ANP 400904854

Weekblog TeamNL: Yara Kastelijn Europees kampioene veldrijden, titelprolongatie Mathieu van der Poel

10 november 2019
Redactie

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Kijk hier naar de uitslagen en het belangrijkste nieuws.

Zondag 10 november

Slotdag wereldbeker baanwielrennen Glasgow levert brons op voor Wild en Pieters

Op de slotdag van de wereldbeker baanwielrennen in Glasgow gingen alleen het madisonduo Kirsten Wild en Amy Pieters naar huis met eremetaal. Het tweetal won een bronzen medaille. Op het onderdeel keirin wisten Matthijs Büchli en Jeffrey Hoogland de finale verrassend niet te bereiken. Jan Willem van Schip eindigde het omnium als negende en Laurine van Riessen strandde in de kwartfinale op het onderdeel sprint. 

EK veldrijden: titelprolongatie voor Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel is een fenomeen. Dat toonde hij andermaal op het EK veldrijden. De gehele wedstrijd was hij in een strijd verwikkeld met de Belg Eli Iserbyt. Beiden pleegden aanvallen over en weer. Tot de laatste ronde, toen Mathieu de beslissende aanval plaatste. Met een machtige versnelling trok hij een gaatje dat Iserbyt niet meer dicht kon rijden. Uiteindelijk kwam Mathieu drie seconden voor de zuiderbuur over de streep: goud!

WK para-atletiek: Nienke Timmer op 100 meter naar brons

Opnieuw een medaille voor het para-atletiekteam! Nienke Timmer veroverde op de 100 meter (T35) het brons in haar snelste tijd ooit: 15.48. De Britse Maria Lyle bleek een klasse apart, zij snelde naar het goud. Daarachter vocht Nienke om het eremetaal. Uiteindelijk finishte ze drie honderdste van een seconde voor de Poolse Jagoda Kibil en zes honderdste achter de zilveren medaillewinnares uit Italië: Oxana Corso.

EK veldrijden: Yara Kastelijn Europees kampioen, Annemarie Worst op het podium

Op het EK veldrijden in het Italiaanse Silvelle is Yara Kastelijn Europees kampioen geworden. De 23-jarige kwam solo over de streep, voor de Italiaanse Eva Lechner. Annemarie Worst, de titelverdedigster, kwam in het begin van de race op achterstand van Kastelijn en wist dat niet meer goed te maken. Ze eindigde als derde en mocht daardoor naar het podium. 

EK veldrijden: Europese titel voor junior Puck Pieterse en belofte Ceylin Del Carmen Alvarado

Veldrijdsters Puck Pieterse  en Ceylin Del Carmen Alvarado mogen zich Europees kampioen veldrijden noemen. In het Italiaanse Silvelle won Puck voor de Franse Olivia Onesti en haar landgenote Shirin van Anrooij het juniorenkampioenschap. Ceylin eindigde haar race voor de Britse Anna Kay en Franse Marion Norbert Riberolle. 

Amy Siemons voor vierde jaar op rij op vierde plaats

Op het WK para-atletiek is wheeler Amy Siemons op de 100 meter op de vierde plaats geëindigd. Het is het vierde jaar op rij dat Amy op die plek eindigde en daar baalde ze van. 

Zaterdag 9 november

Ronald Hertog is iedereen de baas op 200 meter

Ronald Hertog heeft ons zaterdagmiddag het eerste goud bezorgd op de WK para-atletiek in Dubai. Op de 200 meter (T64) had Hertog een daverend eindschot in huis, waardoor hij de concurrentie te snel af was. Zijn winnende tijd 22.20 was bovendien een verbetering van het Nederlands record.  

Lavreysen is Hoogland de baas in Glasgow

Baanwielrenner Harrie Lavreysen heeft ook bij de wereldbekerwedstrijden in Glasgow de sprint gewonnen. De wereldkampioen op dit onderdeel versloeg Jeffrey Hoogland in twee heats. Vorige week in Minsk namen onze sprinters het ook tegen elkaar op in de finale, toen won Lavreysen in drie heats.

Lavreysen was vorige week ook de beste op de keirin, het onderdeel waarop hij bij de EK in Apeldoorn de Europese titel had gepakt. In Omnisport moest hij vorige maand de sprinttitel aan Hoogland laten.

Wild wint weer op omnium

Kirsten Wild was op de wereldbeker in Glasgow weer de beste op het omnium. De Europees en wereldkampioene op de baan reed op de vier onderdelen 121 punten bij elkaar, zes meer dan Olga Zabelinskaja uit Oezbekistan. Wild eindigde als derde op scratch, ze werd vijfde in de temporace en ze won de afvalkoers. In de afsluitende puntenkoers stelde ze de zege veilig.

Amy Pieters werd achtste op de scratch. Laurine van Riessen en Shanne Braspenninx zat het niet mee. Zij werden tijdens de halve finale van de keirin meegesleurd in een val, waardoor zij niet om de prijzen konden strijden. Jan Willem van Schip en Roy Pieters finishten als elfde op de koppelkoers.  

Suzanne Schulting strandt in halve finales in Montréal

Suzanne Schulting is bij de wereldbekerwedstrijden in Montréal gestrand in de halve finales. De shorttrackster werd in haar halve eindstrijd gediskwalificeerd. Vorig weekeinde won Schulting bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Salt Lake City goud op de kilometer.

Bij de mannen plaatste Dylan Hoogerwerf zich zaterdag voor de halve finales op de 1000 meter. Itzhak de Laat werd uitgeschakeld. Op de 1500 meter lukte het Friso Emons en Rianne de Vries niet de finale te halen.

Ook de relayteams lukte het niet om de finales te bereiken. Suzanne ging al vroeg in de gemixte relay finale onderuit en werd bovendien gediskwalificeerd. De vrouwenrelayploeg leek op weg naar de finale. Een mindere wissel zorgde ervoor dat het team op de derde plek terecht kwam en verwezen werd naar de B-finale. 

Arno Kamminga eist tweede plek op in Doha

Zwemmer Arno Kamminga heeft wederom van zich doen spreken in Doha. Bij de wereldbeker werd hij zaterdag tweede op de 200 meter schoolslag. De Katwijker eindigde op een miniem verschil van winnaar (en werelrecordhouder) Anton Tsjoepkov, die aantikte in 2.08,37. Kamminga was dus een fractie langzamer: 2.08,39.

Kira Toussaint, die de afgelopen dagen in Doha goud pakte op de 50 en 100 meter rugslag, deed op de slotdag mee aan de 100 meter vrije slag. De Amsterdamse eindigde in 54,48 als vierde. Jesse Puts haalde de finale van de 50 vlinder, maar hij eindigde daarin als achtste in 24,06. 

Kimberly Alkemade snelt naar zilver

Wat een WK-debuut voor para-atlete Kimberly Alkemade! In haar eerste finale op een wereldkampioenschap snelde zij naar zilver op de 200 meter in de klasse T64. Alkemade deed dat in een persoonlijk record van 26.98 seconden. Marlène van Gansewinkel lag in Dubai op koers voor brons, maar werd helaas gediskwalificeerd.

Luiten buiten de top twintig in Turkije

Golfer Joost Luiten heeft zijn positie in het Turkish Airlines Open in de derde ronde niet kunnen verbeteren. Hij noteerde een score van 71 slagen, één onder het baangemiddelde en zakte in het klassement van plek 15 naar 25.

Luiten opende donderdag met 67 slagen (-5) en vervolgde vrijdag met 69 slagen (-3). In de derde rondgang langs de 18 holes van de Montgomerie Maxx Royal in Antalya schreef hij drie birdies op zijn kaart, maar ook twee bogeys.

Fietsen van veldrijder Nieuwenhuis dag voor EK gestolen

Veldrijder Joris Nieuwenhuis heeft wel een heel ongelukkige aanloop naar het EK in Italië. Zijn crossfietsen zijn gestolen, zo meldt zijn ploeg Sunweb op social media. De fietsen zouden zijn gestolen uit een busje dat op een beveiligde parkeerplaats bij het teamhotel stond. Nieuwenhuis is morgen in Sivelle, in de buurt van Venetië, één van de vijf Nederlandse mannen die aan de start verschijnt.

Vrijdag 8 november

Baanwielrenners kloppen Britten op teamsprint

Onze teamsprinters hebben bij de wereldbekerwedstrijden baanwielrennen in Glasgow goud gepakt op de teamsprint. Nils van 't Hoenderdaal, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland versloegen in de finale Groot-Brittannië met 1,352 seconde verschil, met een tijd van 42,163.

Het tweede Nederlandse team, bestaande uit Roy van den Berg, Matthijs Büchli en Theo Bos, greep tegen Frankrijk naast het brons en werd vierde. 

Voetbalsters winnen met 8-0 bij Turkije

De Nederlandse voetbalsters hebben in de EK-kwalificatie weer een klinkende zege geboekt. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman versloeg Turkije in Izmir met 8-0.

Shanice van de Sanden, Sherida Spitse (2), Vivianne Miedema (2) en Daniëlle van de Donk (3) tekenden voor de doelpunten. Katja Snoeijs van PSV maakte als invalster haar debuut in de nationale ploeg.

Met de maximale score van vijftien punten uit vijf duels en een doelsaldo van 24-2 ligt Oranje op koers voor kwalificatie voor het EK 2021. De regerend kampioen van Europa speelt dinsdag in Arnhem tegen Slovenië.

Badmintonner Kweekel naar kwartfinales in Noorwegen

Joran Kweekel heeft de kwartfinales bereikt van het Norwegian International in Sandefjord. De Nederlandse badmintonner won zijn eerste partij met 21-17, 21-14 van de Deen Magnus Johannessen. In de tweede ronde zegevierde hij met 21-15, 22-20 over diens landgenoot Philip Illum Klindt. Aram Mahmoud strandde in de eerste ronde. De Deen Karan Rajan Rararjan was met 21-19, 21-11 te sterk.

Toussaint zwemt in Doha naar tweede goud


Zwemster Kira Toussaint heeft bij de wereldbeker in Doha haar tweede gouden medaille gepakt. De 25-jarige Toussaint zegevierde vrijdag op de 100 meter rugslag. Ze deed dat in 59,14 seconden, een evenaring van het Nederlands record dat ze vorige week zwom in Kazan. Toussaint bleef de Australische Emily Seebohm (59,30) en Kaylee McKeown (59,60) net voor.

Arno Kamminga moest op de 50 meter schoolslag genoegen nemen met de derde plaats, in 27,12. Het verschil met de Japanse winnaar Yasuhiro Koseki (27,07) en Felipe Lima uit Brazilië (27,11) was echter bijzonder klein.

Kenny van Weeghel achtste in finale 100 meter

Wheeler Kenny van Weeghel is op de WK para-atletiek in Dubai achtste geworden op de 100 meter, klasse T54. De Enschedeër had zich donderdag als een van de tijdsnelsten geplaatst voor de eindstrijd. Daarin noteerde hij een tijd van 14,62.

Drie uur later reed Van Weeghel de series van de 800 meter. Zijn tijd van 1:40.48 was niet voldoende om zich te plaatsen voor de finale.

Ronald Hertog heeft in de klasse T44 de finale bereikt van de 200 meter. De atleet won zijn halve finale in 22,77 seconden, een nationaal record.

WK hockey in 2022 in Spanje en Nederland

De Internationale Hockey Federatie (FIH) heeft de organisatie voor het wereldkampioenschap voor vrouwen in 2022 toegewezen aan Spanje. Opvallend daarbij is dat er ook wedstrijden in Nederland worden gespeeld. De Nederlandse hockeybond (KNHB) ondersteunde het 'bid' van Spanje. Dat er tijdens één WK in twee landen wordt gespeeld is niet eerder voorgekomen.

Joost Luiten naar vijftiende plaats in Antalya

Golfer Joost Luiten is uit de top tien gezakt bij het Turkse Open in Antalya. Hij voltooide zijn tweede ronde in 69 slagen en is daarmee uitgekomen op 8 slagen onder par. Daarmee staat hij momenteel gedeeld vijftiende.

Donderdag 7 november

Toussaint blijft winnen in wereldbeker

TeamNL-zwemster Kira Toussaint blijft winnen in de wereldbeker. Ze schreef donderdag in Doha de 50 meter rugslag op haar naam. Toussaint zegevierde in een tijd van 27,80 seconden. Het was haar vierde zege op rij op dit nummer tijdens de World Cup Series. Arno Kamminga pakte zilver op de 100 meter schoolslag (59,25), achter de Japanner Yasuhiro Koseki (59,11).

Van Weeghel wheelt naar finale 100 meter

Kenny van Weeghel heeft zich bij de WK para-atletiek in Dubai geplaatst voor de finale. De Nederlandse wheeler passeerde na 14.27 seconden de finish en was daarmee een van de twee tijdsnelsten.

De halve finale van Marlène van Gansewinkel en Kimberly Alkemade op de 200 meter werd geschrapt van de lijst. Dit betekent dat beide atleten direct geplaatst zijn voor de finale, die zaterdag wordt gelopen.


Tabeling en Piek uitgeschakeld in China

Badmintonduo Robin Tabeling en Selena Piek zijn in de achtste finales van de Fuzhou China Open uitgeschakeld. In Fuzhou was het Maleisische duo Chan en Goh in twee sets te sterk: 21-18 en 21-13.

Goede start Luiten in Antalya

Golfer Joost Luiten is donderdag goed gestart bij het Turkse Open in Antalya. Hij had voor zijn eerste ronde 67 slagen nodig en kwam daarmee uit op de gedeelde zesde plaats. Hij deelt deze positie onder anderen met de Engelsman Justin Rose, die het toernooi vorig jaar en in 2017 won.

Woensdag 6 november

Tabeling en Piek door naar tweede ronde in China

Bij de Fuzhou China Open 2019 in Fuzhou is het koppel Robin Tabeling/Selena Piek door naar de tweede ronde. Voor de koppels Jelle Maas/ Robin Tabeling en Selena Piek/Cheryl Seinen zit het toernooi erop.

Honkballers verliezen ook van Mexico

Onze honkballers hebben ook hun derde en laatste groepswedstrijd in de Premier 12 verloren. Het team van bondscoach Hensley Meulens ging in de derde wedstrijd op het toernooi voor de beste twaalf honkballanden van de wereld met 10-2 onderuit tegen gastland Mexico.

TeamNL had in Guadalajara eerder in de groep verloren van Team USA en van de Dominicaanse Republiek en was daardoor al kansloos voor het bereiken van de superronde met de beste zes landen.

Badloe krijgt prijs voor beste zeiler van het jaar

De Conny van Rietschoten Trofee, voor de beste zeiler van het jaar, is toegewezen aan Kiran Badloe. De 25-jarige windsurfer kreeg van de jury de voorkeur boven Mark Slats en Mischa Heemskerk, de andere twee genomineerden voor de prestigieuze onderscheiding die voor de 38e keer werd uitgereikt.

Dinsdag 5 november

Annette Roozen niet naar WK para-atletiek

Annette Roozen heeft zich moeten afmelden voor de WK para-atletiek, die donderdag beginnen in Dubai. De Utrechtse atlete had zich gekwalificeerd voor het verspringen en de 100 meter, maar kampt met een hamstringblessure. Deze is te ernstig om in Dubai goed te kunnen presteren. 

Jamile Samuel en trainer Bennema uit elkaar

Topsprintster Jamile Samuel wordt niet langer getraind door Bart Bennema op nationaal trainingscentrum Papendal. Dat zegt Bennema dinsdag in De Telegraaf. Over de reden doen beide partijen geen mededelingen.

Maandag 4 november

Caprara wordt nieuwe bondscoach volleybalsters

Giovanni Caprara wordt de nieuwe bondscoach van de Nederlandse volleybalvrouwen. Caprara is momenteel clubtrainer in eigen land bij Il Bisonte Firense. De Italiaan volgt Jamie Morrison op. 

De belangrijkste opdracht van Caprara is Nederland op de Olympisch Spelen van 2020 in Tokio te krijgen. De laatste kans daarop is op het OKT van januari in Apeldoorn.

Drie handbalsters staan voor WK-debuut

In de selectie waarmee handbalbondscoach Emmanuel Mayonnade naar het WK in Japan afreist zijn drie speelsters opgenomen die niet eerder aan een groot toernooi hebben deelgenomen. Annick Lipman, Larissa Nüsser en Bo van Wetering mogen zich op gaan maken voor hun eerste WK. De door Mayonnade samengestelde groep telt achttien speelsters, van wie er steeds zestien worden opgenomen in de wedstrijdselectie. Het WK is van 30 november tot en met 15 december.

Selectie Oranje: Lois Abbingh, Delaila Amega, Debbie Bont, Rinka Duijndam, Kelly Dulfer, Merel Freriks, Laura van der Heijden, Dione Housheer, Jessy Kramer, Annick Lipman, Angela Malestein, Larissa Nüsser, Estavana Polman, Martine Smeets, Inger Smits, Danick Snelder, Tess Wester en Bo van Wetering.

Volleybalsters openen OKT tegen Azerbeidzjan

De Nederlandse volleybalsters openen het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Apeldoorn op dinsdag 7 januari tegen Azerbeidzjan. TeamNL speelt de dagen erna in de groep tegen Bulgarije (8 januari) en Polen (9 januari).

De nummers 1 en 2 van de poule gaan door naar de halve finales, die op 11 januari in Omnisport worden gespeeld. Een dag later is de eindstrijd van het OKT, met als inzet één ticket naar de Olympische Spelen in Tokio. De andere groep bestaat uit Turkije, Duitsland, België en Kroatië.

Van der Poel voert EK-selectie veldrijden aan


Bondscoach Gerben de Knegt heeft de selectie bekendgemaakt voor het EK veldrijden, dat zondag in het Italiaanse Silvelle wordt verreden. Bij de mannen voert titelverdediger Mathieu van der Poel de vijfkoppige ploeg aan. Naast Lars van der Haar, Corné van Kessel en Joris Nieuwenhuis krijgt Van der Poel ook hulp van zijn broer David.

Bij de vrouwen komen titelverdedigster Annemarie Worst, Maud Kaptheijns, Yara Kastelijn, Geerte Hoeke en Sophie de Boer aan het vertrek.Klik hier voor het TeamNL-weekblog van vorige week.

 

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle