Anne Van Dam Golfster 2018 ANP 361762968

Weekblog TeamNL: Golfster Anne van Dam prolongeert titel in Marbella

01 december 2019
Redactie

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Kijk hier naar de uitslagen en het belangrijkste nieuws.

Zondag 1 december

Golfster Anne van Dam prolongeert titel in Marbella

Anne van Dam heeft in het Andalusische Marbella haar titel in het Spaans Open golf geprolongeerd. De golfster van TeamNL eindigde na een slotronde van 70 slagen, twee onder par, op een totaal van 275 slagen (-13). Daarmee bleef Anne de Indiase Aditi Ashok en de Deense Nanna Koerstz Madsen één slag voor.  

Het is al de vijfde toernooizege voor Anne op de Europese vrouwentour LET. 


Springruiter Smolders buigt voor Springsteen

Springruiter Harrie Smolders is zondag als tweede geëindigd in de Grand Prix van Stockholm. De ruiter van TeamNL moest met zijn paard Une in de barrage voorrang verlenen aan de Amerikaanse Jessica Springsteen, de 27-jarige dochter van rockster Bruce Springsteen.

Nominaties NOS | NOC*NSF Sportgala bekend

De lijst met kanshebbers voor een van de eretitels die op het NOS│NOC*NSF Sportgala worden vergeven is verkleind. NOC*NSF heeft de nominaties bekendgemaakt.

Kans op de titel ‘Sportman van het Jaar 2019’ hebben voetballer Virgil van Dijk, wielrenner Mathieu van der Poel en Formule 1-rijder Max Verstappen. Drie vrouwen zijn genomineerd voor de titel ‘Sportvrouw van het Jaar 2019’: atlete Sifan Hassan, shorttrackster Suzanne Schulting en wielrenster Annemiek van Vleuten.

De genomineerde paralympische sporters zijn rolstoeltennisster Diede de Groot, para-skiër Jeroen Kampschreur en para-cyclist en para-triatleet Jetze Plat.

Vier ploegen zijn genomineerd voor ‘Sportploeg van het Jaar 2019’: de baanwielrenners van de teamsprint, de dubbelvier roeimannen, de mannen van AFC Ajax en de oranje voetballeeuwinnen. De strijd om de titel ‘Coach van het Jaar 2019’ gaat tussen Hugo Haak (baanwielrennen), Erik ten Hag (Ajax) en Sarina Wiegman (Oranje Leeuwinnen).


Golfer Wil Besseling overtreft zichzelf

Golfer Wil Besseling heeft zijn beste resultaat ooit behaald in een toernooi van de Europese Tour. De Noord-Hollander eindigde in het Alfred Dunhill Championship in Zuid-Afrika op de gedeelde derde plaats. Hij moest twee slagen toegeven op de winnaar, de Spanjaard Pablo Larrazábal.


Van der Poel ook de beste in Mol

Veldrijder Mathieu van der Poel heeft ook de Zilvermeeuwcross in het Belgische Mol gewonnen. Zaterdag was de wereldkampioen ook al de beste in Kortrijk, in een veldrit om de DVV Trofee.

Goud voor baanrenners Lavreysen en Eefting

Harrie Lavreysen heeft zijn reputatie als beste baansprinter van de wereld zondag in Hongkong opnieuw bevestigd. Voor de derde maal dit seizoen klopte hij zijn landgenoot Jeffrey Hoogland in de finale van een wereldbekerwedstrijd.

Op de slotdag was er ook nog goud voor Roy Eefting op scratch. De nummer 2 van het WK op het niet-olympische onderdeel hield de Griek Christos Volikakis en de Nieuw-Zeelander Corbin Strong achter zich.

Shanne Braspennincx bereikte in Hongkong de finale op het onderdeel keirin. Daarin eindigde de Brabantse als zesde.

Max van der Pas bokst naar goud in Belgrado

Max van der Pas heeft drie ijzersterke optredens tijdens het Golden Gloves-toernooi in Belgrado bekroond met de gouden medaille in de categorie tot 75 kg. In de finale versloeg hij de Moldaviër Valeri Sirbu met 5-0. Artjom Kasparian verloor de finale in de categorie tot 81 kg met 4-1 van de Italiaan Simone Fiori. Rick Nooijer moest in dezelfde categorie met 5-0 zijn meerdere moest erkennen in Blagoy Naydenov uit Bulgarije.


Schulting wint 1.500 meter in Nagoya

Shorttrackster Suzanne Schulting heeft bij de wereldbekerwedstrijd van Nagoya de 1500 meter gewonnen. In de finale hield ze de Canadese Courtney Lee Sarault en de Chinese Han Yu Tong achter zich. Eerder had Suzanne zich in de Japanse stad verzekerd van het zilver op de 1000 meter, het onderdeel waarop ze olympisch kampioen is.

Itzhak de Laat dacht even dat hij zijn eerste individuele wereldbekermedaille uit zijn loopbaan had veroverd. Maar hij kreeg een penalty en werd uit de uitslag van de 500 meter geschrapt.

Zaterdag 30 november

Minderhoud pakt leiding in wereldbeker

Dressuurruiter Hans Peter Minderhoud heeft de leiding genomen in het wereldbekerklassement. De 46-jarige ruiter van TeamNL deed dat door als derde te eindigen bij de wereldbekerwedstrijd in Madrid. Hij kwam met Glock's Zanardi in de Grand Prix tot een score van 78,350 procent. Hans Peter gaat na vier van de elf wereldbekerwedstrijden aan kop met 58 punten, gevolgd door de Duitse Jessica von Bredow-Werndl met 48. 

Menner Koos de Ronde is tweede geworden in de wereldbekerwedstrijd in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Koos pakte hiermee zeven waardevolle wereldbekerpunten en staat nu tweede in de tussenstand, achter de momenteel onverslaanbare Australiër Boyd Exell.

Oranje op EK ook tegen Oostenrijk

Het Nederlands elftal gaat het volgend jaar op het EK in de groep opnemen tegen Oostenrijk. Bij de loting in Boekarest kwamen de Oostenrijkers als tweede opponent van Oranje naar voren. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman treft Oostenrijk op donderdag 18 juni in Amsterdam.

Al voor de loting was duidelijk dat Oranje in poule C bij groepshoofd Oekraïne zou komen te zitten. Het onderlinge duel werd bij de loting voor zondag 14 juni op het programma gezet. Roemenië wordt de derde opponent van het Nederlands elftal als dat land in maart de play-offs van de Nations League weet te winnen. Als de Roemenen het niet halen, dan wordt Georgië, Kosovo, Noord-Macedonië of Wit-Rusland het vierde land in groep C. 

Mathieu van der Poel ook de sterkste in Kortrijk

Wielrenner Mathieu van der Poel heeft ook de nieuwe veldrit in Kortrijk op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen van TeamNL kwam solo over de streep in de cross die meetelt in het klassement om de DVV Trofee. De Belg Tim Merlier finishte als tweede, diens landgenoot Toon Aerts werd derde. Het was de achtste zege in acht wedstrijden dit seizoen voor Mathieu.

Lucinda Brand pakte eerder op de dag de zege bij de vrouwen, voor Ceylin del Carmen Alvarado. Annemarie Worst zorgde voor een geheel Nederlands podium door de Belgische wereldkampioene Sanne Cant en landgenote Yara Kastelijn voor te blijven.

Van Dam op plaats 3 in Andalusië na derde dag

Golfster Anne van Dam heeft op de derde dag van het Andalusië Open de koppositie niet kunnen grijpen. De titelhoudster begon voortvarend aan haar derde ronde, maar liet het liggen in het tweede deel. De 24-jarige Anne, die op 205 slagen staat, begint de laatste dag als de nummer 3 van het klassement. 

Taekwondoka Zonderop strandt in eerste ronde

Bryan Zonderop is op het EK in de klasse vanaf 80 kilogram gestrand in de eerste ronde.

Golfer Wil Besseling blijft meedoen om titel


Golfer Wil Besseling doet na de derde dag van het Alfred Dunhill Championship, een toernooi op de Europese Tour, nog altijd mee om de titel. Besseling ging in Zuid-Afrika rond in 70 slagen en dat is 2 onder par.

Wil noteerde vier birdies en twee bogeys. Hij staat na drie dagen op 208 slagen en neemt daarmee de tweede plaats in. Alleen de Spanjaard Pablo Larrazábal staat er beter voor met een totaal van 205. Lars van Meijel staat gedeeld 43e met 220 slagen. Darius van Driel haalde de cut niet in Malalane.

Baanwielrenner Matthijs Büchli derde in Hongkong

Matthijs Büchli is als derde geëindigd op het onderdeel keirin van de wereldbekerwedstrijd in Hongkong. De 27-jarige Haarlemmer begon twee ronden voor het einde aan een lange sprint, maar werd ingehaald door winnaar Callum Saunders uit Nieuw-Zeeland en de Brit Jason Kenny. Harrie Lavreysen eindigde als vierde. Hij won vrijdag al samen met Roy van den Berg en Jeffrey Hoogland goud op de teamsprint.

Handbalsters openen WK met nederlaag tegen Slovenië

Onze handbalsters zijn het WK in Japan met een valse start begonnen. De formatie van de nieuwe Franse bondscoach Emmanuel Mayonnade liet zich in Kumamoto verrassen door Slovenië: 26-32.

De nederlaag is een fikse tegenvaller voor Oranje, dat in de groepsfase ook nog stuit op Angola, Cuba, Servië en Noorwegen. De beste drie kwalificeren zich voor de hoofdronde van de mondiale eindstrijd. 

Suzanne Schulting pakt zilver in Nagoya

Suzanne Schulting is als tweede geëindigd op de 1000 meter van de wereldbekerwedstrijd in Nagoya. De olympisch kampioene moest in Japan alleen de Zuid-Koreaanse Noh Ah-rum voor laten gaan. De Amerikaanse Kristen Santos moest genoegen nemen met een derde plaats. Lara van Ruijven eindigde als tweede in de B-finale van de 1000 meter, twee posities voor Rianne de Vries.

TeamNL werd derde op de 2000 meter gemengde aflossing. Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat, Schulting en Van Ruijven finishten achter de winnende ploeg van Zuid-Korea en Rusland.

Tennisser Scott Griekspoor stopt ermee

Scott Griekspoor beëindigt zijn tennisloopbaan. De 28-jarige Scott is regerend Nederlands kampioen. Vorig jaar was hij de nummer 205 van de wereld en dat was zijn beste ranking ooit. Hij sluit zijn carrière af als de mondiale nummer 469. Griekspoor maakte één keer zijn opwachting in de Davis Cup. In september 2018 verloor hij in Canada in drie sets (best-of-three) van de Canadees Milos Raonic.

Vrijdag 29 november

Max van der Pas bereikt finale in Belgrado

Max van der Pas heeft de finale behaald van het Golden Gloves-toernooi in Belgrado. De Almeloër won in de klasse tot 75 kg met 2-1 van de Algerijn Younes Nemouchi. Hij komt in de finale uit tegen Valeri Sirbu uit Moldavië. De strijd om de titel in de categorie tot 81 kg is verdeeld in twee groepen. In poule A won Artjom Kasparian in de derde ronde wegens een blessure van Stepan Hrekul uit Oekraïne.

In poule B won de andere Nederlandse vertegenwoordiger Rick de Nooijer met 2-1 van de Serviër Nikola Stapanovic. Hij komt zaterdag uit tegen de Bulgaar Blagoy Nayadenov. Enrico Lacruz en Zekaria Elhaj strandden beiden in de halve finale. Lacruz verloor met 2-1 van Abdeli Yahia uit Algerije, terwijl Elhaj zijn meerdere moest erkennen in Dejan Dasic uit Servië 

Bodine Schoenmakers verovert zilver op EK taekwondo

Taekwondoka Bodine Schoenmakers heeft op de Europese kampioenschappen in Dublin een zilveren medaille gepakt in de categorie tot 57 kilogram. De 23-jarige Schoenmakers moest in de finale van de olympische gewichtsklasse met 6-2 haar meerdere erkennen in de Kroatische Marija Stetic.

In de klasse tot 49 kilogram verloor Robin Didden in de eerste ronde van de Duitse Abishag Semberg en ook voor Jase Chitaroe (tot 58 kilogram) zat het toernooi er na één partij op. Adil Belkadi (tot 58 kilogram) en Fahd Zaouia (tot 68 kilogram) werden in de tweede ronde uitgeschakeld.

Anne van Dam opnieuw sterk in Andalusië

Anne van Dam staat er halverwege het Andalusië Open goed voor. De titelhoudster ging vrijdag in Marbella rond in 69 en dat is één slag meer dan op donderdag. Van Dam staat na twee rondes op -7. 

Met -7 hoeft Anne alleen de Duitse Karolin Lampert voor zich te dulden. Ze deelt de tweede plek met drie anderen, waaronder Aditi Ashok uit India.

Teamsprinters oppermachtig in Hongkong

De Nederlandse sprinters hebben bij de derde wereldbekerwedstrijd  baanwielrennen opnieuw goud gepakt op de teamsprint. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland, de regerend wereldkampioenen op dit onderdeel, waren oppermachtig in Hongkong. Het was de derde wereldbekerzege voor de teamsprinters dit seizoen.

De vrouwen wisten zich niet te plaatsen in de strijd om de medailles. Kyra Lamberink en Steffie van der Peet werden in de eerste ronde uitgeschakeld door China.

Donderdag 28 november

Rentree Maan en Meijnters bij nationale volleybalteams

Twee rentrees bij de Nederlandse volleybalteams. Bij de mannen stelt Jelte Maan zich weer beschikbaar voor TeamNL. De 33-jarige speler van Maaseik keert na vier jaar weer terug in de selectie. Hij speelde bijna 200 interlands.

Bij de vrouwen is Floortje Meijners terug in het nationale keurkorps. De 32-jarige Twentse is door bondscoach Caprara opgenomen in de voorselectie voor het OKT van januari. Floortje nam twaalf jaar geleden om persoonlijke redenen afscheid van Oranje, werd door diverse bondscoaches gepolst voor een comeback en zwichtte nu voor het verzoek van Caprara.

Wereldbeker baanwielrennen Hongkong gaat door

De wereldbekerwedstrijden baanwielrennen in Hongkong gaan dit weekeinde definitief door. Volgens de organisatie is het geweld in de stad door de demonstraties tegen de regering geluwd. "Er waren zorgen bij ons, maar de situatie lijkt verbeterd en we zetten het evenement door", liet de voorzitter van de wielerbond van Hongkong weten. De wedstrijden duren van 29 tot en met 1 december.

Woensdag 27 november

Geen sportklimmers naar Tokio 2020

TeamNL vaardigt geen sportklimmers af naar de Olympische Spelen in Tokio volgend jaar. De komende dagen wordt in Toulouse het olympisch kwalificatietoernooi gehouden, maar op de deelnemerslijst prijken geen Nederlandse namen. Tim Reuser, de sportklimmer die de meeste kans op plaatsing had, heeft niet voldoende punten gehaald om mee te mogen doen in Frankrijk.

Diede de Groot wint in Orlando officieus WK 

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft het officieuze WK gewonnen. In Orlando, waar de beste rolstoeltennissters van de wereld bijeen kwamen,  versloeg de nummer 1 van de wereld in de finale de Japanse Yui Kamiji: 6-2 6-3. Marjolein Buis lukte het niet om brons te veroveren. Zij verloor van de Britse Jordanne Whiley.

Bij de quads moest Niels Vink genoegen nemen met zilver. De rolstoeltennisser verloor de finale van de Amerikaan David Wagner: 6-3 6-4. In de strijd om het brons bij de quads was er succes voor Sam Schröder. Hij won van de Brit Andy Lapthorne met 6-3 6-4.

Dinsdag 26 november

Handbalsters winnen oefenduel met Roemenië

Onze handbalsters hebben in aanloop naar hun WK een oefenwedstrijd gewonnen van Roemenië. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade zegevierde met 32-23. Zaterdag begint voor de handbalvrouwen het wereldkampioenschap in Japan. In Okoyama is Slovenië de eerste tegenstander voor onze afvaardiging, die op het vorige WK derde werd.

Darius van Driel en Lars van Meijel debuteren op Europese Tour

Golfers Darius van Driel en Lars van Meijel maken deze week al hun debuut als volwaardig lid van de Europese Tour. Ons duo slaat af in het Alfred Dunhill Championship in Zuid-Afrika, het eerste toernooi dat al meetelt voor het seizoen 2020.

Darius en Lars hebben zich op Europese Tour gevoegd bij Joost Luiten, die afgelopen week voor de tiende keer actief was in het slottoernooi in Dubai. Darius kreeg zijn startbewijs door dit jaar bij de eerste vijftien te eindigen in de Challenge Tour, Lars verdiende zijn speelkaart via het kwalificatietoernooi eerder deze maand in Spanje.

Zitvolleybalteams niet naar Paralympische Spelen

Onze zitvolleybalmannen en -vrouwen doen niet mee aan de laatste paralympische kwalificatietoernooien in Amerika (mannen) en Canada (vrouwen). Het gevolg hiervan is zij ook definitief niet deelnemen aan de Paralympische Spelen van Tokio in 2020.

Nevobo meldt dat er te weinig speelsters zijn die zich kunnen committeren aan het veeleisende voorbereidingsprogramma voor het kwalificatietoernooi. Bij de mannen boden de resultaten van de afgelopen jaren onvoldoende vertrouwen om in de VS mee te doen om de hoofdprijs. 

Maandag 25 november

Twee keer goud, drie keer brons voor rolstoeltennissers

Onze rolstoeltennissers nemen een karrevracht aan medailles mee naar Nederland. Op het masterstoernooi in Orlando wonnen Diede de Groot en Aniek van Koot de vrouwendubbel. Niels Vink veroverde met zijn Nieuw-Zeelandse partner Heath Davidson de hoofdprijs in de quad-dubbel. Sam Schröder werd met de Brit Andy Lapthorne derde op dit onderdeel.

Bij de vrouwendubbel gingen Marjolein Buis en de Amerikaanse Dana Mathewson met brons naar huis. Dat gold ook voor Tom Egberink en Maikel Scheffers. Zij klopten in de kleine finale bij de mannen hun landgenoot Ruben Spaargaren en zijn Belgische compaan Jef Vandorpe.

Mike Foppen en Stan Niesten naar EK veldlopen

Mike Foppen en Stan Niesten doen begin december namens Nederland mee aan het EK veldlopen in Lissabon. Foppen schreef afgelopen weekend in Tilburg de Warandeloop op zijn naam, Niesten werd achtste. Bij de vrouwen is Nederland niet van de partij bij de senioren

Gerelateerde artikelen

Toon alle