19 041298 Teamnl 49Erfx

Weekblog TeamNL: Annemiek Bekkering en Annette Duetz prolongeren wereldtitel 49erFX

08 december 2019
Redactie

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Kijk hier naar de laatste uitslagen en het belangrijkste nieuws.

Zondag 8 december

EK korte baan zwemmen: Tamara van Vliet en Femke Heemskerk net buiten podium op 50 meter vrij

Het is Tamara van Vliet en Femke Heemskerk niet gelukt om eremetaal te winnen op de 50 meter vrij. Het duo bereikte de finale en zwom daarin mee met de besten, maar desondanks eindigden ze net buiten het podium. Tamara finishte als vierde, vlak voor Femke. Het was de laatste finale van het EK korte baan zwemmen, waar we met trots gevoel op terugkijken! 

Superprestige Zonhoven: Nederlands podium bij de vrouwen

De superprestigewedstrijd in Zonhoven mondde zondagmiddag uit in een oranje feestje. Annemarie Worst zegevierde door in de eindsprint Ceylin del Carmen Alvarado te kloppen. Yara Kasteleijn kwam als derde over de streep om het Nederlandse podium te completeren. 

Drie keer zilver en één bronzen plak op slotdag wereldbeker schaatsen

De slotdag van de wereldbekerwedstrijd schaatsen in het Kazachse Nur-Sultan levert vier medailles op: drie zilveren en een bronzen. Ireen Wüst kon er geen drie op rij van maken op de 1.500 meter, zij eindigde als tweede achter de Canades Ivanie Blondin. Bij de mannen verraste de Chinees Zhongyan Ning met de overwinning voor Patrick Roest (zilver) en Kjeld Nuis (brons). De ploegenachtervolging voor vrouwen (met Antoinette de Jong, Melissa Wijfje en Ireen Wüst) leverde zilver op, achter winnaar Canada. 

Handbalsters op WK onderuit tegen Duitsland

Onze handbalsters zijn er op het WK in Kumamoto (Japan) niet in geslaagd om de eerste wedstrijd in de hoofdronde te winnen. Het team van bondscoach Emmanuelle Mayonnade ging onderuit tegen het Duitsland van de Nederlandse coach Henk Groener. Het duel eindigde in 23-25 voor de Duitse vrouwen, die de eerste plaats in de poule hebben overgenomen.

Het voordeel dat Nederland meenam uit de eerste poulefase is door de nederlaag vervlogen. Het team heeft vier punten en moet vol aan de bak om een plek in de halve finale veilig te stellen. Maandag staat het volgende duel op het programma: dan spelen we om 10.00 uur tegen Denemarken.

Zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz prolongeren wereldtitel 49erFX

Oranje feest in Auckland! Annemiek Bekkering en Annette Duetze hebben op het WK de wereldtitel in de 49erFX-klasse geprolongeerd. Het duo kende een spannende week met wisselende resultaten. Pas op de voorlaatste dag van het toernooi kwamen Annemieke en Annette aan de leiding. In de medal race voeren ze vervolgens naar de derde plaats, wat een wereldtitel met historische achtergrond betekende. Nooit eerder won een duo in de 49erFX-klasse namelijk twee keer achter elkaar het wereldkampioenschap.

Annemiek: "De laatste dagen in de gold fleet hebben we heel steady gevaren. Vandaag in de medal race stond best veel wind en golven, hebben ons eigen plan gevolgd. Heel tof om vandaag weer te winnen!" Ook bondscoach Jaap Zielhuis stak zijn vreugde niet onder stoelen of banken.

Cecile Janmaat en Odile van Aanholt eindigden de medal race als tiende en sloot ook het WK af op die knappe plek. 

Bart Lambriex en Pim van Vugt halen olympisch ticket binnen

Zeilers Bart Lambriex en Pim van Vugt zeilden op het WK in de 49er-klasse naar de achtste plaats. Daarmee stelden ze een olympisch tickets voor ons binnen. Als het duo in de komende periode nog een top 8-klassering varen, worden ze door het Watersportverbond voorgedragen om als team naar de Olympische Spelen te gaan. Ze kunnen dit doen op het wereld- (februari) of Europees kampioenschap (mei) of tijdens de Prinses Sofia Cup (april).

Wereldbeker shorttrack: Goud Suzanne Schulting op 1.000 meter, zilver Yara van Kerkhof en relayvrouwen

Tijdens de wereldbekerwedstrijd shorttrack in Shanghai heeft Suzanne Schulting het goud gepakt op de 1.000 meter. De olympisch kampioene liet Whi-Min Seo en Kim Boutin achter zich in de eindstrijd. Yara van Kerkhof veroverde eerder op de dag het zilver op de 500 meter. De pitbull hoefde alleen de Chinese Kexin Fan voor zich te dulden. Chunyu Qu completeerde het podium op de kortste afstand. Ook de relayvrouwen pakten de zilveren medaille. Canada greep het goud en de Verenigde Staten brons.

Verkouden Jorien ter Mors niet meer in actie bij wereldbeker Nur-Sultan

Schaatsster Jorien ter Mors komt niet meer in actie bij de wereldbeker in het Kazachstaanse Nur-Sultan. Ze heeft een verkoudheid opgelopen en wil voorkomen dat ze ziek wordt. Daarom laat ze de slotdag aan zich voorbij gaan. 

Zaterdag 7 december

Kira Toussaint wint goud op 50 meter rugslag
Kira Toussaint heeft weer een gouden medaille gepakt bij de EK kortebaan in Glasgow. De 25-jarige rugslagspecialiste was ook de beste op de 50 meter rugslag. Kira Toussaint zwom naar het goud in 25,84 seconden, iets boven haar Nederlands record dat ze in de halve finales had aangescherpt tot 25,75.

Kira won deze week in het 25 meterbad in Glasgow al goud op de 100 rug en brons op de 200 rug. Met de estafetteploegen veroverde ze ook goud (4x50 vrij) en zilver (4x50 wissel gemengd).

Arno Kamminga wint ook 100 meter school
Zwemmer Arno Kamminga heeft zijn tweede Europese titel veroverd bij de EK kortebaan in Glasgow. De 24-jarige Katwijker was zaterdag de beste op de 100 meter schoolslag, twee dagen nadat hij al de 200 school had gewonnen. Kamminga zette in de finale met 56,06 seconden een nieuw Nederlands record neer. Op de 50 school pakte de pupil van coach Mark Faber brons in het 25 meterbad van Glasgow. 

Femke Heemskerk grijpt wederom brons op EK 
Femke Heemskerk heeft opnieuw een bronzen medaille gepakt. De 32-jarige zwemster eindigde als derde op de 200 meter vrije slag, net als een dag eerder op de 100 vrij. De Europese titel ging opnieuw naar de Britse tiener Freya Anderson.

Kira Toussaint met Nederlands Record naar 50 meter finale
Zwemster Kira Toussaint heeft weer een Nederlands record verbeterd. De 25-jarige rugslagspecialiste was op de EK kortebaan de snelste in de halve finales van de 50 meter rugslag in 25,75 seconden, vier honderdsten onder de nationale toptijd die ze in oktober in Amsterdam klokte (25,79). Toussaint komt steeds dichter in de buurt van het Europese record, dat met 25,70 op naam staat van de Kroatische Sanja Jovanovic.

Schaatser Patrick Roest wint 10 kilometer in Nur-Sultan
Patrick Roest heeft zichzelf een mooi verjaardagscadeau gegeven. De allrounder won voor het eerst in zijn carrière een 10 kilometer in de World Cup. In Nur-Sultan bleef hij tevens als enige onder de 13 minuten. Roest hield de Rus Danila Semerikov en de Canadees Graeme Fish achter zich.

Marianne Vos begint veldritseizoen met zege
Marianne Vos heeft bij haar eerste veldrit van het seizoen direct gewonnen. De zevenvoudig wereldkampioene veldrijden was de beste in de Ethias Cross van het Belgische Essen waar een groot aantal toppers ontbrak. Marianne Vos was een klasse apart en reed vrijwel de hele wedstrijd alleen voorop.

Onder anderen Annemarie Worst, Maud Kaptheijns, Ceylin del Carmen Alvarado en Lucinda Brand ontbraken in Essen.

Volledig Nederlands schaatspodium 1000 meter
De 1000 meter bij de wereldbeker schaatsen in Kazachstan heeft een Nederlands podium opgeleverd. Thomas Krol pakte goud met een baanrecord van 1.08,42. Olympisch kampioen Kjeld Nuis, ploeggenoot van Krol, pakte zilver met een tijd van 1.08,53. Het brons was voor wereldkampioen Kai Verbij (1.08,81).

Goud voor shorttrackers op de mixed relay
Tijdens de wereldbekerwedstrijd van Shanghai hebben Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat, Lara van Ruijven en Suzanne Schulting goud veroverd op de mixed relay. Het viertal was net iets eerder gefinisht dan hun Russische opponenten. Canada en de Verenigde Staten waren uitgeschakeld schakelde zichzelf uit doormiddel van een val. 

Wereldbeker-zilver voor Schulting op 500 meter
Shorttrackster Suzanne Schulting heeft bij de wereldbekerwedstrijd in Shanghai zilver gepakt op de eerste 500 meter. De winst was voor de Canadese Kim Boutin, het verschil tussen beiden was amper waarneembaar. De Italiaanse Martina Valcepina werd derde, Yara van Kerkhof vijfde. Zondag volgt nog een tweede wedstrijd op de kortste afstand.

Zeilsters Bekkering en Duetz leiden op WK 
De zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz hebben bij het WK in de 49erFX-klasse op de voorlaatste dag de leiding veroverd. De titelverdedigsters eindigden zaterdag in Auckland als derde, negende en dertiende en passeerden daarmee het Braziliaanse duo Martine Grael/Kahena Kunze. Beide zeilteams beginnen zondag aan de laatste twee races voor de medalrace met netto 76 punten. 

Vrijdag 6 december

Gouden estafetterace op 4x50 meter vrij
Dag drie van de EK kortebaan heeft drie medailles opgeleverd. De laatste had de mooiste kleur. Het zwemkwartet Tamara van Vliet, Kira Toussaint, Femke Heemskerk en Valerie van Roon tikten aan in 1.35,21. Onze zwemsters deelden het goud met Frankrijk, dat exacte dezelfde tijd noteerde.

Zwemsters Femke Heemskerk en Kira Toussaint op het podium
Het blijft medailles regenen op de EK korte baan in Glasgow. Vrijdagavond was het eerst prijs voor Femke Heemskerk, die de 100 meter vrije slag in 51,88 afwerkte.

Een kwartier later liet Kira Toussaint nog maar eens zien dat ze in topvorm steekt. Nadat Kira donderdag al Europees kampioen werd op de 100 meter rugslag, eindigde ze ook bij de dubbele afstand op dit onderdeel op het podium. Haar 2.03,04 was niet alleen goed voor het brons, maar ook voor een persoonlijk record.

Arno Kamminga plaatste zich op de 100 meter schoolslag voor de finale (56,36). Jesse Puts strandde in de halve finales, waarin hij als negende eindigde (21,30) en daardoor net de eindstrijd misliep.

Teamsprinters schaatsen opnieuw naar goud

De teamsprinters hebben voor de derde keer op rij in dit wereldbekerseizoen de teamsprint gewonnen voor mannen. De schaatsploeg van bondscoach Jan Coopmans zegevierde in Kazachstan in een tijd van 1.19,95. Noorwegen eindigde als tweede (1.20,30) en het brons was voor Zwitserland (1.22,16).

In de laatste rit verschenen Ronald Mulder, Kai Verbij en Thomas Krol op het ijs. Na de eerste en tweede ronde lag Nederland nog iets achter op de tijd van de Noren (0,17 en 0,25), maar in de laatste ronde stelde de sterke Krol alsnog de winst veilig.

Handbalsters stunten op WK met zege op Noorwegen

De handbalsters hebben voor het eerst in twintig jaar gewonnen van Noorwegen. In de laatste poulewedstrijd op het WK waren de handbaldames, na een spannende tweede helft, met 30-28 te sterk voor de drievoudig wereldkampioen. Door deze winst zijn ze tevens groepswinnaar en hebben ze een uitstekende uitgangspositie voor het vervolg van het toernooi.

Door die onverwachte overwinning neemt de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade 4 belangrijke punten mee de volgende ronde in.

Na de eerste helft leek het er op op dat de Scandinavische grootmacht toch weer zou winnen. De drievoudig wereldkampioen leidde bij rust met 18-14. Maar in de tweede helft slaagde Oranje erin het Noorse spel steeds meer te ontregelen en zelfs te overvleugelen. Met hoofdrollen voor keepster Tess Wester en aanjaagster Estavana Polman, die in de beslissende fase de goals maakte.

Arno Kamminga en Kira Toussaint trekken vorm door op EK

Zwemmer Arno Kamminga heeft zich bij de EK kortebaan in Glasgow als eerste geplaatst voor de halve finales van de 100 meter schoolslag. De 24-jarige Katwijker, die donderdag de Europese titel veroverde op de 200 school, tikte in zijn serie aan in 56,71 seconden. De houder van het Nederlands record (56,20) was daarmee een halve seconde sneller dan de nummer 2, de IJslander Anton Sveinn McKee: 57,21.

Kira Toussaint, die ook al wekenlang in topvorm verkeert, kwalificeerde zich in 2.04,64 als derde voor de finale van de 200 meter rugslag die vrijdagavond op het programma staat. Kira Toussaint veroverde donderdag goud op de 100 rug.

Zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz naar plek twee

De zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz hebben hun opmars bij het WK in de 49erFX-klasse doorgezet. De regerend wereld- en Europees kampioenen klommen op de derde wedstrijddag voor de kust van Auckland naar de tweede plaats in het klassement. Bekkering en Duetz staan nu nog 11 punten achter op het Braziliaanse duo Martine Grael/Kahena Kunze.

"We hebben drie mooie wedstrijden gevaren", zei Bekkering. Het Nederlandse duo, al zeker van deelname aan de Olympische Spelen van Tokyo, eindigde in de eerste race als tweede achter landgenotes Odile van Aanholt en Cecile Janmaat, die zo hun eerste WK-zege boekten in deze klasse. Bekkering en Duetz wonnen de tweede race van de dag en werden zesde in race drie.

 

Donderdag 5 december

Dubbel goud op tweede dag EK korte baan zwemmen! 

Dubbel feest bij het EK korte baan in Glasgow! Nadat Arno Kamminga bij de 200 meter schoolslag als snelste aantikte, deed Kira Toussaint op de 100 meter rugslag er nog een schepje bovenop. Ook zij pakte het goud! Met de gemengde estafette pakten Kira en Arno ook nog zilver later op de avond.

Arno tikte op de 200 school in 2.02,36 aan, genoeg voor een nieuw Nederlands record. Zo liet de 24-jarige Katwijker de concurrentie achter zich en kroonde hij zich tot Europees kampioen. In de series tike Arno aan in 2.02,41, vijf honderdsten onder de oude toptijd die sinds 14 december 2017 al op zijn naam stond (2.02,46). 

Op de 4x50 meter wisselslag veroverden het gouden duo met Joeri Verlinden en Femke Heemskerk zilver. Het goud was in een wereldrecord (1.36.22) voor de Russen, TeamNL liet 1.37.12 klokken.

Arjan Knipping eindigde als vierde op de 400 meter wisselslag.

Handbalsters op randje van volgende ronde

Onze handbalsters staan op het randje van de volgende ronde van het WK. In Kumamoto rekende de formatie van bondscoach Emmanuel Mayonnade op indrukwekkende wijze af met Servië: 36-23. Estavana Polman (foto) scoorde de meeste goals, ze trof acht keer doel.

De belangen van de wedstrijd van onze handbalsters tegen Servië waren groot. Om zicht te blijven houden op de volgende ronde van het WK moest gewonnen werden. 

Bekkering en Duetz stijgen naar vijfde plek

Zeilsters Annemiek Bekkering & Annette Duetz hebben op het WK 49erFX in Auckland in hun eerste wedstrijd van donderdag punten laten liggen waardoor ze weinig ruimte meer hebben voor fouten. Ze herpakten zich goed in de overige drie wedstrijden en scoorden een 3, 2 en een 1. Het duo staat nu vijfde overall. 

Odile van Aanholt en Cecile Janmaat (zie foto) hadden eveneens één dure wedstrijd. Zij lieten in de derde wedstrijd de punten liggen en staan nu met 6 punten verschil, slechts 1 plek onder Annemiek en Annette.

In de 49er zakken Bart Lambriex en Pim van Vugt van de negende naar de vijftiende positie. Qua puntenaantal zitten ze nog dicht tegen de top 10 aan. 

Woensdag 4 december

Kamminga pakt eerste medaille op EK korte baan zwemmen

Zwemmer Arno Kamminga heeft op het EK korte baan de eerste individuele medaille op een eindtoernooi gewonnen. Arno ging in een tijd van 25.84 naar het brons. Dankzij die tijd verbeterde de Katwijker ook het Nederlandse record dat hij eerder op de dag vestigde, met een honderdste. 

Badmintonners kennen tegenstander op EK teams

De badmintonspelers kennen hun tegenstanders op het EK voor landenteams, in februari in het Franse Liévin. De badmintonmannen krijgen in de groepsfase te maken met tegenstand uit Luxemburg, Slowakije en Litouwen. Alleen de groepswinnaar plaatst zich voor de kwartfinales.

De Nederlandse vrouwen nemen het op tegen Denemarken, Ierland en Estland. Bij de vrouwen zijn er zeven groepen zodat ook de beste nummer 2 zich nog kwalificeert voor de kwartfinales. 

Arno Kamminga en Kira Toussaint zwemmen Nederlands record 

Arno Kamminga heeft bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Glasgow een Nederlands record gezwommen op de 50 meter schoolslag. De zwemmer was de snelste in de series in een tijd van 26,03. De oude toptijd stond op naam van Ties Elzerman. Die zwom een jaar geleden in Aken 26,32.

Zwemster Kira Toussaint heeft bij de EK kortebaan in Glasgow haar eigen Nederlands record op de 100 meter rugslag verbeterd. Nadat ze twee weken geleden in Londen had aangetikt na 55,58 seconden, was ze in de Schotse stad alweer ruim sneller: 55,17.

Zeilduo Bekkering en Duetz negende na vier races

De zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz staan na de tweede dag van het WK in de 49erFX-klasse op de negende plaats. Nadat er in Auckland op de openingsdag vanwege te hevige wind niet gevaren kon worden, stonden er woensdag vier races gepland. Die verliepen voor het Nederlandse duo met wisselend resultaat. De laatste race werd gewonnen.

In de eerste drie races eindigden de regerend Europees en wereldkampioenen respectievelijk op de 17e, 7e en 11e plaats. "Het was nog niet supergoed, maar ook niet dramatisch", meldde Annemiek Bekkering vanuit Niew-Zeeland. "We staan er nog prima bij, alles kan nu nog. Wel moeten we de komende dagen netjes blijven varen en hebben we iets minder ruimte voor grote fouten. Dus gaan we extra focussen dat dat niet gebeurt."

Dinsdag 3 december

Zeilers doen goede zaken op WK 49er

Zeilers Bart Lambriex en Pim van Vugt hebben goede zaken gedaan op de eerste dag van het wereldkampioenschap 49er en 49erFX in Auckland, Nieuw-Zeeland. Het duo staat na twee wedstrijden op een derde plaats overall. Vanwege de weersomstandigheden - er stond de hele dag een stevige wind met veel regen - gingen alleen de mannen in de 49er het water op. De vrouwen in de 49erFX bleven aan de kant. Lees meer.

Handbalsters op WK relatief eenvoudig voorbij Cuba 

Onze handbalsters gaven dinsdagmorgen de WK-overwinning op Angola goed vervolg. In Kumamoto versloeg de ploeg van Franse bondscoach Emmanuel Mayonnade relatief eenvoudig van Cuba: 51-23. Angela Malestein (zie foto) kroonde zich tot topschutter van de formatie, de rechterhoekspeelster schoot liefst elf keer met scherp. Lois Abbingh maakte er tien. 

We staan op de derde plaats in poule A, met vier punten uit drie wedstrijden. Noorwegen en Servië voeren de poule aan. 

Maandag 2 december

De Ligt ontvangt opnieuw ereprijs

Matthijs de Ligt heeft opnieuw een ereprijs gewonnen. De Nederlandse verdediger van Juventus kreeg maandag in Parijs de Kopa Trophy, de prijs die tijdens het gala voor de Gouden Bal wordt uitgereikt aan de meest talentvolle speler tot 21 jaar.

Richardsson maakt voorlopige EK-selectie bekend

Erlingur Richardsson, de bondscoach van de Nederlandse handballers, heeft zijn voorlopige selectie bekendgemaakt voor het EK in Noorwegen, Zweden en Oostenrijk. De selectie bestaat uit Jasper Adams, Dani Baijens, Samir Benghanem, Jeffrey Boomhouwer, Gerrie Eijlers, Ephrahim Jerry, Evert Kooijman, Toon Leenders, Fabian van Olphen, Bart Ravensbergen, Tim Remer, Bobby Schagen, Robin Schoenaker, Iso Sluijters, Alec Smit, Kay Smits, Ivo Steins, Luc Steins, Rutger ten Velde, Niels Versteijnen.

De twintig geselecteerden vertegenwoordigen TeamNL op de Yellow Cup, op 3, 4 en 5 januari in Zwitserland. Dat toernooi geldt als voorbereiding op het EK, dat voor Oranje op 9 januari begint met een wedstrijd tegen Duitsland. Na de Yellow Cup vallen vier spelers af.

Oranje oefent in Arena tegen Spanje

Het Nederlands elftal speelt in aanloop naar het Europees kampioenschap voetbal een oefenwedstrijd tegen Spanje. Oranje treft de ploeg van de teruggekeerde bondscoach Luis Enrique zondag 29 maart om 19.00 uur in de Johan Cruijff Arena.

Abbingh leidt handbalsters langs Angola op WK

De Nederlandse handbalsters hebben hun eerste zege op het WK geboekt. Na de nederlaag tegen Slovenië (26-32) moest Angola er met 35-28 aan geloven in Kumamoto. Lois Abbingh nam Oranje bij de hand tegen de fysieke sterke kampioen van Afrika. Ze was niet alleen goed voor 11 punten maar bracht ook veel ploeggenoten in stelling. 


Lees hier het weekblog van week 48.

Gerelateerde artikelen