Keet Oldenbeuving Sportgala 2019 3000X2000

Keet Oldenbeuving krijgt Young Talent Award

18 december 2019
Redactie

Skateboardster Keet Oldenbeuving heeft dit jaar de Young Talent Award gewonnen. Dat is woensdag bekendgemaakt tijdens het NOS|NOC*NSF Sportgala in Amsterdam. De Young Talent Award wordt ieder jaar toegekend aan een groot talent uit de Nederlandse sport.

De 15-jarige Utrechtse doet sinds jonge leeftijd aan skateboarden. Inmiddels is ze zo goed, dat ze op seniorentoernooien meedoet om de prijzen. Zo werd ze in oktober in Rusland Europees kampioen skateboarden op het onderdeel street. Ook werd Keet dit jaar Nederlands kampioen. Dat haar prestaties beloond zouden worden met de Young Talent Award, had ze niet verwacht. “Ik had er wel eens van gehoord, maar ik keek er wel van op dat ik die prijs heb gekregen”, reageert ze. “Het was nooit in me opgekomen dat ik daarvoor in aanmerking zou komen. Heel erg leuk natuurlijk.”

Dafne Schippers
Keet kreeg het bericht eerder deze maand te horen tijdens een workshop radio maken. Atlete Dafne Schippers zat in het complot en had een boodschap voor haar ingesproken. “Ik hoorde een spraakbericht van haar”, vertelt Keet. “Ze vertelde dat ik de Young Talent Award had gewonnen. Ik dacht eerst dat dat bij de workshop hoorde. Het drong niet helemaal tot me door dat het echt was. Toen ik dat door kreeg was ik natuurlijk heel erg blij.”

Dafne won zelf de prijs in 2011. Vorig jaar ging de eer naar Matthijs de Ligt. Andere winnaars waren onder anderen Max Verstappen en Matthieu van der Poel. “Wel een beetje gek dat ik daar nu tussen sta”, vindt Keet. “Maar het is wel een mooi rijtje.”

Skateboarden olympisch
Keet hoopt volgend jaar mee te doen aan de Olympische Spelen. In Tokio staat skateboarden voor het eerst op het programma. “Dat is wel mijn doel”, bevestigt ze. “Het is een heel groot evenement waar veel mensen naar kijken. Ik ben druk bezig me daarvoor te kwalificeren.”

De Young Talent Award wordt ieder jaar toegekend aan een groot talent uit de Nederlandse sport. De sportbonden kunnen kandidaten voordragen. Een onafhankelijke vakjury selecteert uit deze voordrachten de winnaar van dat jaar.

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen