series. In de finale was de als eerste geplaatste Nederlands kampioen in twee games met 21/15, 21/10 veel te sterk voor de als zesde geplaatste Ade Resky Dwicahyo uit Azerbeidzjan.

Wiebes tweede in eindklassement Boels Ladies Tour

Lorena Wiebes is als tweede geëindigd in de 22ste editie van de Boels Ladies Tour. De Luxemburgse Christine Majerus schreef de koers op haar naam. Wiebes eindigde in de sprint van de slotrit in Arnhem als tweede achter Chiara Consonni en voor Chantal Blaak.  

Brons duatleet De Groot op WK

De Nederlandse duatleet Daan de Groot heeft de bronzen medaille veroverd op het wereldkampioenschap lange afstand. De oud-wielrenner, die in mei de Europese titel veroverde, legde het in het Zwitserse Zofingen af tegen de Belg Diego Van Looy en de Zwitser Jens-Michael Gossauer, respectievelijk de winnaars van goud en zilver.

Nageeye verbetert Nederlands record op de halve marathon

Abdi Nageeye heeft als eerste Nederlander de halve marathon onder het uur gelopen. Hij liep in de Great North Run in het Britse Newcastle de 21,1 kilometer in 59 minuten en 55 seconden. Nageeye eindigde met die tijd in de topwedstrijd als derde achter de Britse winnaar Mo Farah (59.07) en de Ethiopiër Tamirat Tola (59.13).

Nageeye dook daarmee ruim onder het Nederlands record dat hij in februari van dit jaar in Japan op 1 uur en 24 seconden zette. 

Rolstoelbasketballers zevende op EK, afscheid De Rooij

De rolstoelbasketballers hebben het EK in Polen afgesloten met een overwinning. In de strijd om de zevende plek wonnen de oranje rollers met 95-46 van Frankrijk.

Het was de laatste interland van Anton de Rooij, die het na 759 wedstrijden in het oranje welletjes vindt.

 

Zaterdag 7 september

Diede de Groot naar finale US Open

Rolstoeltennisster Diede de Groot staat net als vorig jaar in de finale van de US Open. In de halve finale versloeg de 22-jarige Nederlandse de Amerikaanse Dana Mathewson met 6-3 6-2. Eerder op zaterdag had De Groot in de kwartfinales de Duitse Sabine Ellerbrock eenvoudig verslagen: 6-1 6-0.

De Groot won vorig jaar de finale van de US Open van de Japanse Yui Kamiji. Zij is ook dit jaar weer haar tegenstandster. Kamiji voorkwam een Nederlandse finale door af te rekenen met Marjolein Buis: 6-1 6-3. De Japanse was in de kwartfinale ook al verantwoordelijk voor de uitschakeling van een Nederlandse rolstoeltennisster. Aniek van Koot moest haar meerdere erkennen in Kamiji (6-1 6-3). Van Koot won onlangs nog op Wimbledon, door in de finale De Groot verrassend te verslaan.

Rolstoelbasketballers gaan strijden om zevende plaats op EK

De Orange Lions spelen bij het Europees Kampioenschap rolstoelbasketbal in het Poolse Walbrzych verder voor de zevende plek, Frankrijk is de dan de tegenstander. Een dag nadat Nederland werd uitgeschakeld voor de halve finales en daardoor de Paralympische droom uiteenspatte, verloor de ploeg van bondscoach Cees van Rootselaar opnieuw. Gastland Polen was met 73-67 te sterk voor de Lions. 

Turners tweede bij interland in Heerenveen

Turners Bart Deurloo, Rick Jacobs, Bram Louwije, Frank Rijken en Casimir Schmidt hebben bij de interland tegen België, Spanje, Frankrijk en Turkije de tweede plaats behaald. 

Het Nederlandse vijftal kwam in Heerenveen tot een totaal van 246.75 punten. Daarmee moesten ze de Turkse ploeg, vorig jaar zesde in de EK-teamfinale, voor zich dulden. Turkije, aangevoerd door Ferhat Arican, kwam tot 248.833 punten.

De andere Nederlandse ploeg, bestaande uit Epke Zonderland, Michel Bletterman, Lars Vos, Jermain Grunberg en Loran de Munck turnde naar de zesde plek met 192.950 punten. 

Brons voor Sjef van den Berg bij wereldbekerfinale

Sjef van den Berg heeft brons veroverd tijdens de wereldbekerfinales handboogschieten. De recurveschutter klopte in Moskou landgenoot Steve Wijler in de kwartfinales, verloor vervolgens van Brady Ellison en hield in de strijd om het brons zich de Koreaan Woojin Kim van het lijf.

Caljouw finalist in Charkov

Mark Caljouw heeft de finale bereikt van het badmintontoernooi van Charkov. Zaterdag versloeg hij de Canadees Ho Shue in de kwartfinales en de Ier Nguyen in de de halve eindstrijd. Voor Joram Kweekel, die via de kwalificaties tot het hoofdtoernooi van wedstrijd uit de BWF International Challenge tour was doorgedrongen, stokte zijn opmars in de kwartfinales.

Groenewegen wint eerste rit in Groot-Brittannië

Dylan Groenewegen heeft de eerste etappe van de Ronde van Groot-Brittannië gewonnen. Hij kwam in Kirkcudbright, een plaatsje in het zuiden van Schotland, na een rit van 201,5 kilometer als eerste over de finish na een sprint. Mathieu van der Poel eindigde als vierde.

Van de Velde en Varenhorst vijfde bij World Tour Finals

Steven van de Velde en Christiaan Varenhorst zijn als vijfde geëindigd bij de World Tour Finals in Rome. In de kwartfinales ging het tegen de Russen Krassilnikov en Stojanovski lang gelijk op, maar het Russische koppel maakte in het slot van de derde set alsnog het verschil.

Ellen van Dijk maakt harde val en mist WK

Ellen van Dijk kan niet deelnemen aan het WK tijdrijden, later deze maand in Yorkshire. De wielrenster van Trek-Segafredo heeft bij een val in de vierde etappe van de Boels Ladies Tour breuken opgelopen in haar bekken en bovenarm. Voor de breuk in haar arm moet de Europees kampioene tijdrijden een operatie ondergaan.

Vrijdag 6 september

Caljouw en Kweekel in kwartfinales Charkov

Badmintonners Mark Caljouw en Joran Kweekel staan in de kwartfinales van het internationale toernooi van Charkov. De als eerste geplaatste Caljouw treft de Canadees Jason Anthony Ho-Shue. Qualifier Joran Keekel moet het opnemen tegen de Engelsman Toby Penty. Bij de vrouwen zijn Soraya de Visch-Eijbergen (eerste ronde) en Gayle Mahulette (tweede ronde) al uitgeschakeld op het RSL Charkov International.

Atletiek: Sifan Hassan zegeviert op 5.000 meter in Brussel

Sifan Hassan heeft opnieuw een imposante overwinning geboekt in de finale van de Diamond League. De Nederlandse atlete won bij de Memorial Van Damme in Brussel de 5000 meter en incasseerde de hoofdprijs van 50.000 dollar. Een dikke week geleden bij de eerste finale van de prominente wedstrijdcyclus in Zürich zegevierde ze ook al met overmacht op de 1500 meter.

Hassan 'verborg' zich in de race in Brussel en liet het kopwerk aan anderen over. Op drie ronden van het einde leek ze zelfs even de aansluiting op de voorste vier loopsters kwijt te raken, maar dat was kennelijk schijn. Want met nog 300 meter te gaan zette ze aan voor een indrukwekkende versnelling en liep ze de concurrentie op grote achterstand. Dankzij een slotronde van 59,70 seconden kwam ze uit op een aansprekende 14.26,26, ongeveer vier tellen boven haar Europees record.

Beachvolleybal: Duo Varenhorst/Van de Velde kwartfinalist in World Tour Finals

Beachvolleyballers Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde zijn kwartfinalist in de World Tour Finals in Rome. Ze versloegen in de achtste finales het andere Nederlandse koppel Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen: 2-1. Het duo gaat zaterdag voor een plek bij de laatste vier. 

Varenhorst en Van de Velde pakten eerder de poulewinst, waarmee ze zich direct plaatsten voor de achtste finale. Brouwer/Meeuwsen wonnen eerder vandaag de tussenronde, waardoor het Nederlandse onderonsje een feit werd.

Sanne Keizer en Madelein Meppelink zijn er niet in geslaagd om de achtste finales door te komen. Zij verloren hun wedstrijd met 2-0 tegen het Braziliaanse duo Ana Patricia/Rebecca. Joy Stubbe en Marleen van Iersel strandden in de eerste ronde. 

Geen paralympisch ticket voor rolstoelbasketballers

Onze rolstoelbasketballers zijn er niet in geslaagd om een ticket naar de Paralympische Spelen te veroveren. Dat kon de ploeg op het EK doen door in de kwartfinale te winnen van Duitsland. De wedstrijd eindigde in 72-68 in het voordeel van onze oosterburen, die daardoor doorstromen naar de halve finale. 

Atletiek: Schippers loopt 11.22 in Brussel, Terence Agard naar 46.20

Bij de Diamond League Finals in Brussel heeft Dafne Schippers op de 100 meter een tijd van 11.22 gelopen. Daarmee eindigde ze op de vierde plaats. De Engelse Dina Asher-Smith won de sprint. 

Op de 400 meter kwam Terence Agard tot een tijd van 46.20. Die tijd is niet genoeg voor een ticket naar het WK in Doha, later deze maand.

Handboogschieten: Mike Schloesser wint met groots machtsvertoon de wereldbekerfinale

Handboogschutter Mike Schloesser heeft in Moskou met groots machtsvertoon de wereldbekerfinale gewonnen. In de finale van het onderdeel compound zegevierde Schloesser met 147-144. 

Tafeltennis: Vrouwen stranden in kwartfinale op EK teams

Bij het EK tafeltennis voor teams is ons vrouwenteam gestrand in de kwartfinale. De ploeg van bondscoach Li Jiao moest zich tegen Polen met 3-1 gewonnen geven. Li Jie zorgde voor het Nederlandse punt door haar partij met 3-0 te winnen. 

Meer lezen? Klik hier.

De Groot en Van Koot naar finale dubbelspel

Diede de Groot en Aniek van Koot hebben de finale van het damesdubbelspel op het US Open bereikt. Ze versloegen Capocci en Kamiji met 6-2 en 7-5 en treffen in de eindstrijd het koppel Montjane en Ellerbrock.

Dubbelslag Lorena Wiebes

Wielrenster Lorena Wiebes heeft ook de tweede etappe van de Boels Ladies Tour op haar naam geschreven. De 20-jarige Nederlands kampioene van Parkhotel Valkenburg zegevierde na een rit van bijna 114 kilometer, met start en finish in Gennep, in de eindsprint. Wiebes nam dankzij haar tweede dagsucces in de Ladies Tour de leiderstrui over van Annemiek van Vleuten.

Tafeltennissters naar kwartfinale EK

Onze tafeltennissters hebben de kwartfinales van de Europese kampioenschappen voor landenteams gehaald. In Nantes won het team van bondscoach Li Jiao met 3-1 van Tsjechië. Nederland had eerder al met dezelfde cijfers van Servië gewonnen.

Li Jie won haar eerste partij met 3-0 van Dana Cechova en Britt Eerland versloeg Hana Matelova met 3-0. Kim Vermaas verloor van Karin Adamkova. Li Jie bezorgde het team het derde punt met de zege op Matelova in drie games.

De tegenstander van Nederland in de kwartfinales is nog niet bekend.

Springruiters toch naar FEI Nations Cup finale Barcelona


Vorige maand liepen onze springruiters kwalificatie voor de Longines FEI Nations Cup finale in Barcelona nipt mis. Inmiddels hebben we alsnog een uitnodiging ontvangen voor de prestigieuze finale, die verreden wordt van 3 tot en met 6 oktober. De startplaats kwam vrij doordat de regio Azië/Australië geen team af kan vaardigen naar de FEI Nations Cup finale.

Woensdag 4 september

Volleybalsters uitgeschakeld door Turkije op EK

De Nederlandse volleybalsters zijn bij het EK gestrand in de kwartfinales. Het slordige en nerveuze Oranje was in Ankara niet opgewassen tegen Turkije. Het gastland zegevierde met 3-0. De setstanden waren 25-20 25-22 25-20.

Voor de ploeg van bondscoach Jamie Morrison was de vroege uitschakeling de tweede zware domper binnen korte tijd. Een maand geleden greep Oranje in Italië naast het begeerde olympische ticket. Begin komend jaar krijgt Nederland voor deelname aan Tokio 2020 nog een herkansing.


Rolstoelbasketballers winnen laatste groepsduel

Onze rolstoelbasketballers hebben op het het EK in Polen de laatste groepswedstrijd met 71-52 gewonnen van Israël. De Orange Lions spelen vrijdag in de kwartfinales tegen Duitsland.

Tafeltennissters openen EK met zege

Het Nederlandse vrouwenteam heeft het EK tafeltennis voor landenteams geopend met een fraaie zege op Servië: 3-1. Li Jie zorgde voor twee winstpunten en Britt Eerland won één partij. Kim Vermaas incasseerde een nederlaag.

Donderdag speelt TeamNL tegen Tsjechië om de groepswinst en om een plek in de kwartfinales.

Bij de mannen heeft Nederland ook de tweede wedstrijd op het EK verloren. In Nantes was Slovenië te sterk met 3-0. Eerder ging Oranje tegen Kroatië met dezelfde cijfers ten onder in de Franse stad. TeamNL is daarmee uitgeschakeld.

Voor Nederland kwamen Ewout Oostwouder, Laurens Tromer en Rajko Gommers in actie.

Wiebes wint eerste etappe Boels Ladies Tour


Wielrenster Lorena Wiebes heeft de eerste etappe van de Boels Ladies Tour, een rit van Stramproy naar Weert over 123 kilometer, gewonnen. De 20-jarige Nederlands kampioene van Parkhotel Valkenburg was de snelste in de massasprint en troefde landgenote Kirsten Wild en de Italiaanse Letizia Paternoster af, die respectievelijk tweede en derde werden.

Annemiek van Vleuten, die dinsdag de proloog won, behield de leiding in het algemeen klassement. De renster van Mitchelton-Scott kwam wel met de schrik vrij, want de wereldkampioene tijdrijden en winnares van de Ronde van Italië was betrokken bij een van de vele valpartijen tijdens de koers. Ze hield er een pijnlijke pols aan over.

Schuurs niet in halve finales US Open

Tennisster Demi Schuurs heeft de halve finale in het gemengd dubbel van de US Open niet gehaald. De Limburgse verloor met haar Finse partner Henri Kontinen in de kwartfinale van het Australisch/Amerikaans duo Samantha Stosur/Rajeev Ram. Het als derde geplaatste tweetal sloeg na een gelijk opgaande strijd toe in de supertiebreak, 4-6 6-4 14-12.

Dinsdag 3 september

Voetbalsters zijn ook Turkije de baas

De Nederlandse voetbalsters hebben ook hun tweede EK-kwalificatieduel gewonnen. De nummer twee van het afgelopen WK was in Heerenveen duidelijk de baas over Turkije maar kwam moeizaam tot scoren: 3-0.

Bij rust leidde Oranje met 1-0 door een doelpunt van Stefanie van der Gragt. Na de pauze scoorden Daniëlle van de Donk en Sherida Spitse, de laatste vanaf de strafschopstip.

Vrijdag boekte de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman al een eenvoudige 7-0-overwinning in en tegen Estland.

Rolstoelbasketballers verliezen van titelverdediger op EK

De Orange Lions lukte het niet regerend Europees kampioen Turkije te verrassen. Bij het EK rolstoelbasketbal in de Poolse stad Walbrzych leden de mannen van Cees van Rootselaar na twee ruime zeges voor de tweede maal in de groepsfase een nederlaag. Turkije was dinsdag met 61-53 te sterk voor Nederland dat woensdag bij winst op Israël als nummer drie uit groep B naar de kwartfinales zal gaan.

De Lions willen zich bij het EK kwalificeren voor de Paralympische Spelen in 2020 en moeten daartoe de halve finales halen.

Kroaten te sterk voor tafeltennissers

Onze tafeltennissers zijn het EK voor landenteams in Frankrijk begonnen met een kansloze nederlaag tegen Kroatië. In Nantes werd het op de openingsdag 3-0 voor de Kroaten.

Rajko Gommers slaagde er in de eerste wedstrijd niet in Tomislav Pucar te bedreigen. Het werd 3-1 in games: 11-5 11-9 5-11 11-8. Vervolgens verloor Laurens Tromer met 3-0 van Andrej Gacina (11-9 11-8 11-7) en wist Ewout Oostwouder tegen Frane Kojic ook niet meer dan één game te winnen: 11-9 11-8 9-11 11-8.

Woensdag is Slovenië de tegenstander van TeamNL. De acht poulewinnaars van de groepen van drie landen plaatsten zich voor de kwartfinales. Het toernooi duurt tot en met zondag.

Van Vleuten de snelste in proloog Boels Ladies Tour

Annemiek van Vleuten heeft opnieuw de proloog van de Boels Ladies Tour gewonnen, de Nederlandse rittenkoers uit de UCI WorldTour voor vrouwen. De renster van Mitchelton-Scott, wereldkampioene tijdrijden, bleek ook op een korte afstand de snelste in een individuele tijdrit. Van Vleuten finishte na 3,8 kilometer in Sittard-Geleen in een tijd van 5 minuten en 4 seconden. Daarmee was ze zes seconden sneller dan de Duitse Lisa Klein.

Een seconde daarachter eindigde Lucinda Brand als derde. Ook Anna van der Breggen (6e) en Amy Pieters (9e) haalden de top tien. Ellen van Dijk (6.52) kwam ten val en verspeelde daarmee haar kans op het veroveren van de leiderstrui. 


Haase en Koolhof uitgeschakeld in New York

Robin Haase en Wesley Koolhof zijn er niet in geslaagd de kwartfinales te bereiken bij het dubbelspel op de US Open. Het Nederlandse duo verloor met 6-4 6-4 van Juan Sebastian Cabal en Robert Farah. Dat Colombiaanse duo is als eerste geplaatst in New York. In de partij die net geen anderhalf uur duurde kwamen de Nederlanders iets te kort om het de tegenstanders echt lastig te maken. Haase en Koolhof waren als dertiende geplaatst.

Koolhof (30) werd met de 44-jarige Kveta Peschke uit Tsjechië ook uitgeschakeld in het gemengddubbel.

Skiër Winkelhorst stopt met topsport

De Nederlandse alpineskiër Steffan Winkelhorst (27) heeft zijn topsportcarrière beëindigd. Eind januari scheurde de veelvoudige nationale kampioen zijn voorste kruisband tijdens de wereldbeker in Kitzbühel. Dat was zijn tweede zware knieblessure in zijn loopbaan. "De motivatie ontbreekt om nog een keer alles op alles te zetten om terug te komen", legde Winkelhorst uit. "Ik merkte dat ik niet meer genoot van het proces."

Daarnaast bleek de financiering van het seizoen ook een zware opgave. "Het betalen van de trainer en mijn eigen reis- en verblijfkosten was een hele uitdaging."


Maandag 2 september

Tweede zege rolstoelbasketballers op EK

De Nederlandse rolstoelbasketballers hebben de tweede zege op het EK in Polen te pakken. De ploeg van bondscoach Cees van Rootselaar was in Polen met Rusland met 72-40 ruim de baas.

Met twee overwinningen en een nederlaag staat Nederland nu derde in poule B achter Spanje en Turkije. De Turken zijn dinsdag de volgende tegenstanders van de Oranje rollers, die voor kwalificatie voor de Spelen van Tokyo 2020 de laatste vier moeten halen.

Demi Schuurs in kwartfinales gemengd dubelspel

Demi Schuurs heeft in het gemengd dubbelspel de kwartfinale van de US Open bereikt. Met haar Finse partner Henri Kontinen versloeg ze de Amerikanen Jennifer Brady en Denis Kudla: 4-6 7-6 (2) 10-8.

Robin Haase en Wesley Koolhof zijn een ronde verder in het dubbelspel. Ze versloegen zondag het Spaanse duo Pablo Carreno Busta en Feliciano Lopez in twee sets: 7-6 (7) 6-3. 

Sterke slotronde Anne van Dam in Portland

Anne van Dam is dankzij een sterke slotronde in de Cambia Portland Classic alsnog in de top 30 geëindigd. De Nederlandse golfster ging rond in 66 slagen, 6 onder het baangemiddelde, en steeg daardoor van de gedeelde 59e naar de 26e plaats.

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen