ANP 76557693

Weekblog TeamNL: Wielrenners veroveren eerste wereldtitel gemengde ploegentijdrit

19 september 2019
Redactie

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Check ons weekblog voor de laatste updates!

 

Beachvolleybalduo Brouwer en Meeuwsen grijpen naast olympisch ticket
Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn er niet in geslaagd om het ticket voor de Olympische Spelen van Tokio te bemachtigen. De Italianen Paolo Nicolai en Daniele Lupo versloegen op het olympisch kwalificatietoernooi in het Chinese Haiyang het Nederlandse koppel in twee sets: 21-17 21-19.

Vrijdag 20 september

Joost Luiten handhaaft zich niet in de top-10

Donderdag 19 september

Honkballers verliezen op OKT van Israël

De honkballers hebben een kostbare nederlaag geleden op het olympisch kwalificatietoernooi in Italië. In Parma ging de ploeg van bondscoach Evert-Jan 't Hoen met 8-1 hard onderuit tegen Israël.Op het vorige week gewonnen EK honkbal won het Koninkrijksteam nog met 13-4 van de Israëliërs, die toen niet in de sterkste opstelling speelden. Oranje kwam al in de eerste twee innings op een 6-1 achterstand en moest in de vijfde en achtste slagbeurt nog een punt incasseren.

Nederland speelt nog tegen Spanje, Zuid-Afrika en Italië. De winnaar van het toernooi verdient een ticket voor de Olympische Spelen van Tokio, de nummer 2 krijgt in maart een herkansing op een tweede OKT.

Keizer en Meppelink stranden in tweede groepsfase

Voor Sanne Keizer en Madelein Meppelink zit hun OKT erop. In de tweede groepsfase verloren zij, eveneens in Haiyang, beide wedstrijden. Een ticket voor de Spelen in Tokio zit er daarmee nog niet in.

Keizer en Meppelink waren het OKT sterk begonnen met twee zeges in de eerste groepsfase, maar daarna bleken de Letten Tina Graudina en Anastasija Kravcenoka (18-21, 16-21) en het Chinese koppel Fan Wang/Xinyi Xia (19-21, 18-21) te sterk.

Dubbelslag voor Marianne Vos: eindzege en etappewinst in Ardèche

Marianne Vos heeft de Ronde van de Ardèche in stijl op haar naam gebracht. Vos boekte in Privas haar vijfde etappezege en won ook het eindklassement. De drievoudig wereldkampioen op de weg won de korte etappe van 87,9 kilometer met twee beklimmingen van de eerste categorie en een col van de tweede categorie.

De wielrenster van CCC-Liv won eerder de eerste, tweede en derde etappe en was ook de beste in de zesde rit. 

Bertens opnieuw onderuit in eerste partij

Tennisster Kiki Bertens heeft de weg omhoog nog niet gevonden. Voor de tweede week op rij verloor ze haar eerste partij van een toernooi. De Russische Anastasija Pavlioetsjenkova was bij het WTA-toernooi in het Japanse Osaka de betere: 6-1, 7-5.

Bertens won vorige maand op de US Open in twee sets van de Russin. De Wateringse maakt nog steeds kans op het bereiken van de WTA-finals, waaraan de beste acht tennissters van het seizoen meedoen. Momenteel is Bertens de nummer negen van dit tennisjaar. Volgende week speelt zij het toernooi in het Chinese Wuhan.

Volleybalsters buigen pas laat voor Servië

De Nederlandse volleybalsters hebben bij het toernooi om de World Cup in Japan hun tweede nederlaag geleden. Het team van bondscoach Jamie Morrison beet in Hamamatsu stevig van zich af tegen Servië, maar moest na vijf sets toch buigen voor de wereldkampioen: 2-3. De setstanden waren: 25-18 25-23 19-25 24-26 9-15.

Oranje had een dag eerder met 3-0 van de Verenigde Staten verloren. De eerste drie wedstrijden op het prestigieuze toernooi in Japan boekten de Nederlandse volleybalsters duidelijke zeges: op respectievelijk Argentinië, Kenia en Brazilië.

Morrison gebruikt het toernooi in Japan vooral om de ploeg verder voor te bereiden op het olympisch kwalificatietoernooi in januari. Na twee gemiste mogelijkheden is dat de laatste kans deelname in Tokio 2020 af te dwingen. Aan de World Cup doen twaalf landen mee. Kameroen is zondag de zesde tegenstander.

Woensdag 18 september

Marianne Vos wint vierde etappe in de Ardèche 

Wielrenster Marianne Vos heeft opnieuw een etappe in de Ronde van de Ardèche gewonnen. Deze keer sloeg de renster van CCC-Liv toe in de zesde rit. Ze bleef na een koers over ruim 110 kilometer de Duitse Clara Koppenburg en de Cubaanse Arlenis Sierra in de sprint net voor.

Eerder al won Vos al de eerste drie etappes. Ze heeft de leiding in het algemeen klassement. De Ronde van de Ardèche duurt nog tot en met donderdag.

Volleybalmannen onderuit tegen Tsjechie in vijf sets

Tijdens de laatste poulewedstrijd van het Europees Kampioenschap hebben de volleybalmannen verloren in 5 sets van Tsjechië. In Amsterdam was het tot en met het laatste punt spannend: 18-25, 25-18, 20-25, 25-22, 14-16.

De volleybalmannen hadden zich al geplaatst voor de achtste finales van het EK. Omdat ze eerder in het toernooi verloren hebben van Polen, streden ze tegen Tsjechië om de tweede plaats in de poule. De eerste vier van de poule gaan door naar de achtste finales. 

Honkballers winnen de eerste wedstrijd op OKT

De Nederlandse honkballers zijn goed van start gegaan op het olympisch kwalificatietoernooi in Italië. In Parma werd Tsjechië met 4-1 verslagen. 

Werper Orlando Yntema stak in Parma in goede vorm. Hij stond acht innings op de heuvel en incasseerde slechts één punt. Roger Bernadina (drie binnen geslagen punten) en Ademar Rifaela (homerun) zorgden voor de score van Oranje.

Donderdag speelt Nederland tegen Israël en daarna wachten nog duels met Spanje, Zuid-Afrika en Italië. De winnaar van het toernooi verdient een ticket voor de Olympische Spelen van Tokio, de nummer 2 krijgt in maart een herkansing op een tweede OKT.

Kelly van Zon en Jean Paul Montanus winnen beiden goud op EK Paratafeltennis 

Kelly van Zon won in de halve finale met 3-0 van de Russische Safonova (11-8, 11-5, 11-5). In de finale trof zij de Turkse Kubra Korkut, min of meer haar vaste opponente in de finales van EK, WK en Paralympics. En ook nu was Kelly te sterk, ze hoefde slechts één game aan Korkut te laten: 11-3, 11-7, 1-11, 11-9.

Jean Paul Montanus was in de halve finale met 3-0 te sterk voor Miroslav Jambor (SLO) (11-2, 11-7, 11-7). Gisteren versloeg hij in de kwartfinale in een spannende wedstrijd met 3-2 de regerend wereldkampioen Morales (SPA). In de finale trof hij de Kroaat Pavao Jozic. Hier was de uitslag duidelijk: 11-5, 11-4, 11-6.

Morgen gaat het toernooi verder met de teamwedstrijden.

Poulewinst voor beachvolleybalsters Keizer en Meppelink op OKT

Keizer en Meppelink kwamen vanmorgen vroeg voor hun eerste poulewedstrijd in het Chinese Haiyang het veld op. Ze speelden een goede partij tegen het Poolse duo Kociolek/Wojtasik. De dames wonnen met 21-16 en 21-14 en kwamen niet in de problemen.

In de tweede poulewedstrijd tegen de Finnen Lahti en Parkkinen ging het om de eerste plek in de poule. Nu moesten Meppelink en Keizer alles geven, ze verloren de eerste set namelijk met 18-21. Daarna keerden ze het om en wisten met goed serverend werk en een sterke side-out het verschil te maken: 21-19 en 15-13 winst. 

Keizer en Meppelink komen morgen weer in actie, dan start de tweede fase van het toernooi met een poule van drie teams. De tegenstanders worden later bekend na de loting.

Eerste nederlaag op World Cup voor volleybalsters

De volleybaldames hebben hun eerste nederlaag geleden op de World Cup in Japan. Oranje verloor in Hamamatsu met 3-0 van de Verenigde Staten. Eerder werd gewonnen van Argentinië, Kenia en Brazilië. Op donderdagochtend (04.00 uur Nederlandse tijd), speelt Nederland tegen wereldkampioen Servië.

Dinsdag 17 september

Volleybalmannen al zeker van achtste finales op EK

Onze volleyballers hebben zich op het EK vroegtijdig verzekerd van een plaats in de achtste finales. In de voorlaatste groepswedstrijd waren zij in Amsterdam met 3-1 te sterk voor het nog puntloze Estland: 22-25, 25-19, 25-19, 25-20. Voor de ploeg van bondscoach Roberto Piazza was het de derde gewonnen wedstrijd op dit EK.

Exit voor Jessica Blaszka op WK worstelen

Op de WK worstelen in Noersoeltan (Kazachstan) is Jessica Blaszka in de klasse tot 53 kilo niet verder gekomen dan de voorronde. De Limburgse legde af tegen Maria Prevolaraki uit Griekenland. Bij een plek in de top zes had Blaszka zich geplaatst voor de Spelen. In maart krijgt zij een nieuwe kans op een ticket voor Tokio.

Kerkhove knokt, maar verliest uiteindelijk in China

Lesley Pattinama-Kerkhove is gestrand in de eerste ronde van het WTA-toernooi in het Chinese Guangzhou. De Zeeuwse verloor in drie sets van de Duitse Andrea Petkovic: 5-7, 7-6, 3-6. Kerkhove, de mondiale nummer 158, bood goed partij tegen Petkovic, die 81 plaatsen hoger genoteerd staat op de wereldranglijst.  Pas na 2,5 uur stapte Petkovic als winnares van de baan.

Pittige World League-loting waterpoloërs

Onze waterpoloërs mogen aan de bak in de World League. De mannen zijn in de editie van 2019-2020 ingedeeld bij de nummers 1 en 2 van de Olympische Spelen van Rio, Servië en Kroatië. TeamNL begint de World League op 12 november met een thuiswedstrijd tegen de Serviërs.

De vrouwen spelen een 'halve' competitie, tegen de zes andere Europese landen die zich hebben ingeschreven. De Europees kampioen ontvangt Rusland, Spanje en Italië en speelt uit tegen Griekenland, Hongarije en Frankrijk. De top vier plaatst zich voor de zogeheten superfinale.

Maandag 16 september

Koster wint rit in Ardèche

Anouska Koster heeft de vierde etappe in de Ronde van de Ardèche gewonnen. De 26-jarige wielrenster van Team Virtu Cycling was na 138 kilometer tussen Savasse en Mont-Boucher-sur-Jabron de snelste in de sprint van een groep van twaalf rensters.

Marianne Vos rijdt in de leiderstrui. De Ronde van de Ardèche duurt nog tot en met donderdag.

Delano James uitgeschakeld op WK boksen

Bij de wereldkampioenschappen boksen zijn geen Nederlanders meer actief. Maandag verloor de laatste Oranje-vertegenwoordiger, Delano James, in de tweede ronde in de klasse tot 69 kilogram. De Turk Necat Ekinci was volgens de jury in het Russische Jekaterinenburg de overtuigende winnaar van de partij: 5-0.

Eerder werden Enrico Lacruz (-63 kg) en Artjom Kasparian (-81 kg) in de tweede ronde uitgeschakeld. Max van der Pas ging in de klasse tot 75 kilogram al in de eerste ronde onderuit.

Volleybalsters stunten tegen Brazilië

Onze volleybalsters hebben maandag bij de World Cup in Japan voor een stunt gezorgd. De ploeg van bondscoach Jamie Morrison was in drie sets te sterk voor Brazilië: 25-23 25-21 25-22. Het was de derde overwinning van Oranje, dat eerder won van Argentinië en Kenia, maar met Brazilië een tegenstander van een ander kaliber kreeg.

Morrison had in zijn beginopstelling plaats voor Yvon Beliën, Maret Balkestein-Grothues, Lonneke Sloetjes, Anne Buijs, Britt Bongaerts, Nicole Koolhaas en libero Myrthe Schoot. Oranje speelde sterk tegen de nummer 4 van de wereldranglijst, die op de openingsdag wereld- en Europees kampioen Servië had verslagen en daarna ook te sterk was geweest voor Argentinië. Nederland had de Argentijnse vrouwen ook al verslagen, gevolgd door een eenvoudige zege op Kenia.

Behalve Nederland hebben alleen de Verenigde Staten en China nog geen wedstrijd verloren op het prestigieuze toernooi.

 

 

 

 

 

 

 

Trotse hoofdsponsor

Nederlandse Loterij is trotse hoofdsponsor van TeamNL. Samen willen we Nederland het sportiefste land van de wereld maken.