Calvin Vlaanderen, Glenn Coldenhoff En Jeffrey Herlings ANP

Weekblog TeamNL: Nederland wint Motocross of Nations

29 september 2019
Redactie

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Check ons weekblog voor de laatste updates.

Zondag 29 september

Schippers niet van start in finale 100m

Dafne Schippers gaat niet van start in de finale van de 100 meter bij de WK atletiek in Doha. De Utrechtse is geblesseerd geraakt tijdens de halve finales. Het betreft een pijnlijke lies. Schippers had zich met de zevende tijd geplaatst voor de finale.

Taymir Burnet heeft zich met succes door de series van de 200 meter gewerkt bij de WK atletiek in Qatar. De 26-jarige sprinter van TeamNL eindigde in het Khalifa Stadion van Doha als derde in zijn serie in een tijd van 20,37 seconden, een fractie boven zijn persoonlijk record van 20,35. Hij plaatste zich rechtstreeks voor de halve finales.

De halve finales van de 200 meter staan voor maandag op het programma. De finale is dinsdag. Burnet is in Doha de enige Nederlandse sprinter die individueel in actie komt. 

Luiten en Besseling eindigen in middenmoot

Joost Luiten en Wil Besseling zijn bij het Alfred Dunhill Links Championship in de middenmoot geëindigd. Het Nederlandse golfduo sloot het evenement van de Europese Tour op de befaamde baan in St. Andrews af met een rondje onder par (72 slagen).

Luiten gebruikte zondag op de 'old course' 68 slagen, Besseling had er 2 meer nodig. Met een totaal van 275 slagen eindigde Luiten op de veertigste plaats. Besseling, die doorgaans op de Challenge Tour uitkomt, kwam op de 46e plek uit met een score van 276.

Weertman wint slotrace Marathon Swim World Series

De negende en laatste wedstrijd van de FINA Marathon Swim World Series is gewonnen door Ferry Weertman. In het Chinese Chun’An klokte de huidige Olympisch- en Europees kampioen een tijd van 1:56.00,1 uur. Marcel Schouten tikte 12,7 seconden later als vierde aan en Pepijn Smits (1:57.27,2) werd zevende.

Royale zege voor handbalsters in Griekenland

De Nederlandse handbalsters hebben ook hun tweede kwalificatiewedstrijd voor het EK van volgend jaar met overtuigende cijfers gewonnen. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade versloeg Griekenland in Kozani met 43-18. Drie dagen eerder was Oranje in Eindhoven de EK-kwalificatie begonnen met winst op Oostenrijk (32-24).

Tegen de Oostenrijkse vrouwen was de stand halverwege nog in balans (13-13), maar in en tegen Griekenland trok de ploeg van Mayonnade de wedstrijd al in de eerste helft naar zich toe. Oranje ging rusten met een voorsprong van 21-13. In de tweede helft liep de nummer 3 van het laatste EK steeds verder weg bij de Grieken.

Oranje vervolgt de kwalificatiereeks in maart met twee wedstrijden tegen Spanje. De nummers 1 en 2 van de groep plaatsen zich voor het EK, in december 2020 in Noorwegen en Denemarken.

Terpstra beste Nederlander tijdens WK

Niki Terpstra is als beste Nederlander op de twintigste plaats geëindigd tijdens het WK wielrennen op de weg. Mads Pedersen veroverde verrassend de wereldtitel in Yorkshire. De Deen was na ruim 260 kilometer de snelste van een kopgroep van drie man, waar verder de Italiaan Matteo Trentin (tweede) en de Zwitser Stefan Küng (derde) deel van uitmaakten. Mathieu van der Poel zat ook lange tijd mee in de kopgroep, maar de Nederlandse favoriet moest in de laatste ronde op 13 kilometer van de finish lossen.

Nederland wint Motocross of Nations

Nederland heeft voor het eerst de Motocross of Nations gewonnen. Jeffrey Herlings, Glenn Coldenhoff en Calvin Vlaanderen wonnen in Assen met overmacht na drie manches.

Herlings begon voor Nederland met de tweede plaats in de MXGP-klasse. Hij moest alleen de nieuwe wereldkampioen Tim Gajser uit Slovenië voor laten. MX2-coureur Vlaanderen werd in dezelfde race tiende, waardoor Nederland aan de leiding kwam in het klassement.

In de tweede race reed Coldenhoff overtuigend naar de zege. In de laatste race pakte Coldenhoff opnieuw de leiding en hij stond die ook niet meer af. Met de vierde plaats van Herlings bleven de Nederlandse motorcrossers België en Groot-Brittannië ruim voor.Volleybalsters sluiten World Cup af met verlies

De Nederlandse volleybalsters hebben het toernooi om de World Cup afgesloten met een nederlaag tegen Japan. In Osaka ging de ploeg van bondscoach Jamie Morrison met 3-1 onderuit tegen het gastland: 25-18 27-25 24-26 25-21.

Vierde plaats hoogst haalbare voor Verstappen

Max Verstappen is in de Grote Prijs van Rusland als vierde geëindigd. Veel meer zat er ook niet in voor de Nederlander van Red Bull, nadat hij na een gridstraf vanaf de negende positie had moeten starten. De zege ging naar Lewis Hamilton, de regerend wereldkampioen die een einde maakte aan een serie van drie overwinningen van de verbeterde bolides van Ferrari. 

Smulders wint wereldbeker BMX

Laura Smulders heeft voor het vierde jaar op rij de wereldbeker veroverd in het BMX. De Nederlandse won zondag in Santiago del Estero in Argentinië de tiende en laatste wedstrijd van het seizoen. Smulders, die zaterdag ook al de rapste was in de negende race en toen in het klassement al niet meer kon worden achterhaald door haar Amerikaanse concurrente Alise Willoughby, hield de Russische Natalia Afremova (tweede) en de Amerikaanse Felicia Stancil (derde) achter zich.

Bij de mannen verzekerde Niek Kimmann zich twee weken terug al van de eindzege in de wereldbeker. De Nederlander won zondag de laatste wedstrijd in Argentinië. Vorig jaar schreef Kimmann de wereldbeker ook al op zijn naam.

Middelkoop verliest finale in Zhuhai

Tennisser Matwé Middelkoop heeft ook zijn vierde dubbelfinale van dit jaar op de ATP Tour verloren. De 36-jarige Brabander van TeamNL moest met zijn Braziliaanse partner Marcelo Demoliner in de eindstrijd van het toernooi in Zhuhai buigen voor het Belgische duo Sander Gille/Joran Vliegen. De Belgen wonnen beide sets in een tiebreak: 6-7 (2) 6-7 (4).

Deelstra en Van Nunen missen limiet Tokio

Andrea Deelstra is er in de marathon van Berlijn niet in geslaagd de limiet te lopen om te worden voorgedragen voor deelnamen aan de Olympische Spelen van Tokio. De 34-jarige hardloopster eindigde als elfde vrouw in een tijd van 2.31.29. Een tijd van 2.28.30 is vereist of een klassering in de top acht van een World Major Marathon om te worden voorgedragen.

Bart van Nunen was bij de mannen lang onderweg naar een tijd van 2.11.30. Dat was voldoende voor een voordracht, maar de 24-jarige Utrechter stapte uit na 37 kilometer. Van Nunen eindigde vorig jaar in Berlijn als tiende in 2.13.09. Dankzij die klassering had hij mogen starten op de marathon bij de WK in Doha. Hij koos ervoor de hitte in Qatar te mijden en zich te richten op olympische kwalificatie op het snelle parcours in de Duitse hoofdstad.

Zaterdag 28 september

Hassan snelt naar goud op 10.000 meter

Sifan Hassan heeft haar almaar groeiende erelijst aangevuld met de wereldtitel op de 10.000 meter. De Nederlandse atlete liep in het Khalifa Stadion van Doha naar het goud in een tijd van 30.17.62, de beste tijd van dit jaar in de wereld. Ze liep in slotronde met een verwoestende versnelling weg bij de concurrentie.

Het is haar derde medaille op een WK. In 2017 in Londen pakte ze brons op de 5000 meter, vier jaar geleden in Peking behaalde ze eveneens brons, toen op de 1500 meter.

Susan Krumins, die vorig jaar in Berlijn zilver won op de langste baanafstand, eindigde als zevende in een persoonlijk record van 31.05,40.

Polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar kan zijn koffers gaan pakken. Hij wist zich in de kwalificaties niet te plaatsen voor de finale. Hij kwam in het Khalifa Stadion van Doha tot een hoogte van 5,45, terwijl 5,75 vereist was.

Annemiek van Vleuten grijpt wereldtitel na lange solo


Annemiek van Vleuten heeft zaterdag op indrukwekkende wijze de wereldtitel wielrennen op de weg veroverd. De 36-jarige renster uit Wageningen verraste de concurrentie met een aanval op meer dan 100 kilometer voor de finish. Van Vleuten verkreeg een maximale voorsprong van 2.37.

Anna van der Breggen werd op 2.15 achterstand tweede, voor de Australische Amanda Spratt op 2.28.

Wereldtitel voor Kiran Badloe, zilver Dorian van Rijsselberghe

Windsurfer Kiran Badloe heeft voor het eerst de wereldtitel gepakt in de RS:X-klasse. De 25-jarige Badloe, die eerder dit jaar al Europees kampioen werd, had op het Gardameer in de afsluitende medalrace genoeg aan de vijfde plaats om het goud te pakken. Dorian van Rijsselberghe, de wereldkampioen van vorig jaar, won de medalrace en schoof daardoor in het klassement op naar de tweede plaats.

Vorig jaar bij de WK in Aarhus waren de rollen omgedraaid. In Denemarken was de wereldtitel voor Van Rijsselberghe, de olympisch kampioen van Londen 2012 en Rio 2016, en ging het zilver naar Badloe. 


Bij de vrouwen heeft Lilian de Geus op het Gardameer genoegen moeten nemen met brons. De wereldkampioene van vorig jaar eindigde in de afsluitende medalrace als zesde. De Geus zakte daardoor in het klassement van de tweede naar de derde plaats.

Luiten en Bessling vallen terug

Joost Luiten en Wil Besseling hebben een teleurstellende dag achter de rug op het Alfred Dunhill Links Championship in Schotland. Beiden gingen rond in 71 slagen en dat is aanzienlijk slechter dan tijdens de eerste twee dagen.

Luiten noteerde op de derde dag vier birdies en drie bogeys, Besseling kwam uit op twee birdies en één bogey. Door de tegenvallende ronde viel Luiten terug naar de 49e plek, Besseling staat gedeeld 40e.

Schippers naar halve finale op 100 meter

Dafne Schippers is haar eerste optreden op haar vijfde WK atletiek probleemloos doorgekomen. De Utrechtse won in het gekoelde Khalifa Stadion van Doha (Qatar) haar serie op de 100 meter in 11,17. Ze kan zich opmaken voor de halve finales op zondag.

Marije van Hunenstijn werd uitgeschakeld in de series van de 100 meter. De 24-jarige sprintster uit Apeldoorn eindigde op de zesde plaats in haar serie in 11,48. Klassering noch tijd was goed genoeg voor een vervolg op het koningsnummer.

Bij de mannen heeft Taymir Burnet zich niet kunnen plaatsen voor de finale van de 100 meter. De Nederlandse sprinter liep in zijn heat van de halve finales naar de zesde plaats in 10,18 seconden. Daarmee was hij uitgeschakeld op het koningsnummer.

Rutger Koppelaar komt bij het polsstokhoogspringen tot een hoogte van 5.45 meter, wat niet genoeg is voor een plek in de finale.

Bridgeteam pakt zilver op WK

De Nederlandse bridgers hebben bij de WK bridge in het Chinese Wuhan naast de wereldtitel gegrepen. In de finale moest het open team van captain Anton Maas buigen voor Polen: 174-153.

Na de eerste dag van de finale stond het nog vrijwel gelijk, maar in set 4 ging het mis voor het Nederlandse team. De forse achterstand die ze toen opliepen, konden ze niet meer goedmaken in de resterende twee sets. Het Nederlandse team bestaat uit de koppels Bob Drijver-Bart Nab, Bauke Muller-Simon de Wijs en Ricco van Prooijen-Louk Verhees.

TeamNL Bridge Vrouwen werd vierde. De equipe verloor de strijd om het brons van Engeland. Voor het vrouwenteam speelden Jet Pasman-Anneke Simons, Laura Dekkers-Merel Bruijnsteen en Martine Verbeek-Wietske van Zwol. Het team werd begeleid door coach Peter IJsselmuiden en captain Aarnout Helmich.

Teunissen 27ste op WK kanoslalom

Het is kanovaarster Lena Teunissen niet gelukt de finale te halen bij de WK in het Spaanse La Seu d'Urgell. De 22-jarige Nederlandse, die zich donderdag had geplaatst voor de halve finales, eindigde als 27e.

Daardoor kan Teunissen ook niet worden voorgedragen bij NOC*NSF voor uitzending naar de Olympische Spelen in Tokio. Daarvoor had ze moeten voldoen aan de nationale prestatie-eis, een plaats in de top tien. Martina Wegman had eerder wel aan de eis voldaan door bij een wereldbekerwedstrijd als zesde te eindigen.


Bertens naar tweede ronde Beijing

Kiki Bertens heeft de tweede ronde bereikt van de China Open in Beijing. De als achtste geplaatste Nederlandse won in drie sets van Donna Vekic uit Kroatië: 3-6 6-1 7-6 (3).

Matwé Middelkoop heeft met zijn partner Marcelo Demoliner de finale bereikt van het dubbeltoernooi in het Chinese Zhuhai. Het Nederlands-Braziliaanse koppel was in twee sets te sterk voor de Portugees-Wit-Russische combinatie Oliveira/Vasilevski: 7-6, 6-3. In de finale staan ze tegenover het Belgische duo Gille/Vliegen.

Volleybalsters onderuit tegen Dominicaanse Republiek

De Nederlandse volleybalsters hebben tijdens de World Cup in Japan de vijfde nederlaag geleden. Oranje ging in Osaka onderuit tegen de Dominicaanse Republiek: 2-3 (23-25, 22-25, 27-25, 25-18, 4-15).

Vrijdag 27 september

Badloe als leider naar medal race

Windsurfer Kiran Badloe gaat bij de WK in de RS:X-klasse op het Gardameer voor de kust van Torbole als leider de medalrace in. De windsurfer van TeamNL werd derde in de enige race van vrijdag en is al zeker van een medaille. Dorian van Rijsselberghe eindigde als tweede en staat 'overall' nu op de derde plaats.

Schuurs verliest halve finale in Wuhan

Tennisster Demi Schuurs van TeamNL heeft met haar Duitse partner Anna-Lena Grönefeld de halve finales op het WTA-toernooi van Wuhan verloren. In de Chinese stad was het Belgisch/Wit-Russische koppel Elise Mertens/ Aryna Sabalenka te sterk, 6-2 6-1. Schuurs en Grönefeld waren als vierde geplaatst.


Golfer Besseling naar 21ste plaats


Golfer Wil Besseling heeft zich verbeterd op de tweede dag van het Alfred Dunhill Links Championship in Schotland. De golfer van TeamNL liep een ronde van 67 slagen, vijf onder het baangemiddelde. Hij is van de 28e naar gedeeld 21e plaats geklommen.

Besseling staat op een totaal van 135 slagen, een minder dan zijn landgenoot Joost Luiten die startte met een rondje van 69 en de tweede ronde eveneens met 67 slagen afsloot.

Taymir Burnett naar halve finales WK

Taymir Burnet heeft op de eerste dag van de wereldkampioenschappen atletiek in Qatar na de voorrondes ook de series van de 100 meter doorstaan. De TeamNL-sprinter mag zaterdag in de halve finales uitkomen op het koningsnummer.

Burnet eindigde als vierde in de eerste heat in 10,21. Alleen de eerste drie mochten direct door, waardoor hij moest wachten of zijn tijd voldoende snel was. Na zes series was duidelijk dat hij bij een van de zes tijdsnelsten zat.

Polsstokhoogspringster Killiana Heymans werd in de kwalificaties uitgeschakeld. De 22-jarige atlete ging weliswaar in één keer over 4,20 meter, maar faalde daarna drie keer op 4,35.

Teunissen niet naar halve finale C1-klasse

Lena Teunissen is er niet in geslaagd om de halve finales in de C1-klasse te halen bij de WK kanoslalom in La Seu d'Urgell. In het Spaanse water noteerde Teunissen in de eerste run de 62e tijd. In de herkansing kwam ze ook niet in de buurt van de plekken die recht geven op kwalificatie. Ze eindigde daarin als dertigste met een tijd van 135,20 seconden, ongeveer 14 seconden achter de top 10.

Volleybalsters spelen OKT in Apeldoorn

De volleybalsters van TeamNL kunnen voor eigen publiek gaan strijden om een olympisch ticket voor Tokio 2020. De Nederlandse volleybalbond Nevobo is erin geslaagd om de organisatie van het Europees olympisch kwalificatietoernooi (OKT) binnen te halen. Het evenement begint op 7 januari en eindigt op 12 januari. Alle wedstrijden worden gespeeld in het Apeldoornse Omnisport.

De Geus zakt naar tweede plek

Op de voorlaatste wedstrijddag bij het WK RS:X in het Italiaanse Torbole, heeft Lilian de Geus haar koppositie moeten inleveren. De eerste twee races van de dag voer ze volgens het boekje en finishte zij als eerste en tweede. De derde race verliep met de nodige tegenslag. De wind nam flink af en draaide gedurende de race. De Geus kwam achterin de vloot te varen. Ondanks een flinke inhaalrace finishte ze als 23e en zakt daarmee van de eerste naar een spannende tweede plaats in het klassement, op 6 punten afstand van de Chinese Yunxiu Lu.

Nederland en Duitsland kandidaat WK handbal

De Nederlandse en de Duitse handbalbond gaan zich gezamenlijk kandidaat stellen voor de organisatie van het wereldkampioenschap voor vrouwen in 2025. Dat hebben de besturen van de bonden besloten. In februari 2020 wordt de toekenning bekendgemaakt door de toewijzingscommissie van de Internationale Handbal Federatie (IHF).

Volleybalsters kunnen niet stunten in Japan

De Nederlandse volleybalsters hebben tijdens de World Cup in Japan niet kunnen stunten. Oranje was niet opgewassen tegen het favoriete China: 3-1. De setstanden in Osaka waren 25-19 25-16 21-25 25-19.

Voor Nederland was het de vierde nederlaag in het negende duel. 

Donderdag 26 september


Handbalsters in tweede helft langs Oostenrijk

Onze handbalsters hebben de eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK van 2020 gewonnen. In Eindhoven werd Oostenrijk met 32-24 verslagen.

TeamNL, dat aantrad zonder de nog geblesseerde Estavana Polman, had het lastig in de eerste helft. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade leek bij 11-8 afstand te nemen, maar de Oostenrijkse speelsters kwamen terug en namen zelfs een voorsprong. Bij de rust stond het 13-13. In de tweede helft bleef Oostenrijk bij tot 19-19. Daarna nam Nederland met snelle tegenaanvallen via Lois Abbingh een voorsprong van drie en leek de tegenstand gebroken. Oranje liep al snel uit naar 26-20 en gaf die marge niet meer weg.

In de groep van Oranje zitten verder Griekenland en Spanje. De eerste twee van de groep plaatsen zich voor het EK dat plaatsvindt van 3 tot en met 20 december in Noorwegen en Denemarken. Nederland speelt zondag bij Griekenland de tweede wedstrijd.

Haase naar tweede ronde Florence

Robin Haase heeft de kwartfinales bereikt op het challengertoernooi in Florence. De 32-jarige tennisser won na bijna twee uur in drie sets van de als derde geplaatste Spanjaard Jaume Munar: 1-6 6-1 7-5.

Besseling start beter dan Luiten

Wil Besseling staat na de eerste dag van het Alfred Dunhill Links Championship in Schotland op de gedeelde 28e plaats. De 33-jarige Nederlandse golfer ging rond in 68 slagen, vier onder het baangemiddelde. Besseling deed het daarmee net iets beter dan zijn landgenoot Joost Luiten, die startte met een rondje van 69.

De Geus behoudt leiding op WK windsurfen


Windsurfster Lilian de Geus heeft bij de wereldkampioenschappen in de olympische RS:X-klasse de leiding behouden. De Nederlandse eindigde op de derde wedstrijddag slechts als 21e. Dankzij sterke races de eerste twee dagen, blijft ze het klassement leiden.

In Torbole kon op het Italiaanse Gardameer donderdag slechts één race gevaren worden. Dat was aan het begin van de avond. "Het was een hele lange dag wachten voor ons, zowel op de kant als op het water. Uiteindelijk hebben ze er toch nog een race uit kunnen persen, maar dat was voor mij echt een hele lastige", aldus De Geus. "Ik hoop dat we vrijdag wel gewoon weer goede en lekkere noordenwind hebben."

De Geus staat na de derde wedstrijddag op 29 punten. De Italiaanse Giorgia Speciale volgt met 31 punten.

Teunissen naar halve finales WK kanoslalom


Lena Teunissen heeft zich geplaatst voor de halve finales van de WK kanoslalom in Spanje. Teunissen eindigde in de eerste run met 108,18 seconden op de 18e plaats. De eerste twintig mochten verder naar de halve finale. Met deze klassering veroverde de Eindhovense ook een quotumplaats voor Nederland op de Olympische Spelen, volgend jaar in Tokio.

Voor Martina Wegman (31e) en Claudia Leenders (38e) viel het doek op het WK. Vooral voor Wegman waren de druiven zuur. In de eerste heat eindigde ze op de 21e plaats (beste 20 door) en elfde in de herkansingsronde (beste 10 door). Bij de heren kwam Joris Otten in de C1 niet in de buurt van de halve finale. Het 21-jarige talent eindigde als 60e in de kwalificatie.

Zaterdag wacht voor Teunissen de halve finales. Vrijdag moet ze in het Spaanse La Seu d'Urgell de series varen in de kano, de C1-klasse.

Schuurs naar halve finale in Wuhan


Tennisster Demi Schuurs heeft met haar Duitse partner Anna-Lena Grönefeld de halve finales bereikt op het WTA-toernooi van Wuhan. Het als vierde geplaatste koppel was in de kwartfinale veel te sterk voor de zussen Hao-ching Chan en Latisha Chan uit Taiwan: 6-1 6-1.

Schuurs en Grönefeld stonden dit jaar al vijf keer in de finale van een WTA-toernooi. In Doha, Rome, Birmingham, Toronto en Cincinnati stapten ze echter steeds als verliezend koppel van de baan.

Badloe aan kop bij WK RS:X, Van Rijsselberghe klimt naar derde plek

Kiran Badloe heeft de leiding veroverd op het WK windsurfen op het Gardameer. Dorian van Rijsselberghe bezet in het tussenklassement de derde plaats. De eerste race van vandaag verliep voor Badloe niet optimaal. Van Rijsselberghe pakte een zesde plek. De laatste twee races van de dag konden de Nederlandse mannen twee 1-2’tjes aftikken. Badloe mocht het eerste wedstrijdresultaat van de dag wegstrepen, waardoor hij naar de koppositie in het klassement steeg. 

Tabeling en Piek moeten buigen voor Chinees koppel

Robin Tabeling en Selena Piek zijn er niet in geslaagd om verder te komen bij het Korean Open. Het Chinese duo Ji Ting He/Yue Du won in de tweede ronde met 21-17 21-12 van de badmintonners van TeamNL op het sterk bezette toernooi in Incheon.

Tabeling en Piek verrasten in de eerste ronde nog het hoger geplaatste Japanse koppel Kohei Gondo en Ayane Kurihara. In het mannendubbelspel van het toernooi uit de BWD World Tour strandde Tabeling met zijn partner Jelle Maas in de eerste ronde. Ook voor Piek en haar teamgenote Cheryl Seinen was de eerste ronde het eindstation.

TeamNL Bridge Open naar finale WK

De bridgers van TeamNL Open hebben in het Chinese Wuhan de finale bereikt van het WK voor teams. De Nederlanders waren in de halve finale te sterk voor Europees kampioen Noorwegen. Na vier van de zes zittingen gaf Noorwegen op, waarmee de finale voor TeamNL Bridge Open een feit was. Deze zal worden gespeeld op vrijdag en zaterdag. De tegenstander komt uit de wedstrijd Polen-Verenigde Staten. Voor TeamNL Bridge Open spelen Bauke Muller-Simon de Wijs, Bart Nab-Bob Drijver en Ricco van Prooijen-Louk Verhees. Het team staat onder leiding van coach Ton Bakkeren en captain Anton Maas.

Woensdag 25 september

Lilian de Geus stijgt naar eerste plaats op WK

Lilian de Geus heeft op de tweede dag van de WK in de olympische RS:X-klasse in Italië de macht gegrepen. De titelverdedigster kwam in de drie dagraces op het Gardameer bij Torbole als tweede, eerste en zevende binnen. Daardoor klom ze van de zesde naar de eerste plek in het klassement na zes races.

De Geus leidt met een totaal van 19 punten, gevolgd door de Chinese Lu Yun-xiu met 22 punten. De Italiaanse Marta Maggetti zakte van de koppositie naar de derde plaats met een totaal van 24 punten.

Bij de mannen ook een sterke dag voor Kiran Badloe. Hij behoudt zijn 2e plek. Dorian van Rijsselberghe klimt, ondanks een mindere race, naar de achtste plaats in het overall klassement.

Van Baarle vijftiende in tijdrit, Van Emden 21ste

Dylan van Baarle is als vijftiende geëindigd op het WK tijdrijden in Engeland. De Nederlander eindigde in de rit over 54 kilometer van Northallerton naar Harrogate op 3.37 van winnaar Rohan Dennis. Jos van Emden gaf iets meer dan 4 minuten toe en werd 21e.

Hippische toppers TeamNL genomineerd voor FEI Awards

Drie van onze paardensporttoppers zijn genomineerd voor de prestigieuze FEI Awards die jaarlijks worden uitgereikt. In de categorie FEI Best Athlete horen Bram Chardon en Sanne Voets bij de vier genomineerden. In de categorie FEI Best Groom hoort Madeleine Broek, de groom van de paarden van Marc Houtzager, tot de selectie. Op 19 november wordt in Moskou tijdens het grote gala bekend gemaakt wie de winnaars zijn.

Kanosters tiende op WK slalom in Spanje


Onze kanosters Claudia Leenders, Lena Teunissen en Martina Wegman zijn buiten de medailles geëindigd bij de landenwedstrijd op de WK kanoslalom. In het Spaanse La Seu d'Urgell werd Nederland met een totaaltijd van 113,17 seconden tiende van de achttien deelnemende landen. Het goud in de K1-klasse ging naar Groot-Brittannië in 103,96. Tsjechië (104,16) en Rusland (104,19) moesten genoegen nemen met zilver en brons.

Donderdag komen Leenders, Teunissen en Wegman in actie op het individuele nummer. In de C1-klasse is Joris Otten dan ook aan de beurt. In beide klassen is een notering in de top 18 voldoende voor een landenticket voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Tabeling en Piek verder op Korean Open

Robin Tabeling en Selena Piek staan in de tweede ronde van het Korean Open. Het badmintonduo van TeamNL versloeg in het gemengd dubbelspel het hoger geplaatste Japanse koppel Kohei Gondo en Ayane Kurihara: 21-13 21-14.

Tabeling en Piek spelen donderdag in Incheon tegen het Chinese duo Ji Ting He/Yue Du.

In het mannendubbelspel wist Tabeling met zijn partner Jelle Maas niet de tweede ronde te halen. De thuisspelers Kang Min-Hyuk en Kim Jae-Hwan waren met 21-16 21-9 te sterk.

Ook voor Piek resteert alleen nog het gemengd dubbel bij het toernooi uit de BWF World Tour. Met Cheryl Seinen samen slaagde ze er niet in om de Canadezen Rachel Honderich en Kristen Tsai te verslaan (21-14 21-17).

Opleving Bertens komt net te laat

Tennisster Kiki Bertens heeft in de derde ronde van het internationale toernooi van Wuhan verloren van Aryna Sabalenka. De Wit-Russische was in twee sets de betere, 6-1 7-6 (9).

Lang leek Bertens een kansloze partij te spelen. Bij 6-1 en 5-1 achter herstelde ze zich echter spectaculair, won vijf games op rij en sleepte er een tiebreak uit. Die ging tot 9-9 gelijk op, waarna Sabalenka de beslissende punten maakte.

Dinsdag 24 september

Badloe stijgt na protest naar tweede plaats

Windsurfer Kiran Badloe heeft de eerste WK-dag in de RS:X-klasse afgesloten op de tweede plaats in de tussenstand na drie races. De Europees kampioen kwam aanvankelijk op de zesde plaats uit, nadat hij als zevende, eerste en elfde over de finish was gekomen. Tegen die laatste klassering tekende hij echter bij de jury met succes protest aan, na een aanvaring bij de start.

Badloe kan daardoor op een herziening van zijn elfde plek rekenen en dat gebeurt op basis van het gemiddelde van zijn uitslagen in de kwalificatieraces van dinsdag en woensdag. Voorlopig heeft hij de vierde plaats in de derde race toegewezen gekregen, goed voor de tweede plek in de rangschikking met 12 punten. De Fransman Pierre Le Coq leidt met 10 punten.

Badloe nam vooral dankzij zijn zogenoemde 'redress' een flinke voorsprong op Dorian van Rijsselberghe, zijn trainingsmaat én concurrent in de strijd om een olympisch ticket. Titelverdediger Van Rijsselberghe ging twee keer als derde over de streep. In race twee moest de tweevoudig olympisch kampioen echter genoegen nemen met plek 29, waardoor hij in het klassement op de dertiende plek staat met 35 punten.

Van Rijsselberghe en Badloe strijden om één ticket voor de Spelen van Tokio. Ze hebben zelf hun kwalificatietraject mogen bepalen en spraken gezamenlijk af dat de drie WK's voor Tokio 2020 tellen. Na 'Aarhus 2018' heeft Van Rijsselberghe een kleine voorsprong in het onderlinge klassement.

Lilian de Geus sloot de eerste dag op de zesde plaats af. De titelverdedigster moest er in Torbole even inkomen. Na de negentiende en de tiende plaats won ze de derde race, goed voor een totaal van 19 punten. De Italiaanse Marta Maggetti leidt met 13 punten.

Zilver en brons voor Van der Breggen en Van Vleuten 

Chloe Dygert heeft verrassend de wereldtitel tijdrijden behaald. De 22-jarige Amerikaanse liet de Nederlandse vrouwen ruim achter zich. TeamNL-rensters Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten eindigden respectievelijk als tweede en derde.

Dygert had voor de ruim 30 kilometer van Ripon naar Harrogate 42 minuten, 11 seconden en 57 honderdsten nodig. Van der Breggen gaf 1.32 toe en Van Vleuten was bijna 2 minuten (1.52) langzamer dan de winnares. Lucinda Brand, de derde Nederlandse deelneemster aan de tijdrit, zette dinsdag de achtste tijd neer in Harrogate.

Bertens voorkomt nieuwe snelle aftocht

Kiki Bertens heeft op het WTA-toernooi van Wuhan vroege uitschakeling net kunnen voorkomen. De als zesde geplaatste Bertens, die in de eerste ronde niet in actie hoefde te komen, sloeg zich in China met veel moeite in drie sets langs de Amerikaanse qualifier Bernarda Pera: 3-6 6-4 6-2.

Badloe en Van Rijsselberghe ontspannen van start bij WK RS:X Torbole

Kiran Badloe is het WK RS:X windsurfen op het Italiaanse Gardameer sterk van start gegaan. Hij kwam zijn races als zevende, eerste en elfde over de finish en staat overall zesde. Ook Dorian van Rijsselberghe begon zijn WK, ondanks een mindere race, niet onverdienstelijk. Hij kwam zijn races als derde, 29e en derde over de finish en staat daarmee dertiende overall.

Derde nederlaag volleybalsters in World Cup

De Nederlandse volleybalsters hebben op de World Cup in Japan hun derde nederlaag moeten incasseren. De ploeg van bondscoach Jamie Morrison ging in Toyama met 3-0 onderuit tegen Rusland. Oranje verspeelde in de slotfase van de eerste set een ruime voorsprong van zes punten (21-15) en was daarna kansloos: 24-26 18-25 20-25.

Bridgeteams TeamNL naar halve finale WK

In Wuhan, China, wordt op dit moment het WK Bridge voor teams gespeeld. TeamNL Bridge Open en Team NL Bridge Vrouwen hebben gisteren en vandaag de kwartfinales gespeeld. TeamNL Bridge Open won daarin van Zweden en treft in de halve finale Noorwegen. TeamNL Bridge Vrouwen won van Noorwegen en treft wereldkampioen en gastland China in de halve finale. De halve finales worden op woensdag en donderdag gespeeld.

Maandag 23 september

Epke Zonderland mee naar WK turnen

Epke Zonderland maakt deel uit van de Nederlandse selectie voor de WK turnen, volgende maand in Stuttgart. De 33-jarige Zonderland liet eerder deze maand optekenen dat hij twijfelde over zijn deelname, omdat hij last had van zijn bijholtes.

Naast Zonderland selecteerde bondscoach Bram van Bokhoven ook Michel Bletterman, Bart Deurloo, Bram Louwije, Frank Rijken en Casimir Schmidt. De reserveturner wordt pas na de podiumtraining bekendgemaakt. De Nederlandse mannen hopen zich te verzekeren van een teamticket voor de Olympische Spelen van Tokio. Daarvoor moet de ploeg van Van Bokhoven bij de beste twaalf teams eindigen.

Gerben Wiersma, de bondscoach van de vrouwen, wees Vera van Pol, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Tisha Volleman, Lieke Wevers en Sanne Wevers aan voor de WK. De WK turnen beginnen op vrijdag 4 oktober en eindigen op zondag 13 oktober.

Bridgers TeamNL naar kwartfinales WK


TeamNL Bridge Open en TeamNL Bridge Vrouwen spelen op dit moment het WK viertallen in Wuhan, China. In de eerste week hebben de 24 landen per categorie elkaar eenmaal ontmoet, waarna de bovenste acht landen zich plaatsten voor de kwartfinale. Zowel TeamNL Bridge Open als TeamNL Bridge Vrouwen wisten zich voor de kwartfinale te plaatsen. TeamNL Bridge Open neemt het daarin op tegen Zweden en TeamNL Bridge Vrouwen tegen Noorwegen.


Volleybalsters in vier sets langs Zuid-Korea

Onze volleybalvrouwen hebben in de strijd om de World Cup gewonnen van Zuid-Korea. Het team van bondscoach Jamie Morrison was maandag in vier sets te sterk voor Zuid-Korea: 25-19 21-25 25-22 25-23. Voor Oranje betekende het de vijfde zege in zeven duels.

TeamNL speelde tegen Zuid-Korea met spelverdeler Britt Bongaerts, passer/lopers Anne Buijs en Marrit Jasper, middens Yvon Beliën en Juliet Lohuis, diagonaal Lonneke Sloetjes en libero Myrthe Schoot.

Gerelateerde artikelen

Toon alle